Komentar

Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači

Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu razvoju, bi moralo biti v prednostnem interesu, da podpira, promovira in vzdržuje čim več različnih nadarjenih umetnikov ali intelektualcev s temu primerno različnimi življenjskimi slogi. Ja, v dobrem in v zlu. Spoznavamo in učimo se o vsem, česar en sam človek ne more doživet ali občutit, mar ne?

22.02.2020 23:59
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   Sonja Savić   Čačak   Srbija   Peter Handke   ulica   poimenovanje   Slovenija   intelektualci

Fotomontaža: portal+

Priklanjajo se mu, ker se je postavil v bran srbski resnici. Srbska resnica? Porazno slaba sposobnost razlikovanja resnice, dejstev in stvarnosti od osebnih pogledov, mnenj in iluzij postaja zelo pogost pojav in nevarno politično orožje po celotnem Zahodu, tudi v Sloveniji.

Skoraj sočasno sta v Srbiji medijsko zadonela dva "drobna" dramatična dogodka. Na prvi vtis bi ju lahko ocenili za nevredna posebne pozornosti v Sloveniji, še posebej ob aktualnem navidezno "turbulentnem" političnem cirkusu, ampak bistvo se skriva v podrobnostih. Na eni strani se je odvila zgodba o mestni eliti, ki se je lotila častnega poimenovanja ulic in duha Sonje Savić ni spustila v nobeno ulico, na drugi strani pa predvidljiva podelitev odlikovanja na državni ravni Petru Handkeju.

 

V mestni upravi Čačka so obravnavali predloge za poimenovanje več kot šestdeset ulic. Prvič bo ulica v Čačku poimenovana na primer tudi po Ivu Andriću in predolgo zamolčani Milevi Einstein. Zataknilo pa se je pri izjemno prodorni igralki Sonji Savić, ki se je rodila ravno v Čačku in pomembno zaznamovala plodno obdobje jugoslovanskega filma. Predlog ni prejel večine s strani komisije. Po poročanju ene izmed članic odbora v skupščini Čačka naj bi slavna igralka izpadla iz politikantske igre zaradi načina življenja, ki naj bi predstavljal slab zgled mladini. Nobena redkost niso umetniki, ki bi jim posthumno izražali formalizirano spoštovanje s postavljanjem spomenikov, poimenovanjem ulic in raznih institucij, čeprav niso živeli konvencionalno ali so celo strašili odrasle otroke z ekstremno dekadenco. Prej obratno.

 

Sonja Savić, razen da je bila vrhunska igralka in da je javnost oplemenitila z nekaj prisluha vrednimi intervjuji, ni storila nikomur od zainteresiranih za njeno delo in javno izpričanost nič. Tudi povsem zasebni detajl, da se je zadrogirala do smrti sama s seboj, je na ustreznem nivoju lahko zgolj vir relevantne debate o družbenem kontekstu. V kolikor "odrasli" ne znajo pojasnit mladim, kako naj dandanes človek ne živi škodljivo drugim, ne da bi se moral zavoljo takšne moralne težnje vsaj na smrt zapit ali zadrogirat, če že ne po skrajšanem postopku ubit, se ponuja pač dobra priložnost za nujen in temeljit razmislek. Sonja Savić ni bila zgledna mati in žena, moškim pa nikoli ni bilo treba postat zgleden oče in mož, da bi cenili njihovo delo in celo osebnost.

 

Moški so si skozi zgodovino veliko lažje privoščili biti odklonski in zanimivi v dobrem ali zlu. Celo tako zelo "zanimivi", da lahko prejmejo Nobelovo nagrado za književnost, čeprav so javno izpričani zaslepljenci in fašistoidni egomani, o čemer priča tudi relevanten del njihovega literarnega opusa. Ampak od klasične narcistične čustvene manipulacije omamljeni oboževalci pozabijo na bolj vrhunsko konkurenco, ki na celem svetu brez dvoma obstaja, ker bi svojemu ljubljencu itak zaljubljeno zmetali v naročje vse nagrade tega sveta že samo zaradi ene sentimentalne pesmi, ki jo je "genialen bedak" v ustreznem obdobju napisal za visoko cenjen film. Jebeš presojo o opusu! Užaljeni feni, ker je njihova gorečna presoja na preizkušnji, se zelo rokohitrsko potolažijo magari s psevdopsihološko tezo, da naj bi bila tanka linija med genijem in budalo. Včeraj genij, jutri budala in podobne površne nebuloze moramo poslušat, podobno kot ob razočaranju po vsakih volitvah z vsiljeno izbiro in kot od vsakega nesrečnega zaljubljenca, ko se ne more več izognit boleči klofuti streznitve. 

