Komentar

Ekologija, klimatske spremembe in politikantski populizem

Preden človeštvo sprejme obvezujoče ukrepe za umirjanje segrevanja Zemlje, je potrebno nedvoumno ugotoviti vzroke, ki vplivajo na segrevanje Zemlje - in če se izkaže, da so vzrok za segrevanje ozračja in za klimatske spremembe resnično toplogredni plini, potem je omejevanje fosilnih goriv pri pridobivanju energije edino smiselno in upravičena omejitev njihove uporabe. A če se ugotovi, da toplogredni plini iz fosilnih goriv niso vzrok za segrevanje ozračja, bo sicer prišlo do olajšanja, vendar človeštvo vseeno ne sme pozabiti, da je Zemlja omejena, da je skupni dom vsem ljudem in da je z njo potrebno ravnati previdno in skrbeti za to, da jo ohranimo tudi zanamcem.

15.12.2019 11:00
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   klima   Madrid   konferenca   ozračje   CO2   plini   topla greda   Zemlja

Ali si lahko predstavljamo, kakšna katastrofa nas čaka, ko se evropska politika spreminja v enobarvno zeleno?

V Madridu je med 3. in 13. decembro potekala svetovna konferenca, namenjena vremenskim spremembam (United Nations Framework Convention on Climate Change). Te očitno so. Zemlja se segreva, kar povzroča vremenske spremembe. Pred vsem kvarne. Porajajo se suše in poplave. Tali se led. Dviguje se morska gladina. Spreminja se klima. In ljudje so resnično zaskrbljeni. Žal pa o vzrokih, ki te spremembe povzročajo, ne vemo prav dosti. Kot površni kriminalisti smo sprejeli za dejstvo teorijo, ki pravi, da se povečujejo toplogredni plini v ozračju, kar povzroča toplo gredo, ta pa segrevanje ozračja. Sprejeli smo to teorijo, nismo pa poiskali dejanskega vzroka segrevanja ozračja. Toplogredne pline sprošča človeštvo, ki v dobršni meri pridobiva energijo s kurjenjem fosilnih goriv, predvsem premoga in nafte. Človeštvo doživlja zadnjem času neverjeten napredek zato, ker zna izkoriščati naravno energijo sebi v prid. Čim več energije neka družba porabi, tem bogatejša je. Bolje živi in višji standard ima.

 

Seveda pa s porabo energije iz fosilnih goriv sprožamo ogromne količine toplogrednih plinov, pred vsem CO2, ki naj bi bil povzročitelj tople grede, v katero se Zemlja počasi ovija in se zato segreva - kar vodi v katastrofo. Tukaj bi bilo potrebno resno postaviti vprašanje: ali res ustvarja novodobni človek toplo gredo? Ali so izpusti, ki se sproščajo ob kurjenju fosilnih goriv, res tisti, ki povzročajo toplo gredo?

 

Izgleda, da je vse tako jasno, da ni niti najmanjšega dvoma, da je človek kriv za ustvarjanje tople grede in posledično odgovoren za vse katastrofe, ki se v vse večjem obsegu porajajo na Zemlji. Le tu in tam se pojavi kak samotar, ki svari pred pretiravanjem. Vzrok za segrevanje zemeljskega ozračja namreč ni dovolj prepričljivo pojasnjen. V ozračju je toplogrednega plina CO2 namreč zanemarljivo malo, komaj okoli 0,5 %. Vemo, da  je ta plin zelo pomemben pri procesih, ki porajajo življenje, prav tako pa ga najdemo povsod v atmosferi in tudi v oceanih. Vemo, da odločilno vpliva na rast rastlin. Več ga je, bolj intenzivno rastline rastejo.

 

Nasprotno pa se zagovorniki učinka tople grede sklicujejo na to, da je prav CO2 tisti plin, ki jo povzroča, čeravno je jasno, da toplo gredo v glavnem ustvarja para v ozračju, ki jo je znatno, znatno več kot CO2. Kdo ima prav? Če imajo prav tisti, ki naraščanje segrevanje Zemlje pripisujejo še nepoznanim naravnim pojavom, potem je plašenje s toplogrednimi plini le velika prevara. Če pa je obratno, je človeštvo pred resno težavo, saj bo moralo v razmeroma kratkem času najti ustrezna nadomestila za energijo, ki jo dobiva s kurjenjem fosilnih goriv.

