Komentar

Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več

Antifašistična Primorska! Pri Marku Breclju je svet etičnih zahtev do skrajnosti izostren. Njegov duh je izven vseh kategorij mišljenja. Predvsem je duhovit, ironičen in nesumiljen do pretvarjanja. V njegovi bližini se mi je ponovno potrdila misel, da umetnost resnično biva v duhovitosti. Vse bi zastavil, da bi jo sam zmogel.

27.06.2020 23:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Marko Brecelj   Primorska   Leonid Lipavski  

Ko ni dogodkov oziroma pričakovanj, ni časa. Čisto vse postane premor, medčasje, večnost. Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več. Potem pa ponovno obstajamo? Ko nekaj pričakujem, šele takrat začutim obstoj časa, pravi ruski absurdist Leonid Lipavski. Če se nam približuje neugoden umeten dogodek, se mu vnaprej zoprstavimo, z umetniškim dogodkom pa se zlijemo v večnost. Dogodek se s pomočjo časa odtisne v stil.

 

Natančno se zavedam, katere vsebinske enote znova in znova reflektiram. Zavedam pa tudi tistega, kar me sploh ne zanima. Zapisano brez vrstnega reda - ne zanimajo me insekti, plazilci, Lessingova dramaturgija, lovske koče, planinske koče, troli, hlevi, grdota, konzervativci, manekeni, turistični nasveti, flanela, uganke, plazovi, orožje in tipske hiše. Tisto, kar nas privlači, in tisto, kar nas odbija, se prepleta na podobnen način, kot se nam preplete jezik iz vseh ostalih jezikov. Preplet zanimanja in nezanimanja je valovita struktura zlogovnosti. Zaumnost in zlogomelodičnost nikakor nista slučajna atraktnost.

 

Rad se ponavljam: v umetnosti ne poznamo končnega in smiselnega cilja, poznamo pa lepo in etično. Tako sodobna kot razvojna umetnost izhajata iz konteksta. Zgodovina zlogomelodij izhaja iz zaumnih avantgardistnih izhodišč dvajsetega stoletja. Zaum je jezikovni eksperiment, dosežen s pomočjo zvočenga preigravanja. Svoj vrhunec je dosegel v obdobju pred prvo svetovno vojno in po njej na ozemlju Rusije. Uveljavil se je kot umetniško gibanje, ki je delovalo v območju poetskih eksperimentalnih praks in vizualne umetnosti. Umetniki zauma so proizvajali tudi svojo umetniško teorijo, ki je bila izrazito absurdistična. Za zaumne umetnike je bila značilna drža zavračanja dominantnih umetniških struj. To, kar jih je delalo drugačne, pa so bile ulične demonstracije kot posebna vrsta umetniškega dejanja. Zaumno umetniško gibanje je močno vplivalo na poznejše avantgardizme dvajsetega stoletja. V XXI. stoletju se neo-zaum pojavlja v posebnih vejah rapa.

 

Zlogomelodičnost je umetniška praksa performativnega umetnika Marka Breclja, ki je deloval na ozemlju Balkana od sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa vse do danšnjih dni. Definicija zloga: Zlog je akustična enota v besedi, ki je povezana z zakonitostmi tvorjenja besed in zakonitostmi poslušanja. Marko Brecelj je eden tistih umetnikov, ki me je s svojim umetniškim delovanjem močno zaznamoval. Po štirih mesecih premora sem se ponovno z njim srečal v Hrpeljah na Primorskem. Oba sva se odločila pospešiti najin čas in razpreti stavčno periodo pred avditorijem. Obstajajo stavki, katerih veljavnost ni pogojena s časom, v katerem so oblikovani, takšni stavki veljajo v vseh danostih. Ravno literarni izsledki nam kažejo, da je duh popolnoma drugače realen od stvarnosti. Zato je realnost nesmiselno oponašati, kaj šele obnavljati.

 

Antifašistična Primorska! Pri Marku Breclju je svet etičnih zahtev do skrajnosti izostren. Njegov duh je izven vseh kategorij mišljenja. Predvsem je duhovit, ironičen in nesumiljen do pretvarjanja. V njegovi bližini se mi je ponovno potrdila misel, da umetnost resnično biva v duhovitosti. Vse bi zastavil, da bi jo sam zmogel. Seveda pred vami nimam namena obnavljati večernega dogodka v Hrpeljah. Si pa želim ponovno komentirati Brecljeve zlogomelodije. Pogledati v njegovo zlogovanje uma, ki formalizira njegove do-do-govorjene nadpomene. Vse do očiščevalnih zlogomelodij, ki jih obredno prepeva. V njih poslušamo poetiko zlogovne zvočnosti, ki jo ritmizira. Pod določenimi pogoji pa zlogovnost spremenija v melodijo. Ko Brecelj pred nami sproži začetni zlog ostali zlogi zazvenijo v vsej svoji melodičnosti. Takrat nastopi posebno stanje duha. Petje Marka Breclja. Brez težav lahko zlogomelodije razglasimo za zmago duha nad stanjem stvari. To je umetnost, ki nastaja v razmahu biopolitike.

