Komentar

Država od vseh stanj najbolj uživa v izrednem stanju

Menim, da je glede na aktualni družbeni cunami več kot smiselno ponovno komentirati umetniško zvrst - bioumetnost. Ravno bioumetniki nam oblikujejo mikroskopske odnose s pomočjo laboratorijskih stanj. Pozor! V bioumetnosti ne gre toliko za to, da umetnik postane znanstvenik, temveč da postane znanost oziroma znanstvena metoda osrednji umetniški pristop k razumevanju evolucije življenja. Razumevanje živega samega.

30.05.2020 23:19
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   bioumetnost   Eduardo Kac   Alba   Piero della Francesca

Bioumetnost je ena od osrednjih vej razvojne umetnosti.

Te dni gledamo pred seboj etično bankrotiran svet. Menim, da je dokončno prišel čas, v katerem bo potrebno proizvesti takšno umetnino, da bodo ljudje začeli končno dvomiti o svoji lastni predstavi - kaj sploh je umetnost? Predstavljajte si, kakšen obrat je povzročila v renesansi umetnina, ki je vključevala perspektivo (Piero della Francesca). Ali se konec meseca maja leta dvatisočdvajset sploh kdo sprašuje o smiselnosti umetnosti, kaj šele o bioumetnosti? Menim, da ne, pa bi se morali! Za večino smo umetniki dekoraterji, še krasilci ne. Bedni ideologi pa te dni predvsem ropotajo o trgu in trgovcih. Plazijo se kot črvi po dveh dimenzijah. Država od vseh stanj najbolj uživa v izredem stanju. Neverjetno, kako nam rada dokazuje, da je nepogrešljiva. Ko danes zasledujemo nevarna virusna okolja, se podobno sprašujemo, kot se je spreševal Dante Alighieri v Komediji o pohlepnežih v četrtem krogu inferna. Saj še pomnite, kdo se je nahajal v devetem krogu?

 

Menim, da je glede na aktualni družbeni cunami več kot smiselno ponovno komentirati umetniško zvrst - bioumetnost. Ravno bioumetniki nam oblikujejo mikroskopske odnose s pomočjo laboratorijskih stanj. Pozor! V bioumetnosti ne gre toliko za to, da umetnik postane znanstvenik, temveč da postane znanost oziroma znanstvena metoda osrednji umetniški pristop k razumevanju evolucije življenja. Razumevanje živega samega. Bioumetniki in bioumetnice velikokrat to počenjo z nespodobnimi vprašanji ali celo z nesprejemljivimi raziskavami. Sploh pa ni nujno, da morajo priti do kakršnih koli odgovorov, ki se nam porajajo ob določeni problematiki. Kaj šele do zaključkov. Nujno potrebno je le sodelovanje biologa in umetnika.

 

Generaliziano poznamo tri različne skupine bioumetnikov: Prva skupina med seboj prepleta bioznanost in umetnost s pomočjo intermedialne senzoričnosti. Druga skupina kritično analizira in aktivistično reflektira najnovejše znanstvene teorije in prakse, tretja pa pomaga avditoriju razumeti najnovejša znanstevno-biološka odkritja.

 

Bioumetnost je ena od osrednjih vej razvojne umetnosti. Velikokrat se zgodi, da ko umetnik enkrat vstopi v znanstveni laboratorij, za vedno ostane v njem. Eden takšnih je brazilec Eduardo Kac, ki pripada pionirski generaciji bioumetnikov. On razume bioumetnost kot presečišče filozofije, znanosti in estetike. Tehnopoezijo laboratorijsko analizira in jo posledično - Pozor! - biološko vizualizira. V izteku prejšnejga tisočletja je razstavljal umetnine, ki so se dobesedno borile za življenje samo. Eden večjih umetniško-zgodovinskih fenomenov naše regije je, da mu je galerija Kibla ob razstavi v Mariboru leta 2000 objavila monografijo z naslovom Telepresence, Biotelematics, Transgenic Art.

 

Mikroskopiranje: Tistega leta 2000, ko je izšla njegova knjiga, je Eduardo Kac sprožil veliko planetarno razpravo oziroma gromozansko polemiko o posledicah manipuliranja s transgenskim materialom. Njegova ikonična umetnina zajklja ALBA je v svojem bistvu - transgensko manipulirana florescentna žival, ki nam še danes prek umetnosti sveti sredi noči. Eduardo Kac nas obvešča, da s svojo radikalno bioumetnostjo preoblikuje ali celo izumlja žive organizme. Evolucionira živo, golo živost. Leta 2000 je zapisal:

 

ALBA je nedvomno zelo posebna žival, toda rad bi, da smo si na jasnem, da je njena genetska enkratnost samo ena od komponent umetniškega dela. Moje transgensko umetniško delo - ZFP- zajklja, vključuje kreacijo zelene fluorescenčne živali, njene socialne integracije in želje za javno debato, ki ji bo po vsej vrejetnosti sledila. Vse to moramo opraviti z veliko obzirnostjo. Predvsem pa moramo z vdanostjo vzgajati, spoštovati in ljubiti nastalo življenje.

