Komentar

Koronavirus in teorija črnega laboda

Se bo po koncu pandemije kaj spremenilo? Bomo spoznali vrednost lokalnih trgovin in industrije, čeprav bo morda nekoliko dražja? Bomo spoznali, da nadzor na državnih mejah lahko omilimo, vendar ne ukinemo? Se bomo vrnili k starodavni navadi, da damo nekaj na stran za hude čase? Bomo prepustili Bruslju, da o vsem odloča, čeprav je tudi v nujnih zadevah počasnejši od polža?

07.04.2020 21:30
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   teorija črnega laboda   Taleb   zaloge   nepričakovan dogodek   Bruselj   koronavirus   R. K. Merton

Moja babica je imela shrambo in krompir v kleti, sezonsko zelenjavo in domačo kuhinjo. Ni pričakovala vsega ob vsakem času, zato je vedno imela rezerve. Se nismo na splošno naučili iz bančne krize, da potrebujemo dobre rezerve, ravno tako kot vojska?

Mnogi pišejo o nepredvidenih posledicah. Če obstaja zakon o nepredvidenih posledicah, v njem piše, da "vsakemu ukrepu sledi ena nepričakovana posledica, ki je pogosto negativna". Najboljšo analizo pojava nepričakovanih posledic je leta 1936 naredil ameriški sociolog R. K. Merton, ki je naštel pet vzrokov:

 

* Nevednost, ki vodi do nepopolne analize.

* Napake v analizi.

* Prevladovanje kratkoročnih interesov.

* Osnovne vrednote, ki ustavijo določene ukrepe.

* Strah pred nečem, tako da odsotnost težave ni predvidena.

 

Dobro znan primer takega pojava v 19. stoletju je avstralski uvoz zajcev za hrano in lov. Nepredvidena posledica je bila, da so se razmnožili tako hitro, da so postali nadloga in nevarnost za prostoživeče živali in kmetije, zato so z virusom myxoma hoteli zmanjšati njihovo število. V zvezi z zakonom o nepričakovanih posledicah obstajajo dogodki, ki jih imenujejo črni labod (Black Swan). To so dogodki, za katere se zdi, da so popolnoma nepričakovani. Nassim Taleb v svoji pionirski knjigi razloži, zakaj se tak dogodek imenuje črni labod:

 

"Pred odkritjem Avstralije so bili ljudje v starem svetu prepričani, da so vsi labodi beli; to je bilo neomajno prepričanje, ki so ga, kot se je zdelo, neizpodbitno potrjevali empirični dokazi. Ko so opazili prvega črnega laboda, je bilo to morda zanimivo presenečenje za nekaj ornitologov (in drugih, izjemno zaskrbljenih zaradi obarvanosti ptic), toda v tem ni bistvo zgodbe. Ponazarja omejenost našega učenja iz opazovanj ali izkušenj in krhkost našega znanja. Samo eno opazovanje lahko ovrže splošno trditev, ki izvira iz tisočletij potrjenih opažanj milijonov belih labodov."

 

 

Dogodek oziroma teorija črnega laboda je potemtakem opisan kot popolno presenečenje, morda "nepričakovana posledica" nečesa z velikim vplivom in ki, gledano nazaj, ne bil smel biti nepričakovan. Koronavirus ustreza temu opisu. Zdi se mi, da je naloga poslovnega sistema, imenovanega "v ravno pravem času", način proizvodnje, katerega namen je povečati učinkovitost ter zmanjšati stroške s preskrbo vseh sestavnih delov nekega procesa s kar najmanjšo časovno razliko pri dobavi, kajti s tem se prepreči naložbe v povečanje zalog in materialov. Ima pa nehotene posledice, s katerimi se moramo spopasti zdaj, na začetku pandemije. Glavna je ta, da ima industrija malo ali nič zalog. Dobava "v ravno pravem času" nima samo finančnega učinka, temveč tudi metodologijo ter geografske in socialne vplive.

 

Eden od metodoloških ali industrijskih efektov je proizvodnja delov pri zunanjih kooperantih, pogosto v državah z nizkimi stroški, in spreminjanje velikih proizvodnih obratov v montažne. Zaradi tega vidimo, da si proizvodnja prizadeva za čimprejšnjo izdelavo prezračevalnikov na domačih tleh. Sestavni deli zanje morda prihajajo iz držav z nezaželenimi človekovimi pravicami in delovnimi praksami, ne pa iz domačih virov. Ena od družbenih posledic je miselnost "v ravno pravem času" oziroma "ravno dovolj", zato pričakujemo, da bo vse na razpolago kadarkoli, ne glede na letni čas – jagode decembra in tulipani novembra. Druga nedavna navada so že pripravljene jedi, kadarkoli jih rabimo, ne samo prigrizek, kot je burek ali pica za s sabo, ampak pečena goveja pečenka, krompir, korenje in brokoli. Kultura ravno pravega časa! Takoj vse!

 

Torej bi morali biti v tej krizi presenečeni, da v moderni dobi obstajajo prazne shrambe in nore dirke v supermarkete. Babica je imela shrambo in krompir v kleti, sezonsko zelenjavo in domačo kuhinjo. Ni pričakovala vsega ob vsakem času, zato je vedno imela rezervo. Se nismo na splošno naučili iz bančne krize, da potrebujemo dobre rezerve, ravno tako kot vojska? Banka za mednarodne poravnave v Ženevi je uvedla nova pravila za izboljšanje rezerv, toda v glavnem se v družbi nismo ravnali po teh lekcijah. 

 

Se bo po koncu pandemije kaj spremenilo? Bomo spoznali vrednost lokalnih trgovin in industrije, čeprav bo morda nekoliko dražja? Bomo spoznali, da nadzor na državnih mejah lahko omilimo, vendar ne ukinemo? Se bomo vrnili k starodavni navadi, da damo nekaj na stran za hude čase? Bomo prepustili Bruslju, da o vsem odloča, čeprav je tudi v nujnih zadevah počasnejši od polža?

 

Dogodek s koronavirusom je črni labod, vendar, kot ugotavlja Taleb, ne bi smel biti popolnoma nepričakovan; ali pa po Mertonu prevladuje kratkoročen interes z nenamernimi posledicami.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
13
24.01.2021 11:32
Jamranje bivšega ministra za šolstvoJerneja Pikala, ki je preko tvita popihal na dušo staršem o grozi, ker so otroci v velikih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Osvajanje telesa Polone Tratnik: Biooblast z biotehnologijo
2
24.01.2021 05:33
Ko se srečaš s premislekom Polone Tratnik, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
24
22.01.2021 21:00
Ne pritožujte se, ko bodo naslednjič ukinili vaš račun na kakšnem družbenem omrežju, ker nekomu ne bo všeč, ker razmišljate ... Več.
Piše: Ana Jud
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
7
22.01.2021 06:30
Nedavno podpisani celoviti sporazum o naložbah med demokratično Evropsko unijo in komunistično Kitajsko je na noge dvignil ... Več.
Piše: Keith Miles
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
13
21.01.2021 06:15
Karlu Erjavcu je zaenkrat spodletelo in je umaknil pobudo za najbolj nekonstruktivno konstruktivno zaupnico v zgodovini ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
24
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
59
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.963
02/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.870
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.954
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.910
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.966
06/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 1.075
07/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.340
08/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.330
09/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 872
10/
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
Dragan Živadinov
Ogledov: 799