Komentar

O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstajata stalen načelen dvom in načelna kontradikcija. Zaradi zakonske in sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki in nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, kajti ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine ...

22.12.2019 08:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   javnost   družba   odgovornost   načelna kontradikcija   Janez Janša   DARS   Civilna Iniciativa   Miha Burger

Če stalnega pritiska na nosilce javnih funkcij ni, je možnost korupcije večja!

V Sobotni prilogi časnika Delo 9. marca 2002 je v intervjuju Janez Janša med drugim dejal: "Kar zadeva nadzor pa bomo naredili korak naprej šele, ko tisti, ki so na oblasti, ne bodo sami sebi predlagali svojih članov v nadzorne svete. Pri najpomembnejših podjetjih kot je na primer DARS, vlada imenuje upravo, predstavlja skupščino, hkrati pa tudi preko Državnega zbora imenuje nadzorni organ v katerem so vsi predstavniki vladajoče koalicije. Tako da nadzorujejo sami sebe. Ni lepšega in bolj ugodnega okolja za razcvet korupcije."

 

To isto - in povrhu ravno na primeru državnega podjetja DARS - smo povedali kot Civilna Iniciativa že leta 1993 in podkrepljeno s celo vrsto javnih strokovnih razprav kot civilna družba zahtevali leta in leta, da se v delovanje največjih porabnikov javnega denarja vnese načelna kontradikcija, ki pomeni tudi načelen dvom: porabo mora nadzorovati vedno nasprotnik. Seveda naše zahteve niso bile upoštevane. Tudi zahteve po sprejetju kakšne institucionalizirane oblike argumentacije, kjer bi državljani sploh lahko izražali kakršenkoli dvom, kar je bil glavni cilj naše Civilne Iniciative, se v resnici v vseh teh letih niso prijele, kaj šele sprejele.

 

Uveljavitev načelne kontradikcije, načelnega dvoma ali pa sprejetje kakšne oblike argumentacije očitno škodi vsakemu oblastniku. Ali mu je vsaj bolj ali manj zoprna in odveč. To je dejstvo. Uveljavitev in sprejetje pomeni zakonsko jasna, sistemsko jasna umestitev načelne kontradikcije ali načelnega dvoma ali kakšne oblike argumentacije. In ima en sam cilj: Dosegati večjo odgovornost odgovornih! Ta pa ni relativna. Ker se tega pritiska odgovorni nikoli ne znebi, ker je absoluten v svoji stalnosti. Ta pritisk ne dovoljuje, da se ga zrelativizira in reče:

 

"Zdaj pa načelen dvom ni potreben."

 

"Sem dovolj odgovoril, naj mi dokažejo, da sem naredil karkoli narobe, ali pa naj bodo tiho!" 

 

"Saj sem bil demokratično izvoljen, če niso zadovoljni, naj drugič izvolijo koga drugega."

 

 

Ne, teh stavkov uveljavljena načelna kontradikcija in uveljavljen načelni dvom ne sprejemata. Ne sprejemata po osnovni etični vrednostni sodbi, ki ni relativna, ampak je absolutna in se glasi: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav. Predvsem na sprejeti obliki argumentacije. Ta načelna kontradikcija (načelni dvom) je stalna, še enkrat, je upravičena v svoji stalnosti. Neprijetna situacija za nosilce javnih pooblastil, voditelje, odgovorne mora biti stalna. Za to, da jo prenašajo, da so stalno pod njenim pritiskom - so tudi dobro plačani. Če tega stalnega pritiska ni, je možnost korupcije večja!

 

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstaja stalen načelen dvom, stalna načelna kontradikcija, in da so sprejete določene oblike argumentacije, v kateri odgovorni morajo sodelovati! In zaradi zakonske, sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki, vsi nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, ker ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine.

 

Pred dvajsetimi leti, ko sem imel možnost in sem zgoraj zapisane  zahteve ponujal tudi v obliki predloga zakona, je nek novinar v komentarju tega mojega predloga zapisal: "Naj razume, kdor more, kar predlaga Burger" in me gladko primerjal z Butalci. Natanko tako: naj razume, kdor more, je še danes moj odgovor. Če kdo ne razume, ali se dela, da ne razume, je pač to stanje družbene zavesti. In dobro in potrebno se je angažirati prav v tej točki, da se ta zavest dvigne. Da pride do večjega zavedanja nuje po načelni kontradikciji, nuje po načelnem dvomu in po koristi za skupnost, če bi bile uveljavljene preproste metode, preproste aktivnosti, ki v resnici zmanjšujejo možnost korupcije v javni sferi. Ne glede na ciničen ali igriv novinarjev komentar. Ki se lahko tudi danes kaj hitro ponovi.

 

Dokler ni dovolj tega zavedanja, se bo vsak, ki je na oblasti, pa tudi tisti, ki se bori za oblast, spretno izogibal te obveze. Ker pač povečuje njegovo odgovornost, ne da bi to nosilo kakšne politične točke, ker - kot rečeno - med ljudmi ni te zavesti in zavedanja. Kdo si bo upal ugrizniti v kislo jabolko, ki se imenuje "uveljavitev načelne kontradikcije in načelnega dvoma" v institucionaliziranih, tj. sprejetih in zavezujočih oblikah argumentacije?

  

Kdaj to ne bo več kislo jabolko, ampak najbolj samo po sebi umevno početje odgovornih, nosilcev javnih pooblastil, tako kot je že marsikje v demokratičnih deželah?

