Izjava dneva

Lukec in njegove milijarde

10.11.2019 17:42
Ključne besede:   Luka Mesec   bilijon   milijarda   Apple

Apple je danes vreden, ponovno, en bilijon oziroma tisoč miljard dolarjev.

Luka Mesec, šef stranke Levica, je med razpravo v državnem zboru ponovno dokazal, da ima težave ne le z matematiko oziroma ekonomijo, pač pa tudi - angleščino. Bilijon oziroma "one billion" pač ni tisoč milijard, kot misli Mesec, ampak zgolj ena. In Apple je po zadnjih podatkih vreden nekaj čez 205 milijard dolarjev. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Policijski razlogi
7
30.06.2020 21:33

Niti Zdravko Počivalšek, še manj pa Aleš Hojs nista niti približno "my cup of tea". Ampak v vsaki ... Več.

Aljuš Pertinač, nekdanji politik, član socialnih demokratov, zdaj pa voditelj televizijske oddaje Faktor, je na tviterju opozoril na občutljve razsežnost torkove aretacije Zdravka Počivalška, ki ni le minister za gospodarstvo, zapleten v klobčič domnevno spornih nabav zaščitne opreme, pač pa je tudi podpredsednik vlade.

Ustava über alles!
4
20.06.2020 22:36

Mi je eden trobil na križišču, da nisem speljal, ko je bila zelena. Ni vedel, da sem bral Ustavo.

Žiga Turk, bivši minister in politik na tviterju o fenomenu "branja ustave", s čemer se je nekaj protestnikov na tradicionalnih petkovih protivladnih protestih pred parlamentom poskušalo izogniti izvajanju načela enakosti pred zakonom, ki naj bi veljajo za vse .. ampak v bistvu ne čisto za vse državljane.

Thompson in vladavina prava
8
09.06.2020 11:57

Mariborski koncert niti slučajno ni po mojem okusu (za razliko od pokojnih Oliverja in Arsena), tudi o izvajalcu imam zelo ... Več.

Gregor Virant, nekdanji politik in minister, sicer pa liberalec, o zadnjem ideološkem hitu na Slovenskem: dovoliti nek koncert ali ne dovoliti. Virant je povzel bistvu tega namišljenega "pravnega" problema: ne gre za vprašanje glasbenega, političnega ali ideološkega okusa, pač pa zgolj in samo za pravo. 

Pospravljena sprava
6
06.06.2020 21:54

Nihče od nas se ne sme počutiti prizadetega v svojih najbolj osebnih občutkih. Država pa mora popraviti krivice, in to tako, ... Več.

Borut Pahor, predsednik republike, ob sobotni spominski slovesnosti v Kočevskem Rogu za pobitimi domobranci, kamor sta prišla skupaj s premierjem Janezom Janšo, kar je brez dvoma velik korak za spravo med Slovenci, za katero je predsednik dejal, da ni dogodek, ampak stanje duha.

Najboljši sosedje? Malo morgen ...
2
02.06.2020 22:17

Če spremljate avstrijske televizijske programe, boste videli, da pred glavnimi poročili, ki jih imajo ob pol osmih, vrtijo ... Več.

Aleksander Geržina, nekdanji veleposlanik na Dunaju in aktualni tiskovni predstavnik ministrstva za zunanje zadeve, na Odmevih na Televiziji Slovenija o zelo verjetnem dejanskem ozadju za nenavadno, neprijazno in nesosedsko obnašanje Avstrije, ki ne glede na vse epidemiološke kazalce meje s Slovenijo še vedno noče sprostiti tudi za običajni potniški promet. Torej tudi za turiste. Geržina je ocenil, da je vzrok v poskusu, da bi avstrijska vlada letos čim več svojih državljanov zadržala doma, saj se boji ogromnega izpada tujih turistov. A po logiki "kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade", se severnim sosedom utegne nekje zalomiti ...