 

Z-logizacija (besede Fran ne zazana) izhaja iz eksperimentalne izkušnje besedne ontologizacije (besede Fran ne zazana). Iz metateoretičnih raziskav zaumnega jezika, iz dvajsetih let prejšnjega stoletja. Brecljeva z-logizacija in zvoko-zlogovnost formalizirati njegove dnevne pomene. Seveda duha ni mogoče racionalno definirati. Etična izhodišča pa so izostreno vidna. Če, želim komentirati Brecljevo zlogomelodičnost jo moram najprej kontekstualizirati, da bo razvidno iz katere eksperimentalno umetniške kontinuitete izhaja. 

        Najprej iz omejevanja logičnih pojmov. Idealisti menijo, da je človek prisiljen biti svoboden. Levi anarhisti pa, da je človek svoboden, ko dosledno proizvaja etično. Breclju se marsikaj gabi, čuti stud, do militantnih struktur. Breclju se gabi tiranija kapitala. Gabi se mu zlo. Prek samosvoje zlogovnosti sproža prevrednotenje vsega. Tudi tako gromozanskih pojmov kot sta zgodovina in vesolje. Umetnost je kategorično zanikanje determinizma, ideje, da se vse razvija po objektivnih zakonih, ki so neodvisni od človekove volje in njegovega delovanja. Marko Brecelj deluje. Nenehno. Zlogomelodije so ena od njegovih oblik delovanja, vsekakor pa ne edina. Vzporedno stvarnost gradi s pomočjo samoglasnikov in soglasnikov ter aleatorike. Zlogovna polarizacija je podobna ontološki polarizaciji med dobrim in zlim. Marko Brecelj je eden tistih, ki se vse življenje zavzema za omogočanje in uporabo javnega prostora. Kdo si bi mislil, da se bomo v XXI. stoletju ponovno borili za dostop do Trga republike.

 

Marko Brecelj je najprej antifašist.

 

Poglejmo v besedo: zlo! Že v naslednjem hipu moramo preusmeriti pogled v besedo; zel - slab, hudoben. Ravzila se je iz ide. g'hulo, kriviti se, odstopati od prave poti, ki je znana; krivina; varljiva; goljufiva.

Čeprav sem v svojih komentarjih skoraj vedno apologetski, moram danes  izraziti nestrinajne s predsednikom republike, da bo ob bok fantastičnemu dejstvu, vrnitvi Narodnega doma slovenski manjšini v večinski Kapitaliji vrgel na slavnostni dogodek najtemnejšo možno senco: priklonil se bo prostoru zla. To pa je zlohotno dejanje. Fašizem ni politična opcija, je absolutno zlo, ki ga je pokončala svetovna koalicija dobrega. Tako je bilo in nič drugače. Rad bi pogledal v obraz tistemu, ki misli nasprotno. Nič ni vmes, svet je na tem mestu surovo binaren. Kdor se prikloni zlu vstopi v svet zločinskosti. Nedvomno je, da je ta, ki je ubil Duceja - (vodjo) zločinskega podviga, bil morilec. A je ubil zlo samo! Grozljivo je dejstvo, da so Vodjo zločinskega podviga mrtvega obesili za noge in ga razobesili. Obvisel je vsem na ogled. Pokončano je bilo absolutno zlo. Pokončan je bil dikator. Sam sebe je tako brezsramno poimenoval. Zato je priklanjanje prostorom zla zlohotno dejanje, ki priziva zlo!

 

V tem primeru zlo ni nič drugega kot posledica arbitrarne odločitve močnejšega, podprte partikularnim interesom ____. Ali je v tem primeru zares v igri dimenzija etičnega, ki ustvarja ločnico med dobrim in zlim. Vendar, ali ne gre tu za neko drugo realnost, ki se zdi legitimna zgolj zaradi svojega kvazi etičnega diskurza moči, medtem ko ostaja njena "etična" resnica prikrita in zastrta, tako rekoč odrinjena, in sicer zato, da se lahko poslužuje učinkov, ki jih ustvarja, brez vsakega pomisleka?

 

(Pismo o zlu - dopisovanje med Spinozo in Blijenberghom, s komentarjem Dellusa, revijalni prikaz Ane Žerjav).

