Razkrivamo

Zakaj je Planica izgubila svetovno prvenstvo 2021 in kaj ima s tem Miro Cerar?

Prvi odzivi ljudi, ki so videli video predstavitve Planice, so bili v stilu "pa saj to ni res, to je šala!". Ne, ni šala, vse je resnično. Video spominja na zakone, ki jih sprejema slovenska vlada, ki so videti takšni, kot da tisti, ki jih pripravljajo, nimajo pojma, kaj delajo. V nadaljevanju bomo analizirali "planiški video" in ugotovili, da v bistvu simbolizira delovanje vlade Mira Cerarja.

19.06.2016 21:24
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   planica   fis   cancun   miro cerar   janez kocijančič

Fotografiji: Planica.si

Predstavitev Planice nam je padla v oči tudi zato, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat povedal, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno.

Kongres Mednarodne smučarske organizacije FIS, ki je bil na začetku meseca v mondenem mehiškem letovišču Cancun, se je kljub velikim pričakovanjem in obljubam za Planico in Slovenijo klavrno končal. Izbor zmagovalca, ki bo gostil nordijsko svetovno prvenstvo leta 2021, za kar sta se ob Planici potegovala še nemški Oberstdorf in norveški Trondheim, je bil namreč porazen za nas. Morda nekaterih članov številčne slovenske delegacije, ki so v subtropsko mehiško letovišče prišli uživat, polomija, kar je edini pravi izraz za planiško predstavitev, niti ni posebej prizadela. Janez Kocijančič in Stane Valant, denimo, se na vseh fotografijah režita kot pečena mačka.

 

Toda ostali, ki po svetu ne hodijo "zabušavat" na tuje stroške, se ob prezentaciji Planice brez besed samo držijo za glavo in sprašujejo, v kakšni "banana republiki" dejansko živimo. In odgovor je jasen: predstavitev planiške kandidature, ki se je spremenila v debakel, je zgolj odraz stanja, ki ga je vzpostavila vlada etičnega profesorja Cerarja. S prvim načelom: nihče za nič ne odgovarja!

 

Večni funkcionar Janez Kocijančič je bil v mondenem Cancunu dobre volje, najbrž zaradi tropskega podnebja.

 

V državi, kjer vlada trdi, da je imenovanje generalnega direktorja UKC zakonito, čeprav je iz dokumentov razvidno, da so jih urejali za nazaj, je lahko tudi video predstavitev Planice pričakovano porazna. V državi, kjer direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve v službenem času in na stroške davkoplačevalcev vodi zasebno podjetje in še svoj s.p., ker "v pogodbi o zaposlitvi nima določenega urnika", lahko pač vsi počnejo, kar želijo. Pardon, ne vsi, ampak samo vsi tisti, ki so prisesani na javna sredstva. V državi, kjer si finančni minister poleg že tako visoke plače nakazuje nezakonite dodatke in potem dobi celo podporo predsednika vlade, res ni strahu, da bi kdo za svoje napake odgovarjal. Oditi sta morala samo obrambni minister Janko Veber, ker je nasprotoval prodaji Telekoma, in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ker ni hotela nakazati več milijonov evrov na zavod, ki sta ga ustanovila dva vidna člana propadle stranke Zares.

 

 

Miro Cerar: "Jaz sem predsednik vlade in moj oče je olimpijski zmagovalec!"

 

Predstavitev Planice nam je padla v oči, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat poudaril, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje, kdo je glavni, spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno. Zakaj mora to početi Miro Cerar, ki s svojimi besedami le še dodatno poudarja tisto, čemur bi se moral izogibati? Kajti ljudje ga nimajo za premiera, večina državljanov v njem ne vidi kredibilnega voditelja, še manj pa nekoga, ki uživa avtoriteto voditelja. Kako naj bo gospod premier kredibilen, če pa mora svojo pomembnost poudarjati tako, da navaja, kdo ali kaj je bil njegov oče? Tovrstno sklicevanja na očeta prej spominja na sinova Jureta in Damjana, ki sta nekoč ob vsaki priliki omenjala očeta Zorana...

