Komentar

O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstajata stalen načelen dvom in načelna kontradikcija. Zaradi zakonske in sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki in nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, kajti ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine ...

22.12.2019 08:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   javnost   družba   odgovornost   načelna kontradikcija   Janez Janša   DARS   Civilna Iniciativa   Miha Burger

Če stalnega pritiska na nosilce javnih funkcij ni, je možnost korupcije večja!

V Sobotni prilogi časnika Delo 9. marca 2002 je v intervjuju Janez Janša med drugim dejal: "Kar zadeva nadzor pa bomo naredili korak naprej šele, ko tisti, ki so na oblasti, ne bodo sami sebi predlagali svojih članov v nadzorne svete. Pri najpomembnejših podjetjih kot je na primer DARS, vlada imenuje upravo, predstavlja skupščino, hkrati pa tudi preko Državnega zbora imenuje nadzorni organ v katerem so vsi predstavniki vladajoče koalicije. Tako da nadzorujejo sami sebe. Ni lepšega in bolj ugodnega okolja za razcvet korupcije."

 

To isto - in povrhu ravno na primeru državnega podjetja DARS - smo povedali kot Civilna Iniciativa že leta 1993 in podkrepljeno s celo vrsto javnih strokovnih razprav kot civilna družba zahtevali leta in leta, da se v delovanje največjih porabnikov javnega denarja vnese načelna kontradikcija, ki pomeni tudi načelen dvom: porabo mora nadzorovati vedno nasprotnik. Seveda naše zahteve niso bile upoštevane. Tudi zahteve po sprejetju kakšne institucionalizirane oblike argumentacije, kjer bi državljani sploh lahko izražali kakršenkoli dvom, kar je bil glavni cilj naše Civilne Iniciative, se v resnici v vseh teh letih niso prijele, kaj šele sprejele.

 

Uveljavitev načelne kontradikcije, načelnega dvoma ali pa sprejetje kakšne oblike argumentacije očitno škodi vsakemu oblastniku. Ali mu je vsaj bolj ali manj zoprna in odveč. To je dejstvo. Uveljavitev in sprejetje pomeni zakonsko jasna, sistemsko jasna umestitev načelne kontradikcije ali načelnega dvoma ali kakšne oblike argumentacije. In ima en sam cilj: Dosegati večjo odgovornost odgovornih! Ta pa ni relativna. Ker se tega pritiska odgovorni nikoli ne znebi, ker je absoluten v svoji stalnosti. Ta pritisk ne dovoljuje, da se ga zrelativizira in reče:

 

"Zdaj pa načelen dvom ni potreben."

 

"Sem dovolj odgovoril, naj mi dokažejo, da sem naredil karkoli narobe, ali pa naj bodo tiho!" 

 

"Saj sem bil demokratično izvoljen, če niso zadovoljni, naj drugič izvolijo koga drugega."

 

 

Ne, teh stavkov uveljavljena načelna kontradikcija in uveljavljen načelni dvom ne sprejemata. Ne sprejemata po osnovni etični vrednostni sodbi, ki ni relativna, ampak je absolutna in se glasi: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav. Predvsem na sprejeti obliki argumentacije. Ta načelna kontradikcija (načelni dvom) je stalna, še enkrat, je upravičena v svoji stalnosti. Neprijetna situacija za nosilce javnih pooblastil, voditelje, odgovorne mora biti stalna. Za to, da jo prenašajo, da so stalno pod njenim pritiskom - so tudi dobro plačani. Če tega stalnega pritiska ni, je možnost korupcije večja!

 

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstaja stalen načelen dvom, stalna načelna kontradikcija, in da so sprejete določene oblike argumentacije, v kateri odgovorni morajo sodelovati! In zaradi zakonske, sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki, vsi nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, ker ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine.

 

Pred dvajsetimi leti, ko sem imel možnost in sem zgoraj zapisane  zahteve ponujal tudi v obliki predloga zakona, je nek novinar v komentarju tega mojega predloga zapisal: "Naj razume, kdor more, kar predlaga Burger" in me gladko primerjal z Butalci. Natanko tako: naj razume, kdor more, je še danes moj odgovor. Če kdo ne razume, ali se dela, da ne razume, je pač to stanje družbene zavesti. In dobro in potrebno se je angažirati prav v tej točki, da se ta zavest dvigne. Da pride do večjega zavedanja nuje po načelni kontradikciji, nuje po načelnem dvomu in po koristi za skupnost, če bi bile uveljavljene preproste metode, preproste aktivnosti, ki v resnici zmanjšujejo možnost korupcije v javni sferi. Ne glede na ciničen ali igriv novinarjev komentar. Ki se lahko tudi danes kaj hitro ponovi.

 

Dokler ni dovolj tega zavedanja, se bo vsak, ki je na oblasti, pa tudi tisti, ki se bori za oblast, spretno izogibal te obveze. Ker pač povečuje njegovo odgovornost, ne da bi to nosilo kakšne politične točke, ker - kot rečeno - med ljudmi ni te zavesti in zavedanja. Kdo si bo upal ugrizniti v kislo jabolko, ki se imenuje "uveljavitev načelne kontradikcije in načelnega dvoma" v institucionaliziranih, tj. sprejetih in zavezujočih oblikah argumentacije?

  

Kdaj to ne bo več kislo jabolko, ampak najbolj samo po sebi umevno početje odgovornih, nosilcev javnih pooblastil, tako kot je že marsikje v demokratičnih deželah?

