Komentar

Ko ljudje kot mrhovinarji prežijo na plen na dražbah zaplenjene lastnine

Ljudje se radi dojemamo kot dobra bitja. O sebi imamo na splošno dobro mnenje. Tudi tisti, ki so nagnjeni k samoobtoževanju, ker niso zadovoljni s svojimi rezultati, obnašanjem, videzom itd. V (pretežno) ameriških filmih se postavimo na stran preganjanega, šibkega, naivnega, dobrega. Tudi če ne verujemo, verjamemo, da živimo v skladu z zapovedmi katerekoli vere ali prepričanja že. Pa smo res taki?

06.05.2017 05:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   dražbe   stečaji   bankroti   nesreče   plen   krokarji

Ne vem, kako je z vami, ampak jaz si sebe težko predstavljam, da bi mirno spal v nesreči drugega.

Dokaj resni finančni medij že nekaj let skrbi, da smo redno obveščeni o številnih priložnostih, ki se ponujajo na dražbah. Gre za prodajo zaplenjenega premoženja v obliki strojev, poslovnih prostorov, vozil in predvsem bivališč, stanovanj in hiš. Vsega možnega oprijemljivega premoženja, ki ga podjetniki, lastniki, direktorji pa tudi čisto običajni ljudje, na primer za nakup stanovanja ipd., zastavijo pri bankah, ko potrebujejo denar. Vse lepo in prav. Vsi moramo zavarovati posojila. Največkrat se vse skupaj lepo izide, krediti se poplačajo, živi se naprej. Včasih pa tudi ne. Poznam na desetine primerov lastnikov podjetij, ki so v času po 2008 ali 2009 za reševanje svojih podjetij (predvsem za plače zaposlenih!) najemali kredite, ki so jih zavarovali z osebnim premoženjem ali svoj denar posojali svojim podjetjem. Prepričani so bili, da bo krize v letu, dveh konec. Pa so zabredli, ostali brez vsega (najprej so jih zapustili zaposleni!), brez podjetja, brez premoženja, brez službe in tudi brez strehe nad glavo. Dobri ljudje, odgovorni ljudje, pametni, nepokvarjeni, ljudje, ki so se naveličali javne uprave ali neumnosti velikih podjetij in so želeli poskrbeti sami zase. Ali pa ljudje, ki so v času krize izgubili službo in več niso mogli odplačevati kreditov. Vaši sosedje, prijatelji, znanci. Vsaka nepremičnina na dražbi je zgodba zase, mala velika drama, roman obupa, prošenj in neusmiljenosti.

 

Danes se njihova bivališča prodajajo na dražbah. Ugodneje od primerljivih nepremičnin. Diskontirana so ravno za toliko, kolikor je kupec pripravljen prodati svoj občutek nelagodja. Za deset, dvajset, trideset tisoč evrov. Cena popusta je cena občutka, da nikoli ne veš, kdaj se je nekdanji lastnik sprehodil mimo svojega nekdanjega doma in ob tem globoko zavzdihnil. Je cena nemirne noči, ko razmišljaš, kaj se je zgodilo ljudem, ki so nekoč spali tukaj.

 

Obveščanje o priložnostih na dražbah je zelo brano, zelo obiskano. Ljudje kot krokarji prežijo nad šibkim plenom, ki se še komaj plazi in čakajo, kdaj bo nastopil njihov trenutek. Ker "vsi" to počnejo, je mrhovinarstvo postalno normalno. Neumen si, če ne zasleduješ priložnosti. Pomisleke ljudje racionalizirajo z "itak gre samo za prevarante, špekulante, pokvarjence, idiote, naivneže, prav jim je, kaj so pa mislili ..." .Ker dražbarstva nihče ne problematizira, postaja vse skupaj vedno bolj krvoločno.

 

Ne vem, kako je z vami, ampak sam sem s tem vprašanjem opravil, težko si predstavljam, da bi mirno spal v nesreči drugega. Če nič drugega, boste imeli na naslednji požrtiji enega konkurenta manj.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
4
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
17
08.07.2020 23:30
Ideja o podvigu, s katerim bi z oblasti spravili janšistične fašiste, predstavlja največji možni mentalni domet naše dvorne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.519
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.372
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.199
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.730
05/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.428
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.553
07/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.847
08/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.420
09/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.318
10/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 632