Opazili smo

Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej

Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega dioksida (CO2) in pomagali več kot 120.000 gospodinjstvom. S temi dosežki se lahko pohvali socialno podjetje Recosi. Njegova direktorica Katja Zajko je razložila filozofijo, s katero so postali družbeno odgovorno podjetje z globalnim pedigrejem.

16.12.2019 15:00
Ključne besede:   Recosi   Katja Zajko   Irska

Kaj pravzaprav počne socialno podjetje Recosi? Od podjetij, bank, zavarovalnic odkupujejo odslužene prenosnike, monitorje, telefone in tablice, nato jih celovito obnovijo in dalje prodajajo vsem tistim, ki želijo prihraniti. "Naši kupci so družbeno odgovorni in želijo pomagati socialnemu podjetništvu", pravi direktorica podjetja Recosi Katja Zajko, s katero smo se pogovarjali o argumentih za nakup obnovljene opreme in o tem, ali podjetja opremo, ki je ne potrebujejo več, zavržejo v smeti ali prodajajo podjetjem, kot je Recosi. Zanimalo nas je tudi, kakšen je prihranek pri nakupu ter zakaj se je odločila za selitev na Irsko.

 

Na Irskem prebivate od leta 2014, vseeno pa ste veliko na poti med to otoško državo in Slovenijo. Zadolženi ste namreč za razvoj na slovenskem trgu.

Da, lahko rečem, da sem nekako razpeta med Slovenijo in Irsko. Slednja me je pred leti dobesedno navdušila, splet okoliščin pa je pripeljal do tega, da smo tam ustanovili podjetje Recosi, ki deluje kot socialna franšiza na področju računalniške opreme. Zaposlujemo invalide in težje zaposljive osebe. Model smo v letu 2017 prenesli tudi v Slovenijo. Prisotni smo tudi v ZDA in na italijanskem in hrvaškem trgu.

 

Na Irskem sodelujete z veliko multinacionalkami, z vsemi glavnimi proizvajalci opreme: Applom, Dellom, HP-jem, pa seveda še s številnimi drugimi korporacijami (banke, zavarovalnice ipd). Kaj pa v Sloveniji?

Kar se Irske tiče, naj dodam še to, da smo v preteklosti sodelovali tudi s tamkajšnjo nacionalno irsko policijo, od katere smo prevzeli kar 40.000 kosov njihove računalniške opreme. Tudi v Sloveniji že imamo širok "Recosi klub" podjetij, ki sodelujejo z nami. Pipistrel in Panvita sta med njimi. Ta podjetja so družbeno odgovorna, prav tako želijo pomagati socialnemu podjetništvu.

 

Ali čedalje več podjetij razmišlja v tej smeri, da namreč "odslužene" računalnike, telefone, monitorje in tablice ne zavržejo na odpad, ampak jih prodajo podjetjem, kot je vaše?

V tujini je to že stalna praksa podjetij, v Sloveniji še nismo na tej točki. Veliko jih namreč res še ne ve, kam bi dalo odslužene naprave in po navadi velikokrat končajo na odpadu. Dejstvo pa je, da te stvari ne sodijo na smetišča, saj se jih da ponovno uporabiti. Ko naprave prevzamemo, jih profesionalno obnovimo, fizično očistimo in po potrebi zamenjamo določene komponente.

 

Zakaj pa bi se podjetje, šola, določena organizacija ali posameznik odločil za nakup obnovljene naprave? Kateri so argumenti za?

Profesionalno obnovljeni računalniki, monitorji, telefoni in tablice lahko po kakovosti konkurirajo novim. Naši izdelki prihajajo izključno iz poslovne linije, kar pomeni, da vsebujejo kakovostnejše komponente in materiale kot potrošna linija. Življenjska doba naprav, ki jih obnovimo, je daljša, možnost za serijske napake pa dosti manjša. Serijske napake so najtežje prepoznavne, saj se pogosto pojavijo po mesecu uporabe, ker pa so obnovljeni računalniki to obdobje že prestali, so lahko kupci brez skrbi. Drugi argument je zagotovo velik prihranek. Prav tako je treba dodati, da z izbiro obnovljene računalniške opreme pokažemo skrb za okolje in spodbujamo zaposlitve težje zaposljivih oseb in invalidov.

 

V celotni franšizni mreži zaposlujete več kot 150 ljudi, v Sloveniji 6, prav tako imate v Slovenski Bistrici še na usposabljanjih 3 ali pa 4 osebe.

Slovenska franšiza ima sedež v Slovenski Bistrici, od koder ponujamo naše izdelke v Slovenijo, na Hrvaško in v Italijo. Podjetje tesno sodeluje z lokalno skupnostjo, občino Slovenska Bistrica in med drugim izvaja program učne delavnice v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje. V podjetju Recosi se usposabljajo tudi tuji in domači študentje na področju računalništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Bljak, pa takšna kultura! Slavko Pregl očetovsko rešil direktorico JAK
0
27.02.2020 06:00
Na Javni agenciji za knjigo (JAK) bi morali na seji sveta razrešiti direktorico Renato Zamido, a jo je v zadnjem hipu rešil ... Več.
Piše: Uredništvo
Covid-19 med nami: Brez panike? Ampak panika je že ... tu!
3
23.02.2020 22:40
Ko nas vlada, ki ji nihče več ne zaupa, še manj pa verjame, poskuša pomiriti, češ da glede koronavirusa (Covid-19) ni razlogov ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus, 20. februar 2020
0
20.02.2020 21:22
Piše: Uredništvo
Črnčec na Facebooku o "janševističnem totalitarizmu"
13
19.02.2020 12:11
Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade v odstopu, je kar na svojem Facebook profilu ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali Miodraga Kostića zanima marina v starem tržaškem pristanišču?
1
12.02.2020 22:35
Znani srbski vlagatelj, podjetnik in milionar Miodrag Kostić, čigar AIK banka je lastnica Gorenjske banke, pred MK Group pa je ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
Simona Rebolj
Ogledov: 2,816
02/
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,552
03/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,398
04/
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
Tomaž Seljak
Ogledov: 2,202
05/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,419
06/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,302
07/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,139
08/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,329
09/
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
Mark Stemberger
Ogledov: 1,237
10/
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,178