Komentar

Če ste stalno zaskrbljeni, potem vam malce budizma ne bo škodilo

Naša življenja so ena sama velika skrb. Eno samo sekiranje glede vseh mogočih velikih in malih težav. Skrbi nas Severna Koreja, skrbi nas Donald Trump, skrbi nas plačevanje kreditov, skrbi nas (ne)napredovanje v službi, odnosi z najbližjimi, strah nas je bolezni, sprašujemo se, ali bomo pravočasno prišli v vrtec po otroka, ali bomo našli parkirni prostor ... Pri čemer naši možgani vse težave jemljejo enako resno. Za naše možgane je enako stresno jutranje izbiranje nogavic kot strah pred nizko pokojnino v daljni prihodnosti.

 

21.05.2017 11:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   budizem   skrbi   težave   mir

Foto: arhiv portala+
Če težavo lahko rešiš, zakaj bi se sekiral? Če težave ne moreš rešiti, zakaj bi se sekiral?

Kaj se lahko naučimo od budzima? Budisti vse v življenju zaznavajo kot iluzijo. Nič v resnici ne obstaja. Vse, kar se nam zdi kot nekaj oprijemljivega in trajnega, obstaja le v danem, hipnem trenutku. Vse, kar obstaja, bo v določenem času, sekundi, minuti, letih ali desetletjih izginilo. Ker ljudje vse vidimo kot nekaj trajnega, življenje jemljemo preresno in preveč kompliciramo glede problemov. Posledično postanemo preveč navezani na življenjske dogodke in se z njimi preveč ukvarjamo (preveč skrbimo). Začuda je skrb posledica naše ignorance, površnosti, nepozornosti.

 

Skrb prepoznamo kot osredotočanje na določen objekt. Vse ostalo se nam zdi v tem trenutku nepomembno. Predmet zaskrbljenosti se ves čas spreminja, število vprašanj, ki nam povzročajo skrbi, pa je neomejeno. Budisti trdijo, da je to posledica potrebe po iskanju dokončnega odgovora. Ljudje smo razvili nerazumljiv strah pred nepredvidljivim. Nepredvidljivo nam povzroča nelagodje. Zato potrebujemo "znano". Naši možgani se radi oklenejo znanega, saj je za nas nepredvidljivo nekaj zelo neprijetnega. Potreba po spreminjanju preteklosti in prihodnosti nas vodi v skrb. Ker smo nepozorni in površni, nam ves čas uhaja vedenje, da preteklosti in prihodnosti ne moremo spreminjati. Spremembe želimo udejanjati preko zaskrbljenosti. Če bi res sprejeli zavedanje, da na preteklost in sedanjost nimamo vpliva, bi bili manj zaskrbljeni. Budisti pravijo, da skrbi niso "naravni" del našega uma. Posameznikova prihodnost in / ali preteklost obstaja samo v glavi tega / enega posameznika. Skrbi posameznika niso objektivne, ne obstajajo v svetu, saj jih lahko živi / ohranja samo isti posameznik. Skrbi posameznika so "žive" samo toliko časa, kolikor se z njimi ukvarja. Potem "umrejo".

 

Težko se je znebiti skrbi. Pa vseeno. Spodaj nekaj oprijemljivih nasvetov za razmislek.

 

Naši možgani so kot opica. Naše misli kot opica iz veje na vejo skačejo iz ene težave k drugi. To je naravno, pri čemer lahko z zavedanjem posamezne skrbi težave zatremo.

 

Širši pogled. Skrbi so kot rastline. Bolj ko jih zalivamo (se ukvarjamo z njimi), bolj rastejo. Skrbi nas vodijo v nove skrbi. Če določeno težavo pogledamo z distanco, ugotovimo, da verjetno ni vredna tolikšne pozornosti.

 

Zavedanje, da zaskrbljenost ne pomaga. Zaskrbljenost ne more rešiti nobenega problema. Spomnite se na skrbi iz preteklosti in pomislite, ali so vam kaj pomagale? Tudi današnje skrbi so zguba mentalne energije.

 

Ne morete kontrolirati vsega. Skrbi so posledica potrebe po občutku nadzora. Želimo nadzirati / kontrolirati izide delovanj, saj se ne želimo soočiti z neželjenimi rezultati. Zavedajte se, da se bo to, kar se ima zgoditi, zgodilo. Naj vas ne bo strah neznanega. Postanite prijatelj z neznanim, prepustite se življenju. Prineslo vam bo vse najboljše.

 

Osredotočite se na sedanjost. Način, na katerega se lotevamo sedanjosti, trenutka, določa našo preteklost in prihodnost. Ukvarjajte se sedaj. Zavedanje trenutka nam pomaga pri udejanju "vse bo v redu" stanja. Stvari so neprimerno bolj preproste, če jih ne skušamo preveč nadzirati in se truditi zanje.

 

 

Za konec pesem, ki vam lahko pomaga:

 

 
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
2
18.09.2020 21:20
Petkovi protivladni protesti so manifestacija alternativcev, ki jih razen stranke Levica pravzaprav nihče v tej državi ne jemlje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Z vsakim dnem smo bližje peklu, a se nam ne gabijo vonjave, ki se iz njega cedijo
2
29.08.2020 22:59
Romeo Castellucci v svojih predstavah velikokrat tematizira zlom krščankega raja oziroma to, kar nam je ostalo od njega. Ostalo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tajni agent Steinbuch, ta karikatura novinarja, sporočam Mladini, Repovžu in ostalim tetkam: Je*** se!
24
28.08.2020 10:58
V času, ko bojda potekajo razprave o novi medijski zakonodaji, se vsak dan znova kaže, kako pomembna je svoboda govora, pa tudi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Večno rivalstvo v vzhodnem Sredozemlju: Grško-turški spor spet blizu vrelišča
5
27.08.2020 22:31
Med Grčijo in Turčijo, ki sta obe članici zveze NATO, se razmere spet zaostrujejo. Njun sosedski spor, ki je posledica ... Več.
Piše: Božo Cerar
Uredniški komentar: Neuspeli puč v upokojenski pivnici
16
26.08.2020 22:40
Danes ponarodela viža o diskreditaciji in likvidaciji se ponavlja že vsaj četrt stoletja. Vsakič, ko na tranzicijski levici kdo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neverjetnih 107 let književnika iz mesta v zalivu: Vse najboljše, dragi Boris Pahor!
6
26.08.2020 01:03
Danes praznuje 107. rojstni dan živa legenda slovenske, italijanske in tudi evropske literature, nesojeni Nobelov nagrajenec ... Več.
Piše: Milan Gregorič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.740
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.686
03/
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.735
04/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.421
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.374
06/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.218
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.278
08/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.189
09/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.153
10/
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.083