Komentar

Arhitektura je težnja k nadstrukturi najnovejših družbenih odnosov

Jeremija Bentham, angleški pravnik in filozof, je v svojem delu Odlomek o vladanju (Fragment on Government, 1776) zapisal: Kadar ima večje število oseb navado izkazovanja poslušnosti eni osebi, tej osebi rečemo vladar, potem pravimo, da so vse te osebe skupaj v stanju politične družbe. Ravno v arhitekturi so najbolj vidna družbena nasprotja. Preprosto jih ni mogoče skriti. Ni mogoče skriti družbenih napetosti. Nobena druga umetniška zvrst tega ne proizvede tako očitno, tako nesramno surovo.

30.09.2017 22:45
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   arhitektura   umetnost   Günther Domenig   Steinhaus   Alenka Zupančič   Igor Zabel   zbornik   Jeremy Bentham

Foto: FSD

"Dokler filozofija ne postane znanost, je tudi religija smiselna."

V dneh po povratku iz Ruske federacije je bilo v Ljubljani vse v duhu arhitekturnega premisleka. Arhitektura je najbolj razviden prostor uma, prenesen v resničnost. Je gladki rob, ob katerem drsi vsa naša resničnost. Ko si v njej, si v umetnosti. Takoj na začetku današnjega komentarja bi rad na portalu+ objavil neplačan oglas, pravzaprav bom objavil v tekstu tri neplačane oglase. 

 

Prvi oglas: Na obali Osojskega jezera na avstrijskem Koroškem stoji redka umetnina, ki presega vse umetnine. To je arhitekturna dekonstrukcija Steinhaus arhitekta Güntherja Domeniga. Od središča Ljubljane je oddaljena 1.17 ure vožnje, če je cesta prosto prevozna. Obiščete jo lahko v vsakem vremenu, v vseh letnih časih, v vseh dneh in urah - a je vedno zaprta. Lahko pa si jo ogledate od zunaj navznoter. Najbolj vredna ogleda je ob sončnem zahodu meseca oktobra.

 

(Konec prvega od treh oglasov.)

 

Arhitektura je umetnost oziroma arhitektura ni umetnost. Ne, arhitektura je najprej umetnost, je zvrst umetnosti! To je hipoteza, ki jo bom razvijal pred vami v kratki medmrežni obliki, kot je komentar. Pogledal bom v arhitekturne posebnosti, ki jo delajo različno od drugih umetniških zvrsti. Pogledal bom, kaj nam govorijo arhitekturni indici, njena stilna metakomunikacija, prav posebej pa bom poetsko pogledal v inženirske statuse, ki narekujejo drugačno razpravo o arhitekturi - neumetniško -, ki naj bi bila dokaz, da arhitektura ni umetnost, da je inženiring!

 

Opozorilo tistim, ki si barvajo svoje hiše v iztopajoče barve. Arhitektura ni krasilstvo.

 

Hipoteza: Arhitektura je umetnost. To se prvič potrdi, ko sta se prekrila umetniški postopek, funkcionalistična metoda in arhitektura kot umetniška zvrst. To se je prvič zgodilo na začetku XX. stoletja, ko je v zgodovino umetnosti vstopil funkcionalizem, ki je prekril naročniški determinizem. Saj poznate tisto, da je v arhitekturi vse odvisno od naročnikovih potreb in želja, da je vse le vladarski showbusiness plus material časa, s katerim gradimo forme. Besedo "vladarja" zamenjajte za besedo "gospodarja" in dobite definicijo naročnika. Kako je že s "hlapci"?

 

Arhitektura je v XX. stoletju z združevanjem znanosti, tehnologije in umetnosti dokončno postala to, kar je vedno bila: umetniška zvrst. Z funkcionalizmom in produkcionizmom pa je za naprej in za nazaj vzpostavila svojo pozicijo - arhitektura je umetnost! Helenistično krasilstvo in vsa krasilstva vse stilov so tako postala le stilemi.

