Komentar

Tomaž, tja, kamor si šel, ni senc

Zapustil nas je moj prijatelj iz najranejše mladosti, tovariš v bitki za lepoto sveta, ki ga je morilka tako brez sramu ubila. Tomaž, odlično si govoril zvezdni jezik. Vem, da ti bo njegovo znanje koristilo.

17.04.2016 07:58
Piše: Dragan Živadinov

Foto: Mediaspeed

Bogata kontekstualnost proizvaja lebdeče vesolje, ta pa proizvaja filozofsko vesolje, Tomažu veselje.

Smrti ni! Priroda ubija. Priroda je morilka. Umetnost je boj proti prirodi. Umetnina je nenehen spomin na življenje v umetnosti. Ravno koncepti spomina so tisti, ki so nas pred nekaj tisočletji učlovečili. Ni preteklosti, ni bodočnosti, je samo absolutni zdaj.

 

Dve veliki umetnini sta, ki sestavljajta našo telesnost, iz obeh smo sestavljeni. Ne bom ju imenoval, ne bom imenoval avtorjev, ne naslovov, ne časa nastanka umetnin, ne muzejev kjer sta postavljeni, ne mest v katerih stojita muzeja. Obe umetnini bom samo opisoval. Vse to zaradi besede, ki ji nočem dati nobenega smisla. To besedo bi rad zaničeval, se ji divje posmehoval, jo poniževal.

 

Ti dve umetnini nas določata v vsem njunem nasprotju. Da, popolnoma različni sta, lahko bi rekel izključujoči. Navkljub vsemu pa imata nekaj skupnega, sta numerični in kinetični, predvsem pa sta misleči in lepi. Števila so tista, ki določajo razdaljo med našo telesnostjo in našim izginjanjem s sveta.

 

Zapustil nas je tovariš v borbi za lepoto sveta, Tomaž Pandur!

 

Priroda, koliko jih moraš ubiti, da se ti zdi še smiselno biti?

 

Dve umetnini v enem in eno v vsem!

 

 

I. Umetnina/skeleton:

 

Gledam vrtljivo ravnino pripravljeno za svetlobo in konstrukcijo. Z njima je zgrajeno vse. Lepota konstrukcije in svetlobe, ki pada na konstrukcijo, se sešteva v lepih sencah. Ni svetlobe - ni konstrukcije, ni konstrukcije - ni sence.

Tja, kamor si šel, ni senc.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

Gledam supremacijo v kozmičnem prostoru. V supremaciji ni funkcij, bivamo skupaj z barvo in tonom, z obliko in zvokom. Smo potopljeni v mišljenje. Lepa sila proizvaja kozmično vidnost in vitalno energijo.

 

Mišljenje je urejena energija.

 

 

I. Umetnina/skeleton:

 

Umetnost konstrukcije je koprodukcija konceptov izhajajoč iz časa. Tudi iz umetnosti, ki se je ravnokar iztekla, tudi iz preteklih tehnologij, ki so se zgradile v času. Tehnologija je v umetnini edino vezivo z metafiziko. Vse konstrukcije so nameščene z razlogom. Funkcija je vse! Čisto vse! Sistematizirani konstrukcijski elementi so lepo zloženi in razporejeni na gradbišču umetnine in pripravljeni na gradnjo celote. Osrednji nosilci so statično nadzorovani, uliti so iz izbranih materialov in preverjenih vmesnikov. Konstrukcije umetno osvetljujemo s svetlobami osnovnih barv, ter jih s konstrukcijo vred zarotiramo. Ne pozabimo: Zemlja se vrti.

 

Zate je Zemlja vedno magično lebdela.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

"Potapljamo se v kemični element 'radij' (Ra88), v njegovo substanco, iz katere izvira potencial energije za mnogotere oblike. Najčistejša vidnost materije je v svetlobi. Svetloba je temeljna substanca organiziranja. S eksplozijo svetlobe organiziramo barve in dogodke."

 

Barve pa prevedemo z algoritmi v zvoke tako, da dobimo optimalno organizacijo sozvočja. Vse to lahko dosežemo z arhitekturnim "elektroorganizmom". To je odnos čistih geometričnih oblik, ki v sklopih proizvajajo občutenje monumentalnih in kompleksnih struktur. V umetnini so nameščena popolnoma nova periodična stanja elektromaterije, "kozmičnega prostorskega zgočanja in širjenja, približevanja in/ali oddaljevanja. Obrnjena perspektiva določa elektroorganizme svetlobe, zvočnost in toploto". V umetnino vstopamo iz vizualnega v avdio prostor in iz avdio prostora v vizualno vesolje. Umetnina zajema podatke iz organiziranega spomina, ki nam omogoča mišljenje v astronomskem prostoru. Aktivira prehajanje z uporabo električne energije, ta pa organizira arhitektoniko elektroorgranizma v zvezdni jezik.

