Izjava dneva

Kdo je umoril Jožeta P. Damijana

31.10.2018 19:19
Ključne besede:   Marko Crnkovič   Jože P. Damijan   Siol

Foto: Fokuspokus

Diskreditacija Jožeta P. Damijana, ki si jo privoščil Siol ob njegovi eventualni kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije, je učbeniški primer medijskega umora. V bistvu gre za simptom zlorabe medijske moči in izživljanja nad nesrečnim, nemočnim posameznikom.

Marko Crnkovič v kolumni na Foksupokus z naslovom V gobcih infohijen (...) ugotavlja, kako se je v naših medijih razpaslo medijsko ugonabljanje posameznikov; zadnji takšen primer si je privoščil Siol, ki se je spravil na ekonomista Jožeta P. Damijana - pravzaprav novinarski tandem Primož Cirman in Vesna Vuković - domnevno zaradi njegove možne kandidature za guvernerja Banke Slovenije. Damjanu so očitali, da ima kredit za hišo in lizing za avto, ko pa jim je skladno z zakonom o medijih poslal odgovor, mu ga Siol ni hotel objaviti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Ko premier nima nič za povedati
5
19.03.2019 23:55

Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom ... Več.

Marjan Šarec, komik v vlogi predsednika vlade, se je na tviterju odzval na precej utemeljene kritike, češ da se je po nepotrebnem in brez razloga odrekel povabilu, da bi v kratkem nagovoril poslance Evropskega parlamenta. Urednik portala+ Dejan Steinbuch se je na njegovo "pojasnilo" odzval s sarkazmom: Morda pa slovenski premier evroposlancem enostavno nima nič pametnega za povedati?!

Antisemitizem
8
18.03.2019 08:49

Izreal nima pravice biti judovska država, saj to pomeni institucionalizacijo diskriminacije.

Boris Vasev, aktivist in novinar spletnega portala MMC RTV Slovenije, ne skriva svojega antisemitizma, sovraštva do Izraela oziroma ljubezni do Palestincev. Intervju z ameriško politologinjo Virginio Tilley je zlorabil za ponovno razširjanje sovražnega govora do države Izrael, ki ji intervju odreka pravico do obstoja, Izraelce pa razglaša za nekakšne naciste, ki imajo Palestince zaprte v koncentracijskih taboriščih. Glede na latentni antisemitizem, ki je v Sloveniji prisoten že od sredine 19. stoletja, so takšne trditve seveda skrajno problematične. Sicer pa je razvpito poročilo OZN o izraelu, pod katerega se je podpisala tudi Virginia Tilley, v svoji vsebini tako kontroverzno (očitajo mu, da je izrazito pristransko, naklonjeno palestinski strani), da se je od njega distanciral celo generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. 

Zmagova(lna) rešitev
14
08.03.2019 17:30

Dokler ne bomo postavili ene tri tipe pred zid in jih počili, ne bo nič.

Zmago Jelinčič Plementi je v četrtkovi oddaji Tarča na nacionalki ponovno poskrbel za svojo reklamo. V razpravi o škandalu z maketo drugega tira je voditeljico Eriko Žnidaršič sprovociral s stavkom, ki je v slovenskih gostilnahže ponarodel. Da bi bilo namreč treba nekaj ljudi, ki so najbolj odgovorni za korupcijo na Slovenskem, enostavno postaviti pred zid. Toda Plemeniti je besede, ki vsebujejo elemente sovražnega govora, izrekel na javni televiziji, zato si je prislužil ukor voditeljice. V državnem zboru je sicer njegov kolega iz stranke Levica že pred časom podobno razmišljal, le da izključno v ideološkem kontekstu. Miha Kordiš je dejal, da bi bilo kapitaliste treba "obrat do zadnjega beliča, nato pa bajoneti sterat v morje".

 

Inšpektor Kangler
4
07.03.2019 00:15

Očitno gre (pri napadu na Ivana Simiča, op. uredn.) za zrežirano zgodbo, kdo pa ve, da Ivan Simič tak zgodaj hodi v službo? ... Več.

