Oglasno Sporočilo

26. september je dan slovenskih lekarn

Morda niste vedeli, toda 26. september je Dan slovenskih lekarn. Letošnji, že 15. po vrsti, je posvečen jetrnim boleznim in zdravljenju. "Čeprav imajo jetra sposobnost obnove, jih lahko prizadenejo številne bolezni. Zato smo ob letošnjem 15. Dnevu slovenskih lekarn, pozornost namenili jetrnim boleznim in zdravljenju", pravi mag. Miroslava Abazović, predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu.

25.09.2019 22:59

Foto: Barbara Reya

Za zdrava jetra so pomembne tudi preverjene zdravilne rastline, certificiran med s poreklom, neoporečno mleko in znana prehranska dopolnila.

Da so na letošnji Dan slovenskih lekarn pozornost namenili jetrnim boleznim in zdravljenju, ni naključje. "Znano je, da jetrom škoduje pretirano uživanje alkoholnih pijač, lahko pa tudi določena zdravila, prehranska dopolnila, zdravilne rastline in hrana. Zato je pomembno, da upoštevamo priporočila o zdravi prehrani, saj se nam ozaveščenost ne bo obrestovala samo z boljšim delovanjem jeter, temveč z dobrim zdravjem celotnega organizma", je izpostavila mag. Miroslava Abazović, predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu.

 

Jetra so največja žleza v telesu – na dan proizvedejo skoraj liter žolča, ki v črevesju sodeluje pri razgradnji maščob. Poleg tega imajo še številne druge funkcije, kot so na primer presnova beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in številnih zdravilnih učinkovin. Simptomi in znaki bolezni jeter so lahko dolgo prikriti ali nejasni, velikokrat je diagnoza postavljena, ko bolezen že zelo napreduje, zato je pri ohranjanju zdravih jeter ravno preventiva izrednega pomena.

 

"Dejavniki za povečano tveganje za poškodbe jeter so uporaba prepovedanih drog, menjavanje spolnih partnerjev, uživanje nepreverjenih prehranskih dopolnil – pri čemer bi rada poudarila, da gre tu za naročanje preko spleta iz nepreverjenih trgovin, debelost, čezmerno uživanje alkohola in jetrne bolezni v družini. Vnetje jeter ali hepatitis lahko povzročijo avtoimunska in alkoholna bolezen jeter ter okužba z virusoma hepatitisa B in C", je pojasnila mag. Abazović.  

 

Marsikdo se v želji, da bi jetra ohranil čim bolj zdrava, loteva različnih metod "razstrupljanja" telesa. Med rastlinami, ki jih uporabljamo za zaščito in hitrejšo obnovo jeter, sta pomembna predvsem pegasti badelj in malo manj znana šisandra. "Uporaba zdravilnih rastlin ni vedno varna, saj so mehanizmi delovanja njihovih sestavin pogosto slabo raziskani. Zato bi radi izpostavili, da nakup prehranskih dopolnil in zdravilnih rastlin po manj preverjenih poteh, npr. preko neznane spletne strani, poveča tveganje za prisotnost sestavin, ki lahko škodujejo jetrom", je povedala Maša Koritnik Zadravec iz Lekarne na Vidmu, ki je glavna urednica knjižice Zdravila in jetra, publikacije, ki je izšla prav ob 15. Dnevu slovenskih lekarn. 

 

Eden izmed možnih proizvodov z vsebnostjo različnih, za jetra škodljivih snovi, je tudi med, kjer je najprej treba biti pozoren na njegovo poreklo, saj se za njegovo proizvodnjo uporabljajo številne z nevarnimi snovmi bogate rastline. Stopnja onesnaženosti medu z za jetra nevarnimi snovmi je namreč odvisna od geografskega in botaničnega porekla. Certificiran slovenski med je že od nekdaj zelo cenjen, saj zagotavlja visoko kakovost in znano poreklo izdelkov.

 

Možen vir za jetra nevarnih snovi predstavljajo tudi mleko in kosmiči, in sicer te snovi prehajajo v mleko živali preko krme, medtem ko so zaradi postopka žetve in predelave raznih žit, kot končni produkt, lahko vir za jetra škodljivih snovi tudi kosmiči. "V današnjem času je stopnja ozaveščenosti o pomenu skrbi za lastno zdravje veliko višja kot v preteklosti. Zelo pomembno je, da za svoja jetra skrbimo z zdravo mero razuma in posegamo po izdelkih, ki preverjeno koristijo njihovemu delovanju in jih ne obremenjujejo dodatno. Tu smo vam s strokovnimi nasveti v lekarnah na voljo vsi farmacevtski strokovni delavci – tako magistri farmacije kot tudi farmacevtski tehniki", je strnila Maša Koritnik Zadravec.

 

Oglasno sporočilo

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,319
02/
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,394
03/
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
Simona Rebolj
Ogledov: 2,537
04/
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
Tomaž Seljak
Ogledov: 2,036
05/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,074
06/
Jebi se, koronavirus! (Osamimo virus, ne sebe!)
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,042
07/
Nacionalni populizem in Janez Janša
Keith Miles
Ogledov: 1,386
08/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 8,014
09/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 922
10/
Zgodbe v času epidemije: Trideset let samote
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,759