 

Za umetnika ali intelektualca ni nikakršno presenečenje, da je ravno neprilagodljivost samoumevnostim vsakdanjika izvor ali pa posledica za inspirativni vzgib po izražanju notranjega glasu, ki se upira, čudi ali otepa utesnjujočih vzorcev. Koga neki zanima um, perspektiva in nivo zgolj enega profila uniformiranih in discipliniranih prebivalcev. Menda ne bomo brali samo še izjemnih besedovalnih presežkov o maratonu, neverjetnih osebnostnih metamorfozah ob uživanju zdrave prehrane in herojskih spopadih biznismenov z izgorelostjo. Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu razvoju, bi moralo biti v prednostnem interesu, da podpira, promovira in vzdržuje čim več različnih nadarjenih umetnikov ali intelektualcev s temu primerno različnimi življenjskimi slogi. Ja, v dobrem in v zlu. Spoznavamo in učimo se o vsem, česar en sam človek ne more doživet ali občutit, mar ne?

 

Osebno na primer živim v družbi, v kateri se ustvarjalnost reducira zgolj na hobi ob drugem delu in regularnih bitkah za preživetje. Takšno logiko lahko mirne vesti poimenujemo za logiko izkoreninjanja umetnosti in volje do umevanja česar koli. Gremo v smer storilnostno naravnanega, zasužnjevalnega in robotiziranega načina življenja družb sredi tehnološko razvite divjine. Kdaj naj bi umetniki in intelektualci raziskovali življenje, brali, bluzili, obupavali, se izobraževali in razmišljali, da bi sploh lahko podarili drugim kaj spomina in opomina vrednega? Prenekateri radi čvekajo, da bi oni tudi ustvarjali, če bi imeli čas. Samo počili bi rit na stol in že bi ustvarili čisto literarno, znanstveno, likovno ali glasbeno mojstrovino. Ker ustvarjalen in nadpovprečno razgledan postane vsak, če ima pač na voljo čas in energijo, a veste. Razen posebej nadarjenih in sposobnih. Oni ne potrebujejo niti časa niti energije. Dragi državljani, na takšen način se narod pač ne bo mogel razvijat na višji nivo od navadne elitam uporabne drhali. Slovenski narod je pa itak že zverziran v pokopavanju prezgodaj preminulih vrhunskih ustvarjalcev, ki so v neznosnih pogojih od sebe preprosto zahtevali preveč. 

 

Najbolj me v piker smeh pahnejo razne zgodbice o uspehu, ki naj bi pričale o posameznih umetnikih, ki so se dobro znašli na tujem trgu brez podpore v domovini. Pustimo ob strani, da je že itak vzporejanje kakovostnih stvaritev z uspehom na trgu primitivizem brez primerjave. Še bolj abotno je pričakovanje, da bodo kakovostni ustvarjalci hkrati zelo uspešni menedžerji svojih del. Ampak tudi v zgodbicah o tržnem uspehu zelo podobno kot pri pravljicah o raznih uspešnih podjetnikih, ki naj bi uspeli iz "nič", vedno manjka ključen podatek o omembe vredni zagonski finančni pomoči, pomoči pri prehodu v tujino ali moralni opori s strani bližnjih.