 

Seveda lahko arhitekturno-estetska vprašanja umestim v prostor poetične polemike, v njih se najbolj znajdem. Kaj pa je z inženirstvom, to je ta matemtični talent za potrebe statike, za izračun vektorjev napetosti. Toda pozor, tudi statični izračuni so poetski inventar najvišje stopnje. Statika je umetnost kljubovanja gravitacijskemu naporu, istočasno pa je poesis.

 

Ko je umetnost navidez popolnoma neuporabna, je vedno optimalno funkcionalna. S pomočjo psihologije metafizke (Anton Trstenjak) organizira kulturno mrežo, z njo pa Božji mir. Recimo z mrežo hramov. Jože Barši v zborniku Arhitektura ni umetnost citira filozofinjo Alenko Zupančič: "Smo gospodarji smisla, ker nismo gospodarji dejstev." Sam bi rad parafraziral ta izvrsten filozofski aforizem: Dokler filozofija ne postane znanost, je tudi religija smiselna.

 

Ravno s pomočjo hramov!

 

Drugi oglas: Sposodite si v lokalni knjižnici izvrsten zbornik z naslovom Arhitektura ni umetnost v izdaji društva Praznine in društva Igor Zabel, ki je izšel poleti 2017.

 

(Konec drugega od treh oglasov.)

 

Za potrebe komentarja sem se potrudil in prepisal kazalo z naslovi in avtorji prispevkov, ki tvorijo zbornik. Predvsem za tiste, ki si knjige ne bodo sposodili: 06 - Uvodne besede, Urška Jurman in Vid Zabel, 011 - Prostor med umetnostjo in arhitekturo: kritična prostorska praksa, 039 - Projekt Soweto, Marjetica Potrč, 053 - Projekt Hustadt, Apolonija Šuštaršič, 075 - Povabilo k mizi: Kuriranje pogovorov, Eleke Krasny, 095 - Umik arhitekture: Subverzivne forme v arhitekturi, Emil Jurcan, 0111 - Konstruiranje arhitekturnih vezi, Petra Čeferin, 0125 - Arhitektura kot operacija z objektom, Rado Riha, 0151 - Govoriti o arhitekturi: Analiza dveh izjav, ki konstituirata idealistično paradigmo arhitekture v lokalnem prostoru, Izidor Barši, 0173 - Arhitektura ni umetnost: Čemu služi koncept sublimacije oziroma ali je sublimno še vedno operativen pojem, Jože Barši, 0187 - Razglednice, Tomo Stanič, - 0221, Umetnost, arhitektura, kreativnost, Miloš Kosec, 0239 - Trdna nematerialnost se ne stopi, Sonja Leboš, 0261 - (Arhitekturna) mreža kot konstitutivni element filmske naracije, Josef Debering, 0271 - Spielraum, Jasmina Cibic, 0289 - Graditi prelom: Paradigme modernistične arhitekture, Mateja Kurir, 0321 - Razrez prostora, Nejc Lebar.

 

Moj apendiks po knjigi: Arhitektura bolj kot katerakoli druga umetnost nagovarja vse in se obrača k vsem, vselej je obča stvar. V njej so prisotni vsi vzorci nižjega, višjega reda in kardinalni nevroni. Na vseh ravneh vzorčenja se projecira z umetniškim mišljenjem. Forma je oblikovanje snovi. Skupnost je ta, ki določa arhitekturi formo. Umetnost pa je vse tisto, kar je javno ali pa v svoji intenci teži k javnemu, teži k družbenemu refleksu. Tudi zato je arhitektura tako močno podvržena javni kritiki. Ta pa deluje dvosmerno: s svojo materializacijo deluje na javno, javno pa deluje nazaj v smeri materializacije s svojo kritičnostjo. Kritičnost v arhitekturi je vseobsegajoča. Vsi sodelujemo s kritičnim mišljenjem. Vsi sodelujemo v  umetniški debati. Redko katera umetnost ima tako neverjeten, mogočen potencial.