Franc Kangler, nekdanji kriminalist in kasnejši župan, si je na tviterju ob včerajšnjem incidentu v Ljubljani, ko je zgodaj zjutraj neznanec fizično napadel Ivana Simiča pred njegovo pisarno, zastavil nekaj tehtnih vprašanj, s katerimi bi se morali ukvarjati kriminalisti. Kot nekdanji kriminalist Kangler dobro pozna njihove metode dela, drugo vprašanje pa je, kakšna je verjetnost, da nekdo v tej državi dejansko organizirano in sistematično spremlja delo "oporečnikov". Po našem mnenju zelo majhna. Sploh če pomislimo na razsulo, v katere je (bila) Sova. Pa ta slovenskih državljanov niti ne sme zakonito spremljati ...

Obrtna cona mafije in islamistov?
6
03.03.2019 23:41

Različna poročila, od Knovsa, Evropske komisije do Europola in ZN, kažejo, da ima Slovenija zelo veliko težavo zaradi zlitja ... Več.

Rado Pezdir, ekonomist in kolumnist, v zadnjem Reporterju ugotavlja, da ob vsesplošni sreči v državi, ki jo izkazujejo javnomnenjske ankete, v katerih vlada uživa 70-odstotno podporo, premierja Marjana Šarca vseeno lahko marsikaj skrbi. Tudi razkroj policijskega sistema in še posebej varnostnega sistema.

Kontaminirana ekipa
3
25.02.2019 18:33

Jure Leben pravi, da so "delali na način ekipe". In nihče od ostalih v tej zgodbi ni ugovarjal. Prav. Ampak potem ... Več.

Igor Mekina, urednik portala Insajder, ugotavlja, da se afera z maketo za 2. tir odvija po ustaljenem vzorcu. Škandal, ki najbolj bremeni Cerajevo SMC, bi glavni akterji radi relativizirali tako, da bi odgovornost delno naprtili podrejenim - celo znani oglaševalski agenciji Futura, delno pa se izgovarjajo na dejstvo, da kriminalistična preiskava še ni zaključena. Toda SMC ima zaradi "afere Maketa" že zdaj okoli 2,5 % odstotno podporo, prav tako pa utegne premier Marjan Šarec preventivno sprožiti postopek razrešitve Jureta Lebna, ta hip daleč najbolj kontaminiranega ministra v svoji vladni ekipi. Bojan Požar je med vrsticami že namignil, da je za Prešičkom naslednji na vrsti prav - Leben.

Moskovski vazali
8
24.02.2019 15:00

To je moj prvi obisk Slovenije v vlogi zunanjega ministra, ne pa tudi prvi v mojem življenju. Res sem zelo vesel, da sem ... Več.

Jeremy Hunt, britanski zunanji minister, je med obiskom Ljubljane na uradni tiskovni konferenci s svojim gostiteljem, slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, izrekel stavek, zaradi katerega je bila Slovenija ponovno na "prvih straneh" tujih, predvsem britanskih medijev. Imenovati Slovenijo "vazalsko državo Sovjetske zveze" je - zgodovinsko gledano - kar hud spodrsljaj, ki si ga šef britanske diplomacije, so ugotavljali mediji na Otoku, ne bi smel privoščiti. Ni pa to njegov prvi faux-pas, so dodali.

Z vojsko je konec?!
9
21.02.2019 19:58

Država kaže, da za vojsko ne more zagotoviti finančnih, kadrovskih in materialnih virov, ki so potrebni za razvoj Slovenske ... Več.

Generalmajor Alojz Šteiner, nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske, se je kritično odzval na novico, da se je vlada Marjana Šarca zaradi pritiska stranke Levica na koncu le odpovedala načrtovani nabavi novih oklepnikov. Šteiner podobno kot še nekateri nekdanji visoki častniki Slovenske vojske, ki so si upali javno spregovoriti, ugotavlja to, kar je med poznavalci znano že več let: da je namreč naša vojska tehnološko uničena, kadrovsko zdesetkana in predvsem demoralizirana. Za začetek njenega konca je odgovorna Pahorjeva vlada (2008-2011), ki je usodno zmanjšala vojaški proračun. Slovenska vojska si od takrat nikoli več ni opomogla in samo upamo lahko, da nam je nikoli ne bo treba uporabiti ...

Evroposlanec Janša
5
20.02.2019 09:11

Janšev odhod v Bruselj bi lahko pomenil, da je za SDS prišel čas tranzicije in da bo stranko prevzel nekdo ... Več.

