Izjava dneva

Spletni denar ni muha enodnevnica

13.01.2018 22:13
Ključne besede:   Matjaž Gams   kriptovalute

Spletni denar je tu in se bo dolgoročno še razširil, vprašanje je le, s kakšno hitrostjo, s koliko nihanji, v kateri obliki in s kakšno regulacijo.

Matjaž Gams, član Inženirske akademije Slovenije je kot gostujoče pero v Delu napisal nekaj zelo prepričljivih resnic o t.i. kriptovalutah, za kateri je prepričan, da so že postale dejstvo in da se bodo kot koncept spletnega denarja v prihodnosti le še bolj razširile in postale konkurenca bankam.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Janša 2.0?!
7
05.06.2018 10:35

Poskusimo še optimističen pogled na volilni izid. Janša je najsposobnejši politik na Slovenskem. Iz ... Več.

Gregor Virant, nekdanji minister in politik, na twitterju precej spravljivo in optimistično o Janezu Janši kot morebitnemu novemu mandatarju in predsedniku vlade. 

Protesti proti Janševi vladi
12
22.05.2018 09:50

Racionalna odločitev levega volivca (volivke) je odhod na volitve 3. junija in glas za socialne demokrate. V nasprotnem ... Več.

Uroš Jauševec, dolgoletni glavni tajnik socialnih demokratov, je na tviterju namignil, da utegne biti spoštovanje izida volitev pod vprašajem, če bi na volitvah 3. junija zmagala SDS, mandatar oziroma premier pa bi postal Janez Janša. V tem primeru, tako se pač priduša Jauševec, bi se na ulice zgrnili protestniki.

"Turška" koalicija
13
14.05.2018 09:22

Veliko koalicijo zagovarjam že deset let. Izpeljala bi lahko ključne reforme gospodarskega in političnega ... Več.

Nekdanji minister Žiga Turk, sicer pa profesor in tviteraš, je v kolumni na Siolu nakazal obrise projekta, ki se zdi danes skorajda neverjeten, vendar ima vso racionalno podlago. Velika koalicija bi po njegovem simbolno dokazala, da prepad med "partizani in domobranci" ni nepremostljiv. Turk meni, da so za veliko koalicijo "na levi, desni in sredini potrebni državniki", kajti samo oni bi lahko presegli delitve, ki paralizirajo Slovenijo. Iz Turkovih ust v božja ušesa?

Butnskala
12
30.04.2018 22:06

Moč Slovenije vidim v izjemnih naravnih potencialih, v vodi, lesu in čistem zraku.

Miro Cerar, premier v odstopu, se je na twitterju hvalil, kje vse vidi potenciale Slovenije. Sploh les deluje zelo prepričljivo.

Med Putinom in Zahodom
9
04.04.2018 11:28

Slovenci bi morali dolgoročno presoditi, kaj je njihov interes. So to demokratične vrednote Zahoda, svobodni trg ali so bolj ... Več.

Brent R. Hartley, veleposlanik Združenih držav Amerike v Ljubljani, je v pogovoru za Reporter precej neposredno izpostavil ključno dilemo slovenskega soliranja v odnosih s Putinovo Rusijo: da namreč na dveh stolih ni moč sedeti in da se bo treba čim prej odločiti, na čigavi strani pravzaprav smo ...

Izgnati ali ne izgnati?
8
27.03.2018 20:25

Mi smo prepričani, da bi morala Slovenija izgnati ruske diplomate.

Jožef Horvat (NSi), predsednik odbora za zunanjo politiko, je takole povzel stališče svoje stranke glede ravnanja Slovenije, ko gre za precej usklajeno akcijo evropskih držav, članic Evropske unije, ki so zaradi zelo verjetne ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji začele postopek izgona ruskih diplomatov, ki jih sumijo vohunjenja. Horvat je tudi opozoril, da Slovenija nima vlade s polnimi pooblastili, zato bi morali še toliko bolj spoštovati zakon o zunanjih zadevah, v katerem piše, da slovensko zunanjo politiko usmerja državni zbor. Za razliko od Horvata so ostali slovenski politiki bodisi tiho (ker nimajo mnenja) bodisi so bolj ali manj naklonjeni liku in dela Vladimirja Putina. Pri tem posebej izstopa zunanji minister v odstopu Karl Erjavec.

Narkokartel
6
17.03.2018 17:59

Oskrba s kokainom je vse boljša.

Takole se je glasil naslov članka v petkovi izdaji časnika Dnevnik in zaradi svoje dvoumne sporočilnosti sprožil kar nekaj komentarjev in ugibanj.