 

In kaj imata Janšev citat izpred 17 let ter glavni fokus tega prispevka o sprejetju zavezujočih oblik argumentacije, res skupnega? Upanje, da se bo nekaj, za kar verjameš, da je bolj prav, enkrat res zgodilo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
5
30.03.2020 09:00
Prepričanje, da se epidemiji koronavirusa lahko izognemo, ker pač menimo, da je zadaj zarota, je nevarno. Kot je nevarno ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Koronavirus in nogomet: Edina logična odločitev je, da se zaključijo vsa prvenstva
3
29.03.2020 22:53
V nogometu delam več kot štirideset let in takšne situacije, kot je sedaj zaradi koronavirusa, še nismo imeli. Lahko jo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj živijo gledališke predstave! Pandemija ni vojna, ampak gledališče.
17
28.03.2020 21:02
Gledališče je kot virus podoba uničenja, razdružitev. Ta sprošča sile, razpira možnosti in če so te možnosti in sile črne, nista ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
12
27.03.2020 17:20
Znašli smo se v razmerah, kakršnih v moderni dobi še ni bilo. Ne gre za finančno, ekonomsko, nepremičninsko ali kakršnokoli ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
26
26.03.2020 22:30
Četrti veji oblasti se obetajo boljši časi. Ker se bo dovolj veliko število ljudi to šlo in se bo zgodil ključni konsenz o tem, ... Več.
Piše: Miha Burger
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
33
26.03.2020 01:00
Pandemija koronavirusa spreminja globalne navade potrošnikov in bo imela revolucionarne posledice na različnih področjih. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
21
24.03.2020 01:27
Kronavirus je virus, ki ne napade pljuč in sklepov, njegov cilj so značaj in prepričanja. Njegovi simptomi so egoizem, ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
8
23.03.2020 13:00
Slovenija in slovenski narod brez dvoma pripadata zahodnemu svetu (EU in NATO) v vseh pogledih. Zgled zajemata iz razvitih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
52
22.03.2020 10:30
Trenutno imamo na oblasti vlado, ki preočitno ne premore zavidljivega etičnega minimuma in se zdi, da člani ideološke skupine ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kdo bi vedel, kaj bo virus jutrišnjega dne?
11
21.03.2020 22:00
Ilija Hržanovski je dal zgraditi monumentalno scenografijo - Inštitut, v katero je naselil štiristo performerjev, ki so svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
31
21.03.2020 01:30
V zgolj enem tednu je vlada Janeza Janše pokazala vse najboljše, hkrati pa tudi vse najslabše, kar pritiče slovenski politiki. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nacionalni populizem in Janez Janša
14
20.03.2020 13:00
Do naraščanja nacionalnega populizma , ni prišlo čez noč, temveč v mnogih letih in iz različnih razlogov. Izraz nacionalni ... Več.
Piše: Keith Miles
Jebi se, koronavirus! (Osamimo virus, ne sebe!)
12
18.03.2020 19:00
Premajhen si, da bi te lahko videl. Niti živ nisi. A ti lažje povem, kaj mislim o tebi, če ti prisodim obliko in občutke. Lahko ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Zgodbe v času epidemije: Trideset let samote
13
17.03.2020 21:45
V teh dneh pogosto slišimo, naj ostanemo doma, sami. Ukrep imenujejo izolacija, ta čas pa bi lahko imenovali čas samote. Za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kaj imajo skupnega Lorella Flego, Julian Assange in koronavirus
9
15.03.2020 15:00
Naj vzamem najbolj aktualen problem, ki povzroča precejšnjo polarizacijo med ljudmi - in to po vsem svetu. To je situacija s ... Več.
Piše: Miha Burger
"Kaj pričakujete od mene, Dragana Živadinova, da bom pel visoko pesem nacionalnemu, nacionalizmu ali celo nacizmu?"
24
14.03.2020 20:11
Ernsta Tollerja je po letu 1933 do smrti preganjalo paradoksalno vprašnje: Ali ubiti tistega, ki bo ubil miljone, ker to je več ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Celotna Italja je v karanteni. Kaj to pomeni, boste v Sloveniji poizkusili na lastni koži v naslednjih dneh.
18
14.03.2020 01:19
Ne smemo se gibati prosto, ostajati moramo, kolikor je mogoče, doma, gibanje je omejeno na vseh ravneh, zaprto je vse, razen ... Več.
Piše: Jurij Paljk
Čakajoč na epidemijo: Kdo se (ne) boji koronavirusa in zakaj?
4
11.03.2020 12:43
Medijem se očita, da o koronavirusu poročajo senzacionalno. To pogosto res drži, iz perspektive psihoterapije pa bi bilo dobro ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Spregledano poročilo Združenih narodov: Rusija je odgovorna za vojne zločine v Siriji!
11
11.03.2020 05:00
Tako v svojem poročilu ugotavlja preiskovalna komisija Sveta OZN za človekove pravice. Poročila, ki je bilo objavljeno v začetku ... Več.
Piše: Božo Cerar
Osmi marec: Od vrtnic do bodeče neže
16
08.03.2020 10:00
Kaj naj napišem ob dnevu žena v družbi, ki šele zadnja leta spoznava, da ima praznik zgodovinski izvor, ki nima zveze z osladnim ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,419
02/
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,488
03/
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
Simona Rebolj
Ogledov: 2,676
04/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,300
05/
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
Tomaž Seljak
Ogledov: 2,145
06/
Nacionalni populizem in Janez Janša
Keith Miles
Ogledov: 1,454
07/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,088
08/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 8,102
09/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,049
10/
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,128