 

In kaj imata Janšev citat izpred 17 let ter glavni fokus tega prispevka o sprejetju zavezujočih oblik argumentacije, res skupnega? Upanje, da se bo nekaj, za kar verjameš, da je bolj prav, enkrat res zgodilo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
13. julij, pomemben mejnik v slovensko-italijanskih odnosih
2
03.07.2020 06:17
V prihodnjih dneh, 13. julija, ob stoletnici njegovega požiga, naj bi Italija naposled vrnila slovenski manjšini Narodni dom v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
11
01.07.2020 22:50
Politično etiketiranje z namenom diskvalifikacije je (bilo) zelo razširjeno v diktaturah in totalitarnih režimih. Za totalitarna ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Nihalo kvalitete: Šele človek, ki eksistenčno ni odvisen od države, je lahko res svoboden
7
29.06.2020 22:59
Nihalo kvalitete poimenujem vzgon večnega iskanja, poskusov in raziskav k lepše, boljše, pravičnejše; to, kar počne na tisoče ... Več.
Piše: Miha Burger
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
23
29.06.2020 00:00
V svetu, ki ga živimo, bi moral vsakdo imeti svoj otok, na katerega bi se umaknil, ko se ne bi dalo več zdržati z ljudmi, družbo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
34
28.06.2020 12:00
Dežela normalnih ljudi ne potrebuje kulture, potrebuje samo vojsko, sovražnika, tradicionalno družinsko formo, domovinske napeve ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
18
27.06.2020 23:00
Antifašistična Primorska! Pri Marku Breclju je svet etičnih zahtev do skrajnosti izostren. Njegov duh je izven vseh kategorij ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nov državni praznik: Dileme o tem, kateri datum je najprimernejši za dan športa
0
27.06.2020 15:09
Planica je res slovenski nacionalni praznik. Tako ga dojemajo državljani, tako ga dojemajo mediji, ki oglašajo Planico kot ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
25
25.06.2020 23:59
Čeprav državi grozi še ena epidemija koronavirusa, nas to lahko manj skrbi kot izjemno polarizirana politika, zaradi katere so ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
16
21.06.2020 23:27
Slovenci smo športni narod. Iz petkovih kolesarskih Tour de Parlement smo prešli na met v daljavo (zaenkrat papirnatih letal), ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje sramotnega požiga: Fašizem ni ideološka oznaka za politično gibanje, fašizem je zlo samo po sebi
9
20.06.2020 22:15
Ljudje so navkljub vsemu le živalska vrsta. Umetnost je tista, ki omogoča človečnost, posledično pa tudi kultura. Ene brez druge ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Trump najverjetneje umika četrtino vojakov iz Nemčije, Rusi in Kitajci se veselijo
10
18.06.2020 23:15
Gre sicer za še eno v nizu enostranskih potez Trumpove politične doktrine America First! (Na prvem mestu Amerika!). Neuradne ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj se Luka Lisjak Gabrijelčič moti oziroma zakaj bo kljub protestom lahko zmeraj tako kot zmeraj
10
18.06.2020 04:30
Prvi korak do bistvenih sprememb v političnem ustroju naše družbe je spoznanje, da dvokrožni večinski volilni sistem ... Več.
Piše: Zoran Božič
Negativna selekcija je v dveh desetletjih potlačila razsodnost posameznika, ubila rahločutnost
4
17.06.2020 00:50
To je zgodba o tem, kako je slovenski zdravstveni sistem pozabil na bolnika in uresničevanje njegovih pravic. Pri tem pa ta isti ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Slovenski kulturniki, nesreča za družbo
12
15.06.2020 23:30
Na nobenem področju življenja se ne zbira toliko duševnih pohabljencev in razkrojevalcev človečnosti, zabitežev in estetskih ... Več.
Piše: Anej Sam
Mali test antijanšizma: O herojih, ki jedo kanibale, da bi nas odrešili ljudožerstva
23
14.06.2020 22:00
V Sloveniji politične empatije skorajda ni. Ni več političnih nasprotnikov, ostali so samo še sovražniki, ki jih je treba za ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Reševanje življenj, časti in lastnih riti
11
14.06.2020 11:00
Epidemija koronavirusa je poudarila že dolgo znano porazno stanje v domovih za ostarele, pa tudi razsulo zdravstvenega sistema, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primož in Katarina: Država nam z nasiljem dopoveduje, da bi lahko bila še surovejša
12
13.06.2020 21:00
Človekova sposobnost je, da proizvaja vrednote. Primoža Bezjaka država ne more prisliti, da se odreče kritičnosti in da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tretje pismo iz samoizolacije: Ena politika te nastavi, druga odstavi, nobena si pa ne želi sposobnih ljudi!
5
12.06.2020 22:59
Tretje Pečanovo pismo iz karantene, ko so se ukrepi oblasti začeli rahljati, je resnično dolgo, saj je to verjetno tudi njegovo ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Tretjerazredna politična pornografija ali zakaj Tanja Fajon ni rešitev za slovensko levico
16
12.06.2020 00:00
Po nenadnem odhodu Dejana Židana z vrha socialistov je postalo jasno, da se na levici mrzlično pripravljajo na nove volitve, ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruski spomeniki v tujini, nova oblika Putinovega vmešavanja v notranje zadeve drugih držav
7
09.06.2020 22:17
Ruske službe skrbno bdijo nad dogajanjem v zvezi z ruskimi spomeniki izza meja največje države na svetu. Pred kratkim je Rusija ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 4.366
02/
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.934
03/
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
Miha Burger
Ogledov: 2.576
04/
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
Simona Rebolj
Ogledov: 2.238
05/
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.547
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.404
07/
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.919
08/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 792
09/
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
Dragan Živadinov
Ogledov: 1.120
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 922