 

Včasih komu pomaga že srečno naključje v podobi zelo naklonjene osebe ali pravega trenutka na pravem mestu. Pomembni podatki se po navadi skrivajo v prikritih podrobnostih. Ker je ravno med ustvarjalci in intelektualci pogost pojav, da so precej sami ali celo osamljeni, je po takšni hinavski logiki meja verjetnosti za množični umor velikega potenciala toliko višja. Pametna država se pomoru talentiranih posameznikov izogiba s premišljenimi ukrepi namesto zgolj klinetelističnega prekladanja skromnega kapitala med prijatelje. Pametna država že obetavne ustvarjalce podpira s posebnim skladom, da bi se lahko čim bolj izkazali s svojim prvencem. Čista znanstvena fantastika za naš prostor, v katerem niso deležni opore niti že dokazani siromašni umetniki brez posebne podpore za možen preboj čez mejo. Po kakšnem kriteriju se na primer določa, katero literarno delo bo sploh prevedeno v angleščino? Med vsebinami, ki godijo domači lokalni večini, in med možnostjo uspešnega preboja v drugih državah brez slovenskih kulturnih, ideoloških in psiholoških specifik, je namreč precejšnja razlika.

 

Naj opozorim, da v prispevku namenoma ločujem pojma intelektualec in umetnik, ker umetnik lahko zmore predstavljat tudi omembe vrednega premišljevalca stvarnosti z ustrezno objektivno distanco do sebe in okolja, ali pa ima njegova umetnost predvsem osebno izpovedno vrednost. Spoznavamo določene psihološke percepcije na stvarnost, kot je tipičen primer med literati tudi Peter Handke.

 

Handke je v svojem zlatem obdobju učinkovito pritiskal na emocije rokenrol ere, ki ga je prepoznala za svoj literarni simbol žrtve in upornika (nacizmu), enako zlahka pa je po potrebi svoje psihološke dinamike prestopil na stran točno tistega turbofolk provincialnega nasilja, ki je med drugim umorilo tudi rokenrol in poezijo. Simbolično rečeno: Ceca je ubila Ekatarino Veliko. Točno tisto Ekatarino veliko, s katero je svojo nesrečo delila tudi Sonja Savić in izjavila v enem izmed intervjujev, da ni bila srečna, ker se je družila s člani EKV, ampak je bila srečna, ker je našla ljudi, ki so bili enako nesrečni kot ona. Čisto preveč iskrena, prevodna in subtilna za vzdržljivostni test tuzemskega bivanja, vendar – zgolj navidezno ironično –  verjetno ravno zato tako prepričljiva igralka.

 

Ponovno so se vnele razprave o ločevanju avtorja od njegovih umetniških del. Ukrep, ki preprosto ne uspeva v splošni sprejemljivosti, ker je nerealen in zlagan. Možganov ne moremo presekat na dva dela in ustvarit dveh različnih oseb. Vse je eno z drugim povezano. Bolj ali manj zagonetno je lahko le vprašanje, kako in zakaj. Tudi Peter Handke ni izjavljal bedarij le v zvezi z Miloševićevim režimom in ni na to tematiko napisal kvečjemu kakšno posamezno banalno literarno delo v primerjavi z najbolj čislanim romanom Žalost onkraj sanj, ki ga ravno zaradi avtobiografskosti sploh ne moremo presojat na enak način. Otresal je naokrog tudi s šovinističnimi kretenizmi. Ob zadnjem valu feminizma je kot primitiven provincialen kvantač zastokal, kako ga živcirajo vse tiste ženske, ki osvajajo moške in se potem pritožujejo nad njimi.

 

Res ni presenečenje, da njegova osebna zgodovina vsebuje tudi nasilje nad partnerico. O umskih plitvinah tovrstnega značaja je napisal odličen roman Don Juan (Pripoveduje sam). Zakaj odličen roman, čeprav na žalost tudi precej robat slog ne dosega tiste superiorne Handkejeve slogovne ravni, ki je sicer služila za ključen izgovor podeljevalcem Nobelove nagrade? Ker tako radikalnega dokumenta o mentalni degeneriranosti, patriarhalnih mitih, primitivizmih in frustracijah v odnosu do razmerja med spoloma še nisem prebrala. Roman je brez kakršne koli refleksije ali vsaj samoironije, tako da se lahko marsikdo tudi identificira s "pripovedko" in karakterji, v kolikor je pač na frekvenci z mentaliteto Petra Handkeja.

