Komentar

Ko ljudje kot mrhovinarji prežijo na plen na dražbah zaplenjene lastnine

Ljudje se radi dojemamo kot dobra bitja. O sebi imamo na splošno dobro mnenje. Tudi tisti, ki so nagnjeni k samoobtoževanju, ker niso zadovoljni s svojimi rezultati, obnašanjem, videzom itd. V (pretežno) ameriških filmih se postavimo na stran preganjanega, šibkega, naivnega, dobrega. Tudi če ne verujemo, verjamemo, da živimo v skladu z zapovedmi katerekoli vere ali prepričanja že. Pa smo res taki?

06.05.2017 05:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   dražbe   stečaji   bankroti   nesreče   plen   krokarji

Ne vem, kako je z vami, ampak jaz si sebe težko predstavljam, da bi mirno spal v nesreči drugega.

Dokaj resni finančni medij že nekaj let skrbi, da smo redno obveščeni o številnih priložnostih, ki se ponujajo na dražbah. Gre za prodajo zaplenjenega premoženja v obliki strojev, poslovnih prostorov, vozil in predvsem bivališč, stanovanj in hiš. Vsega možnega oprijemljivega premoženja, ki ga podjetniki, lastniki, direktorji pa tudi čisto običajni ljudje, na primer za nakup stanovanja ipd., zastavijo pri bankah, ko potrebujejo denar. Vse lepo in prav. Vsi moramo zavarovati posojila. Največkrat se vse skupaj lepo izide, krediti se poplačajo, živi se naprej. Včasih pa tudi ne. Poznam na desetine primerov lastnikov podjetij, ki so v času po 2008 ali 2009 za reševanje svojih podjetij (predvsem za plače zaposlenih!) najemali kredite, ki so jih zavarovali z osebnim premoženjem ali svoj denar posojali svojim podjetjem. Prepričani so bili, da bo krize v letu, dveh konec. Pa so zabredli, ostali brez vsega (najprej so jih zapustili zaposleni!), brez podjetja, brez premoženja, brez službe in tudi brez strehe nad glavo. Dobri ljudje, odgovorni ljudje, pametni, nepokvarjeni, ljudje, ki so se naveličali javne uprave ali neumnosti velikih podjetij in so želeli poskrbeti sami zase. Ali pa ljudje, ki so v času krize izgubili službo in več niso mogli odplačevati kreditov. Vaši sosedje, prijatelji, znanci. Vsaka nepremičnina na dražbi je zgodba zase, mala velika drama, roman obupa, prošenj in neusmiljenosti.

 

Danes se njihova bivališča prodajajo na dražbah. Ugodneje od primerljivih nepremičnin. Diskontirana so ravno za toliko, kolikor je kupec pripravljen prodati svoj občutek nelagodja. Za deset, dvajset, trideset tisoč evrov. Cena popusta je cena občutka, da nikoli ne veš, kdaj se je nekdanji lastnik sprehodil mimo svojega nekdanjega doma in ob tem globoko zavzdihnil. Je cena nemirne noči, ko razmišljaš, kaj se je zgodilo ljudem, ki so nekoč spali tukaj.

 

Obveščanje o priložnostih na dražbah je zelo brano, zelo obiskano. Ljudje kot krokarji prežijo nad šibkim plenom, ki se še komaj plazi in čakajo, kdaj bo nastopil njihov trenutek. Ker "vsi" to počnejo, je mrhovinarstvo postalno normalno. Neumen si, če ne zasleduješ priložnosti. Pomisleke ljudje racionalizirajo z "itak gre samo za prevarante, špekulante, pokvarjence, idiote, naivneže, prav jim je, kaj so pa mislili ..." .Ker dražbarstva nihče ne problematizira, postaja vse skupaj vedno bolj krvoločno.

 

Ne vem, kako je z vami, ampak sam sem s tem vprašanjem opravil, težko si predstavljam, da bi mirno spal v nesreči drugega. Če nič drugega, boste imeli na naslednji požrtiji enega konkurenta manj.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
2
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
10
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
16
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,461
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,634
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,531
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,888
05/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,794
06/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 1,677
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,669
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,317
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,073
10/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 924