Intervju

"Mislim, da nisem "grožnja" za avstrijsko svobodo in demokracijo."

Ekskluzivno objavljamo pogovor z zmagovalcem prvega kroga avstrijskih predsedniških volitev Norbertom Hoferjem, ki se bo jutri za zmago pomeril z Alexandrom Van der Bellenom. V prvem krogu je dobil Hofer sicer prepričljivo prednost, skoraj pol milijona glasov, vendar bo drugi krog zelo tesen. S Hoferjem smo govorili o skrajni desnici, odnosih s Slovenijo in migrantski krizi v Evropi.

20.05.2016 20:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   norbert hofer   avstrija   volitve   slovenija   alexander van der bellen

Foto: FPÖ

"Nevtralnost Avstrije je eden najpomembnejših temeljev naše identitete. Nikoli se ne bi temu odrekel, kajti samo če smo nevtralni, se lahko z vsemi pogovarjamo in gradimo mostove med različnimi prepričanji."

O njem se je že obširno razpisal ne le avstrijski, ampak tudi evropski tisk. Kot dolgoletni član Svobodnjaške stranke je bil idealna tarča za ugibanja o skrajno desnih, avtoritarnih in tujcem neprijaznih stališčih. Toda obenem je 45-letni Norbert Hofer modern evropski desničar, ki izhaja iz multinacionalnega okolja dežele Gradiščanske in se zaradi mladosti nikoli ni "okužil" s stališči pokojnega šefa Svobodnjakov Haiderja. V prvem krogu predsedniških volitev minuli mesec je Hofer gladko premagal konkurenco, od katere je odstal le še kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen. To Hoferju sicer daje nekaj prednosti, vendar se je zaradi strahov pred zmago "desničarskega" kandidata, ki sicer ves čas poudarja, je da tudi liberalec, združil celotni politični prostor na levici in sredini. Zaradi tega bo rezultat jutrišnjih volitev v naši severni sosedi bržkone eden najtesnejših v zadnjih desetletjih, zmaga Hoferja pa bi dala krila FPÖ, glede katere pa je naš sogovornik jasen: ko bo predsednik, bo predsednik vseh državljanov, strankarsko izkaznico pa bo odložil.

 

Gospod Hofer, ste res grožnja za svobodo in demokracijo v Avstriji, kot vas nekateri prikazujejo?

Mislim, da nisem "grožnja" za avstrijsko svobodo in demokracijo. Vsakdo ve, da kot tretji predsednik državnega sveta delujem strogo objektivno, tako kot bom tudi kot zvezni predsednik.

 

Kakša je sicer predsedniška tekma?

Zelo tesna. Nihče ne ve, kdo bo zmagal.

 

Kako bi Norbert Hofer v nekaj besedah opisal svoj program, da bi nas prepričal, naj glasujemo zanj?

Krščanski, liberalen, v ekonomiji na strani srednjega sloja, zagovornik močne obrambe naših meja, drugače pa prepričan Evropejec in pristaš nujnih reform Evropske unije.

 

Vaš tekmec Alexander Van der Bellen vas označuje za skrajno desnega kandidata. On sam velja za vladnega kandidata, mar ne? Je to njegova taktika, da bi vas potisnil čim dlje na desnico, sam pa pobral tudi glasove tradicionalno konservativnih avstrijskih volivcev?

Gospod Van der Bellen je bil najprej socialist, potem vodja stranke Zelenih in zdaj se predstavlja kot desni center. Vlada sicer ni dajala nobenih priporočil. Moj tekmec poskuša dobiti glasove pomembnih in vplivnih ljudi, jaz pa verjamem ljudem. Globoko sem prepričan, da so avstrijski državljani moja volilna baza. Mislim, da moramo delovati v korist teh ljudi, ne pa neke elite.

 

"Slovenci na Koroškem in v Avstriji so pomembna narodnostna skupnost."

 

Vaša svobodnjaška stranka FPÖ doslej še nikoli ni bila tako uspešna s svojim predsedniškim kandidatom. Kako to, kaj je pripomoglo k vaši popularnosti?

Izhajam iz Svobodnjaške stranke, vendar bom vrnil svojo člansko izkaznico, če bom postal predsednik. Če pravite, da sem priljubljen, potem sem zato, ker mi ljudje zaupajo...

 

... vendar vam nasprotniki očitajo, da ste avtokratski. Kako to komentirate?

