Razkrivamo

Zakaj je Planica izgubila svetovno prvenstvo 2021 in kaj ima s tem Miro Cerar?

Prvi odzivi ljudi, ki so videli video predstavitve Planice, so bili v stilu "pa saj to ni res, to je šala!". Ne, ni šala, vse je resnično. Video spominja na zakone, ki jih sprejema slovenska vlada, ki so videti takšni, kot da tisti, ki jih pripravljajo, nimajo pojma, kaj delajo. V nadaljevanju bomo analizirali "planiški video" in ugotovili, da v bistvu simbolizira delovanje vlade Mira Cerarja.

19.06.2016 21:24
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   planica   fis   cancun   miro cerar   janez kocijančič

Fotografiji: Planica.si

Predstavitev Planice nam je padla v oči tudi zato, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat povedal, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno.

Kongres Mednarodne smučarske organizacije FIS, ki je bil na začetku meseca v mondenem mehiškem letovišču Cancun, se je kljub velikim pričakovanjem in obljubam za Planico in Slovenijo klavrno končal. Izbor zmagovalca, ki bo gostil nordijsko svetovno prvenstvo leta 2021, za kar sta se ob Planici potegovala še nemški Oberstdorf in norveški Trondheim, je bil namreč porazen za nas. Morda nekaterih članov številčne slovenske delegacije, ki so v subtropsko mehiško letovišče prišli uživat, polomija, kar je edini pravi izraz za planiško predstavitev, niti ni posebej prizadela. Janez Kocijančič in Stane Valant, denimo, se na vseh fotografijah režita kot pečena mačka.

 

Toda ostali, ki po svetu ne hodijo "zabušavat" na tuje stroške, se ob prezentaciji Planice brez besed samo držijo za glavo in sprašujejo, v kakšni "banana republiki" dejansko živimo. In odgovor je jasen: predstavitev planiške kandidature, ki se je spremenila v debakel, je zgolj odraz stanja, ki ga je vzpostavila vlada etičnega profesorja Cerarja. S prvim načelom: nihče za nič ne odgovarja!

 

Večni funkcionar Janez Kocijančič je bil v mondenem Cancunu dobre volje, najbrž zaradi tropskega podnebja.

 

V državi, kjer vlada trdi, da je imenovanje generalnega direktorja UKC zakonito, čeprav je iz dokumentov razvidno, da so jih urejali za nazaj, je lahko tudi video predstavitev Planice pričakovano porazna. V državi, kjer direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve v službenem času in na stroške davkoplačevalcev vodi zasebno podjetje in še svoj s.p., ker "v pogodbi o zaposlitvi nima določenega urnika", lahko pač vsi počnejo, kar želijo. Pardon, ne vsi, ampak samo vsi tisti, ki so prisesani na javna sredstva. V državi, kjer si finančni minister poleg že tako visoke plače nakazuje nezakonite dodatke in potem dobi celo podporo predsednika vlade, res ni strahu, da bi kdo za svoje napake odgovarjal. Oditi sta morala samo obrambni minister Janko Veber, ker je nasprotoval prodaji Telekoma, in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ker ni hotela nakazati več milijonov evrov na zavod, ki sta ga ustanovila dva vidna člana propadle stranke Zares.

 

 

Miro Cerar: "Jaz sem predsednik vlade in moj oče je olimpijski zmagovalec!"

 

Predstavitev Planice nam je padla v oči, ker je v njej Miro Cerar kar trikrat poudaril, da je predsednik vlade. Takšno poudarjanje, kdo je glavni, spominja na serijo Igra prestolov, kjer mladoletni kralj vsakič znova na glas pove, da je on kralj. To je logično, kajti mladenič še nima brade in se boji, da ga ne bodo jemali resno. Zakaj mora to početi Miro Cerar, ki s svojimi besedami le še dodatno poudarja tisto, čemur bi se moral izogibati? Kajti ljudje ga nimajo za premiera, večina državljanov v njem ne vidi kredibilnega voditelja, še manj pa nekoga, ki uživa avtoriteto voditelja. Kako naj bo gospod premier kredibilen, če pa mora svojo pomembnost poudarjati tako, da navaja, kdo ali kaj je bil njegov oče? Tovrstno sklicevanja na očeta prej spominja na sinova Jureta in Damjana, ki sta nekoč ob vsaki priliki omenjala očeta Zorana...

