Opazili smo

Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej

Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega dioksida (CO2) in pomagali več kot 120.000 gospodinjstvom. S temi dosežki se lahko pohvali socialno podjetje Recosi. Njegova direktorica Katja Zajko je razložila filozofijo, s katero so postali družbeno odgovorno podjetje z globalnim pedigrejem.

16.12.2019 15:00
Ključne besede:   Recosi   Katja Zajko   Irska

Kaj pravzaprav počne socialno podjetje Recosi? Od podjetij, bank, zavarovalnic odkupujejo odslužene prenosnike, monitorje, telefone in tablice, nato jih celovito obnovijo in dalje prodajajo vsem tistim, ki želijo prihraniti. "Naši kupci so družbeno odgovorni in želijo pomagati socialnemu podjetništvu", pravi direktorica podjetja Recosi Katja Zajko, s katero smo se pogovarjali o argumentih za nakup obnovljene opreme in o tem, ali podjetja opremo, ki je ne potrebujejo več, zavržejo v smeti ali prodajajo podjetjem, kot je Recosi. Zanimalo nas je tudi, kakšen je prihranek pri nakupu ter zakaj se je odločila za selitev na Irsko.

 

Na Irskem prebivate od leta 2014, vseeno pa ste veliko na poti med to otoško državo in Slovenijo. Zadolženi ste namreč za razvoj na slovenskem trgu.

Da, lahko rečem, da sem nekako razpeta med Slovenijo in Irsko. Slednja me je pred leti dobesedno navdušila, splet okoliščin pa je pripeljal do tega, da smo tam ustanovili podjetje Recosi, ki deluje kot socialna franšiza na področju računalniške opreme. Zaposlujemo invalide in težje zaposljive osebe. Model smo v letu 2017 prenesli tudi v Slovenijo. Prisotni smo tudi v ZDA in na italijanskem in hrvaškem trgu.

 

Na Irskem sodelujete z veliko multinacionalkami, z vsemi glavnimi proizvajalci opreme: Applom, Dellom, HP-jem, pa seveda še s številnimi drugimi korporacijami (banke, zavarovalnice ipd). Kaj pa v Sloveniji?

Kar se Irske tiče, naj dodam še to, da smo v preteklosti sodelovali tudi s tamkajšnjo nacionalno irsko policijo, od katere smo prevzeli kar 40.000 kosov njihove računalniške opreme. Tudi v Sloveniji že imamo širok "Recosi klub" podjetij, ki sodelujejo z nami. Pipistrel in Panvita sta med njimi. Ta podjetja so družbeno odgovorna, prav tako želijo pomagati socialnemu podjetništvu.

 

Ali čedalje več podjetij razmišlja v tej smeri, da namreč "odslužene" računalnike, telefone, monitorje in tablice ne zavržejo na odpad, ampak jih prodajo podjetjem, kot je vaše?

V tujini je to že stalna praksa podjetij, v Sloveniji še nismo na tej točki. Veliko jih namreč res še ne ve, kam bi dalo odslužene naprave in po navadi velikokrat končajo na odpadu. Dejstvo pa je, da te stvari ne sodijo na smetišča, saj se jih da ponovno uporabiti. Ko naprave prevzamemo, jih profesionalno obnovimo, fizično očistimo in po potrebi zamenjamo določene komponente.

 

Zakaj pa bi se podjetje, šola, določena organizacija ali posameznik odločil za nakup obnovljene naprave? Kateri so argumenti za?

Profesionalno obnovljeni računalniki, monitorji, telefoni in tablice lahko po kakovosti konkurirajo novim. Naši izdelki prihajajo izključno iz poslovne linije, kar pomeni, da vsebujejo kakovostnejše komponente in materiale kot potrošna linija. Življenjska doba naprav, ki jih obnovimo, je daljša, možnost za serijske napake pa dosti manjša. Serijske napake so najtežje prepoznavne, saj se pogosto pojavijo po mesecu uporabe, ker pa so obnovljeni računalniki to obdobje že prestali, so lahko kupci brez skrbi. Drugi argument je zagotovo velik prihranek. Prav tako je treba dodati, da z izbiro obnovljene računalniške opreme pokažemo skrb za okolje in spodbujamo zaposlitve težje zaposljivih oseb in invalidov.

 

V celotni franšizni mreži zaposlujete več kot 150 ljudi, v Sloveniji 6, prav tako imate v Slovenski Bistrici še na usposabljanjih 3 ali pa 4 osebe.

Slovenska franšiza ima sedež v Slovenski Bistrici, od koder ponujamo naše izdelke v Slovenijo, na Hrvaško in v Italijo. Podjetje tesno sodeluje z lokalno skupnostjo, občino Slovenska Bistrica in med drugim izvaja program učne delavnice v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje. V podjetju Recosi se usposabljajo tudi tuji in domači študentje na področju računalništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.439
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.347
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.177
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.643
05/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.851
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.524
07/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.189
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.289
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.382
10/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.514