Komentar

Tomaž, tja, kamor si šel, ni senc

Zapustil nas je moj prijatelj iz najranejše mladosti, tovariš v bitki za lepoto sveta, ki ga je morilka tako brez sramu ubila. Tomaž, odlično si govoril zvezdni jezik. Vem, da ti bo njegovo znanje koristilo.

17.04.2016 07:58
Piše: Dragan Živadinov

Foto: Mediaspeed

Bogata kontekstualnost proizvaja lebdeče vesolje, ta pa proizvaja filozofsko vesolje, Tomažu veselje.

Smrti ni! Priroda ubija. Priroda je morilka. Umetnost je boj proti prirodi. Umetnina je nenehen spomin na življenje v umetnosti. Ravno koncepti spomina so tisti, ki so nas pred nekaj tisočletji učlovečili. Ni preteklosti, ni bodočnosti, je samo absolutni zdaj.

 

Dve veliki umetnini sta, ki sestavljajta našo telesnost, iz obeh smo sestavljeni. Ne bom ju imenoval, ne bom imenoval avtorjev, ne naslovov, ne časa nastanka umetnin, ne muzejev kjer sta postavljeni, ne mest v katerih stojita muzeja. Obe umetnini bom samo opisoval. Vse to zaradi besede, ki ji nočem dati nobenega smisla. To besedo bi rad zaničeval, se ji divje posmehoval, jo poniževal.

 

Ti dve umetnini nas določata v vsem njunem nasprotju. Da, popolnoma različni sta, lahko bi rekel izključujoči. Navkljub vsemu pa imata nekaj skupnega, sta numerični in kinetični, predvsem pa sta misleči in lepi. Števila so tista, ki določajo razdaljo med našo telesnostjo in našim izginjanjem s sveta.

 

Zapustil nas je tovariš v borbi za lepoto sveta, Tomaž Pandur!

 

Priroda, koliko jih moraš ubiti, da se ti zdi še smiselno biti?

 

Dve umetnini v enem in eno v vsem!

 

 

I. Umetnina/skeleton:

 

Gledam vrtljivo ravnino pripravljeno za svetlobo in konstrukcijo. Z njima je zgrajeno vse. Lepota konstrukcije in svetlobe, ki pada na konstrukcijo, se sešteva v lepih sencah. Ni svetlobe - ni konstrukcije, ni konstrukcije - ni sence.

Tja, kamor si šel, ni senc.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

Gledam supremacijo v kozmičnem prostoru. V supremaciji ni funkcij, bivamo skupaj z barvo in tonom, z obliko in zvokom. Smo potopljeni v mišljenje. Lepa sila proizvaja kozmično vidnost in vitalno energijo.

 

Mišljenje je urejena energija.

 

 

I. Umetnina/skeleton:

 

Umetnost konstrukcije je koprodukcija konceptov izhajajoč iz časa. Tudi iz umetnosti, ki se je ravnokar iztekla, tudi iz preteklih tehnologij, ki so se zgradile v času. Tehnologija je v umetnini edino vezivo z metafiziko. Vse konstrukcije so nameščene z razlogom. Funkcija je vse! Čisto vse! Sistematizirani konstrukcijski elementi so lepo zloženi in razporejeni na gradbišču umetnine in pripravljeni na gradnjo celote. Osrednji nosilci so statično nadzorovani, uliti so iz izbranih materialov in preverjenih vmesnikov. Konstrukcije umetno osvetljujemo s svetlobami osnovnih barv, ter jih s konstrukcijo vred zarotiramo. Ne pozabimo: Zemlja se vrti.

 

Zate je Zemlja vedno magično lebdela.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

"Potapljamo se v kemični element 'radij' (Ra88), v njegovo substanco, iz katere izvira potencial energije za mnogotere oblike. Najčistejša vidnost materije je v svetlobi. Svetloba je temeljna substanca organiziranja. S eksplozijo svetlobe organiziramo barve in dogodke."

 

Barve pa prevedemo z algoritmi v zvoke tako, da dobimo optimalno organizacijo sozvočja. Vse to lahko dosežemo z arhitekturnim "elektroorganizmom". To je odnos čistih geometričnih oblik, ki v sklopih proizvajajo občutenje monumentalnih in kompleksnih struktur. V umetnini so nameščena popolnoma nova periodična stanja elektromaterije, "kozmičnega prostorskega zgočanja in širjenja, približevanja in/ali oddaljevanja. Obrnjena perspektiva določa elektroorganizme svetlobe, zvočnost in toploto". V umetnino vstopamo iz vizualnega v avdio prostor in iz avdio prostora v vizualno vesolje. Umetnina zajema podatke iz organiziranega spomina, ki nam omogoča mišljenje v astronomskem prostoru. Aktivira prehajanje z uporabo električne energije, ta pa organizira arhitektoniko elektroorgranizma v zvezdni jezik.

 

Tomaž, odlično si govoril zvezdni jezik. Vem, da ti bo njegovo znanje koristilo.

