Komentar

Nov državni praznik: Dileme o tem, kateri datum je najprimernejši za dan športa

Planica je res slovenski nacionalni praznik. Tako ga dojemajo državljani, tako ga dojemajo mediji, ki oglašajo Planico kot praznik slovenskega športa. Pa datum? Planiški skoki so tradicionalno v marcu. Datum prireditve varira med recimo 10. In 20. marcem. Na voljo sta dve možnosti, ali da se določi fiksni datum, recimo 21. marec, prvi spomladanski dan, kar utegne zopet povzročiti težavo, saj prvi spomladanski dan ni nujno 21. marca. Lahko pa praznični dan določimo tako, da izberemo en dan med prireditvijo, morda zadnji dan, ki je običajno nedelja in se na ta dan podeljujejo planiške nagrade najboljšim letalcem na svetu.

27.06.2020 15:09
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   dan športa   praznik   Planica   Slovenija   zakon   poslanci

Foto: Mediaspeed

Važno je, da je slavje, važno je da vihrajo zastave, važno je, da sleherni Slovenec živi za našo Planico. Takšne spontanosti v Sloveniji ne doživlja niti en datum, ki je proglašen za praznik.

Preslišal sem, kdo si je izmislil, da bi v Sloveniji kot eni redkih držav slavili šport in en dan v letu celo razglasili za državni praznik. Ne sicer za dela prosti dan, ampak vseeno praznik. Vsaj dve vprašanji sta se mi postavili ob gledanju prenosa iz parlamenta. Najprej, ali naj bo praznik dela prosti dan, in kateri datum naj uzakonimo? Oboje je aktualno in kar nekam nejevoljen sem, ker je bil zakon že sprejet, zato takoj predlagam spremembo, ki se mi zdi smiselna. Najprej to, da naj bo to praznik, ki je hkrati tudi dela prost dan. Med prazničnimi dnevi imamo vsaj dva dneva v rezervi - in sicer 2. januar in 2. maj. Oba prosta dneva slavimo le v Sloveniji in še kakšnih dveh, treh "eksotičnih" državah. Nič narobe ne bi bilo, če bi en dela prosti dan zamenjali za dan športa. Če praznik športa ni dela prosti dan, pa tudi ni nobene škode.

 

Pomembneje je vprašanje datuma: kateri naj bo dan, ko se naj slavi šport in športniki. O tem, da si šport v Sloveniji zasluži praznični dan, mislim, da ni vprašanje, čeravno se s takšnim praznikom lahko ponaša izredno malo držav v svetu. A če smo Slovenci športni narod, si šport v Sloveniji to zasluži. Trši oreh se mi zdi določiti dan v letu, ko naj šport slavimo. Poslanci so omenjali kar nekaj dni v letu; dan, ko si je prvi Slovenec priboril olimpijsko kolajno, kar je bilo še pred prvo svetovno vojno in kolajno si je priboril za takratnega cesarja. Potem so tukaj slavni olimpioniki, ki so Slovencem priborili prgišče kolajn. Ali naj slavimo dan, ko so se rodili, recimo slavni Leon Štukelj, ali raje tisti dan, ko so dobili prvo olimpijsko kolajno? Potem so poslanci omenjali datum 1. oktober. Zakaj prav ta dan, sem preslišal, ampak so ga kasneje zavrnili, saj je to hkrati svetovni dan starejših, morda celo upokojencev.

 

No, potem so tu še dnevi, ko je bila Slovenija sprejeta v družino olimpijskih držav, pa datum, ko so slovenski športniki prvič zakorakali pod slovensko zastavo na svečanem defileju ob odprtju olimpijskih iger. Datum bi lahko počastil tudi prvo olimpijsko kolajno, ki jo je osvojil slovenski športnik za Slovenijo. V poštev bi prišel tudi datum, ko je bila na olimpijskih igrah prvič intonirana slovenska himna v čast slovenskemu zmagovalcu.