 

Lepo, grdo, tako preprosto je to.

 

Arhitektura pozor, to ni samo nanašanje na sosednjo arhitekturo, na upoštevanje obstoječe vzorčnosti, temveč je težnja k nadstrukturi najnovejših družbenih odnosov. To ni samo model odnosov, temveč je istočasno proizvodnja odnosov.

 

Objekt, objekt, objektivnost!

 

Kadar ima večje število oseb navado izkazovanja poslušnosti eni osebi, tej osebi rečemo vladar, potem pravimo, da so vse te osebe skupaj v stanju politične družbe.  (Fragment o vladavini, Jeremy Bentham, 1776).

 

Umetnost - to je nenehen pojav, imenovan arhitektura! Ravno v arhitekturi so najbolj vidna družbena nasprotja. Preprosto jih ni mogoče prikriti, ni mogoče skriti družbenih napetosti. Nobena druga umetniška zvrst tega ne proizvede tako očitno, tako nesramno surovo. To izvrstno vidimo v projektu Kontinuirani spomenik, ki je komentiran v zborniku Arhitektura ni umetnost: Destrukcija objektov, eliminacija mesta, izginotje dela mesta so tesno povezani dogodki. Z destrukcijo objektov imamo v mislih destrukcijo njihovih atributov statusa in konotacij, ki jih vsiljujejo tisti, ki imajo moč____ Z eliminacijo mesta imamo v mislih eliminacijo kopičenja formalnih struktur oblasti. (Superstudio)

 

Arhitekturna forma je utelešenje odločitev, te temljijo predvsem na vrednostni presoji umetnikov. Končno začnimo razlikovati nasprotnika od sovražnika, pravi izvrstni hrvaški umetnik Slobodan Šnajder.

 

Tretji oglas: Obiščite muzej MAO! Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Fužinah.

 

