Komentar

Ekologija, klimatske spremembe in politikantski populizem

Preden človeštvo sprejme obvezujoče ukrepe za umirjanje segrevanja Zemlje, je potrebno nedvoumno ugotoviti vzroke, ki vplivajo na segrevanje Zemlje - in če se izkaže, da so vzrok za segrevanje ozračja in za klimatske spremembe resnično toplogredni plini, potem je omejevanje fosilnih goriv pri pridobivanju energije edino smiselno in upravičena omejitev njihove uporabe. A če se ugotovi, da toplogredni plini iz fosilnih goriv niso vzrok za segrevanje ozračja, bo sicer prišlo do olajšanja, vendar človeštvo vseeno ne sme pozabiti, da je Zemlja omejena, da je skupni dom vsem ljudem in da je z njo potrebno ravnati previdno in skrbeti za to, da jo ohranimo tudi zanamcem.

15.12.2019 11:00
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   klima   Madrid   konferenca   ozračje   CO2   plini   topla greda   Zemlja

Ali si lahko predstavljamo, kakšna katastrofa nas čaka, ko se evropska politika spreminja v enobarvno zeleno?

V Madridu je med 3. in 13. decembro potekala svetovna konferenca, namenjena vremenskim spremembam (United Nations Framework Convention on Climate Change). Te očitno so. Zemlja se segreva, kar povzroča vremenske spremembe. Pred vsem kvarne. Porajajo se suše in poplave. Tali se led. Dviguje se morska gladina. Spreminja se klima. In ljudje so resnično zaskrbljeni. Žal pa o vzrokih, ki te spremembe povzročajo, ne vemo prav dosti. Kot površni kriminalisti smo sprejeli za dejstvo teorijo, ki pravi, da se povečujejo toplogredni plini v ozračju, kar povzroča toplo gredo, ta pa segrevanje ozračja. Sprejeli smo to teorijo, nismo pa poiskali dejanskega vzroka segrevanja ozračja. Toplogredne pline sprošča človeštvo, ki v dobršni meri pridobiva energijo s kurjenjem fosilnih goriv, predvsem premoga in nafte. Človeštvo doživlja zadnjem času neverjeten napredek zato, ker zna izkoriščati naravno energijo sebi v prid. Čim več energije neka družba porabi, tem bogatejša je. Bolje živi in višji standard ima.

 

Seveda pa s porabo energije iz fosilnih goriv sprožamo ogromne količine toplogrednih plinov, pred vsem CO2, ki naj bi bil povzročitelj tople grede, v katero se Zemlja počasi ovija in se zato segreva - kar vodi v katastrofo. Tukaj bi bilo potrebno resno postaviti vprašanje: ali res ustvarja novodobni človek toplo gredo? Ali so izpusti, ki se sproščajo ob kurjenju fosilnih goriv, res tisti, ki povzročajo toplo gredo?

 

Izgleda, da je vse tako jasno, da ni niti najmanjšega dvoma, da je človek kriv za ustvarjanje tople grede in posledično odgovoren za vse katastrofe, ki se v vse večjem obsegu porajajo na Zemlji. Le tu in tam se pojavi kak samotar, ki svari pred pretiravanjem. Vzrok za segrevanje zemeljskega ozračja namreč ni dovolj prepričljivo pojasnjen. V ozračju je toplogrednega plina CO2 namreč zanemarljivo malo, komaj okoli 0,5 %. Vemo, da  je ta plin zelo pomemben pri procesih, ki porajajo življenje, prav tako pa ga najdemo povsod v atmosferi in tudi v oceanih. Vemo, da odločilno vpliva na rast rastlin. Več ga je, bolj intenzivno rastline rastejo.

 

Nasprotno pa se zagovorniki učinka tople grede sklicujejo na to, da je prav CO2 tisti plin, ki jo povzroča, čeravno je jasno, da toplo gredo v glavnem ustvarja para v ozračju, ki jo je znatno, znatno več kot CO2. Kdo ima prav? Če imajo prav tisti, ki naraščanje segrevanje Zemlje pripisujejo še nepoznanim naravnim pojavom, potem je plašenje s toplogrednimi plini le velika prevara. Če pa je obratno, je človeštvo pred resno težavo, saj bo moralo v razmeroma kratkem času najti ustrezna nadomestila za energijo, ki jo dobiva s kurjenjem fosilnih goriv.