Židanova notranja "demokracija"
6
29.05.2020 22:50

Presenetil me je zlasti način zamenjave. Ponavadi je treba vendarle sklicati ožje vodstvo, opraviti neki pogovor in ... Več.

Igor Lukšič, nekdanji predsednik stranke socialnih demokratov, o nenavadni odločitvi svojega naslednika, da kar sam odloči in postavilpodpredsednico stranke za svojo naslednico. Lukšiču, ki je prav tako odstopil, vendar zaradi slabega rezultata stranke na volitvah leta 2014, se zdi takšna poteza "malo ponesrečena", zunanjim opazovalcem pa problematična predvsem z vidika notranje demokracije v stranki.

To ni država!?
11
13.05.2020 21:52

To, kar piše Logar, kar piše Janša o medijih. To ni država, to ni vlada. To je nekaj drugega. Legitimno ... Več.

Igor Lukšič, profesor na FDV, nekdanji predsednik socialnih demokratov in bivši minister za šolstvo, na tviterju o zadnjem modnem kriku med vladnimi politiki, ki je naletelo na zelo mešane odzive v javnosti - pranje slovenskega umazanega perila pred tujo javnostjo. Začelo se je z Zgago in njegovimi absurdnimi obtožbami, kar je dobilo močan pospešek v vladnih "mnenjih", ki se pošiljajo na različne evropske inštitucije. 

Zmaga v prvem polčasu
6
06.05.2020 00:05

Spopad s prvim valom epidemije, ki še ni končan, je bil uspešen in nas uvršča v evropski in ... Več.

Profesor Marko Noč, kardiolog in vodja strokovne zdravniške skupine, je na torkovi vladni konferenci za medije ocenil "prvo etapo" boja z novim koronavirusom, v kateri jo je Slovenija očitno izjemno dobro odnesla. Toda boja še ni konec, saj se pričakuje t.i. drugi val, kjer bo, je povedal dr. Noč, ključ do uspeha v tem, da pravočasno odkrijemo ponovno širjenje virusa in državo spet ustavimo: "Le na ta način naše intenzivne enote ne bodo pokleknile."

Muzejska pamet
5
29.04.2020 23:51

Mogoče se motim, ne zdi se mi, da bi vlada ukazala muzejem in knjižnicam, naj odprejo vrata. Naznanila je, da so po novem ... Več.

Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar in publicist, na tviterju o fenomenu, ki je pri nas precej razširjen: in sicer, da mora o vsem odločati država in imeti odgovore na vsa vprašanja. Muzeji in knjižnice so bili zaprti dolge tedne, ko so imeli njihovi direktorji na pretek časa in so lahko v miru razmišljali tudi o tistem veselem dnevu, ko bodo lahko spet odprli svoja vrata z obiskovalce oziroma bralce. Poudarek je na "lahko", vlada jim ni nič ukazala. Z odprtjem lahko mirno počakajo tudi do ponedeljka. Morda jim bi morala mamica vlada to posebej povedati?

Olajšanje po 1. maju
6
21.04.2020 22:44

V spopadu z epidemijo smo na prelomnici. V veliki meri smo jo uspeli zajeziti, a je virus še med nami.

Janez Janša, predsednik vlade, je v torkovem nagovoru, objavljenem na tviterju, povedal nekaj podobnega kot njegovi kolegi drugod v Evropski uniji: da se bodo ukrepi, uvedeni zaradi epidemije novega koronavirusa, postopoma začeli sproščati, če se bodo ugodni trendi glede zmanjševanja števila okužb nadaljevali. Bistveno je zavedanje ljudi, da bo za odpravo mnogih omejitev oziroma prepovedi odločilno to, da bodo zdravstvene oblasti lahko nadzorovale vire okužb. Mobilna aplikacija, s katero bi spremljali gibanje okuženih, bi zelo pomagala pri hitejšem odpravljanju omejitev, vendar so celo proti njeni prostovoljni uvedbi močni ugovori. Ne glede na to pa, kot vse kaže, nas precej olajšanja čaka že po prvomajskih praznikih.

