Komentar

Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu

Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske "trilogije", ki se je začela z zajetnejšo (čez 700 strani obsegajočo in z imenskim kazalom opremljeno) knjigo Padle maske. Ko poskušam kratko opisati bistvo nove Roterjeve knjige, mi prideta na misel dve besedi: dialog in pripis. Dialog najprej zato, ker se avtor na samem začetku knjige sklicuje na nekaj mojih opazk. Dialog pa zato, ker je Zdenko Roter svojo najnovejšo knjigo posvetil dialogu med partizani in domobranci, pri čemer je prišel do sklepa o "deljeni politični odgovornosti in krivdi za bratomor".

14.02.2020 22:36
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   Zdenko Roter   Jože Možina   knjiga   Usodne prevare

Foto: Mediaspeed

Opazke o knjigi Zdenka Roterja Usodne prevare poražencev in zmagovalcev pišem z zamudo, ki si je ne znam dobro pojasniti in ki niti ni najbolj pomembna. Konec prejšnjega leta sem želel pisati (istočasno, skupaj) o tej in o knjigi Jožeta Možine Slovenski razkol, vendar se načrt ni posrečil. Jože Možina mi je svojo knjigo podaril ob izidu, da sem o njej pisal okrog Božiča; na Roterjevo pa sva morala z urednikom Steinbuchom nekoliko počakati. Naj bo tako ali drugače: knjigi, ki sta sicer zelo različni (po zvrsti, obsegu in seveda sporočilih) govorita o istih rečeh. Možina sistematično, z distanco zgodovinarja, vendar z nekakšno silovito prepričljivostjo; Roter osebno prizadeto in previdneje. Možinovo knjigo sem komentiral v članku "Slovenski hudičev trikotnik" (s čimer sem imel v mislih trikotnik med protestantovskim Londonom, katoliškim Rimom in pravoslavno Moskvo). Na neki način me je vznemirila bolj od Roterjeve.

 

Ob tej priložnosti moram povedati, da Zdenka Roterja poznam precej dalj časa kot Jožeta Možino; da sva bila nekoč celo fakultetna sodelavca in soseda, in da me v zvezi z njim ne bremenijo nobene zamere, kvečjemu imam nanj nekaj prijaznih spominov. Zdenka Roterja sem cenil predvsem zaradi njegove vloge v aferi 25 poslancev pa tudi zaradi podpore, ki sem je bil deležen z njegove strani v časih ideološke represije v svinčenih sedemdesetih letih. Možina je mnogo mlajši in seveda občudovanja pa upoštevanja vredna medijska zvezda novega časa.

 

Usodne prevare, ki imajo vsega 160 strani, so, kot pravi sam avtor, sklepni del spominske "trilogije", ki se je začela z zajetnejšo (čez 700 strani obsegajočo in z imenskim kazalom opremljeno) knjigo Padle maske. Ko poskušam kratko opisati bistvo nove Roterjeve knjige, mi prideta na misel dve besedi: dialog in pripis. Dialog najprej zato, ker se avtor na samem začetku knjige sklicuje na nekaj mojih opazk. Prvo poglavje knjige je sploh dialog s profesorjem Jožetom Kurinčičem. Sicer Roter o sebi piše v tretji osebi in se tako rekoč nenehno pogovarja sam s sabo. (Morda je od besede dialog bolj primerna beseda monolog?) Predvsem pa je Roter svojo najnovejšo knjigo posvetil dialogu med partizani in domobranci, pri čemer je prišel do sklepa o "deljeni politični odgovornosti in krivdi za bratomor".

 

Roter ob vseh mogočih obtožbah na račun "voditeljske elite takratnih (tj. predvojnih) meščanskih strank" - pri čemer je precej zadržan do legalne jugoslovanske londonske vlade - vendar omenja, da se "boljševistična taborišča niso prav nič razlikovala od nacističnih"; piše o fanatizmu partijskih partizanskih voditeljev, o "razrednih sovražnikih", o vosovskih likvidacijah in o povojnih pobojih; predvsem pa poudarja zaskrbljenost komunistov leta 1944 zaradi predlagane t.i. druge fronte, ki bi nemara zaustavila gorečnost partizanov, predvsem pa preprečila premoč Sovjetske zveze pri razkosanju evropskega ozemlja in pri uvedbi železne zavese.