 

Sklepanje je nedvomno i(z)kustvo, ki nas navaja k spoznanju zakonitosti. Naj omenim, da besedo i(s)kustvo v ruščini prevajmo v slovenščino z besedo umetnost. Nacionalna identiteta je ponovno postala osrednja prostočasna dejavnost države, ki zakriva zlo samo. Menim, da bi se Marko Brecelj brez zadržkov strinjal z menoj. O, o, o, život šta je to?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
7
20.10.2020 21:00
Nastopil je čas za imena odgovornih za blamažo Fursa, za uničena življenja, za uničene družine, za (ne)znane bolezni, za vse ... Več.
Piše: Ivan Simič
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
8
19.10.2020 22:45
Vsak dan smo bližje trenutku, ko ne bo imelo več nobenega smisla iskati razlogov in krivcev za to, da smo kot država in nacija ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
22
18.10.2020 20:28
Slovenija se sooča s silovitim drugim valom Covida. Lahko bi rekli, da je bila naša fašistoidna vlada očitkom navkljub premalo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
18
18.10.2020 11:00
Naš predsednik vlade javnost redko sploh ogovori. Popolno nasprotje komunikacije in odnosa do državljanov, kakršnega vodi na ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kvartet med epidemijo: Predstava, ki je ne bo nihče nikoli videl
2
17.10.2020 20:40
Pred menoj je knjiga, namenjena predstavi, ki je ne bo nihče nikoli videl. Knjiga je posebne vrste umetniško delo, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
18
14.10.2020 21:30
Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
8
13.10.2020 21:00
Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
3
11.10.2020 22:40
Oblast se ni odločila le za ohranjanje stabilnosti velikih sistemov in kapitala, temveč je delovala na planu ohranitve ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
16
11.10.2020 21:00
Slovenija je končno dobila načelno koalicijo, ki lahko prepreči zdrs v iliberalno demokracijo. Koalicija ustavnega loka (KUL) bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Elektrike ni. Vse je samo - magnetizem.
4
10.10.2020 21:00
V petindvajsetih letih odkar je zaključil svoje izobraževanje naSchool of Audio EngineeringvAmsterdamu, se je izoblikoval v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
17
09.10.2020 00:00
Navdušeno navijanje za Rogliča in Pogačarja v drugi polovici septembra je krivuljo okužb z novim koronavirusom že pred desetimi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kratek esej o plačah: Je nagrajevanje v Sloveniji pošteno in pravično?
3
07.10.2020 21:59
Ena najbolj pogostih debat bo vedno o poštenem in pravičnem nagrajevanju in obdavčevanju dohodkov. Pri tem si seveda poštenost ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik iz karantene: Prvo neposredno bitko s koronavirusom smo dobili, a vojna bo še prekleto dolga.
4
06.10.2020 21:44
Dan po koncu karantene je oblačen, a za nas sije sonce. Stran od množic se sprehodimo po mestu in uživamo na svobodi. Čakamo na ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Bi Trumpova zmaga na novembrskih volitvah res prinesla konec sveta, kot ga poznamo?
7
04.10.2020 23:00
Komentar smo prejeli nekaj ur pred uradnim sporočilom iz Bele hiše, da je bil predsednik Donald Trump pozitiven na testu za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pismeni, polpismeni in nepismeni: Če ne bomo brali, nas bo pač pobralo
8
04.10.2020 11:00
Po bralni pismenosti odraslih se Slovenci spotikamo na dnu lestvice razvitih držav, ki so članice združenja OECD. Najbolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Modernistična svetloba Mileta Koruna: Večno vračanje k tistemu, česar še nikoli ni bilo
2
03.10.2020 21:55
Po petintridesetih letih imam namen komentirati umetniško gesto Mileta Koruna v predstavi Šest oseb išče avtorja . Poleg tega pa ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ali je obstoječi medgeneracijski sistem financiranja pokojnin vzdržen - in pravičen?
11
01.10.2020 22:00
Predlog dvigovanja upokojitvene starosti na 67 let ali še kako leto več doživlja veliko nasprotovanj. Razumljivo, da nekdo, ki ... Več.
Piše: Bine Kordež
Tovariši, priznajte si: Kordiševa Levica je res "shithole", usrana luknja slovenske parlamentarne demokracije!
11
30.09.2020 21:43
Spodobnost je vzel hudič. Podobno kot politični tednik Mladina v vlogi glavnega medijskega propagandista stranke Levica čedalje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
75 let OZN: Stara gospa s finančnimi problemi, ki je nihče več ne jemlje prav resno
5
28.09.2020 20:03
Tri četrt stoletja je vsekakor dovolj dolgo obdobje za oceno uspešnosti te največje svetovne organizacije, njenih dobrih plati ... Več.
Piše: Božo Cerar
Deset provokativnih vprašanj za zagovornike informativnih oddaj javne RTV Slovenija
13
27.09.2020 20:50
Levi intelektualci nas svarijo o nevarnosti, ki preti javni radioteleviziji. Ogroža jo Janševa vlada, ki RTV želi orbanizirati, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.812
02/
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.631
03/
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.216
04/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.834
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.814
06/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 1.978
07/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 1.941
08/
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
Uredništvo
Ogledov: 2.153
09/
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.655
10/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.676