 

Seveda bi bilo potrebno najprej razčistiti, kaj pravzaprav povzroča segrevanje Zemlje. Namesto politikantskega  populizma, kar je bila uvodoma omenjena konferenca v Madridu, bi bilo bolje vložiti napor in dejansko razčistiti, kaj povzroča segrevanje. Prav neverjetno je, da ponavljamo napake prednikov, ki so v zgodovini marsikdaj ponoreli in množično počeli neumnosti, katerim se še danes čudimo. Ena takšnih norosti je bilo sežiganje "čarovnic" na grmadah, ker naj bi te ubožice povzročale točo ali zmrzal, ki je uničevala pridelke. Te strahotne norosti pripisujemo nevednosti takratnih ljudi. Vendar pa se lahko tudi danes čudimo, kako lahko ljudstvo brezglavo verjame v nekaj, kar ni dokazano. Še več, prava histerija nastaja, ko v to vključujemo šolsko mladež, ki jo vodi neka Greta. Ali je res človeštvo zajadralo v popolno norost? Kaj je Gretica? Ali je znanstvenica, ki je odkrila vzroke za segrevanje Zemlje? Ima toliko znanja, da lahko prepriča na tisoče znanstvenikov, klimatologov, geofizikov, astronomov, kemikov in drugih naravoslovnih strokovnjakov, da le ona ve, zakaj se Zemlja segreva?

 

Sicer nerad, pa vendar moram pomisliti, da je vse skupaj ena velika politikantska kuhinja, ki je poskrbela za množično histerijo, množično ponorela ljudstvo zato, da kuje svoje dobičke. Na eni strani so predvsem dobro plačani razlagalci kvarnosti tople grede, ki bo povzročila revolucijo v načinu življenja. Spet je kopica prevarantov, ki ponujajo najrazličnejše rešitve. In potem so tisti, ki se s politikantstvom vzpenjajo na vodilne politične položaje. Predvsem slednji so najbolj opazni, saj vidimo, da politična scena množično postaja zelena in da prav takšnim politikantom uspeva spreminjati tradicionalne politične barve v zeleno. Kako je mogoče, da se recimo rdeča lahko spremeni v zeleno?

 

V kolikor pa analiziramo takšen čudež, nam lahko postane jasno, zakaj takšna histerija? Lahko vidimo ozadje. Namreč velik problem, ki ga predstavljajo klimatske spremembe, ki so dejstvo, vendar zanje ni pojasnjen vzrok, ne rešujejo znanstveniki, ki so poklicani za to, temveč politiki in politikanti, ki jim je edini cilj, da si prigrabijo oblast na račun poneumljenih in zaskrbljenih množic. Preden človeštvo sprejme obvezujoče ukrepe za umirjanje segrevanja Zemlje, je potrebno nedvoumno ugotoviti vzroke, ki vplivajo na segrevanje Zemlje - in če se izkaže, da so vzrok za segrevanje ozračja in za klimatske spremembe resnično toplogredni plini, potem je omejevanje fosilnih goriv pri pridobivanju energije edino smiselno in upravičena omejitev njihove uporabe.

 

Če pa se izkaže, da toplogredni plini iz fosilnih goriv niso vzrok za segrevanje ozračja, bo sicer prišlo do olajšanja, vendar človeštvo vseeno ne sme pozabiti, da je Zemlja omejena, da je skupni dom vsem ljudem in da je z njo potrebno ravnati previdno in skrbeti za to, da jo ohranimo tudi zanamcem. Ne glede na to, kaj povzroča klimatske spremembe, je potrebno slednje vzeti za dejstvo in usmeriti vse sile v to, da se kvarni vplivi čim bolj zmanjšajo. Sušna območja bo potrebno namakati in uporabljati tehnologije, ki bodo omogočale rast rastlinam tudi v zahtevnejših pogojih. Mnogo več pozornosti bo potrebno posvetiti gozdovom kot klimatskim zaščitnikom narave. Potrebno se bo posvetiti možnim potapljanjem obalnih velemest. Najmanj kar je, se je potrebno na široko izogniti takšnemu reševanju, kot to počno Italijani v Benetkah.

 