Kot sem že dejal, sem v vlogi parlamentarnega predsednika leta deloval strogo objektivno in enako bom počel, ko bom predsednik. Beseda "avtokratski" pa je iz prejšnjih stoletij.

 

Mislite, da vas slovenska manjšina na Koroškem podpira enako močno kot vašega konkurenta Van der Bellena? So koroški Slovenci morda še vedno frustrirani iz časov Jörga Haiderja, nekdanjega šefa vaše stranke? Kaj menite o njemu?

Na Gradiščanskem, kjer živim, sobivamo trije narodi: Avstrijci, Hrvati in Madžari. To je plodna kombinacija in vsak narod se od drugega nekaj nauči. Enako velja za Slovenijo in Slovence. Slovenci na Koroškem in v Avstriji trdo delajo in so pomembna narodnostna skupnost. Rad imam in razumem njihovo kulturo. Glede Haiderja pa naj velja latinski rek, da o mrtvih vse dobro, de mortuis nil nisi bonum. Sem bil namreč dvajset let mlajši od njega in njegove politike ne želim komentirati.

 

Odhajajoči predsednik Fischer si je za zadnjo postajo svoje predsedniške poti po tujini izbral prav Slovenijo. Bo Ljubljana vaša prva izbira, če postanete predsednik, ali boste dali prednosti Berlinu ali celo Budimpešti?

Vesel sem, da je predsednik Fischer izbral Slovenijo za svoj zadnji obisk. Zame je Slovenija zelo pomemben del Srednje Evrope in jo bom vsekakor kmalu obiskal, toda prosim razumite me, da je v tem trenutku še prezgodaj, da bi definiral svoje obiske v tujini. Vsekakor pa bo Slovenija ena mojih prvih destinacij.

 

Kaj se bo spremenilo, če jutri postanete avstrijski predsednik? Avstrijska nevtralnost morda?

Nevtralnost Avstrije je eden najpomembnejših temeljev naše identitete. Nikoli se ne bi temu odrekel, kajti samo če smo nevtralni, se lahko z vsemi pogovarjamo in gradimo mostove med različnimi prepričanji.

 

Bi kaj spremenili v avstrijski zunanji politiki? Vaša država je aktivno reševala migrantsko krizo in bila eden ključnih akterjev pri zaprtju t.i. Balkanske poti. To vas je mednarodno zelo okrepilo, obenem pa ohladilo odnose z Nemčijo. Gospod Hofer, kako pomembna je Nemčija za Avstrijo?