 

Tomaž, odlično si govoril zvezdni jezik. Vem, da ti bo njegovo znanje koristilo.

 

 

I. Umetnina/skleleton:

 

Sto minut je naše življenje dolgo. Ritem pa je propagandni oddelek časa. Razvoj geometrične abstrakcije se prelije v umetnost tehnologije. Mnogi delimo že skoraj stoletje staro mnenje, da mora umetnik prenehati proizvajati umetnost manualno, s svojimi rokami, temveč s strojem ali pa vsaj s pomočjo znanja tistih rokodelcev, ki so ga prevzeli od mojstrov ter ga prek mojstrstva prenašajo naprej skozi stoletja.

 

Umetnik naj se v proizvodnji umetnine umetnine ne dotika! Nič več mehanični prenos, kopija! Matrica, konstrukcija, kompozit, da!

 

Koliko pogovorov sva imela o manifestaciji in manifestativnem jeziku? Stran od sentimentalnosti! Stran od pretiranih občutji. Stran od psihotičnega misticizma žalosti. Naj umetnost-stroj triumfira skupaj z obliko nad prirodo. Naj zmaga estetski funkcionalizem - prehod iz prefinjenega občutja slike k sliki optimalne projekcije človeka in človeštva. Projekcije njegovih generaliziranih lepih umetnosti, ki se bodo ravnokar spremenile v izum, v najnovejši model sveta. S samorefleksijo, s samoopazovanjem postopkov, ki se bodo spremenili v nekaj povsem drugega. V tisto, česar na svetu še ni bilo, v tisto, kar naslednja generacija sledi in nadaljuje. To je tisto. kar imenujemo - novo! To je tisto, kar se nadaljuje, tisto, kar je smiselno in funkcionalno. To je umetniško generiranje.

 

Tako se je generiral tudi moj prijatelj iz najranejše mladosti, tovariš v bitki za lepoto sveta, ki ga je morilka tako brez sramu ubila.

 

Vse je posvečeno vertikalizaciji duha. Skupaj s kinetično konstruktivistično kritiko se sprašujemo - zakaj? Zakaj je svetlobni refleks na konstrukciji. Zakaj je statična napetost v materialu. Material lahko zaradi utrujenosti poči. Kinetična konstrukcija polna napetosti je istočasno supraskulptura, je film in arhitektura.

 

Spomin in spomenik.

 

Bogata kontekstualnost proizvaja lebdeče vesolje, ta pa proizvaja filozofsko vesolje, Tomažu veselje.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

"Z razvojem umetniškega gibanja se vedno vzporedno začne proces umetniškega mišljenja, začne se proces mišljenja, ki teži k temu, da razloži in določi ali zavrže umetniški cilj. Tako se začne gradnja filozofije umetniškega ustvarjanja."

 

Ko je to predlani Jean Claude Markade izgovoril v Vitanju, sem pomislil na Tomaža, na najino mladostništvo, na najine učitelje, velike mojstre, ki so nas pripravili na življenje v umetnosti in v umetnini. Obstaja nenehno notranje in zunanje modeliranje prenosa zvočnih struktur v barvne strukture. Prek tehničnih sredstev se nam seštejejo akordi, ki prihajajo iz mraka možganskega korteksa v belo svetlobo. Proizvedejo nam idealni akord. Predmeti postanejo proizvod konfliktov notranjih in zunanjih sil, ki jih ne moremo prepoznati z našim spektrom čutil. Naloga kognitivnega preračunavanja ni formatiranje barve ali prevajanje barve v zvok, temveč proizvajanje reakcij. Umetnost je reagiranje! Najintenzivnejša je suprematična sila. Kdo komu prisega? "Ali luna soncu ali sonce luni." Manifestacije doživljanja, sistematizacija, reakcije in realizacije umetnin skupaj z elektroorganizmi umetnino delajo živo.

 

To je bil umor. Narava je množični morilec.

 

Bralec obkroži pravilen odgovor na vprašanje, kaj se zgodi, ko priroda ubije?

 

a.) Svet izgine za tistega, ki je ubit in skupaj z njim izgine tudi umetnina v muzeju, izgine tudi muzej in mesto in izgine svet.

 

b.) Kljub temu, da tisti, ki je ubit, izgine, ostane umetnina v muzeju in ostane mesto na svetu in ostane svet.

Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
1
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
13
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.760
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.507
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.583
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.543
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.601
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.263
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 985
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.233
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 917
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.039