 

Seveda bi bilo potrebno najprej razčistiti, kaj pravzaprav povzroča segrevanje Zemlje. Namesto politikantskega  populizma, kar je bila uvodoma omenjena konferenca v Madridu, bi bilo bolje vložiti napor in dejansko razčistiti, kaj povzroča segrevanje. Prav neverjetno je, da ponavljamo napake prednikov, ki so v zgodovini marsikdaj ponoreli in množično počeli neumnosti, katerim se še danes čudimo. Ena takšnih norosti je bilo sežiganje "čarovnic" na grmadah, ker naj bi te ubožice povzročale točo ali zmrzal, ki je uničevala pridelke. Te strahotne norosti pripisujemo nevednosti takratnih ljudi. Vendar pa se lahko tudi danes čudimo, kako lahko ljudstvo brezglavo verjame v nekaj, kar ni dokazano. Še več, prava histerija nastaja, ko v to vključujemo šolsko mladež, ki jo vodi neka Greta. Ali je res človeštvo zajadralo v popolno norost? Kaj je Gretica? Ali je znanstvenica, ki je odkrila vzroke za segrevanje Zemlje? Ima toliko znanja, da lahko prepriča na tisoče znanstvenikov, klimatologov, geofizikov, astronomov, kemikov in drugih naravoslovnih strokovnjakov, da le ona ve, zakaj se Zemlja segreva?

 

Sicer nerad, pa vendar moram pomisliti, da je vse skupaj ena velika politikantska kuhinja, ki je poskrbela za množično histerijo, množično ponorela ljudstvo zato, da kuje svoje dobičke. Na eni strani so predvsem dobro plačani razlagalci kvarnosti tople grede, ki bo povzročila revolucijo v načinu življenja. Spet je kopica prevarantov, ki ponujajo najrazličnejše rešitve. In potem so tisti, ki se s politikantstvom vzpenjajo na vodilne politične položaje. Predvsem slednji so najbolj opazni, saj vidimo, da politična scena množično postaja zelena in da prav takšnim politikantom uspeva spreminjati tradicionalne politične barve v zeleno. Kako je mogoče, da se recimo rdeča lahko spremeni v zeleno?

 

V kolikor pa analiziramo takšen čudež, nam lahko postane jasno, zakaj takšna histerija? Lahko vidimo ozadje. Namreč velik problem, ki ga predstavljajo klimatske spremembe, ki so dejstvo, vendar zanje ni pojasnjen vzrok, ne rešujejo znanstveniki, ki so poklicani za to, temveč politiki in politikanti, ki jim je edini cilj, da si prigrabijo oblast na račun poneumljenih in zaskrbljenih množic. Preden človeštvo sprejme obvezujoče ukrepe za umirjanje segrevanja Zemlje, je potrebno nedvoumno ugotoviti vzroke, ki vplivajo na segrevanje Zemlje - in če se izkaže, da so vzrok za segrevanje ozračja in za klimatske spremembe resnično toplogredni plini, potem je omejevanje fosilnih goriv pri pridobivanju energije edino smiselno in upravičena omejitev njihove uporabe.

 

Če pa se izkaže, da toplogredni plini iz fosilnih goriv niso vzrok za segrevanje ozračja, bo sicer prišlo do olajšanja, vendar človeštvo vseeno ne sme pozabiti, da je Zemlja omejena, da je skupni dom vsem ljudem in da je z njo potrebno ravnati previdno in skrbeti za to, da jo ohranimo tudi zanamcem. Ne glede na to, kaj povzroča klimatske spremembe, je potrebno slednje vzeti za dejstvo in usmeriti vse sile v to, da se kvarni vplivi čim bolj zmanjšajo. Sušna območja bo potrebno namakati in uporabljati tehnologije, ki bodo omogočale rast rastlinam tudi v zahtevnejših pogojih. Mnogo več pozornosti bo potrebno posvetiti gozdovom kot klimatskim zaščitnikom narave. Potrebno se bo posvetiti možnim potapljanjem obalnih velemest. Najmanj kar je, se je potrebno na široko izogniti takšnemu reševanju, kot to počno Italijani v Benetkah.

 

Mnogo je še področij, na katere vplivajo klimatske spremembe in na katerih je potrebno poiskati rešitve. Zato bi bilo mnogo koristneje sklicati mednarodno konferenco, na kateri bi strokovnjaki predlagali blaženje kvarnih posledic segrevanja ozračja brez nepotrebnega populizma in politikantstva, kar je bila v bistvu klimatska konferenca v Madridu. Ali si lahko predstavljamo, kakšna katastrofa nas čaka, ko se evropska politika spreminja v enobarvno zeleno?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
17
08.07.2020 23:30
Ideja o podvigu, s katerim bi z oblasti spravili janšistične fašiste, predstavlja največji možni mentalni domet naše dvorne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
9
08.07.2020 11:30
V Sloveniji se je obsedenost z oblastjo obdržala do današnjih dni, saj privrženci revolucionarnih tradicij začno s protesti in ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.438
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.345
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.176
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.637
05/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.850
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.521
07/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.170
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.287
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.382
10/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.489