Glede na to, da Evropska unija doslej ni bila sposobna zavarovati schengenskih meja, bi t.i. Balkanska pot morala ostati zaprta. To pa ni pomembno samo za Avstrijo, temveč tudi za naše sosede Slovenijo, Hrvaško in Makedonijo. Nemčija je velika soseda Avstrije, vendar je to druga država. Nujno je, da se pogovarjamo z vsemi sosedi, še posebej zaradi migrantske situacije v Evropi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
6
14.07.2021 21:30
Covid-19 nam je vsem dal priliko, da razmislimo o konkretnem, posamičnem, o sebi in vseh, ki sestavljajo naše minute in dneve. ... Več.
Piše: Lucija Mulej
Kristijan Musek Lešnik, psiholog: "Nepopravljiv optimist sem. Verjamem, da bo iz krize narcisističnega individualizma zrasla nove želja po povezovanju in empatičnem sobivanju."
9
22.06.2021 22:55
Epidemija covid-19 je najbolj prizadela tiste in tam, kjer smo v Sloveniji že vrsto let pred tem imeli resne težave: na področju ... Več.
Piše: Uredništvo
Sistem razdeljevanja sredstev FIHO, ki temelji na računalniškem programu, je izredno kompleksen, netransparenten in ustvarja tveganja za korupcijo
6
21.03.2021 23:59
S namestnikom predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Urošem Novakom smo se pogovarjali o ozadjih nedavnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Nevarno je, če zasebne družbe samovoljno omejujejo politični govor kogarkoli mimo zakonov, še posebej izvoljenim politikom"
18
01.02.2021 07:00
Dejan Verčič je profesor na FDV, partner v družbi Herman in partnerji in raziskovalec odnosov z javnostmi, natančneje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Pri davčnih zavezancih je treba razvijati zavest, da je plačevanja davkov potrebno zaradi potreb države in državljanov."
12
29.09.2020 20:00
Nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave, predsednik Nogometne zveze Slovenije in predvsem davčni strokovnjak Ivan ... Več.
Piše: Uredništvo
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
10
25.07.2020 00:30
Da bi bolje spoznali, s čim imamo opravka, smo prosili matematike, da nam izračunajo najbolj črne scenarije in stanje, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kristjan Verbič o Dosjeju Livar: Brutalni finančni inženiring bivšega finančnega ministra Uroša Čuferja
4
10.06.2020 22:45
Dosje Livar, razkritje metod, s katerimi so skoraj na kant spravili eno naših največjih livarn, je sprožil nepričakovano veliko ... Več.
Piše: Uredništvo
"V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči."
25
17.05.2020 23:30
Najbolj preganjani novinar v Evropski uniji, ki mu je Deutsche Welle (DW) v začetku meseca podelil nagradoFreedom of Speech ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
20
12.11.2019 19:00
Z Andražem Terškom smo govorili o nekaterih fenomenih ustavnega sodišča. Na Beethovnovo še nikoli doslej ni letelo toliko dvomov ... Več.
Piše: Uredništvo
Bojan Požar: "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Vida Žurga zapustila Telekom in kdaj bo odstopil Damir Črnčec"
29
29.09.2019 17:00
Za Požarjem se pošteno kadi, v teh dneh je v središču dogajanja, ki spominja na fronto, saj je v slovenskem medijskem prostoru ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
18
11.08.2019 20:00
Marjan Podobnik je poseben lik v slovenski politiki, izjema od pravila, da ponovno politično vstajenje ni mogoče. Sredi ... Več.
Piše: Uredništvo
"Ko Helmut Kohl pravi, da želi politično zvezo in reče, da Nemčija ne bo plačevala računov drugih držav, je to oksimoron."
5
26.02.2019 20:08
Na začetku meseca je francoski portal Atlantico objavil ekskluzivni pogovor z indijskim ekonomistom, ki je lani zaslovel s ... Več.
Piše: Uredništvo
"Slovenska politika je v bistvu nasilna, ne ozira se na protiargumente, le poniglavo s silo preglasovanja doseže svoje."
9
31.01.2019 20:59
Za intervju s predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco smo se odločili, ker nas je v zadnjih mesecih pozitivno presenetilo ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Smo družba kroničnega nemišljenja, šibkega znanja in negativnih čustev"
12
21.11.2018 20:31
Za ene je kontroverzen, za druge ekscentričen, za tretje samosvoj. Eni ga obožujejo, drugi bi ga utopili v kozarcu vode. Zavrača ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Idealni model proletarca v postmoderni interpretaciji je črna, enonoga muslimanska lezbijka, ki govori špansko"
8
28.09.2018 00:30
Srđa Trifković naj bi bil eden od najeminentnejših sodobnih srbskih političnih mislecev in komentatorjev. Pogojnik smo ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropa se boji islamizma, pripravljena mu je predati vse in se zadušiti
12
16.09.2018 18:00
Zgodovina se ponavlja, je prepričan alžirski pisatelj in intelektualec Boualem Sensal. Le da migracije tokrat ne potekajo iz ... Več.
Piše: Uredništvo
Intervju z največjem presenečenjem v slovenski politiki v letu 2017
22
03.01.2018 19:16
Nisem odrešenik in superman in se kot takega tudi ne jemljem , pravi Marjan Šarec, letnik 1977, ki je za marsikoga politični ... Več.
Piše: Uredništvo
"Tako kot v športu smo lahko Slovenci tudi v vseh gospodarskih panogah najboljši na svetu."
1
16.11.2017 11:44
Včasih so ga zamenjevali s tistim Andrejem Vizjakom, ki je bil v Janševi vladi 2004-2008 minister za gospodarstvo. Takrat je bil ... Več.
Piše: Uredništvo
"Včasih imam občutek, da Slovencem, novodobnim sužnjem, poleg joda v vodo dajejo tudi sedative."
13
25.05.2017 23:15
Z Blažem Mrevljetom, tistim kardiologom, ki je v zadnjih dneh brez dlake na jeziku spregovoril o korupciji v zdravstvu, zlasti v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Postaviti se moramo zase, komunicirati s svetom, stopiti v javni prostor in začeti z dialogom."
1
10.12.2016 00:53
Pogovor z nadvojvodinjo Camillo Habsburško Lotarinško smo sprva želeli objaviti prav na dan predsedniških volitev v Avstriji. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.108
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.914
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.408
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.431
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.372
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 857
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.666
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.451