Popravek

Modra zavarovalnica je oddala ponudbo za nakup naložbene nepremičnine in ne za lizing ali kredit

Z Modre zavarovalnice so nam poslali zahtevek po objavi odgovora na članek "Hoteli Bernardin do nedovoljene državne pomoči prek Jamnikovega Kada in Modre zavarovalnice?" (vir), ki ga je portal+ objavil 21. junija 2018 , (Portal Plus, 21. 6. 2018). Objavo odgovora in prikaz nasprotnih dejstev objavljamo v nadaljevanju na podlagi določb Zakona o medijih.

 

03.07.2018 19:15
Ključne besede:   Modra zavarovalnica   Kapitalska družba   San Simon   Borut Jamnik

Vsebina članka "Hoteli Bernardin do nedovoljene državne pomoči prek "Jamnikovega" Kada in Modre zavarovalnice?" (vir), objavljenega dne 21.6.2018, ne prikazuje resničnega dejanskega stanja, ko navaja, da naj bi se resort San Simon prodal po sistemu "sell and lease back", kar pomeni, da bi država po nakupu le-tega ponovno oddala nazaj v najem oziroma v ekonomsko lastništvo po načelu finančnega ali operativnega lizinga. Kljub predhodno poslanim pojasnilom Modre zavarovalnice, da gre za naložbo in ne za kreditiranje, pojasnila v članku niso objektivno predstavljena. Članek prikazuje nakupno namero kot kreditiranje in nedovoljeno državno pomoč, kar je podkrepljeno s ponavljanjem klevet o posameznikih, ki delajo v institucijah, omenjenih v članku, da se na ta način prikažejo v negativni luči tudi te institucije, še zlasti Modra zavarovalnica.

 

Modra zavarovalnica je skupaj s Kapitalsko družbo v odprtem in konkurenčnem postopku oddala ponudbo za nakup naložbene nepremičnine San Simon, ki temelji na prenosu pravnega in ekonomskega lastništva s plačilom celotne kupnine, in ne za sklenitev pogodbe o lizingu. Nakup naložbene nepremičnine pomeni plemenitenje premoženja in ne nakup za lastno uporabo, ampak za oddajanje v upravljanje z namenom zagotavljanja ustreznih donosov. Tovrstnega pravnega posla ni mogoče opredeliti kot kredit, kot to napačno navaja avtor članka. 

 

Naložbene nepremičnine so dopustna, zanimiva in varnejša oblika investiranja tudi za pokojninske sklade. Zato je navedba v članku, da gre za transakcije, ki niso ekonomsko upravičene in ki jih vodi isti interesni krog, neresnična. Vsako investiranje sredstev Modre zavarovalnice, tako lastnih, kot tudi prihrankov varčevalcev v pokojninskih skladih, je regulirano in opravljeno skrbno ter preudarno, s predhodno proučitvijo vseh morebitnih tveganj in izvedbo skrbnih pregledov. Postopek nakupa predmetne naložbene nepremičnine temelji na racionalni ekonomski odločitvi, v skladu s tržnimi razmerami, in ne predstavlja državne pomoči.   

 

G. Jamnik je predsednik uprave Modre zavarovalnice in je skupaj s članom uprave odgovoren za njeno poslovanje. Ni pa član organov upravljanja Kapitalske družbe in nima nikakršnih pristojnosti za sodelovanje pri njenih poslovnih odločitvah, niti vpliva.

 

 

Barbara Smrekar,

Modra zavarovalnica, d. d.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE

Najbolj brano

01/
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,607
02/
Letargija množic: Danes nikogar ne zanimajo "družbena vprašanja", ljudje se bodo zganili šele, ko jim bo zmanjkalo denarja
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2,324
03/
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
Tino Mamić
Ogledov: 2,729
04/
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
Uredništvo
Ogledov: 2,514
05/
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
Shane Quinn
Ogledov: 2,027
06/
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
Anuša Gaši
Ogledov: 1,961
07/
Bloomberg o Luki Koper: Kitajsko-avstrijski projekt hitre železnice do Trsta ogroža privilegiran položaj edinega slovenskega pristanišča
Uredništvo
Ogledov: 1,300
08/
O dobrih in etičnih državnikih: Kratek esej o velikih političnih dilemah
Igor Kovač
Ogledov: 1,120
09/
Moralesov padec v Boliviji bo okrepil ameriško prevlado v Latinski Ameriki
Shane Quinn
Ogledov: 742
10/
Visco in Monigo: Sobotni izlet v preteklost
Božo Cerar
Ogledov: 596