Popravek

Modra zavarovalnica je oddala ponudbo za nakup naložbene nepremičnine in ne za lizing ali kredit

Z Modre zavarovalnice so nam poslali zahtevek po objavi odgovora na članek "Hoteli Bernardin do nedovoljene državne pomoči prek Jamnikovega Kada in Modre zavarovalnice?" (vir), ki ga je portal+ objavil 21. junija 2018 , (Portal Plus, 21. 6. 2018). Objavo odgovora in prikaz nasprotnih dejstev objavljamo v nadaljevanju na podlagi določb Zakona o medijih.

 

03.07.2018 19:15
Ključne besede:   Modra zavarovalnica   Kapitalska družba   San Simon   Borut Jamnik

Vsebina članka "Hoteli Bernardin do nedovoljene državne pomoči prek "Jamnikovega" Kada in Modre zavarovalnice?" (vir), objavljenega dne 21.6.2018, ne prikazuje resničnega dejanskega stanja, ko navaja, da naj bi se resort San Simon prodal po sistemu "sell and lease back", kar pomeni, da bi država po nakupu le-tega ponovno oddala nazaj v najem oziroma v ekonomsko lastništvo po načelu finančnega ali operativnega lizinga. Kljub predhodno poslanim pojasnilom Modre zavarovalnice, da gre za naložbo in ne za kreditiranje, pojasnila v članku niso objektivno predstavljena. Članek prikazuje nakupno namero kot kreditiranje in nedovoljeno državno pomoč, kar je podkrepljeno s ponavljanjem klevet o posameznikih, ki delajo v institucijah, omenjenih v članku, da se na ta način prikažejo v negativni luči tudi te institucije, še zlasti Modra zavarovalnica.

 

Modra zavarovalnica je skupaj s Kapitalsko družbo v odprtem in konkurenčnem postopku oddala ponudbo za nakup naložbene nepremičnine San Simon, ki temelji na prenosu pravnega in ekonomskega lastništva s plačilom celotne kupnine, in ne za sklenitev pogodbe o lizingu. Nakup naložbene nepremičnine pomeni plemenitenje premoženja in ne nakup za lastno uporabo, ampak za oddajanje v upravljanje z namenom zagotavljanja ustreznih donosov. Tovrstnega pravnega posla ni mogoče opredeliti kot kredit, kot to napačno navaja avtor članka. 

 

Naložbene nepremičnine so dopustna, zanimiva in varnejša oblika investiranja tudi za pokojninske sklade. Zato je navedba v članku, da gre za transakcije, ki niso ekonomsko upravičene in ki jih vodi isti interesni krog, neresnična. Vsako investiranje sredstev Modre zavarovalnice, tako lastnih, kot tudi prihrankov varčevalcev v pokojninskih skladih, je regulirano in opravljeno skrbno ter preudarno, s predhodno proučitvijo vseh morebitnih tveganj in izvedbo skrbnih pregledov. Postopek nakupa predmetne naložbene nepremičnine temelji na racionalni ekonomski odločitvi, v skladu s tržnimi razmerami, in ne predstavlja državne pomoči.   

 

G. Jamnik je predsednik uprave Modre zavarovalnice in je skupaj s članom uprave odgovoren za njeno poslovanje. Ni pa član organov upravljanja Kapitalske družbe in nima nikakršnih pristojnosti za sodelovanje pri njenih poslovnih odločitvah, niti vpliva.

 

 

Barbara Smrekar,

Modra zavarovalnica, d. d.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE

Najbolj brano

01/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,469
02/
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
Božo Cerar
Ogledov: 1,340
03/
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
Anej Sam
Ogledov: 1,707
04/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,281
05/
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
Uredništvo
Ogledov: 1,170
06/
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
Igor Mekina
Ogledov: 976
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 1,166
08/
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,111
09/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,015
10/
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
Edvard Kadič
Ogledov: 3,134