Vpliv mraza na bankirje
2
26.02.2018 10:44

Tako je mraz zunaj, da sem prejle videl bankirja z rokami v svojih žepih.

Aleš Lednik, novinar Večera, na tviterju o tem, kakšne pozitivne posledice nam prinaša polarni mraz.

Feldmaršal Janša
19
19.02.2018 15:29

Janez Janša je frustrirani feldmaršal kulturnega boja, ki so ga 26 let ustavljali kot utelešenje zla, ... Več.

Marko Crnkovič je v komentarju v Večeru prišel do zaključka, da se je namera Spomenke Hribar po zaustavljanju desnice po vseh teh letih izjalovila, posledično pa je desnica začela radikalno zaostrovati svoj način političnega komuniciranja s svetom, ki je v primeru letošnjih Prešernovih nagrajenk dejansko dosegel dno. Crnkovič predlaga, da se "steklih psov desnice", kot jih kruto imenuje, ne da ustavljati drugače kot tako, da jih ignoriramo, saj si ne zaslužijo naše pozornosti.

Ekonomija za na luno
5
16.02.2018 01:33

Umiram od smeha ob izjavi Mesca, da je treba zmanjšati odvisnost od zunanjega trga. Nekdo mu je pravilno ... Več.

Miloš Cirič, svetovalec in lobist, na tviterju ni skrival smeha ob včerajšnji izjavi predsednika stranke Levica Luke Mesca v oddaji Tarča glede globalne ekonomske odvisnosti Slovenije oziroma potrebi po "okrepitvi notranjega trga", češ da smo preveč odvisni od izvoza, ki da je "največja Ahilova peta našega gospodarstva".

Kliči UKC za rop
6
01.02.2018 22:30

Ugotovitve računskega sodišča kažejo na popolno odsotnost najmanjše etike in morale ter na pravi balkanski ... Več.

Blaž Mrevlje, interventni kardiolog in komentator portala+, je za Siol.net pokomentiral ugotovitve Računskega sodišča o netransparentnih nabavah medicinskega materiala v ljubljanskem Kliničnem centru, in jih primerjal z balkanskim rodeom.

Dvoličnost
2
24.01.2018 00:25

Slovenija zelo dosledno spoštuje načelo ene Kitajske.

Zunanji minister Karl Viktor Erjavec je ob nedavnem zapletu s komunistično Kitajsko, ki zahteva izročitev tajvanskih državljanov, aretiranih pri nas in osumljenih kaznivih dejanj, poudarjal, kako Slovenija ne priznava Tajvana in spoštuje načelo "ene Kitajske" (kar pomeni, da nima razumevanja niti za vprašanje Tibeta oziroma dalaj lame). A kaj ko taisti Erjavec hkrati nekritično pristaja na vsiljeno zahtevo skrajne levice o priznanju palestinske države, kar seveda ne bo minilo brez ostrih reakcij Izraela.

Prepoved SDS?
14
17.01.2018 10:45

SDS bi bilo nujno prepovedati, saj se v njej zbira tisto najslabše v Slovencih.

Poslanka Levice Violeta Tomič je na Facebooku zapisala stavek, zaradi katerega bodo zagotovo spet na nogah v SDS-u, saj je tokrat pozvala kar k prepovedi te stranke. Konkretnih argumentov za to trditev sicer ni navedla, kajti "najslabše v Slovencih" je abstrakten pojem, zato je pravno irelevanten. Razen če bi poslanka Levice za zapahe spravila še vse tiste državljane, ki so volivci stranke Janeza Janše in ki po njenem prepričanju že zaradi tega nosijo v sebi "najslabše v Slovencih"?

Tisoč in en Mercator
2
28.12.2017 12:05

Ni se nam treba deklarirati, da smo slovenski, ker je popolnoma jasno, da mi to smo, to živimo in delamo.

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja, se je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela pohvalil, da imajo v njihovih trgovinah na policah tisoč slovenskih izdelkov malih dobaviteljev, medtem ko imajo njihovi diskontni tekmeci 1500 izdelkov skupaj.

Tudi falcon je politik
1
14.12.2017 01:52

Neverjetno, kakšen "političen občutek" ima tale naš falcon. Včeraj se je pokvaril, pa tudi ko bi moral dr. ... Več.

Bojan Korzika, publicist in podjetnik, je na twiterju prišel do spoznanja, da ima vladni falcon očitno razvito sposobnost selektivnega izbiranja svojih "okvar", ki so neverjetno dobro usklajene s potrebami Cerarjeve vlade oziroma njega osebno.