 

Kako in zakaj nekaj beremo, je ključno vprašanje. Od nekdaj smo navdušeni bralci brskali za biografijami ustvarjalcev in filozofov, da bi razumeli več. Ne da bi sodili, izvajali cenzuro in zažigali nezaželene stvaritve, ampak da bi razumeli več in bolje. V kolikor pač želimo popolno avtonomnost ustvarjalnih produktov, se poslovimo od biografij, ker nimajo smisla. Morda bi kar ukinili javno avtorstvo in začeli opremljat umetniška dela s psevdonimi, da bo manj težav. Trapasto.

 

Handke spada za razliko od izrazito intelektualnih avtorjev v kategorijo predvsem osebno izpovednih literatov. Njegovi pregoreči feni iz kulturniškega miljeja so ga povsem neupravičeno oklicali za omembe vrednega intelektualca in ga motivirali, da je s pomočjo medijske pozornosti uprizarjal predstave, ki jim absolutno ni bil dorasel. In zdaj mu je Srbija podelila odlikovanje s temu primerno obrazložitvijo. Priklanjajo se mu, ker se je postavil v bran srbski resnici. Srbska resnica? Porazno slaba sposobnost razlikovanja resnice, dejstev in stvarnosti od osebnih pogledov, mnenj in iluzij postaja zelo pogost pojav in nevarno politično orožje po celotnem Zahodu, tudi v Sloveniji. Halo okrog Handkeja je zgolj tipičen simptom občega družbeno političnega stanja. Ničesar ne razumemo, vse pomešamo, nič nas ne briga, vendar zelo afektirano in nereflektirano čustvujemo in pamfletarimo.

 

Smo ujetniki upravičenega strahu pred popolnoma zgrešenimi, tendencioznimi in plitkimi interpretacijami česarkoli, pa tudi samih umetniških stvaritev, kaj šele zaznavanja ustreznih povezav z osebnostjo avtorja, načinom življenja in psihološke strukture. Živahne razprave, kako in zakaj smo dojemali določeno ustvarjalno delo in povezave z osebnimi spoznanji ali doživetji niso več del nobenega medijskega programa. Tovrsten nujen dialog za bildanje inteligence in duha niso niti del izobraževalnega programa. Splošni javni diskurz o čemer koli je temu primeren. Ko se v javnosti pojavi skupina znanstvenikov in profesorjev, ki se odzove na aktualno politično situacijo, nihče ne čuti s temi posamezniki nikakršnega vsebinskega stika. Spisek imen predstavlja samo levi ali desni politični profil umeščenosti v družben kontekst. In na tej točki se možnost za dialog konča. Banalno in plitko.

 