Mnogo je še področij, na katere vplivajo klimatske spremembe in na katerih je potrebno poiskati rešitve. Zato bi bilo mnogo koristneje sklicati mednarodno konferenco, na kateri bi strokovnjaki predlagali blaženje kvarnih posledic segrevanja ozračja brez nepotrebnega populizma in politikantstva, kar je bila v bistvu klimatska konferenca v Madridu. Ali si lahko predstavljamo, kakšna katastrofa nas čaka, ko se evropska politika spreminja v enobarvno zeleno?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
10
30.03.2020 23:59
Bližamo se novi prelomni točki v komuniciranju epidemije koronavirusa, in sicer razpravi o dolgotrajnosti izrednih razmer in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
9
30.03.2020 09:00
Prepričanje, da se epidemiji koronavirusa lahko izognemo, ker pač menimo, da je zadaj zarota, je nevarno. Kot je nevarno ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Koronavirus in nogomet: Edina logična odločitev je, da se zaključijo vsa prvenstva
3
29.03.2020 22:53
V nogometu delam več kot štirideset let in takšne situacije, kot je sedaj zaradi koronavirusa, še nismo imeli. Lahko jo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj živijo gledališke predstave! Pandemija ni vojna, ampak gledališče.
17
28.03.2020 21:02
Gledališče je kot virus podoba uničenja, razdružitev. Ta sprošča sile, razpira možnosti in če so te možnosti in sile črne, nista ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
12
27.03.2020 17:20
Znašli smo se v razmerah, kakršnih v moderni dobi še ni bilo. Ne gre za finančno, ekonomsko, nepremičninsko ali kakršnokoli ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
26
26.03.2020 22:30
Četrti veji oblasti se obetajo boljši časi. Ker se bo dovolj veliko število ljudi to šlo in se bo zgodil ključni konsenz o tem, ... Več.
Piše: Miha Burger
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
33
26.03.2020 01:00
Pandemija koronavirusa spreminja globalne navade potrošnikov in bo imela revolucionarne posledice na različnih področjih. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
21
24.03.2020 01:27
Kronavirus je virus, ki ne napade pljuč in sklepov, njegov cilj so značaj in prepričanja. Njegovi simptomi so egoizem, ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
8
23.03.2020 13:00
Slovenija in slovenski narod brez dvoma pripadata zahodnemu svetu (EU in NATO) v vseh pogledih. Zgled zajemata iz razvitih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
52
22.03.2020 10:30
Trenutno imamo na oblasti vlado, ki preočitno ne premore zavidljivega etičnega minimuma in se zdi, da člani ideološke skupine ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kdo bi vedel, kaj bo virus jutrišnjega dne?
11
21.03.2020 22:00
Ilija Hržanovski je dal zgraditi monumentalno scenografijo - Inštitut, v katero je naselil štiristo performerjev, ki so svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
31
21.03.2020 01:30
V zgolj enem tednu je vlada Janeza Janše pokazala vse najboljše, hkrati pa tudi vse najslabše, kar pritiče slovenski politiki. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nacionalni populizem in Janez Janša
14
20.03.2020 13:00
Do naraščanja nacionalnega populizma , ni prišlo čez noč, temveč v mnogih letih in iz različnih razlogov. Izraz nacionalni ... Več.
Piše: Keith Miles
Jebi se, koronavirus! (Osamimo virus, ne sebe!)
12
18.03.2020 19:00
Premajhen si, da bi te lahko videl. Niti živ nisi. A ti lažje povem, kaj mislim o tebi, če ti prisodim obliko in občutke. Lahko ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Zgodbe v času epidemije: Trideset let samote
13
17.03.2020 21:45
V teh dneh pogosto slišimo, naj ostanemo doma, sami. Ukrep imenujejo izolacija, ta čas pa bi lahko imenovali čas samote. Za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kaj imajo skupnega Lorella Flego, Julian Assange in koronavirus
9
15.03.2020 15:00
Naj vzamem najbolj aktualen problem, ki povzroča precejšnjo polarizacijo med ljudmi - in to po vsem svetu. To je situacija s ... Več.
Piše: Miha Burger
"Kaj pričakujete od mene, Dragana Živadinova, da bom pel visoko pesem nacionalnemu, nacionalizmu ali celo nacizmu?"
24
14.03.2020 20:11
Ernsta Tollerja je po letu 1933 do smrti preganjalo paradoksalno vprašnje: Ali ubiti tistega, ki bo ubil miljone, ker to je več ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Celotna Italja je v karanteni. Kaj to pomeni, boste v Sloveniji poizkusili na lastni koži v naslednjih dneh.
18
14.03.2020 01:19
Ne smemo se gibati prosto, ostajati moramo, kolikor je mogoče, doma, gibanje je omejeno na vseh ravneh, zaprto je vse, razen ... Več.
Piše: Jurij Paljk
Čakajoč na epidemijo: Kdo se (ne) boji koronavirusa in zakaj?
4
11.03.2020 12:43
Medijem se očita, da o koronavirusu poročajo senzacionalno. To pogosto res drži, iz perspektive psihoterapije pa bi bilo dobro ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Spregledano poročilo Združenih narodov: Rusija je odgovorna za vojne zločine v Siriji!
11
11.03.2020 05:00
Tako v svojem poročilu ugotavlja preiskovalna komisija Sveta OZN za človekove pravice. Poročila, ki je bilo objavljeno v začetku ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
Simona Rebolj
Ogledov: 2,812
02/
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,551
03/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,397
04/
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
Tomaž Seljak
Ogledov: 2,200
05/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,400
06/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,297
07/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,137
08/
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
Mark Stemberger
Ogledov: 1,235
09/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,317
10/
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,177