 

Če se moraš sklicevati na to, kdo ali kaj je (bil) tvoj oče, pomeni, da imaš dejansko težave s samozavestjo, občutkom nepomembnosti in nesposobnosti. Toda kaj ima sploh premier Cerar s Planico? V posnetku (daljši različici) planiške predstavitve v Cancunu namreč poudari, da je tja redno hodil gledat skoke. In?! Tudi 30.000 drugih Slovencev je to počelo. To je približno tako, kot če bi nekdo trdil, da je medijski strokovnjak samo zato, ker ima doma televizor. Če je premier Cerar mislil, da bo Planica zmagala oziroma dobila organizacijo prvenstva samo zato, ker je bil njegov oče športnik in ker Miro hodi vsako leto tja gledat skoke, je še precej bolj naiven, kot smo mislili.

 

Planiška polomija v skrajšani verziji Portala PLUS

 

Slab scenarij, polomljena angleščina in poceni grafika

 

Posnetek govora Mira Cerarja žal potrjuje samo to, kar vsi po tihem mislimo: Miro ni premier, ampak samo nekdo, za katerega so ljudje glasovali zato, da Janša ne bi slučajno spet prišel na oblast. In tudi njegova artikulacija v angleščini ni bistveno boljša od polomljene angleščine župana Kranjske Gore Janeza Hrovata, ki se mu tako zapleta jezik, da človek ne ve več, ali se bo nesrečnik uspel prebiti do konca stavka. Župan je sicer najbrž povsem simpatičen gospod, zato mu res ni bilo treba sodelovati v takšni blamaži, zaradi katere Slovenija izpade kot kakšna napol eksotična srednjeazijska bivša sovjetska republika.

 

Prvo, kar se moramo vprašati ob gledanju videa (daljše različice), je to, kdo je sploh napisal tak neumen scenarij (če je scenarij sploh bil). Vlačiti športnike, ki so praviloma slabi retoriki že svojem maternem jeziku, pred kamero, da nastopajo v tujem jeziku, ni ravno inteligentno. Športniki večino svojega življenja posvečajo napornim treningom,  ne pa javnim govorom v angleščini. Če že, potem bi morali slovenski športniki govoriti slovensko in biti podnaslovljeni. Po fiasku s tistim intervjujem bivše premierke Alenke Bratušek v polomljeni angleščini za CNN, bi moralo biti več kot jasno, da javni govori, namenjeni tuji javnosti v slabi angleščini, ne prinašajo točk.

 

A očitno je nekdo dobil to briljantno idejo, da bo naše športnike strpal v poceni video, ki menda ni stal skoraj nič, in jih silil govoriti polomljeno angleščino. Grafična oprema videa Planice je, kljub temu da imamo v Sloveniji vrhunske grafike, na nivoju računalnikov iz 80. let prejšnjega stoletja. Pesem Planica v mehiški izvedbi pa je prej norčevanje iz izvirnika te pesmi kot promocija Slovenije. Planica je pesem z močnim čustvenim nabojem, ki jo poznamo vsi v Sloveniji. In če že mora biti del predstavitve, naj bo vsaj v izvirniku, ne pa v mehiški priredbi. Slovenska narodno zabavna glasba je v vsej zgodovini slovenske glasbe v zadnjih 100 letih po zaslugi Slavka Avsenika edini globalni izvozni artikel. Producenti videa pa najbolj uspešno slovensko glasbeno zvrst spremenijo v mehiško...

 

 

Kaj je v predstavitvi sploh počel Cerar?

 

In zakaj je Miro Cerar sploh vključen v to polomijo z videom? Mogoče odlično govori angleško? Po njegovem nastopu sodeč ne. Prej bi rekli, da ga je učila ista oseba kot Alenko Bratušek. Je morda odličen retorik? Glede na to, da v kamero bere, očitno ne. Je morda Miro Cerar vrhunski športnik? Ne, ni. Je kakorkoli povezan s Planico? Ni, razen tega, da se hvali, da je tja hodil gledat skoke.

 

Celo na Wikipediji v angleški predstavitvi Mira Cerarja mlajšega (vir) je več besed namenjenih njegovi pokojni mami Zdenki Cerar in očetu Miru Cerarju, kot pa Cerarju mlajšemu. Človek se mora zamisliti nad tem, da na njegovem profilu piše več o starših kot pa o njem.