Večina ima vedno prav
4
15.04.2020 13:37

Ustavne sodnice in večina sodnikov niso prikrajšali samo tistih staršev in otrok, ki obiskujejo zasebne ... Več.

Jan Zobec, vrhovni sodnik in bivši ustavni sodnik, v kolumni na Siolu o posledicah zadnje odločitve ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol, ki je z večino glasov ugotovilo, da ni protiustavno, če država ne financira v celoti dopolnilnega pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja vsem osnovnošolcem. Doslej je veljalo naivno, laično prepričanje, da enakost pred zakonom pomeni to, da je država dolžna enako financirati osnovno šolanje vseh malčkov. Toda ustavno sodišče ima vedno prav. Tudi tedaj ko se morda moti.

Konec članarine za WHO?
3
09.04.2020 11:28

Zgleda, da se funkcionarji WHO precej bolj bojijo odpovedi članarin in izgube predobro plačane sinekure, kot pa so se bali ... Več.

Matej Lahovnik, nekdanji gospodarski minister iz vrst LDS in aktualni vodja posebne vladne posvetovalne skupine, o tem, kako zmedena je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) glede pandemije Covid-19. Zaradi kontradiktornih izjav in priporočil vodilnih WHO že kar nekaj držav razmišlja, da bi protestno izstopilo iz organizacije, ki deluje pod okriljem Združenih narodov, ali pa vsaj prenehalo plačevati članarino. Slovenija, denimo, vsako leto WHO nameni okoli 330.000 evrov. Najpogostejše kritike na račun WHO so povezane s klientelizmom, negativno kadrovsko selekcijo in togim sistemom kvot, s katerimi naj bi rešili vprašanje enakopravnosti različnih ras ...

Najtemnejša ura
1
04.04.2020 11:03

Nastopila je najtemnejša ura za človeštvo, ki je grožnja celemu svetu, od nas pa zahteva, da smo ji kos, ... Več.

Kristalina Georgieva, generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF), o vsej resnosti razmer, ki so nastale zaradi epidemije koronavirusa. "Še nikoli v zgodovini IMF nismo bili priča ustavitvi svetovnega gospodarstva", je povedala je dejala Georgieva, ki jo skrbijo posledice za svetovno ekonomijo. Doslej je za pomoč zaprosila že polovica držav sveta, kar kaže na strahotne razsežnosti globalne ekonomske krize, ki očitno prihaja in ki se lahko primerja samo še z zloglasnim letom 1929. Pri nas ne glede vsa dejstva še živijo junaki - zlasti kruhoborci, ki gravitirajo okoli stranke Levica -, ki so prepričani, da je nova recesija le kapitalistični trik. 

Turisti za vsako ceno
10
29.03.2020 22:28

Po včerajšnji nespametnosti številnih nas žalosti, da je treba odlok zaostrovati. A če tudi ti ukrepi ne bodo ... Več.

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, na vladni tiskovni konferenci o razlogih za uveljevitev odloka, s katerim se državljanom gibanje omejuje na občino stalnega oziroma začasnega prebivališča. Lepo vreme je namreč za konec tedna v turistična središča privabilo številne obiskovalce od drugod, zato so zlasti na Obali in na Bledu domačini z grozo opazovali "invazijo" obiskovalcev iz drugih delov Slovenije, ki so se obnašali tako, kot da ne živimo v izrednih razmerah zaradi epidemije koronavirusa. Njim se lahko zahvalimo za uveljavitev strožjih ukrepov, ki se tičejo svobode gibanja.

Zadnji klic za vrnitev domov
0
25.03.2020 22:24

Opozarjamo vse tiste, ki lahkomiselno računajo, da bodo ob neki drugi priložnosti ugodneje prišli domov, da se motijo. ... Več.

Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu, na tiskovni konferenci o tem, kako se možnosti za kolikor toliko normalno vračanje slovenskih državljanov iz tujine zmanjšujejo iz ure in ure. Najbolj drastične ukrepe sprejemajo nekatere južnoameriške države, od koder Evropejce dobesedno izganjajo iz države z ultimati. Šter je povedal, da se razmere v večjem delu sveta znatno poslabšujejo in da se letalske povezave ukinjajo, države se zatekajo v avtarkijo. "Tega ne moremo spremeniti na ukaz v trenutku. Stanje se bo izboljševalo zelo postopoma", je dejal Šter, ki podobno kot še marsikdo ocenjuje, da takšno svobodno popotovanje po svetu, kot smo ga bili vajeni še konec lanskega leta, težko znova doseči. Verjetno bo trajalo več let ...

Steber oskrbe
1
21.03.2020 17:34

Mercator je največji slovenski trgovec in v največji meri skrbi za preskrbo prebivalstva ter ključnih institucij države. ... Več.

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja, je ob neformalnem obisku gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v teh izrednih razmerah zaradi epidemije koronavirusa pozval vse kupce, naj sledijo vladnim ukrepom ter usmeritvam Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Čizmićeva izjava je pomembna tudi zato, ker se veliko ljudi še vedno ne zaveda resnosti razmer in obiskuje trgovine kot da ne bi bili sredi najhujše epidemije.

Epidemija humanizma
3
17.03.2020 14:10

Naj se med nami namesto virusa eksponentno širi človeškost. 

Žiga Turk, profesor, nekdanji politik in tviteraš, v komentarju na portalu Časnik o tem, da nam bodo preizkušnje, ki jih prinaša epidemija koronavirusa, morda prinesle tudi kakšne dramatične, vendar pozitivne spremembe v medosebnih, medčloveških odnosih.

Šarčevo olajšanje
5
14.03.2020 01:55

Noben premier v zgodovini Slovenije se še ni tako veselil čimprejšnje predaje oblasti nasledniku kot Marjan ... Več.

Dejan Steinbuch, odgovorni urednik portala+ na tviterju o očitnem olajšanju Marjana Šarca, da je v petek zvečer lahko posle predal svojemu nasledniku Janezu Janši. Breme odgovornosti za spopad s koronavirusom je donedavni predsednik vlade težko prenašal in ni skrival želje, da bi se ga čim prej znebil.

Virus na sodišču
1
09.03.2020 21:47

Izbruh #covid19 je tudi priložnost za zlorabe. Danes sem opazoval, kako so bile tri kazenske obravnave preložene, vse zato, ... Več.

Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik, strokovnjak za kazensko pravo in predavatelj, na tviterju o najnovejših trendih na slovenskih sodiščih, kjer so obdolženci že ugotovili, kako izkoristiti nastale razmere v svojo korist.  

V Grčiji se ponovno brani Evropo
3
06.03.2020 13:34

To je napad Turčije na EU in Grčijo. Ljudi se izkorišča za ... Več.

Sebastian Kurz, avstrijski kancler, o razmerah na grško-turški meji, kjer se je nabralo na tisoče ekonomskih migrantov, ki jih je turški predsednik Erdogan - podobno kot jeseni 2015 - nagnal proti Evropski uniji, da bi jo destabiliziral. Kurz je opozoril tudi na to, da se na schengenski meji med Grčijo in Turčijo v resnici brani ideja Evrope brez meja. "Če zunanje meje EU ne bodo delovale, potem je Evropa brez meja zgodovina", je dejal avstrijski kancler.

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 4.365
02/
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.934
03/
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
Miha Burger
Ogledov: 2.576
04/
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
Simona Rebolj
Ogledov: 2.237
05/
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.547
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.404
07/
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.917
08/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 787
09/
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
Dragan Živadinov
Ogledov: 1.120
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 922