Novinar Igor Kršinar je v tedniku Reporter ugibal, kaj pomenijo namigi, naj bi se vodja SDS Janez Janša začel zanimati za nastop na evropskih volitvah 26. maja. Če se prvak opozicije odločil za kandidaturo, bi bilo to svojevrstno presenečenje, ki bi okrepilo ugibanja o njegovi "postopni politični upokojitvi".

Ilka in slovenska resničnost
1
11.02.2019 11:22

Popravek – Slovenija ni osvojila zlate medalje v smuku, Ilka Štuhec jo je! In njen team, skupaj s sponzorji ... ... Več.

Jure Mikuž, direktor slovenskega sklada tvegana kapitala RSG Kapital, na tviterju ugotavlja, kaj vse je značilno za našo slovensko realnost...

Marjan Dončić in Luka Šarec
14
02.02.2019 17:28

Marjan Šarec je v slovenski politiki to, kar je Luka Dončić v košarki.

Janja Božič Marolt, direktorica in ustanoviteljica agencije Mediana, je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela primerjala Marjana Šarca in Luko Dončića, kar je na socialnih omrežjih sprožilo silovite polemike. Šarec je po mnenju Božičeve izjemen talent in ima to prednost pred drugimi politiki, da prihaja iz ljudi in jim zna spregovoriti tako, da ga ljudje dejansko razumejo. Za razliko od njegovega profesorskega predhodnika Cerarja?

Odločen "ne" Luciji Šikovec Ušaj
10
22.01.2019 12:44

Ljubljana je mesto, kjer v sožitju že desetletja živijo pripadniki različnih narodnosti, religij in kultur, Lucija ... Več.

Grega Ciglar, mestni svetnik stranke Levica v ljubljanskem mestnem svetu, je bil med tistimi, ki so javno nasprotovali članstvu Lucije Šikovec Ušaj v Odboru za zdravje in socialno varstvo, kamor je to razvpito pravnico kandidirala njena stranka SDS. Šikovec Ušajeva je z več izjavami in zapisi na socialnih omrežjih (zlasti na tviterju) doslej nekajkrat presegla še dopustno mejo svobode govora ter se zaničljivo in žaljivo izražala o migrantih, Arabcih, homoseksualcih ipd. Mestni svetniki so Ušajevo sicer zavrnili s kar dvotretjinsko večino, ne glede na rezultat glasovanja pa je župan Zoran Janković že pred tem povedal, da v nobenem primeru ne bi podpisal sklepa o imenovanju takšne osebe, kakršna je Lucija Šikovec Ušaj.

Provincializem
6
13.01.2019 22:36

Mladim se Ljubljana in Slovenija zdita navadna vas, ne zgolj zaradi velikosti, ampak zaradi občutka, da tu za globalni ... Več.

Poslovnež in investitor Joc Pečečnik v pogovoru za sobotno Delo precej neposredno o Bežigrajskem stadionu, slovenskih politikih, Agenciji za prostor in stanju duha pri nas ...

Tako je govoril ... Crnkovič
17
05.01.2019 17:30

Vir vsega zla so stekli psi desnice, dresirani za abnormalizacijo javnega govora. Stekli psi desnice se deklarirajo za pse ... Več.

Marko Crnkovič, urednik Večerovega spletnega portala FokusPokus, se je spustil v polemiko o sovražnem govoru, in, kot je zapisal, snel rokavice. Brez dvoma bo njegova provokacija rodila sadove, saj bojeviteži na desnici komaj čakajo na spopad. Je pa Crnkovič v citiranem komentarju vseeno pravilno ugotovil, da se bomo pogovarjali o tem, kdo ima prav, vse dokler se ne bomo uspeli dogovoriti, kaj sploh je sovražni govor.

Populisti sovražijo Evropsko unijo
13
21.12.2018 12:38

V Sloveniji ni treba reči, "populisti vseh dežel, združite se!", saj so naši levi in desni populisti že dolgo združeni ... Več.

Maja Sunčič, kolumnistka tednika Reporter, o nenavadnem zbližanju obeh ekstremnih polov v Sloveniji, za kar je poskrbela t.i. vstaja rumenih telovnikov v Franciji.

Ko oče Marjan udari po mizi ...
11
08.12.2018 17:34

Vse bom naredil za Slovenijo, ker jo imam rad. In ne bom dovolil, da si ti ljudje prisvajajo domoljubje. Tega ne bom dovolil. ... Več.

