Komentar

Če ste stalno zaskrbljeni, potem vam malce budizma ne bo škodilo

Naša življenja so ena sama velika skrb. Eno samo sekiranje glede vseh mogočih velikih in malih težav. Skrbi nas Severna Koreja, skrbi nas Donald Trump, skrbi nas plačevanje kreditov, skrbi nas (ne)napredovanje v službi, odnosi z najbližjimi, strah nas je bolezni, sprašujemo se, ali bomo pravočasno prišli v vrtec po otroka, ali bomo našli parkirni prostor ... Pri čemer naši možgani vse težave jemljejo enako resno. Za naše možgane je enako stresno jutranje izbiranje nogavic kot strah pred nizko pokojnino v daljni prihodnosti.

 

21.05.2017 11:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   budizem   skrbi   težave   mir

Foto: arhiv portala+
Če težavo lahko rešiš, zakaj bi se sekiral? Če težave ne moreš rešiti, zakaj bi se sekiral?

Kaj se lahko naučimo od budzima? Budisti vse v življenju zaznavajo kot iluzijo. Nič v resnici ne obstaja. Vse, kar se nam zdi kot nekaj oprijemljivega in trajnega, obstaja le v danem, hipnem trenutku. Vse, kar obstaja, bo v določenem času, sekundi, minuti, letih ali desetletjih izginilo. Ker ljudje vse vidimo kot nekaj trajnega, življenje jemljemo preresno in preveč kompliciramo glede problemov. Posledično postanemo preveč navezani na življenjske dogodke in se z njimi preveč ukvarjamo (preveč skrbimo). Začuda je skrb posledica naše ignorance, površnosti, nepozornosti.

 

Skrb prepoznamo kot osredotočanje na določen objekt. Vse ostalo se nam zdi v tem trenutku nepomembno. Predmet zaskrbljenosti se ves čas spreminja, število vprašanj, ki nam povzročajo skrbi, pa je neomejeno. Budisti trdijo, da je to posledica potrebe po iskanju dokončnega odgovora. Ljudje smo razvili nerazumljiv strah pred nepredvidljivim. Nepredvidljivo nam povzroča nelagodje. Zato potrebujemo "znano". Naši možgani se radi oklenejo znanega, saj je za nas nepredvidljivo nekaj zelo neprijetnega. Potreba po spreminjanju preteklosti in prihodnosti nas vodi v skrb. Ker smo nepozorni in površni, nam ves čas uhaja vedenje, da preteklosti in prihodnosti ne moremo spreminjati. Spremembe želimo udejanjati preko zaskrbljenosti. Če bi res sprejeli zavedanje, da na preteklost in sedanjost nimamo vpliva, bi bili manj zaskrbljeni. Budisti pravijo, da skrbi niso "naravni" del našega uma. Posameznikova prihodnost in / ali preteklost obstaja samo v glavi tega / enega posameznika. Skrbi posameznika niso objektivne, ne obstajajo v svetu, saj jih lahko živi / ohranja samo isti posameznik. Skrbi posameznika so "žive" samo toliko časa, kolikor se z njimi ukvarja. Potem "umrejo".

 

Težko se je znebiti skrbi. Pa vseeno. Spodaj nekaj oprijemljivih nasvetov za razmislek.

 

Naši možgani so kot opica. Naše misli kot opica iz veje na vejo skačejo iz ene težave k drugi. To je naravno, pri čemer lahko z zavedanjem posamezne skrbi težave zatremo.

 

Širši pogled. Skrbi so kot rastline. Bolj ko jih zalivamo (se ukvarjamo z njimi), bolj rastejo. Skrbi nas vodijo v nove skrbi. Če določeno težavo pogledamo z distanco, ugotovimo, da verjetno ni vredna tolikšne pozornosti.

 

Zavedanje, da zaskrbljenost ne pomaga. Zaskrbljenost ne more rešiti nobenega problema. Spomnite se na skrbi iz preteklosti in pomislite, ali so vam kaj pomagale? Tudi današnje skrbi so zguba mentalne energije.

 

Ne morete kontrolirati vsega. Skrbi so posledica potrebe po občutku nadzora. Želimo nadzirati / kontrolirati izide delovanj, saj se ne želimo soočiti z neželjenimi rezultati. Zavedajte se, da se bo to, kar se ima zgoditi, zgodilo. Naj vas ne bo strah neznanega. Postanite prijatelj z neznanim, prepustite se življenju. Prineslo vam bo vse najboljše.

 

Osredotočite se na sedanjost. Način, na katerega se lotevamo sedanjosti, trenutka, določa našo preteklost in prihodnost. Ukvarjajte se sedaj. Zavedanje trenutka nam pomaga pri udejanju "vse bo v redu" stanja. Stvari so neprimerno bolj preproste, če jih ne skušamo preveč nadzirati in se truditi zanje.

 

 

Za konec pesem, ki vam lahko pomaga:

 

 
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
11
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
26
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
31
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
20
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
17
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
8
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
11
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kako ustaviti Janšo? Ofenziva za volitve v polnem razmahu, v zraku tudi ideja o prepovedi delovanja SDS
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,496
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4,641
03/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 5,212
04/
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,724
05/
Koronavirus je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, ministra v odstopu Šabedra ni nikjer, UKCL ima na voljo le nekaj postelj za okužene bolnike ...
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,627
06/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,327
07/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,607
08/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 1,690
09/
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
Mitja Kotnik
Ogledov: 1,281
10/
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
Simona Rebolj
Ogledov: 2,725