 

Za primerjavo: skrajšana predstavitev nemškega Obersdorfa

 

PR Planice: Nemci so bili dolgočasni in niso razumeli konteksta, naša predstavitev je bila sproščena

 

Ko je uredništvo Portala PLUS spraševalo o projektu predstavitve Planice v Cancunu, je naš urednik Dejan Steinbuch prejel klic iz PR službe Planice. Razložili so mu, da ta video ni cela predstavitev, ampak samo del. Ostalo je bilo v živo (tudi monolog Janeza Kocijančiča v socialistični angleščini?). Predstavitev je po besedah PR službe Planice navdušila. Kljub temu pa so zmagali Nemci, "ki niso razumeli konteksta in so imeli boljši video". Za vsem skupaj - namreč za nekakšno medijsko gonjo proti Planici - pa naj bi stala konkurenčna radijska postaja, ker je sponzorstvo Planice dobil Val 202. (opomba uredništva: ko smo navedbe preverili, smo ugotovili, da se za sponzorstvo ni potegoval nihče drug, razen Vala 202). Skratka, PR Planice meni, da je bila predstavitev vrhunska in sproščena! 

 

 

Video spominja na delovanje Cerarjeve vlade

 

Drži, ta video spominja na delovanje naše vlade. Kljub številnim napakam Miro Cerar trdi, da vlada dela dobro. In tako kot naša vlada kadruje nekompetentne ljudi, je tudi planiški video posnel nekdo, ki za to zato nima kompetenc. In tako kot naša vlada za vsako kritiko krivi zlobno opozicijo, tako so tudi uredništvu našega portala piarovci iz Planice razložili, da je bila njihova predstavitev super. Za negativne odzive pa je kriva konkurenca Vala 202, ker ni dobila pokroviteljstva.

 

V Sloveniji je veliko podjetij, ki se ukvarjajo s kvalitetno video produkcijo. Verjamemo, da bi vsaj nekaj teh podjetij produkcijo naredilo brezplačno. Uredništvo Portala PLUS bi lahko Planici "zrihtalo" vsaj tri takšne ponudnike, ki bi video producirali, posneli in zmontirali brezplačno, saj bi jim že dejstvo, da delajo video za tako pomembno predstavitev naše države v tujini, pomenilo dovolj veliko dodatno referenco. Najbrž pa bi namesto Mira Cerarja odločevalcem FIS v Cancunu raje pokazali lepote Planice in njene okolice, ki bi jih vsi občudovali. A tako kot velja za vse posle v naši državi, smo tudi v tej planiški zgodbi trčili ob žalostno resnico: tudi če bi bilo brezplačno ceneje, je treba naročiti pri "nekompetentnem političnem prijatelju". Dokler bomo imeli premiera, ki bo dajal potuho takšemu početju na vseh področjih, Planica ni zadnja blamaža, ki jo bomo doživeli doma in v tujini. V to ste lahko prepričani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
11
19.09.2019 22:30
Vladimir Vodušek, ki je bil septembra lani zaradi izsiljevanja obsojen na poldrugo leto zapora, je na svoji spletni strani ... Več.
Piše: Uredništvo
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (5. del): "Prva dolžnost človeka je, da ostane pošten!"
0
01.09.2019 10:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu
1
30.08.2019 23:59
31. avgusta formalno poteče mandat slovenskemu sodniku na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Miru Preku, ki je bil deležen obtožb ... Več.
Piše: Uredništvo
Razumeti Azijo: Dolgoletni ameriški pritiski na Japonsko so bili ključni za napad na Pearl Harbour
11
27.08.2019 19:00
Naivno je govoriti o tem, da leži naša prihodnost v Aziji, kajti težišče globalne ekonomije, financ in tudi geopolitike se je že ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ponovno odkriti mojster (4. del): "Ljubljana je neznosno grda. Ali je ona izraz ljudske duše? Potem je čudno z nami."
0
24.08.2019 18:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
4
23.08.2019 22:30
Eskalacija napetosti med ZDA in Kitajsko, upočasnitev globalne gospodarske krize, valute, finančni trgi ... Od začetka tega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
12
21.08.2019 19:29
Letošnje Dneve poezije in vina na Ptuju otvarja Ilija Trojanow, v Bolgariji rojeni pisatelj, prevajalec, založnik in aktivist, ... Več.
Piše: Uredništvo
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
5
18.08.2019 10:59
Domačini v Zgornjem Posočju izgubljajo potrpljenje: poplava turistov, posebej še motoristov, ki izkoriščajo zastonj in užitkov ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (3. del): Selitev na Dunaj, Wagnerjev atelje in prve želje po osamosvojitvi
3
15.08.2019 23:59
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
7
15.08.2019 00:05
Sedmega junija smo kot prvi in edini medij v državi doslej objavili kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije. ... Več.
Piše: Uredništvo
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
9
12.08.2019 20:00
Prvič doslej objavljamo prevod članka iz ameriškega spletnega medija Zerohedge ( vir). Podpisani Tyler Durden je seveda ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
1
11.08.2019 09:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,273
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,311
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,604
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,658
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,681
06/
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,573
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,143
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,247
09/
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 670
10/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,415