 

Skratka, datumov kolikor hočeš in s tem zagotovljena dolga razprava v parlamentu. Presenečen pa sem bil, ker poslanci niso upoštevali praktičnost datuma. Vsaj dva dogodka imamo v Sloveniji, ki sta tradicionalna in uveljavljena. Prvi dogodek je podelitev Bloudkovih nagrad. Nagrade podeljujejo najboljšim športnikom v tekočem letu. Datum podeljevanja nagrad je ob koncu leta, ko tekmovanja v glavnem mirujejo, razen zimskih športov. Ve se, kdo so najboljši in ti prejmejo nagrade in priznanja. Slavnostne proslave se udeležijo tudi vidnejši politiki in znani športniki. Podelitev je slavnostna in poslanci ne bi zagrešili, če bi datum, ko se ob koncu leta podelijo Bloudkove nagrade, proglasili za dan slovenskega športa in ga povzdignili v državni praznik.

 

Datum, ki so ga proglasili, da je nekje v mesecu septembru, kar je prezgodaj, da bi takrat proglašali najboljšega športnika leta. Datum je nevtralen in ne predstavljam si, da bi se lahko uveljavil kot dan športa v Sloveniji. Najverjetneje bo šel mimo, tako kot drugi prazniki, ki niso dela prosti dnevi, kot recimo Trubarjev dan, pa še nekaj je takšnih.

 

Ob iskanju najprimernejšega dne sem se spomnil na Planico. Smučarski poleti v Planici so resnično slovenski praznik. Ni Slovenca, da se tiste dni v marcu, ko so pod Poncami poleti, ne bi oziral proti dolini skakalnic in spremljal veličastno prireditev. Slovenski orli takrat igrajo tudi pomembno vlogo, saj nas redno osrečijo s kakšnim izvrstnim dosežkom.

 

Planica je kultno mesto, ne samo za slovensko skakanje in polete, ampak je kultno mesto za ves svetovni skakalni šport, saj so se prav v Planici zares rodili smučarski skoki, pa potem še poleti. Tradicionalna prireditev pritegne v Planico na tisoče obiskovalcev, od najmlajših pa vseh ostalih. Prireditve se udeležijo tudi športni asi vseh športov, če le imajo možnost in predvsem čas.

 

Tradicionalno se prireditve udeleži tudi ves politični vrh s predsednikom države na čelu. Brez kakršnega koli poziva planiško prireditev spontano okrasi na tisoče slovenskih zastav, kar za ostale slovenske državne praznike ni običaj. Slovencem je kakor nerodno izobesiti zastavo ob državnem prazniku, a v Planico pa ponesejo na tisoče zastav in vso prireditev objame domoljubno čustvo.

 

Planica je res slovenski nacionalni praznik. Tako ga dojemajo državljani, tako ga dojemajo mediji, ki oglašajo Planico kot praznik slovenskega športa. Pa datum? Planiški skoki so tradicionalno v marcu. Datum prireditve varira med recimo 10. In 20. marcem. Na voljo sta dve možnosti, ali da se določi fiksni datum, recimo 21. marec, prvi spomladanski dan, kar utegne zopet povzročiti težavo, saj prvi spomladanski dan ni nujno 21. marca. Lahko pa praznični dan določimo tako, da izberemo en dan med prireditvijo, morda zadnji dan, ki je običajno nedelja in se na ta dan podeljujejo planiške nagrade najboljšim letalcem na svetu.

 

Datum planiške prireditve se premika, pa kaj zato. Tudi velikonočni prazniki se premikajo, pa jih kljub temu praznujemo in ni nobenega problema. Ve se, da ko je planiška prireditev, vsa Slovenija živi za Planico. To je dejansko praznik. Ni važno, ali je 10. ali 20. marec. Važno je, da je slavje, važno je da vihrajo zastave, važno je, da sleherni Slovenec živi za našo Planico. Takšne spontanosti v Sloveniji ne doživlja niti en datum, ki je proglašen za praznik, zato velja razmisliti, da se uzakonjeni datum popravi. 

 

Ta popravek ne terja veliko napora. Upam, da sta razlaga in utemeljitev dovolj prepričljivi. Poslanci, ki so utemeljevali posamezne datume, se bodo poenotili ob ponujenem datumu in morda bo že naslednji marčevski dan praznik slovenskega športa. Pravi ljudski praznik.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
13
07.08.2020 23:50
Prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Ljubljano ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Prvi visoki ameriški obisk po več kot ... Več.
Piše: Igor Mekina
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
11
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.570
02/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.224
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.780
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.540
05/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 11.018
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.574
07/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.343
08/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.386
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.438
10/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.001