 

 

I. Umetnina/skleleton:

 

Sto minut je naše življenje dolgo. Ritem pa je propagandni oddelek časa. Razvoj geometrične abstrakcije se prelije v umetnost tehnologije. Mnogi delimo že skoraj stoletje staro mnenje, da mora umetnik prenehati proizvajati umetnost manualno, s svojimi rokami, temveč s strojem ali pa vsaj s pomočjo znanja tistih rokodelcev, ki so ga prevzeli od mojstrov ter ga prek mojstrstva prenašajo naprej skozi stoletja.

 

Umetnik naj se v proizvodnji umetnine umetnine ne dotika! Nič več mehanični prenos, kopija! Matrica, konstrukcija, kompozit, da!

 

Koliko pogovorov sva imela o manifestaciji in manifestativnem jeziku? Stran od sentimentalnosti! Stran od pretiranih občutji. Stran od psihotičnega misticizma žalosti. Naj umetnost-stroj triumfira skupaj z obliko nad prirodo. Naj zmaga estetski funkcionalizem - prehod iz prefinjenega občutja slike k sliki optimalne projekcije človeka in človeštva. Projekcije njegovih generaliziranih lepih umetnosti, ki se bodo ravnokar spremenile v izum, v najnovejši model sveta. S samorefleksijo, s samoopazovanjem postopkov, ki se bodo spremenili v nekaj povsem drugega. V tisto, česar na svetu še ni bilo, v tisto, kar naslednja generacija sledi in nadaljuje. To je tisto. kar imenujemo - novo! To je tisto, kar se nadaljuje, tisto, kar je smiselno in funkcionalno. To je umetniško generiranje.

 

Tako se je generiral tudi moj prijatelj iz najranejše mladosti, tovariš v bitki za lepoto sveta, ki ga je morilka tako brez sramu ubila.

 

Vse je posvečeno vertikalizaciji duha. Skupaj s kinetično konstruktivistično kritiko se sprašujemo - zakaj? Zakaj je svetlobni refleks na konstrukciji. Zakaj je statična napetost v materialu. Material lahko zaradi utrujenosti poči. Kinetična konstrukcija polna napetosti je istočasno supraskulptura, je film in arhitektura.

 

Spomin in spomenik.

 

Bogata kontekstualnost proizvaja lebdeče vesolje, ta pa proizvaja filozofsko vesolje, Tomažu veselje.

 

 

II. Umetnina/kognicija:

 

"Z razvojem umetniškega gibanja se vedno vzporedno začne proces umetniškega mišljenja, začne se proces mišljenja, ki teži k temu, da razloži in določi ali zavrže umetniški cilj. Tako se začne gradnja filozofije umetniškega ustvarjanja."

 

Ko je to predlani Jean Claude Markade izgovoril v Vitanju, sem pomislil na Tomaža, na najino mladostništvo, na najine učitelje, velike mojstre, ki so nas pripravili na življenje v umetnosti in v umetnini. Obstaja nenehno notranje in zunanje modeliranje prenosa zvočnih struktur v barvne strukture. Prek tehničnih sredstev se nam seštejejo akordi, ki prihajajo iz mraka možganskega korteksa v belo svetlobo. Proizvedejo nam idealni akord. Predmeti postanejo proizvod konfliktov notranjih in zunanjih sil, ki jih ne moremo prepoznati z našim spektrom čutil. Naloga kognitivnega preračunavanja ni formatiranje barve ali prevajanje barve v zvok, temveč proizvajanje reakcij. Umetnost je reagiranje! Najintenzivnejša je suprematična sila. Kdo komu prisega? "Ali luna soncu ali sonce luni." Manifestacije doživljanja, sistematizacija, reakcije in realizacije umetnin skupaj z elektroorganizmi umetnino delajo živo.

 

To je bil umor. Narava je množični morilec.

 

Bralec obkroži pravilen odgovor na vprašanje, kaj se zgodi, ko priroda ubije?

 

a.) Svet izgine za tistega, ki je ubit in skupaj z njim izgine tudi umetnina v muzeju, izgine tudi muzej in mesto in izgine svet.

 

b.) Kljub temu, da tisti, ki je ubit, izgine, ostane umetnina v muzeju in ostane mesto na svetu in ostane svet.

Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
13
26.02.2020 03:45
V grozeči senci prihajajočega virusa bo, kot vse kaže, Janezu Janši še tretjič uspelo sestaviti vlado. Včeraj so namreč vse ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
12
24.02.2020 21:33
Važnih vprašanj v zvezi s socialnodemokratsko tradicijo ne zmanjka. Zgodovinar Janko Prunk je opozoril, da v Sloveniji socialne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
8
22.02.2020 23:59
Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Na(j)prej Slovenija!
30
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
21
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 7,710
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,682
03/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 6,099
04/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,530
05/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,379
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,203
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,737
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,755
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,409
10/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,939