 

Če se moraš sklicevati na to, kdo ali kaj je (bil) tvoj oče, pomeni, da imaš dejansko težave s samozavestjo, občutkom nepomembnosti in nesposobnosti. Toda kaj ima sploh premier Cerar s Planico? V posnetku (daljši različici) planiške predstavitve v Cancunu namreč poudari, da je tja redno hodil gledat skoke. In?! Tudi 30.000 drugih Slovencev je to počelo. To je približno tako, kot če bi nekdo trdil, da je medijski strokovnjak samo zato, ker ima doma televizor. Če je premier Cerar mislil, da bo Planica zmagala oziroma dobila organizacijo prvenstva samo zato, ker je bil njegov oče športnik in ker Miro hodi vsako leto tja gledat skoke, je še precej bolj naiven, kot smo mislili.

 

Planiška polomija v skrajšani verziji Portala PLUS

 

Slab scenarij, polomljena angleščina in poceni grafika

 

Posnetek govora Mira Cerarja žal potrjuje samo to, kar vsi po tihem mislimo: Miro ni premier, ampak samo nekdo, za katerega so ljudje glasovali zato, da Janša ne bi slučajno spet prišel na oblast. In tudi njegova artikulacija v angleščini ni bistveno boljša od polomljene angleščine župana Kranjske Gore Janeza Hrovata, ki se mu tako zapleta jezik, da človek ne ve več, ali se bo nesrečnik uspel prebiti do konca stavka. Župan je sicer najbrž povsem simpatičen gospod, zato mu res ni bilo treba sodelovati v takšni blamaži, zaradi katere Slovenija izpade kot kakšna napol eksotična srednjeazijska bivša sovjetska republika.

 

Prvo, kar se moramo vprašati ob gledanju videa (daljše različice), je to, kdo je sploh napisal tak neumen scenarij (če je scenarij sploh bil). Vlačiti športnike, ki so praviloma slabi retoriki že svojem maternem jeziku, pred kamero, da nastopajo v tujem jeziku, ni ravno inteligentno. Športniki večino svojega življenja posvečajo napornim treningom,  ne pa javnim govorom v angleščini. Če že, potem bi morali slovenski športniki govoriti slovensko in biti podnaslovljeni. Po fiasku s tistim intervjujem bivše premierke Alenke Bratušek v polomljeni angleščini za CNN, bi moralo biti več kot jasno, da javni govori, namenjeni tuji javnosti v slabi angleščini, ne prinašajo točk.

 

A očitno je nekdo dobil to briljantno idejo, da bo naše športnike strpal v poceni video, ki menda ni stal skoraj nič, in jih silil govoriti polomljeno angleščino. Grafična oprema videa Planice je, kljub temu da imamo v Sloveniji vrhunske grafike, na nivoju računalnikov iz 80. let prejšnjega stoletja. Pesem Planica v mehiški izvedbi pa je prej norčevanje iz izvirnika te pesmi kot promocija Slovenije. Planica je pesem z močnim čustvenim nabojem, ki jo poznamo vsi v Sloveniji. In če že mora biti del predstavitve, naj bo vsaj v izvirniku, ne pa v mehiški priredbi. Slovenska narodno zabavna glasba je v vsej zgodovini slovenske glasbe v zadnjih 100 letih po zaslugi Slavka Avsenika edini globalni izvozni artikel. Producenti videa pa najbolj uspešno slovensko glasbeno zvrst spremenijo v mehiško...

 

 

Kaj je v predstavitvi sploh počel Cerar?

 

In zakaj je Miro Cerar sploh vključen v to polomijo z videom? Mogoče odlično govori angleško? Po njegovem nastopu sodeč ne. Prej bi rekli, da ga je učila ista oseba kot Alenko Bratušek. Je morda odličen retorik? Glede na to, da v kamero bere, očitno ne. Je morda Miro Cerar vrhunski športnik? Ne, ni. Je kakorkoli povezan s Planico? Ni, razen tega, da se hvali, da je tja hodil gledat skoke.

