Popravek

Modra zavarovalnica je oddala ponudbo za nakup naložbene nepremičnine in ne za lizing ali kredit

Z Modre zavarovalnice so nam poslali zahtevek po objavi odgovora na članek "Hoteli Bernardin do nedovoljene državne pomoči prek Jamnikovega Kada in Modre zavarovalnice?" (vir), ki ga je portal+ objavil 21. junija 2018 , (Portal Plus, 21. 6. 2018). Objavo odgovora in prikaz nasprotnih dejstev objavljamo v nadaljevanju na podlagi določb Zakona o medijih.

 

03.07.2018 19:15
Ključne besede:   Modra zavarovalnica   Kapitalska družba   San Simon   Borut Jamnik

Vsebina članka "Hoteli Bernardin do nedovoljene državne pomoči prek "Jamnikovega" Kada in Modre zavarovalnice?" (vir), objavljenega dne 21.6.2018, ne prikazuje resničnega dejanskega stanja, ko navaja, da naj bi se resort San Simon prodal po sistemu "sell and lease back", kar pomeni, da bi država po nakupu le-tega ponovno oddala nazaj v najem oziroma v ekonomsko lastništvo po načelu finančnega ali operativnega lizinga. Kljub predhodno poslanim pojasnilom Modre zavarovalnice, da gre za naložbo in ne za kreditiranje, pojasnila v članku niso objektivno predstavljena. Članek prikazuje nakupno namero kot kreditiranje in nedovoljeno državno pomoč, kar je podkrepljeno s ponavljanjem klevet o posameznikih, ki delajo v institucijah, omenjenih v članku, da se na ta način prikažejo v negativni luči tudi te institucije, še zlasti Modra zavarovalnica.

 

Modra zavarovalnica je skupaj s Kapitalsko družbo v odprtem in konkurenčnem postopku oddala ponudbo za nakup naložbene nepremičnine San Simon, ki temelji na prenosu pravnega in ekonomskega lastništva s plačilom celotne kupnine, in ne za sklenitev pogodbe o lizingu. Nakup naložbene nepremičnine pomeni plemenitenje premoženja in ne nakup za lastno uporabo, ampak za oddajanje v upravljanje z namenom zagotavljanja ustreznih donosov. Tovrstnega pravnega posla ni mogoče opredeliti kot kredit, kot to napačno navaja avtor članka. 

 

Naložbene nepremičnine so dopustna, zanimiva in varnejša oblika investiranja tudi za pokojninske sklade. Zato je navedba v članku, da gre za transakcije, ki niso ekonomsko upravičene in ki jih vodi isti interesni krog, neresnična. Vsako investiranje sredstev Modre zavarovalnice, tako lastnih, kot tudi prihrankov varčevalcev v pokojninskih skladih, je regulirano in opravljeno skrbno ter preudarno, s predhodno proučitvijo vseh morebitnih tveganj in izvedbo skrbnih pregledov. Postopek nakupa predmetne naložbene nepremičnine temelji na racionalni ekonomski odločitvi, v skladu s tržnimi razmerami, in ne predstavlja državne pomoči.   

 

G. Jamnik je predsednik uprave Modre zavarovalnice in je skupaj s članom uprave odgovoren za njeno poslovanje. Ni pa član organov upravljanja Kapitalske družbe in nima nikakršnih pristojnosti za sodelovanje pri njenih poslovnih odločitvah, niti vpliva.

 

 

Barbara Smrekar,

Modra zavarovalnica, d. d.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 7,983
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,765
03/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,579
04/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,698
05/
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
Uredništvo
Ogledov: 2,090
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,231
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,803
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,809
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,478
10/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 6,144