Opazili smo

Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...

RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v oddaji Tarča privoščila nov profesionalni zdrs, vreden komentarja cenjenih profesorjev Fakultete za družbene vede, ki so pred kratkim ugotovili, da je v Sloveniji ogroženo neodvisno novinarstvo. Tokrat je TV Slovenija v oddajo, kjer so ponovno obdelovali zaščitne maske in opremo, povabila kar direktorico podjetja Tosama, ki se je prijavilo kot dobavitelj zaščitne opreme, vendar na koncu ni bilo izbrano ...

15.05.2020 10:51
Ključne besede:   TV Slovenija   maske   Tosama   Tarča   Mojca Šimnic Šolinc

Foto: Facebook

TV Slovenija si je ob zamolčanju, da gre za osebo, ki je še kako globoko vpletena v zgodbo, privoščila hudo manipulacijo. Voditeljica Tarče bi ta dejstva zavoljo resnicoljubnosti in objektivnosti pač morala razkriti.

Kljub temu, da je Slovenija med tistimi redkimi državami, ki so se s svojimi ukrepi najbolj učinkovito spopadle z epidemijo koronavirusa in jo uspešno preprečile, se žolčne in že dodobra spolitizirane polemike glede nabave medicinske opreme ne umirjajo. Vlada je pozno sinoči sicer že razglasila konec epidemije, spopad glede načinov in vsebine nabave medicinske zaščitne opreme pa se očitno še dolgo ne bo končal. V te spopade je že od samega začetka aktivno vpeta tudi TV Slovenija, katere profesionalnost pa iz tedna v teden bolj tone. Tako smo priča hudemu prikrivanju dejtev in manipulacijam, ki dosegajo svojevrsten vrh v oddaji Tarča. Očitno so si avtorji Tarče zadali za nalogo izničiti vse napore državnih institucij in posameznikov, ki so v rekordnem času Sloveniji zagotovili vso potrebno medicinsko opremo, ter želijo iz vsake posamezne transakcije in medicinskega materiala, nabavljenega med epidemijo, narediti afero.

 

 

"Neodvisni" strokovnjaki

 

Poglejmo si konkretno, kako se novinarska objektivnost spreminja v farso. Pred časom je TV Slovenija v oddaji Tarča gostila kritika nabavljenih pulmonalnih ventilatorjev, za katerega so zamolčali, da je čisto slučajno tudi soavtor volilnega programa stranke LMŠ. Tokrat so v studio povabili strokovnjakinjo za certifikate zaščitnih mask, za katero pa so gladko zamolčali, da je direktorica Tosame, podjetja, ki med epidemijo ni dobilo posla z maskami. Mojca Šimnic Šolinc je resda predsednica Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, vendar je tudi direktorica podjetja, ki se je neuspešno potegovalo za posel z državo.

 

Gre torej za osebo, ki je v izrazitem konfliktu interesov, zaradi česar je na nacionalki zagotovo ne bi smeli predstavljati kot neodvisne komentatorke certifikatov konkurečnih podjetij. Tosama namreč v času zaostrenih zdravstvenih razmer ni bila sposobna zagotoviti ustreznega števila zaščitne opreme, zato je več kot neokusno, da zdaj, ko je epidemija uspešno zaustavljena, Tosamina direktorica napada tiste dobavitelje, ki so bili v izrednih pogojih sposobni zagotoviti zadostne količine zaščitnih mask in to v rekordno hitrem času. Ob tem se velja spomniti tudi na to, kako se je Tosama želela vključiti v posel z maskami.

 

 

Tosama bi maske dostavila avgusta

 

6. marca 2020, torej natančno šest dni pred uradno razglasitvijo epidemije (to se je zgodilo 12.3.2020), je Tosama pridobila ponudbo za stroj za proizvodnjo kirurških mask. Kot so sami tedaj sporočili, naj bi bil rok za dobavo stroja štiri do pet tednov, ustrezen material za izdelavo mask pa bi lahko dobili šele v avgustu! Tosamini predstavniki so sami priznavali, da pomenita oba dobavna roka pri iskanju rešitve za o pomanjkanje zaščitnih mask predolg časovni okvir. Zato za Ministrstvo za gospodarstvo glede na krizno zdravstveno situacijo Tosamin projekt investicije ni bil aktualen. Tosama je za svojo investicijo v proizvodnjo zaščitnih mask želela finančno podporo vlade, saj se podjetje ni bilo sposobno hitro prilagoditi na spremembe na trgu in velike potrebe, kot tudi ne izkoristiti izjemno poslovno priložnost in na hitro organizirati nove proizvodne kapaciete. Raje so od vlade pričakovali financiranje in pomoč pri zagonu proizvodnje in pri nabavi materala za proizvodnjo zaščitnih mask. Danes Tosamina direktorica s prstom kaže na druga podjetja in jim očita neustrezno kvaliteto zaščitnega medicinskega materiala? Neverjetno ...

 

Zgodba Tosame je torej preveč vpeta v aktualne boje za razdelitev državnega denarja, da bi se lahko njena direktorica predstavljala za neodvisno razsodnico, ali je država ravnala prav ali ne v nabavnih postopkih in ali so bile nabavljene maske z ustreznimi ali neustreznimi certifikati.  TV Slovenija si je ob zamolčanju, da gre za osebo, ki je še kako globoko vpletena v zgodbo, privoščila hudo manipulacijo, saj bi voditeljica Tarče Erika Žnidaršič ta dejstva zavoljo resnicoljubnosti in objektivnosti morala razkriti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Bljak, pa takšna kultura! Slavko Pregl očetovsko rešil direktorico JAK
0
27.02.2020 06:00
Na Javni agenciji za knjigo (JAK) bi morali na seji sveta razrešiti direktorico Renato Zamido, a jo je v zadnjem hipu rešil ... Več.
Piše: Uredništvo
Covid-19 med nami: Brez panike? Ampak panika je že ... tu!
3
23.02.2020 22:40
Ko nas vlada, ki ji nihče več ne zaupa, še manj pa verjame, poskuša pomiriti, češ da glede koronavirusa (Covid-19) ni razlogov ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus, 20. februar 2020
0
20.02.2020 21:22
Piše: Uredništvo
Črnčec na Facebooku o "janševističnem totalitarizmu"
13
19.02.2020 12:11
Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade v odstopu, je kar na svojem Facebook profilu ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali Miodraga Kostića zanima marina v starem tržaškem pristanišču?
1
12.02.2020 22:35
Znani srbski vlagatelj, podjetnik in milionar Miodrag Kostić, čigar AIK banka je lastnica Gorenjske banke, pred MK Group pa je ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.402
02/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 4.167
03/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.531
04/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.231
05/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.128
06/
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
Uredništvo
Ogledov: 1.879
07/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.180
08/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 6.068
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.753
10/
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.450