Komentar

Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan

Čeprav državi grozi še ena epidemija koronavirusa, nas to lahko manj skrbi kot izjemno polarizirana politika, zaradi katere so Slovenci razklani kot že dolgo ne. Da narod, ki je razdeljen, ne more dolgoročno obstati, so vedeli stari modreci. Primero s hišo, ki je sama v sebi razdeljena in zato ne more obstati, najdemo celo v Svetem pismu, v politični zgodovini zadnjih dveh stoletij pa jo je aktualiziral ameriški republikanski predsednik Abraham Lincoln.

25.06.2020 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   House Divided   republikanci   demokrati   Abraham Lincoln   Slovenija   epidemija   opozicija

Razumljivo je, da opozicija na vse načine poskuša dokazati, da se vlada ni dobro odrezala v tem času. Če bi bili podatki glede števila okužb in smrtnosti slab(š)i, bi bila to voda na njen mlin. Vendar podatki niso dovolj slabi, da bi koristili opoziciji.

Hiša, ki je sama proti sebi razdeljena, ne more preživeti, je Abraham Lincoln 16. junija 1858 povedal pred veliko množico na republikanski senatni konvenciji v Springfieldu in tako parafraziral Jezusove besede, ki jih povzemajo MatejMark in Luka. Relativno radikalni kandidat za senatorja Lincoln je govoril o hudi razklanosti v tedanji ameriški družbi, ki jo je sprožalo vprašanje sužnjelastništva. Danes marsikdo pozablja, da ni šlo le za spor med abolicionostičnim, kapitalističnim Severom in nazadnjaškim, takorekoč fevdalnim Jugom (kjer so zaradi ekonomskih razlogov zagovarjali suženjstvo), ampak tudi za načelno nesoglasje med liberalnejšimi republikanci in konservativnejšimi demokrati. Lincoln je bil republikanec, goreč abolicionost in kasneje tudi vojni predsednik, saj je Združene države Amerike vodil v času državljanske vojne (1861-1865), ki jo je sprožilo prav vprašanje suženjstva. V teh dneh se zaradi zadeve George Floyd neštetokrat zastavlja vprašanje, koliko so temnopolti Američani de facto še vedno "drugorazredni državljani". Mnogi Evropejci, sploh intelektualci so ob tej dilemi vehementno moralizirali, da gre za pravno kot tudi politično vprašanje. Kar pravzaprav sploh ni res, kajti kdor vsaj malo pozna ameriški družbo in njen "sistem funkcioniranja", bo vedel, da so v elitistični ameriški družbi diskriminacija, neenakost oziroma drugorazrednost ekonomske in socialne kategorije. In nič drugega.

 

Za primerjavo bi lahko pogledali strukturo protestnikov, ki vsak petek poskrbijo, da prestolnica ne podleže v postepidemičnemu mrtvilu: seveda so med njimi tudi politični aktivisti, radikalci in naključni simpatizerji "upora proti sistemu", vendar je slika popolna šele tedaj, ko tej pisani množici dodamo še tiste, ki najraje govorijo o diskriminaciji, krivicah, nekakšnem fašizmu in kršitvah ali omejevanju svojih pravic s strani represivne vlade. Prav ta kategorija protestnikov namreč kompromitira celoten državljanski angažma, kajti gre za ljudi, ki jih skrbi le ohranitev statusa quo; torej bi za vsako ceno želeli še naprej ostati med privilegiranci. Gre skratka v glavnem za ekonomske motive.

 

Lincoln - in pred njim Jezus skoraj 2.000 let nazaj, je z mislijo o hiši, ki je od znotraj razdeljena in kot takšna ne more preživeti prav dolgo, dandanašnji izjemno aktualen. Ne le v Združenih državah ali Evropski uniji, pač pa tudi v Sloveniji, kjer je "hiša razdeljena" med dva tabora, premirje med njima pa je vsak dan težje vzpostaviti. Pri nas sicer nimamo moralnih dilem, s katerimi se upravičeno soočajo Američani, Britanci, Belgijci, Francozi in vsi narodi, ki so svojo ekonomsko stabilnost gradili tudi s pomočjo temnopolte suženjske delovne skupine iz svojih kolonialnih posestev ali pa genocidom nad staroselci. Imamo pa Slovenci "House Divided", ko gre za t.i. polpreteklo zgodovino.

 

V zadnjem času je poleg odnosa do sprave svojevrstno, družbeno relevantno vprašanje postal tudi novi koronavirus oziroma ukrepi vlade v času epidemije. Razumljivo je, da opozicija na vse načine poskuša dokazati, da se vlada ni dobro odrezala v tem času. Če bi bili podatki glede števila okužb in smrtnosti slab(š)i, bi bila to voda na njen mlin. Vendar podatki niso dovolj slabi, da bi koristili opoziciji, še najmanj pa stranki, ki se še kar imenuje po Marjanu Šarcu. Seveda je iz moralnega vidika skrajno neokusno, da poskuša nekdo politično profitirati celo iz števila mrtvih med epidemijo, ampak od kdaj pa je slovenska politika moralna?

 

Pa ne samo nemoralna. Tudi nespametna, kratkovidna in komunikacijsko slaba. Kdor je leta in leta sejal veter, ne more zdaj računati na to, da se njegovi nasprotniki ne bodo začeli posluževati podobnih subverzivnih metod. In sicer nad državo, ki je čez manj kot leto dni določena za predsedovanje Evropski uniji, razmere "na terenu" pa niso videti najbolje. Kričači na ulicah in trgih vsekakor ne vzbujajo občutka varnosti in stabilnosti. Torej tistega, kar država ta hip najbolj potrebuje. Kdo bo politikom iz obeh polov pomagal znebiti se strahu, ki hromi njihovo zmožnost logičnega razmišljanja?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
13
07.08.2020 23:50
Prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Ljubljano ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Prvi visoki ameriški obisk po več kot ... Več.
Piše: Igor Mekina
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
11
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.568
02/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.222
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.776
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.537
05/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 11.014
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.574
07/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.386
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.343
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.438
10/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 994