Komentar

Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu

Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). Sam sem prepričan, da je tako kot industrijska revolucija in kot delavski razred angleški izum. Na angleškem otoku večno bivajo tragične teme vsemogočih ritmov. Ta otok je za umetnost neverjeten. Naslednja revolucija ne bo več proletarska, temveč prekarska.

11.01.2020 23:50
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Retrogardizem   Test Dept   Angus Farquhar   Graham Cunnington   Paul Jamrozy   Jonathan Toby Burdon   Paul Hines   Kronomix   Landlord

Foto: Estelle Vincent

Na Angleškem se je začel proces popolnega nadzora nad celotnim spektrom živega. Začenja se mrhovinarstvo hitlerjancev, podobnim Oswaldu Mosleyu. Pripravljajo se ostre čeljusti. Dva plamena prezira do Poljakov že gorita.

Za današnji komentar bi moral izumiti poseben jezik, da bi lahko kolikor toliko smiselno in celovito opisal svoje življenje v umetnosti, ki sem ga doživljal v retrogardističnem desetletju prejšnjega stoletja. Čas bo pokazal in čas je pokazal! Retrogardizem. Umetnostno-zgodovinska definicija: to je posebna smer znotraj postmodernistične stilne formacije, ki se je izoblikovala na evropskem Balkanu v začetku osemdesetih let XX. stoletja. Pojem izhaja iz ideološkega preigravanja retromodernističnega paradoksa. To, kar se je manifestiralo v umetnosti takratnega ideološkega Vzhoda, vsekakor ni bilo v skladu z razmerami na estetičnem Zahodu. Generalna ideja retrogardizma je izhajala iz ozaveščanja eklekticizma in kritične raziskave njegove lokalne dinamike. Kot metodo smo uvedli potencirani eklekticizem, kot neposredno ironičnost do provincializma. Šele s kasnejšo postgravitacijsko umetnostjo devtdesetih let sem z Dunjo Zupančič in kasneje, v novem tisočletju z Miho Turšičem vstopil v polje originalnosti.

 

V svojem finalističnem obdobju življenja vidim, da je bil retrogardizem nuja glede na primitivnost, ki je bila vsajena in še vedno je v večinsko skupnost, do umetnosti. Dobila je, kar je iskala! Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu!

 

Lokalne anomalije, ki so redko v skladu s svetovnim duhom umetnosti, me še vedno silijo misliti teoretske atrakte. V njih prepoznavam logiko normativnih časovnih sekvenc. V resnici so te tiste, ki v mnogočem določajo eklektične umetniške forme. Toda komentar ne bo šel v to smer, z njim imam popolnoma drugačne namene, danes bi rad z vami vstopil v umetnost glasbene skupine Test Department, ki je delovala v vzporednem svetu, na ideološkem Zahodu. Bila je več kot industrijski umetniški dogodek. Bila je v takratnem času, čas današnji. Tudi zaradi glasbene umetnine Disturbance.

 

Neue Slowenische Kunst (NSK) je za razliko od Test Departmenta (Test Dept) radikaliziral in širil pomen besede umetnost ter retro revolucioniral resničnost. Sami ste priče, da se v teh treh, štirih letih, od kar komentiram umetnost na portalu+, skoraj nikoli nisem dotaknil umetniškega gibanja NSK. Tako bo tudi ostalo do nadaljnega! Biološko dejstvo je, da življenje ne prenese reverzibilnosti. Umetnost jo dopušča, v določenih trenutkih je celo zaželena. Življenje lahko omogoči zaceljenje travmatičnega, radikalna umetnost pa celjenja ne pozna, želi si le inovativnosti. Radikalen umetnik si želi vsak dan, vse življenje samo izumljati.

 

Tako je tudi leta 2020! Mladenke in mladeniči so že izoblikovali svoja prva radikalna umetniška in politična stališča proti tistim iz leta 2000. Čas njihove negacije, njihove antipozicije se je že začel: čas nam bo to pokazal!

 

Začnimo s komentarjem!

 

Test Dept je zame najprej Angus Farquhar, toda on je le del totalnega državnega stroja (Total State Machine) testnega oddelka. Poleg njega v umetniškem stroju delujejo Graham Cunnington, Paul Jamrozy, Jonathan Toby Burdon in Paul Hines. Lani so po več kot dvajsetih letih ponovno proizvedli, vsaj po mojem mnenju, neskončno pomembno glasbeno umetnino z naslovom - Disturbance. Šele v izteku leta sem jo prvič slišal. Povejmo takoj: to je najprej politična izjava, takoj zatem pa veliko umetninško delo. Test Department je po dveh desetletjih mirovanja zatulil v gluho Evropo. Zatulil je z umetnino Motnja (Disturbance).