 

Bioumetnost je vzporedna evolocijski umetnosti, izhajajoči iz kozmogonije. Eduardo Kac se je že takrat dobro zavedal, da bo njegova ideja gensko spemenjene angora zajklje v fluorescentno svetleče bitje sprožila planetarno debato najvišje vrste. Poglejmo genezo nastanka tega prelomnega transgenskega umetniškega dela, ki se je odvijala, od leta 1998 do leta 2000. Med drugim je bila dokumentirana tudi v galeriji KIBLA (Avignon - Sao Paolo - Maribor).

 

Dokumentacija transgenskega umetniškega projekta ALBA (Procesualni prepis. Pričujoča dokumentacija ni moj prevod):

 

Geneza - Fluorescenčna bakterija oddaja cian in rumeno svetlobo, ko jo izpostavimo UV žarčenju (320 nm). 

 

Geneza - Spreminjanje Morsove kode v temeljne pare DNK.

 

Geneza - Populacija fluorescenčnih klonov bakterije vsebuje sintetični gen (proizvedel ga je Eduardo Kac). Ta novi gen dekodira stavek iz knjige Geneza: Naj človek ima oblast nad ribami morja in nad pticami zraka in nad vsako živo stvarjo, ki se premika po zemlji.

 

Meduza (Aequorea Victoria) - Gen za fluorescenčni protein je pridobljen iz meduze.

 

ZKF-K9 - Izdelovanje ZFP K-9: (a) Oplojena jajčeca odstranimo samici (b) DNK, ki nosi ZFP gene, injiciramo v samčevo zajedro (c) Jajčeca vsadimo v nosilko. ZKF-K9 - Strukturo zelenega fluorescenčnega proteina sta ustvarila Fan Yang in George N. Philips jr., z Rice University in Larry Moss s Tuffs University School of Medicine. Vizualizacijo pa je oblikoval Tod D. Romo z Rice University. 

 

Geneza - Plazmid je bil z genom Geneze vstavljen v bakterijo E. coli. Bakterija Geneze ima cian fluorescenco in si deli Petri posodo z drugo kolonijo bakterij E. coli, ki ima rumeno fluorescenco, vendar nima pa gena Geneze.

 

Komunikacija transgenskih bakterij se razvije kot kombinacija treh vidnih scenarijev: 1. – cian bakterije dajo svoj plazmid rumenim bakterijam (in obratno), generirajoč zelene bakterije; 2. – ni nikakršne donacije (ohranijo se posamične barve); 3 – bakterije skupaj izgubijo svoj plazmid (postanejo blede, oker obarvane).

 

Geneza: Prevod mutiranega gena v angleščino. Na koncu razstave se je spremenjen biblijski stavek dekodiran ponovno bral, ponujajoč uvide v proces transgenske medbakterijske komunikacije. Osmi dan: Delo vsebuje kupolo, v kateri biva biobot (robot z aktivnimi biološkimi elementi v telesu) kot del ekološkega sistema, ki je sestavljen iz transgenskih organizmov. Biobota delno aktivira bakterija v njegovem telesu, delno pa ga nadzorujejo sodelujoči in sodelujoča na medmrežju ...

 

Leta 2000 smo dobili bioumetnino ALBA! Vzorec se spremeni: ni le dobro vedeti, dobro je tudi videti! Pred dvajsetimi leti smo v ALBI videli umetno proizvedeno življensko obliko. V živem smo prepoznali njen estetski potencial. Edurado Kac pravi, da mora imeti vsak vzgojni (vzrejni) projekt vnaprej organizirano in nadzorovano vizijo. Jasno je, da nova tehnološka orodja spodbujajo biološko revolucijo. Živali in rastline so tako postale medij umetniškega samospraševanja.

 

Seveda ne mislim po dvajsetih letih razkriti bazične skrivnosti o zajklji ALBI. Ravno v skrivnosti biva metafizika umetnosti. Sploh pa, ali je potrebno po zadnjem virusu še komurkoli dokazovati, da človeštvo nujno potrebuje kritično bioumetnost, da jo je nujno proizvajati in razstavljati? Če bi se danes srečala s prijateljem Eduardom v Ljubljani, bi se objela, saj je prvi val epidemije že za nami.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
17
08.07.2020 23:30
Ideja o podvigu, s katerim bi z oblasti spravili janšistične fašiste, predstavlja največji možni mentalni domet naše dvorne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
9
08.07.2020 11:30
V Sloveniji se je obsedenost z oblastjo obdržala do današnjih dni, saj privrženci revolucionarnih tradicij začno s protesti in ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste
26
06.07.2020 00:30
Napovedovali so tesen izid, morda celo zmago opozicijskih socialistov, ki so šli na volitve s koalicijo Restart, pa se je na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.034
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.270
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.049
04/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.769
05/
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
Bine Kordež
Ogledov: 1.607
06/
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.770
07/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.397
08/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.232
09/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.084
10/
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.077