(Konec tretjega od treh oglasov.)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Digitalni humanizem: Čeprav živimo v digitalnem obdobju, v resnici še vedno delujemo na analogen način
5
14.09.2019 23:15
Natančno se zavedam, da je današnji komentar usmerjen v umetnike in v tiste, ki so zelo blizu sodobni in razvojni umetnosti. Za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
8
14.09.2019 07:00
Ali morda veste, kdo je dal začetno pobudo za t.i. parlamentarni program, ki je danes del Tretjega programa RTV Slovenije? Ne? ... Več.
Piše: Miha Burger
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
11
12.09.2019 11:38
Ob hrupu 28 slovenskih intelektualcev zaradi povsem korektne izjave predsednika Boruta Pahorja na nedavnem Blejskem strateškem ... Več.
Piše: Božo Cerar
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
12
11.09.2019 21:00
Družbeni pojavi kot so krize, še posebej, če so povezani z veliko finančno izgubo, prinesejo v družbi veliko polemike in iskanje ... Več.
Piše: Aleš Ahčan
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
20
10.09.2019 22:30
To, da boJanez Lenarčič, ki je sicer povsem korekten in neproblematičen diplomatski birokrat, vodil resor za humanitarno pomoč ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ideje komunizma ne da enačiti z odkloni (post)udbovskega vsakdana
20
09.09.2019 22:00
Trditve, da je komunizem od nastanka dalje kontinuirano neločljiv od udbomafije , globoke države, nepotizma in klientelizma, ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenska sestavljanka (jigsaw puzzle*) ali obrazi predsednice Bratuškove
9
07.09.2019 23:59
Alenka Bratušek se je kot premierka proslavila z izjavo, da je treba narediti konec brezglavemu varčevanju . Kdo ne bi v tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
"Pomemben položaj zasedate, a poglejte kakšno zanič mizo imate; jaz bi jo vrgel skozi okno."
0
07.09.2019 21:00
Rad se ponavljam: letos praznujemo stoletnico začetka delovanja izjemne umetniške šole Bauhaus. To dejstvo je vzrok, da posvečam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Evropa na Zahodnem Balkanu: Članstvo v Evropski uniji je za Severno Makedonijo vprašanje biti ali ne biti
3
04.09.2019 22:30
Severnomakedonsko vodstvo se boji, da bo pošel zagon, ki smo mu bili priča v zadnjem letu v makedonskih prizadevanjih za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ukrajinska neodvisnost: 13.000 mrtvih, 34.000 ranjenih in 1,8 milijona razseljenih
15
02.09.2019 23:00
Zgodovinski 24. avgust 1991 za mojo domovino pomeni rojstvo neodvisne in samostojne ukrajinske države. Prav ta pomemben dogodek ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Evropa, Azija in Amerika v novih geopolitičnih turbulencah: Multipolarni svet se vse bolj krči, vrača se nova oblika bipolarnosti
9
01.09.2019 20:00
Velike spremembe so pred nami, vstopamo v nov geopolitični, geoekonomski in geotehnološki svetovni red. V novo globalno ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Povejmo na glas: svet upravljajo digitalni ovaduhi in fotonski veter
1
31.08.2019 21:00
Računalniška država XXI. stoletja je že v celoti drugačna od televizijske države osemdestih let prejšnjega stoletja. Današnja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Komedija "Alo Alo" po Šarčevo: V ozkem grlu globoke države
14
29.08.2019 22:20
Vaški fantje iz Kamnika, ki skrbijo za interese predsednika vlade, ne počnejo nič takšnega, česar ne bi delali že njihovi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tri zgodbe: Prvošolčki, otroci v vrtcih in nočne skrivnosti ljubljanske Pediatrične klinike
6
28.08.2019 23:32
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pred kratkim opozorilo vse zaposlene v javni upravi, da imajo kot starši ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Cerarjev moderni center išče predsednika: Politična prostitucija po Počivalšku
13
26.08.2019 21:02
Prihajajoče kandidature za predsednika Stranke modernega centra (SMC) odpirajo številna vprašanja na slovenski politični sceni. ... Več.
Piše: Marko Novak
"Institucije je treba oblikovati tako, da oblastnikom preprečijo povzročanje škode."
19
25.08.2019 21:30
Če res vsa vesoljna Slovenija z vsemi svojimi visokimi funkcionarji, anonimnimi in neanonimnimi komentatorji vred misli, da novo ... Več.
Piše: Miha Burger
Nasprotniki gradnje avtocest in železnic naj povedo resnico: zaradi tega bo manj delovnih mest, manj dobrin, manj blagostanja
3
25.08.2019 10:00
Gradnja in posegi na avtocestnem področju so zapleten in dolgotrajen postopek. Če se poslanci pod vplivom Levice odločijo ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Vlado Martek in njegova razstava na Reki, prihodnji Evropski prestolnici kulture
0
24.08.2019 19:00
Vlado Martek napada življenje z ironijo, brez sarkazma in grotesknosti. V zagrebških nočeh je reorganiziral poezijo s svojimi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Matrica globoke države: Srhljiva struktura, ki življenjsko energijo črpa od povzpetnikov in ustrahovanih ubogljivežev
20
22.08.2019 21:00
Po predhodni predstavitvi notranje geneze globoke države kot relativno avtohtonega pojava orisuje sodnik Zvjezdan Radonjić ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zbogom, Denis, piši v miru!
0
20.08.2019 23:00
Pisati In memoriam za Denisa Kuljiša je trpljenje posebne vrste. Zato sem za sodelovanje zaprosil Dragana Živadinova, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,170
02/
Slovenska sestavljanka (jigsaw puzzle*) ali obrazi predsednice Bratuškove
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,578
03/
Ideje komunizma ne da enačiti z odkloni (post)udbovskega vsakdana
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,834
04/
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
Andrej Dočinski
Ogledov: 1,556
05/
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
Uredništvo
Ogledov: 1,137
06/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,086
07/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 997
08/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,105
09/
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
Aleš Ahčan
Ogledov: 774
10/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 688