 

Od tu naprej se zahvaljujem Alexeju Monroju in Daliborju Jovanoviču, ki sta mi omogočila, da sploh lahko formatiram današnji komentar. Test Dept je v najnovejši izjavi poleg industrijskih ritmov uveljavil še normativne elektro sekvence. Pred novim letom sem jih poslušal na poti proti zagrebškemu letališču iz avtomobilskih viskofrekvenčnih zvočnikov. Pred menoj se je zvrstilo osem glasbenih rafalov, osem kronomixov (te besede Fran ne zazna) prežetih s tehnoidnim vzorčenjem. Naj takoj povem, da ne bom vseh našteval, še manj pa po vrsten redu.

 

 

Kronomix Fevdalec (Landlord)

 

Robustne lobanje. Zobje sekači, s predmeljaki na čelu. V avditoriju slišim škripanje množic z zobmi, ki se istovetijo z analogno ritmičnostjo in digitalnim semplanjem scenske falange. Iz vrha piramide testirajo našo potrpežljivost. Ta je že zdavnaj izpuhtela. Medijska zvočnost nas podreja, nas nadzira. Odnos se ostri na življenje in smrt. Postindustrijski zvok nas sili na ples z nadzorniki. Seveda na življenje in smrt. Nas je več in se generiramo, zato smo nesmrtni, oni pa so na dolgi rok obsojeni na smrt.

 

 

Kronomix

 

Umetnostno-zgodovinska definicija: je glasbeni format, ki ga dvakrat ponovi isti avtor. Iz prvotnega materiala z upoštevanjem novega tehološkega jezika oblikuje novo stanje. In zdaj pozor! Avtor v novo zvočnost vplete idejo. Potencira avtentično izjavo. To je na novo razumljena zvočnost za katero avtor meni, da ima smisel, vrednost in pomen, da znova zazveni med nami.

 

Še enkrat pozor! Kronomix ni remix. Tako lahko v Fevdalcu industrijsko glasbo s pomočjo elektro pristopa doživimo kot postindustrijsko izjavo, pravzaprav je kronomix genialno stopnjevana izjava! To je bistveno, to ni več, kot je bila včasih revolucionarna pozicija etičnih mladeničev, ki spodbujajo rudarje, da vztrajajo v stavki, temveč taktika in priprava na revolucijo. Je gorivo za boj proti kodexu nasilja vladajočih, proti družbeno vsiljenemu sistemu načel, ki so jih uveljavili vladajoči prek predstavniškega modela urejanja sveta. Je gorivo za boj proti robustnim nacistom, rasistom in seksistom.

 

Digresija in istočano večna polemika: ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). Sam sem prepričan, da je tako kot industrijska revolucija in kot delavski razred angleški izum. Na angleškem otoku večno bivajo tragične teme vsemogočih ritmov. Ta otok je za umetnost neverjeten. Istočasno pa: koliko tisočev ponižanih Poljakov se bo moralo preseliti nazaj v vzhodni blok sveta?! Testiranje se je začelo! Včasih so bili zaposleni v Test Departmentu mladi, močni, politični fantje, ki niso mogli pristati na nesprejemljiv obraz, ki ga je kazal liberalizem, danes pa so to modri možje, ki ne pristajajo na primitivno binarnost brexita. Zavedajo se pomena socialnega in pokojninskega zavarovanja. Naslednja revolucija ne bo več proletarska, temveč prekarska.

 

Na Angleškem se je začel proces popolnega nadzora nad celotnim spektrom živega. Začenja se mrhovinarstvo hitlerjancev, podobnim Oswaldu Mosleyu. Pripravljajo se ostre čeljusti. Dva plamena prezira do Poljakov že gorita. Začenja se testiranje. Test Dept je po dvajsetih letih zatulili po megafonih. Niso šli na turnejo pobirat desetine, niso šli tulit o simptomu, temveč o sindromu / GBH84! To ni kovanje morastega distopičnega misticizma. Temveč zavračanje postindustrijskega gladkega sveta, ki ga obdaja prodorna avra kapitalističnega, neokolonialnega terorja. Razgrajujejo ga s pomočjo kronomixov sprejemljive kapitalistične dvoumnosti. Ni več čas za dvoumnost, kaj šele enoumnost. Je čas za glasno umetnost. Oni so propaganda za demokratičnost, za vladanje ljudstva, ki ga prizivajo z vročimi tolkalskimi učniki na instrumentih, ki so jih sami proizvedli. Najpomembnejši instrument človeštva je, ne pozabite, arhiv. Ni kronomixov brez arhivov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
11
24.02.2020 21:33
Važnih vprašanj v zvezi s socialnodemokratsko tradicijo ne zmanjka. Zgodovinar Janko Prunk je opozoril, da v Sloveniji socialne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
8
22.02.2020 23:59
Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Na(j)prej Slovenija!
30
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
21
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
17
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 6,894
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,512
03/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 5,977
04/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,227
05/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,828
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,154
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,546
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,678
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,116
10/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,876