Popravek

Modra zavarovalnica je oddala ponudbo za nakup naložbene nepremičnine in ne za lizing ali kredit

Z Modre zavarovalnice so nam poslali zahtevek po objavi odgovora na članek "Hoteli Bernardin do nedovoljene državne pomoči prek Jamnikovega Kada in Modre zavarovalnice?" (vir), ki ga je portal+ objavil 21. junija 2018 , (Portal Plus, 21. 6. 2018). Objavo odgovora in prikaz nasprotnih dejstev objavljamo v nadaljevanju na podlagi določb Zakona o medijih.

 

03.07.2018 19:15
Ključne besede:   Modra zavarovalnica   Kapitalska družba   San Simon   Borut Jamnik

Vsebina članka "Hoteli Bernardin do nedovoljene državne pomoči prek "Jamnikovega" Kada in Modre zavarovalnice?" (vir), objavljenega dne 21.6.2018, ne prikazuje resničnega dejanskega stanja, ko navaja, da naj bi se resort San Simon prodal po sistemu "sell and lease back", kar pomeni, da bi država po nakupu le-tega ponovno oddala nazaj v najem oziroma v ekonomsko lastništvo po načelu finančnega ali operativnega lizinga. Kljub predhodno poslanim pojasnilom Modre zavarovalnice, da gre za naložbo in ne za kreditiranje, pojasnila v članku niso objektivno predstavljena. Članek prikazuje nakupno namero kot kreditiranje in nedovoljeno državno pomoč, kar je podkrepljeno s ponavljanjem klevet o posameznikih, ki delajo v institucijah, omenjenih v članku, da se na ta način prikažejo v negativni luči tudi te institucije, še zlasti Modra zavarovalnica.

 

Modra zavarovalnica je skupaj s Kapitalsko družbo v odprtem in konkurenčnem postopku oddala ponudbo za nakup naložbene nepremičnine San Simon, ki temelji na prenosu pravnega in ekonomskega lastništva s plačilom celotne kupnine, in ne za sklenitev pogodbe o lizingu. Nakup naložbene nepremičnine pomeni plemenitenje premoženja in ne nakup za lastno uporabo, ampak za oddajanje v upravljanje z namenom zagotavljanja ustreznih donosov. Tovrstnega pravnega posla ni mogoče opredeliti kot kredit, kot to napačno navaja avtor članka. 

 

Naložbene nepremičnine so dopustna, zanimiva in varnejša oblika investiranja tudi za pokojninske sklade. Zato je navedba v članku, da gre za transakcije, ki niso ekonomsko upravičene in ki jih vodi isti interesni krog, neresnična. Vsako investiranje sredstev Modre zavarovalnice, tako lastnih, kot tudi prihrankov varčevalcev v pokojninskih skladih, je regulirano in opravljeno skrbno ter preudarno, s predhodno proučitvijo vseh morebitnih tveganj in izvedbo skrbnih pregledov. Postopek nakupa predmetne naložbene nepremičnine temelji na racionalni ekonomski odločitvi, v skladu s tržnimi razmerami, in ne predstavlja državne pomoči.   

 

G. Jamnik je predsednik uprave Modre zavarovalnice in je skupaj s članom uprave odgovoren za njeno poslovanje. Ni pa član organov upravljanja Kapitalske družbe in nima nikakršnih pristojnosti za sodelovanje pri njenih poslovnih odločitvah, niti vpliva.

 

 

Barbara Smrekar,

Modra zavarovalnica, d. d.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE

Najbolj brano

01/
Bye Bye, Schengen!* Zunanji minister Cerar z norimi idejami škoduje nacionalnim interesom Slovenije!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,819
02/
Vzporedna država
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 3,036
03/
Prvo televizijsko soočenje: Brez Tanje Fajon bi šla Evropa verjetno že zdavnaj k vragu
Edvard Kadič
Ogledov: 2,587
04/
Psihološki portret narcisoidnega perverzneža ali kako se upreti takemu izprijencu
Uredništvo
Ogledov: 1,180
05/
Arbitraža o meji: Pekel do zadnjega mejnika v Piranskem zalivu
Angel Polajnko
Ogledov: 1,353
06/
Kitajci in Titovo Velenje: Ko levica dela v interesu velekapitala in multinacionalk
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,210
07/
Stopila sem iz cone ugodja. Vem, kaj hočem: Čisto. Skupaj. Zdaj.
Urša Zgojznik
Ogledov: 1,039
08/
Meditacija po prireditvah ob 30. obletnici Majniške deklaracije in pred evropskimi volitvami
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,491
09/
Azbestoza, nikoli dokončana zgodba: Največ obolelih se bo pojavilo leta 2020!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1,312
10/
Humanistični deficit: Demokracija je šibkejša, kadar samo govorimo z enako mislečimi
Mihael Brejc
Ogledov: 969