Konflikten primer Sonje Savić pa se je sicer končal "srečno". Po razburjenju njenih številnih oboževalcev se je namestnica župana naposled oglasila z odločitvijo, da se bo po Sonji Savić baje poimenoval mali park poleg železniške postaje. Na prvi vtis se zdi odločitev za park še bolj posebno mesto kot ena izmed ulic. Vendar se ne morem otrest pomisleka, da si mestni veljaki ob pomisleku na Sonjo Savić, ki je bila na koncu življenja res z eno nogo že v parku ob železniški postaji, kamor se hodijo brezdomci v mrzlih nočeh pogret v vagone, preprosto niso mogli predstavljat, da bi njen duh obeleževal ulico, kjer si ljudje ustvarijo dom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
10
30.03.2020 23:59
Bližamo se novi prelomni točki v komuniciranju epidemije koronavirusa, in sicer razpravi o dolgotrajnosti izrednih razmer in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
9
30.03.2020 09:00
Prepričanje, da se epidemiji koronavirusa lahko izognemo, ker pač menimo, da je zadaj zarota, je nevarno. Kot je nevarno ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Koronavirus in nogomet: Edina logična odločitev je, da se zaključijo vsa prvenstva
3
29.03.2020 22:53
V nogometu delam več kot štirideset let in takšne situacije, kot je sedaj zaradi koronavirusa, še nismo imeli. Lahko jo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj živijo gledališke predstave! Pandemija ni vojna, ampak gledališče.
17
28.03.2020 21:02
Gledališče je kot virus podoba uničenja, razdružitev. Ta sprošča sile, razpira možnosti in če so te možnosti in sile črne, nista ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
12
27.03.2020 17:20
Znašli smo se v razmerah, kakršnih v moderni dobi še ni bilo. Ne gre za finančno, ekonomsko, nepremičninsko ali kakršnokoli ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
26
26.03.2020 22:30
Četrti veji oblasti se obetajo boljši časi. Ker se bo dovolj veliko število ljudi to šlo in se bo zgodil ključni konsenz o tem, ... Več.
Piše: Miha Burger
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
33
26.03.2020 01:00
Pandemija koronavirusa spreminja globalne navade potrošnikov in bo imela revolucionarne posledice na različnih področjih. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
21
24.03.2020 01:27
Kronavirus je virus, ki ne napade pljuč in sklepov, njegov cilj so značaj in prepričanja. Njegovi simptomi so egoizem, ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
8
23.03.2020 13:00
Slovenija in slovenski narod brez dvoma pripadata zahodnemu svetu (EU in NATO) v vseh pogledih. Zgled zajemata iz razvitih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
52
22.03.2020 10:30
Trenutno imamo na oblasti vlado, ki preočitno ne premore zavidljivega etičnega minimuma in se zdi, da člani ideološke skupine ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kdo bi vedel, kaj bo virus jutrišnjega dne?
11
21.03.2020 22:00
Ilija Hržanovski je dal zgraditi monumentalno scenografijo - Inštitut, v katero je naselil štiristo performerjev, ki so svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
31
21.03.2020 01:30
V zgolj enem tednu je vlada Janeza Janše pokazala vse najboljše, hkrati pa tudi vse najslabše, kar pritiče slovenski politiki. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nacionalni populizem in Janez Janša
14
20.03.2020 13:00
Do naraščanja nacionalnega populizma , ni prišlo čez noč, temveč v mnogih letih in iz različnih razlogov. Izraz nacionalni ... Več.
Piše: Keith Miles
Jebi se, koronavirus! (Osamimo virus, ne sebe!)
12
18.03.2020 19:00
Premajhen si, da bi te lahko videl. Niti živ nisi. A ti lažje povem, kaj mislim o tebi, če ti prisodim obliko in občutke. Lahko ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Zgodbe v času epidemije: Trideset let samote
13
17.03.2020 21:45
V teh dneh pogosto slišimo, naj ostanemo doma, sami. Ukrep imenujejo izolacija, ta čas pa bi lahko imenovali čas samote. Za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kaj imajo skupnega Lorella Flego, Julian Assange in koronavirus
9
15.03.2020 15:00
Naj vzamem najbolj aktualen problem, ki povzroča precejšnjo polarizacijo med ljudmi - in to po vsem svetu. To je situacija s ... Več.
Piše: Miha Burger
"Kaj pričakujete od mene, Dragana Živadinova, da bom pel visoko pesem nacionalnemu, nacionalizmu ali celo nacizmu?"
24
14.03.2020 20:11
Ernsta Tollerja je po letu 1933 do smrti preganjalo paradoksalno vprašnje: Ali ubiti tistega, ki bo ubil miljone, ker to je več ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Celotna Italja je v karanteni. Kaj to pomeni, boste v Sloveniji poizkusili na lastni koži v naslednjih dneh.
18
14.03.2020 01:19
Ne smemo se gibati prosto, ostajati moramo, kolikor je mogoče, doma, gibanje je omejeno na vseh ravneh, zaprto je vse, razen ... Več.
Piše: Jurij Paljk
Čakajoč na epidemijo: Kdo se (ne) boji koronavirusa in zakaj?
4
11.03.2020 12:43
Medijem se očita, da o koronavirusu poročajo senzacionalno. To pogosto res drži, iz perspektive psihoterapije pa bi bilo dobro ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Spregledano poročilo Združenih narodov: Rusija je odgovorna za vojne zločine v Siriji!
11
11.03.2020 05:00
Tako v svojem poročilu ugotavlja preiskovalna komisija Sveta OZN za človekove pravice. Poročila, ki je bilo objavljeno v začetku ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
Simona Rebolj
Ogledov: 2,812
02/
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,551
03/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,397
04/
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
Tomaž Seljak
Ogledov: 2,200
05/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,400
06/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,297
07/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,137
08/
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
Mark Stemberger
Ogledov: 1,235
09/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,317
10/
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,177