Cerarizacija kot oblika orbanizacije
4
27.11.2017 22:11

Kadar jo (ustavo, op. uredn.) zakonodajalec spreminja le iz enega razloga – zato, da bi izigral odločbo ustavnega ... Več.

Jan Zobec, vrhovni sodnik in nekdanji ustavni sodnik, je na portalu Iusinfo izrazil skrb nad najnovejšimi manirami Cerarjeve koalicije, ki je s podporo skrajne levice začela proces spreminjanja ustave, s katerim bi izigrala več let staro odločbo ustavnega sodišča glede nediskriminatornega financiranja (zasebnih) osnovnih šol. Zobec podobno kot še nekateri drugi pravniki, ki jih ni bilo strah povedati svojega mnenja, opozarja, da imamo opravka z zlorabo oblasti, s katero se odpirajo "vrata politični samovolji" nad človekovimi pravicami. V končni konsekvenci pa gre za razgradnjo pravne države, kar je - glede na to, da je premier Miro Cerar tudi ustavni pravnik - pravzaprav srhljivi cinizem.

Polkovnik Han
16
22.11.2017 00:22

Poslanci smo v parlamentu zato, da spreminjamo družbene razmere.

Poslanec socialnih demokratov Matjaž Han je 21. novembra 2017 v Odmevih na Televiziji Slovenija v slogu južnoameriškega polkovnika razložil, kako in zakaj je naša "levica" izvedla parlamentarni puč z začetkom spremembe ustave, s čemer bo izigrala ustavno odločbo glede financiranja zasebnih šol. Miro Cerar in njegova severnokorejska koalicija sta se ob 446 javnih osnovnih šolah ustrašila šestih (6!) zasebnih. Morda jih je strah, da pranje možganov ne bi bilo 100 %, ampak le 99,98 % ...

Nacistična Helga
13
17.11.2017 23:16

Cerarjeva Helga se je, očitno opogumljena z zmago nad svojim šefom, razpištolila. Tista iz Alo, alo je ... Več.

Bogdan Biščak, nekdanji funkcionar LDS in Zares, danes pa svetovalec in tviteraš, se je nenavadno ostro, celo neokusno odzval na mnenje notranje ministrice Vesna Györkös Žnidar v primeru sirskega azilanta, ki mu grozi deportacija iz Slovenije. Ministrico, ki je zgolj pozvala k spoštovanju sodnega reda, je primerjal z nacistko Helgo iz znane britanske humoristične serije Alo, alo.

Samoupravljalci
0
16.11.2017 13:02

Torej: če kdo reče, da banke ne smemo prodati, potem v bistvu zaupa slovenski politiki. In naj, če zaupa, vzame kakega ... Več.

Urednik Financ Peter Frankl v reviji Manager o prodaji državne NLB, te znamenite molzne krave paradržavnega omrežja, katere privatizacijo bi Cerarjeva vlada rada odložila na čas po volitvah. Njen zadnji poskus, da bi prodajo zadržala, je verjetno povezan z lansiranjem afere NLB Irangate ...

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dimitrij Rupel piše Spomenki Hribar in predsedniku Borutu Pahorju
Uredništvo
Ogledov: 7.750
02/
Neverjetni Miro Cerar: od političnega luzerja do jezička na tehtnici pri sestavi nove vlade
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.231
03/
Še en nenavaden volilni rezultat v Sloveniji
Keith Miles
Ogledov: 3.534
04/
Nepravna država: Slovenija agresorju Popovu izplačala 3108 evrov, svojemu državljanu pa organizirala kafkovski proces!
Uredništvo
Ogledov: 2.163
05/
Raziskava italijanske centralne banke: Migranti in uvožena delovna sila niso rešitev za Evropo!
Laris Gaiser
Ogledov: 2.328
06/
Mogoče veste, koliko vas stane "tank" bencina?
Bine Kordež
Ogledov: 1.479
07/
Če na vseh področjih uvajatamo ženske kvote, bi jih morali tudi glede migrantov oziroma migrantk
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1.510
08/
Pri nas in drugje: Kratek pregled političnih razmer v Sloveniji, Avstriji, Češki, Italiji in Nemčiji
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.118
09/
Išče se mandatar: Janša ne bo mogel sestaviti vlade, Šarec jo sicer bo, a je ne bo sposoben voditi.
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.726
10/
EU in "vladavina prava": Ko je bolj od resničnosti pomembna fraza
Keith Miles
Ogledov: 707