 

Celo na Wikipediji v angleški predstavitvi Mira Cerarja mlajšega (vir) je več besed namenjenih njegovi pokojni mami Zdenki Cerar in očetu Miru Cerarju, kot pa Cerarju mlajšemu. Človek se mora zamisliti nad tem, da na njegovem profilu piše več o starših kot pa o njem.

 

Za primerjavo: skrajšana predstavitev nemškega Obersdorfa

 

PR Planice: Nemci so bili dolgočasni in niso razumeli konteksta, naša predstavitev je bila sproščena

 

Ko je uredništvo Portala PLUS spraševalo o projektu predstavitve Planice v Cancunu, je naš urednik Dejan Steinbuch prejel klic iz PR službe Planice. Razložili so mu, da ta video ni cela predstavitev, ampak samo del. Ostalo je bilo v živo (tudi monolog Janeza Kocijančiča v socialistični angleščini?). Predstavitev je po besedah PR službe Planice navdušila. Kljub temu pa so zmagali Nemci, "ki niso razumeli konteksta in so imeli boljši video". Za vsem skupaj - namreč za nekakšno medijsko gonjo proti Planici - pa naj bi stala konkurenčna radijska postaja, ker je sponzorstvo Planice dobil Val 202. (opomba uredništva: ko smo navedbe preverili, smo ugotovili, da se za sponzorstvo ni potegoval nihče drug, razen Vala 202). Skratka, PR Planice meni, da je bila predstavitev vrhunska in sproščena! 

 

 

Video spominja na delovanje Cerarjeve vlade

 

Drži, ta video spominja na delovanje naše vlade. Kljub številnim napakam Miro Cerar trdi, da vlada dela dobro. In tako kot naša vlada kadruje nekompetentne ljudi, je tudi planiški video posnel nekdo, ki za to zato nima kompetenc. In tako kot naša vlada za vsako kritiko krivi zlobno opozicijo, tako so tudi uredništvu našega portala piarovci iz Planice razložili, da je bila njihova predstavitev super. Za negativne odzive pa je kriva konkurenca Vala 202, ker ni dobila pokroviteljstva.

 