Premier Marjan Šarec se je v daljšem intervjuju za portal Siol razgovoril tudi o tistih medijih in politikih, ki so v napadih nanj in na njegovo vlado najbolj "divji". Ob tem je dal tudi zanimivo primerjavo, ki je verjetno letela na SDS oziroma njenega voditelja Janeza Janšo, da ga namreč spominjajo na nekdanje vodstvo Nemške demokratične republike, ki leta 1989 ni dojelo, da ga je povozil čas in da večina ljudi, sploh mlajše generacije, pač razmišlja drugače.

Bilateralni odnosi
2
06.12.2018 17:53

Že tako se ne morem smejati, potem pa na radiju napovedovalka reče: "Šarec je danes s Kurzem razpravljal o pomembnih ... Več.

Jelka Godec, poslanka SDS, na tviterju, o asociacijah, ki se ponujajo ob fonetičnem zapisu priimka avstrijskega kanclerja, ob katerih se je hahljal ves Balkan že v časih, ko je bil Sebastian Kurz zunanji minister.

V kotlu sovražnega govora
4
25.11.2018 20:27

Spoštovani sovražniki sovražnega govora. Pomislite na možnost, da boste nekega dne ponosno rekli, da v deželi ni več ... Več.

Andrej Drapal, lobist, avtor in strokovnjak za PR, na tviterju o čedalje bolj agresivnem diskurzu, povezanim s fenomenom sovražnega govora.

Železna zavesa
6
21.11.2018 08:50

Ko so se Pankrti v osemdesetih letih reklamirali kot "prva punk skupina za železno zaveso", ni bilo nobenega kravala. ... Več.

Žiga Turk je v kolumni na Siolu opozoril na vik in krik, ki je pri nas nastal zaradi izjave "trenutno najbolj znanega javnega intelektualca" Jordana Petersona, češ da prvič nastopa v neki državi, ki je bila za železno zaveso. Reči nekaj takšnega v Sloveniji je vendar bogokletno. Žiga Turk ugotavlja, da so Slovenci za Petersonove ideje verjetno najtrši oreh na svetu. Še zlasti zato, ker so po letu 1968 "odprti za kulturni marksizem in frankfurtsko šolo, ki 'naprednih' idej ne vsiljujeta z močjo represivnega aparata države, ampak z njimi prekvasita šolstvo, univerze, medije in kulturo". Amen!

Nobelovec Luka
6
12.11.2018 13:12

Da Mesec resnično ne razume najbolj osnovnih ekonomskih zadev dokazuje njegov predlog, da bi po prodaji NLB sklical ... Več.

Boris Meglič, novinar in ustanovitelj portala+, na tviterju o tem, kako lider stranke Levica Luka Mesec nima najbolj razčiščenih pojmov okoli ekonomije, prava oziroma spoštovanja dogovorov.

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zakaj bi jezni Milan Kučan počasi že lahko postal naravni predsednik Zveze borcev
Uredništvo
Ogledov: 2,746
02/
Koalicijska veselica na Brdu: Če je premier komik, potem bo na programu komedija
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,737
03/
Hinavci
Keith Miles
Ogledov: 2,044
04/
Gospod Bidovec in njegov boj z ljubljanskimi ignoranti za sodno rehabilitacijo bazoviških žrtev italijanskega fašizma
Uredništvo
Ogledov: 1,321
05/
Drugi tir, spomenik potratnosti in neumnosti
Angel Polajnko
Ogledov: 1,621
06/
Dosje Venezuela: V ozadju je res nafta, a gre tudi za geostrateško bitko med Američani in Rusi
Igor Mekina
Ogledov: 1,385
07/
Emmanuel Macron, ki je sam del problema, bo težko ponudil nekakšen "preporod Evrope"
Peter Golob
Ogledov: 1,465
08/
Predlagane davčne spremembe v 2019: Še najbolj odmeva to, da regres ne bo več obdavčen
Bine Kordež
Ogledov: 1,734
09/
Od Rapalla do Bruslja: Viharno stoletje slovensko-italijanskega sosedstva
Iztok Mirošič
Ogledov: 1,138
10/
Éric Vuillard, Dnevni red: Sestanek v Berghofu (3)
Uredništvo
Ogledov: 929