 

Nekaj težav ima avtor z narodno spravo, pri čemer zanjo uporablja evfemizem "narodna in državljanska umiritev", ki jo je iznašlo predsedstvo Socialistične republike Slovenije leta 1990, nakar ponavlja nesmiselno trditev, da ima "slovenska državna oblast svojo državno kontinuiteto vsaj od leta 1943". Med zanimivosti Roterjeve knjige spada opis sestavljanja Narodnega sveta za Slovenijo 6. aprila 1941. V tem - po Roterjevem mnenju - sramotnem telesu so želeli sodelovati tudi komunisti (Černej, Bebler), vendar so jih zavrnili, češ da je njihova stranka nezakonita (str. 114). Pri zavračanju pa tudi razumevanju povojne partijske discipline se Roter v posebnem poglavju sklicuje na francoski model kaznovanja kolaborantov - pri čemer ugotavlja, da ni šlo brez sodišč in "kvalificirane obrambe" obtoženih. Mimogrede pozablja, da je bila Evropska unija utemeljena na spravi med Francozi in Nemci.

 

Nova Roterjeva knjiga prinaša malo doslej neznanih podatkov. Bralec bi si - glede na avtorjevo strokovno in akademsko usmeritev (sociologija religije) - želel natančnejše analize procesov kanonizacije komunističnih revolucionarjev in demonizacije njihovih kritikov. Glede na to, da Usodne prevare vsebujejo več različnih pripisov in glede na sklepni Roterjev pripis o deljeni krivdi, si avtor tukajšnjih vstic dovoljuje predlagati še en pripis:

 

Nekatere slovenske politične razprave (o zmagi nad fašizmom, o Natu in kapitalizmu, o migrantih …) zbujajo asociacije na davne procedure velikih (strogih, zaprtih) sistemov. V okviru kanonskega prava je za razglašanje svetnikov predviden kontradiktoren postopek, v katerem sodelujeta božji odvetnik (latinsko advocatus Dei) in hudičev odvetnik (latinsko advocatus diaboli). Naloga božjega odvetnika je prikazovanje bremadežnosti kandidata za svetnika, naloga hudičevega odvetnika pa je poiskati vrzeli v kandidatovem značaju in ravnanju. Hudičevi odvetniki so skrbeli za verodostojnost postopkov. Moderni pravosodni sistemi demokratičnih dežel so prevzeli načelo kontradiktornosti in na neki način nadaljujejo tradicijo hudičevih odvetnikov. Za komunistične in druge totalitarne sisteme je značilno, da imajo zadnjo besedo božji odvetniki, tj. tožilci. Tako je bilo pri t.i. montiranih procesih v Sovjetski zvezi in v Jugoslaviji. V Sloveniji so bili najbolj znameniti procesi te vrste dachauski procesi. Tu ni šlo za kanonizacijo, ampak za demonizacijo.

 

"Paradoks" demonizacije v totalitarnih sistemih je, da shajajo brez hudičevih advokatov.

 

Kot je znano, se je sestavljanje slovenske vlade leta 2018 dogajalo v znamenju demonizacije prvaka opozicije, ki je na volitvah dosegla najboljši rezultat. Slovenska zunanja politika je po letu 2008 - v zvezi z bližnjevzhodno krizo - začela demonizirati Američane, Izrael in Nato. V zvezi z milijonom migrantov leta 2015 je začela demonizirati države (npr. Madžarsko) in slovenske organe, ki so - resda prepozno - začeli postavljati ograje na schengensko mejo. Predmet najhujše demonizacije pa sta seveda slovenska pomlad in politično dogajanje, ki je pripeljalo do samostojne države; pri čemer prihaja do kanonizacije komunistične revolucije, jugoslovanskega samoupravljanja, rdečih zvezd itn.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
11
24.02.2020 21:33
Važnih vprašanj v zvezi s socialnodemokratsko tradicijo ne zmanjka. Zgodovinar Janko Prunk je opozoril, da v Sloveniji socialne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
8
22.02.2020 23:59
Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Na(j)prej Slovenija!
30
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
21
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
17
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
8
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 6,956
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,520
03/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 5,981
04/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,230
05/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,835
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,154
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,552
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,681
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,139
10/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,877