V Sloveniji je veliko podjetij, ki se ukvarjajo s kvalitetno video produkcijo. Verjamemo, da bi vsaj nekaj teh podjetij produkcijo naredilo brezplačno. Uredništvo Portala PLUS bi lahko Planici "zrihtalo" vsaj tri takšne ponudnike, ki bi video producirali, posneli in zmontirali brezplačno, saj bi jim že dejstvo, da delajo video za tako pomembno predstavitev naše države v tujini, pomenilo dovolj veliko dodatno referenco. Najbrž pa bi namesto Mira Cerarja odločevalcem FIS v Cancunu raje pokazali lepote Planice in njene okolice, ki bi jih vsi občudovali. A tako kot velja za vse posle v naši državi, smo tudi v tej planiški zgodbi trčili ob žalostno resnico: tudi če bi bilo brezplačno ceneje, je treba naročiti pri "nekompetentnem političnem prijatelju". Dokler bomo imeli premiera, ki bo dajal potuho takšemu početju na vseh področjih, Planica ni zadnja blamaža, ki jo bomo doživeli doma in v tujini. V to ste lahko prepričani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Zahodna politika dvojnih meril do Kitajske: Demokracija v Hongkongu da, pravice muslimanskuh Ujgurov ne!
8
10.12.2019 20:00
Zahodne države glede Kitajske uporabljajo različna merila. Proteste v Hongkongu, usmerjene proti komunističnemu režimu v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
1
08.12.2019 20:00
Upravo družbe Petrol na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga (SDH) v četrtek, 12. decembra čaka skupščina družbe. ... Več.
Piše: Uredništvo
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
1
27.11.2019 20:10
Čas je za resno analizo sprejetega proračuna za prihodnje leto. Nikakor ne drži, da gre iz proračuna 80 % za plače, 20 % za ... Več.
Piše: Bine Kordež
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
6
26.11.2019 20:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki ga je uredništvo 13. novembra 2019 objavilo na portalu+ pod naslovom Dosje ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ko milijarderji jokajo
5
24.11.2019 23:59
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike 3. novembra 2020 lahko pomenijo resen preobrat vodenja države. Volivci bodo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Državljanska vojna (1941-1991): Grahovo v ognju groze, v katerem je zgorel tudi pesnik France Balantič
18
22.11.2019 16:45
V Grahovem pri Cerknici je 24. novembra 1943 potekal prvi napad partizanov na domobrance, s čemer se je dokončno razplamtela ... Več.
Piše: Uredništvo
Bloomberg o Luki Koper: Kitajsko-avstrijski projekt hitre železnice do Trsta ogroža privilegiran položaj edinega slovenskega pristanišča
11
21.11.2019 20:00
Newyorški finančno-poslovni spletni medij Bloomberg se je razpisal o negotovi prihodnosti koprskega pristanišča, ki ga ogrožata ... Več.
Piše: Uredništvo
(Popravek) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
1
20.11.2019 19:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki smo ga 13. novembra 2019 objavili na portalu+ pod naslovom Dosje Slovenska ... Več.
Piše: Uredništvo
Moralesov padec v Boliviji bo okrepil ameriško prevlado v Latinski Ameriki
6
17.11.2019 21:00
V Boliviji konec skoraj štirinajstletne vladavine Eva Moralesa predstavlja še eno spodbudo Washingtonu za že usihajočo moč v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
8
14.11.2019 21:00
Pred približno letom in pol me je ugledni ameriški zgodovinar in znanstvenikNoam Chomskypo elektronski pošti opozoril na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
8
13.11.2019 21:00
Karla Viktorja Erjavca v vlogi ministra za obrambo spremljajo afere že od prvega dne ministrovanja. In to v obeh mandatih. Kar ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
13
08.11.2019 23:59
Danes so Dimitrij Rupel, Peter Jambrek, Tomaž Zalaznik, Božo Cerar, Lovro Šturm, Marko Noč,Igor Grdina, Ludvik Toplak, Borut ... Več.
Piše: Uredništvo
Ustavno sodišče dokončno razsodilo: Obvezne glasbene kvote Mira Cerarja so neustavne!
11
07.11.2019 02:00
Zloglasne glasbene kvote, ki jih je pod vlado Mira Cerarja uzakonil danes glavni okoljski inšpektor, nekoč pa poslanec SMC in ... Več.
Piše: Uredništvo
Banka Slovenije pod težo kritik: So bile omejitve pri najemanju kreditov občanov res potrebne?
15
05.11.2019 21:00
V preteklih dneh je veliko razburjenja povzročil ukrep Banke Slovenije, s katerim so zaostrili pogoje kreditiranja fizičnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj so na koncu prinesle letošnje spremembe davčne zakonodaje
2
02.11.2019 09:00
Vsekakor pomenijo celotne letošnje spremembe davčne zakonodaje pomemben premik v davčni razbremenitvi dela. Glede na omejitve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dan spomina na mrtve v deželi kosti ali kako so perfidno onemogočili komisijo za "reševanje vprašanj prikritih grobišč"
18
31.10.2019 10:00
Kljub zakonski podlagi, vladnim sklepom in politični podpori Komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 4,191
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,638
03/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,459
04/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,388
05/
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
Uredništvo
Ogledov: 1,591
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,338
07/
70-letnica Severnoatlantskega zavezništva: Kljub vsem pomislekom in kroničnim težavam gre Nato naprej
Božo Cerar
Ogledov: 709
08/
Zahodna politika dvojnih meril do Kitajske: Demokracija v Hongkongu da, pravice muslimanskuh Ujgurov ne!
Shane Quinn
Ogledov: 597
09/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,987
10/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,372