Komentar

Slovenski PR sicer ne laže namerno, vendar pa najraje pretirava

Že leta me osuplja način, s katerim se Slovenija loteva odnosov z javnostmi. Težava s promocijo države je v tem, da se zdi, kot da še vedno izhaja iz komunističnega sistema agitpropa – agitacije in propagande. Sovjetski in Goebbelsov sistem sta zasnovana na znani Goebbelsovi izjavi o Veliki laži.

09.09.2015 22:44
Piše: Keith Miles

Foto: arhiv Portala PLUS

Na primer, samo po sebi je razumljivo, da Slovenec misli, da je njegova dežela najlepša na svetu, toda če se to poudarja v sporočilu za odnose z javnostmi, bo to izločilo Švicarje, ki menijo, da je Švica najlepša, ali Brazilce in tako dalje; torej je v sporočilu za javnost najbolje reči, da je ''Slovenija med najlepšimi deželami na svetu'', kar v resnici tudi je.

Sovjetski in Goebbelsov sistem sta zasnovana na znani Goebbelsovi izjavi o Veliki laži. Rekel je:

 

''Če poveste dovolj veliko laž in jo neprestano ponavljate, ji bodo ljudje nazadnje začeli verjeti. Laž se ohranja samo toliko časa, dokler država lahko ščiti ljudi pred političnimi, gospodarskimi oziroma vojaškimi posledicami te laži. Torej je za državo življenjskega pomena, da uporabi vse svoje moči za zadušitev drugačnega mnenja, kajti resnica je smrtni sovražnik laži, zato je resnica največji sovražnik države.''

 

Ne gre zato, da bi PR v Sloveniji namerno lagal, vendar pretirava in podpira nerazveseljiva zanikanja. Spoznavam, da jezikovna kultura teži k slabšalnosti, medtem ko v angleščini težimo k razumevanju. Vse to je zelo razumljivo, toda za razvoj zaupanja je potrebno, da te nikoli ne razkrijejo. In nikoli ne pretiravati.

 

Na primer, samo po sebi je razumljivo, da Slovenec misli, da je njegova dežela najlepša na svetu, toda če se to poudarja v sporočilu za odnose z javnostmi, bo to izločilo Švicarje, ki menijo, da je Švica najlepša, ali Brazilce in tako dalje; torej je v sporočilu za javnost najbolje reči, da je ''Slovenija med najlepšimi deželami na svetu'', kar v resnici tudi je.

 

Poleg tega, če želite npr. prepričati investitorje, da je Slovenija dober prostor za naložbe, morate sčasoma zgraditi zaupanje. A ne tako, kot se je zgodilo v preteklosti med roadshowom v Londonu s pretiravanjem o priložnostih, in pričakovati, da bodo vsi preudarni menedžerji za naložbe nemudoma na široko odprli svoje denarnice. O tem nekaj vem, ker sem bil prisoten pri nekaterih naložbenih obiskih. Tla je treba pripravljati mesece in leta ter imeti pripravljene dobre zgodbe. Po drugi strani morate biti pošteni glede težav. Investitorji so navajeni problemov in tveganj ter jih uravnovešati z zaznanimi priložnostmi.

 

Kar ne marajo, je neznano oziroma spoznanje, da nekaj ni takšno, kot je bilo predstavljeno. Obstaja tudi medsebojna povezava med splošnimi in naložbenimi informacijami. Ko naložbeni menedžer išče po spletu informacije o Sloveniji, bo odkril zgodbe o slabem delovanju sodišč, korupciji, vmešavanju politike in obsodbi Slovenije glede hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske, kar vse povečuje tveganje v očeh analitikov.

 

Strokovnjakom za odnose z javnostmi zato svetujem, naj bodo odprti, transparentni in pošteni ter razmišljajo dolgoročno; hvalijo priložnosti, pojasnjujejo težave, dopovedujejo, da je prišlo do napredka, da se slovenski poslovni svet zavzema za pošteno igro in ne za nepotizem.

 

To velja za vsa področja odnosov z javnostmi – v turizmu, industriji, politiki in poslu.

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.456
02/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.651
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.378
04/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.516
05/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.711
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.105
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.168
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.792
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 744
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.502