Komentar

Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti

Puhlice o prekletih feministkah, možačastih nedojebankah in poženščenih impotentnežih so na Slovenskem ponarodele. Praviloma jih uporabljajo vojaško zdresirani in zvesti mentalni ujetniki kleropatriarhalnih ideoloških mitov, ki imajo bore malo skupnega z zgodovinsko in aktualno realnostjo tovrstne mentalitete in njenih dejanskih učinkov na družbo skozi zgodovino.

09.08.2020 11:00
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   feminizem   CSD   Soča   MNZ   Slovenija

Tokrat je burka pričkanja o neznosnih seksističnih žaljivkah odigrala vlogo preusmerjevalca pozornosti stran od nujno potrebne kakovostne razprave o socialni politiki, v aktualnem primeru pa tudi o delovanju policije in zdravstvenih institucijah ter ustrezni medsebojni povezanosti. 

Medijsko precej dolgočasen poletni teden je razburkal en ušiv tvit osebe, za katero premnogi državljani nikoli prej še niso slišali. Tviteraš, sicer zaposlen na Ministrstvu za notranje zadeve, je po tragični nesreči z utopitvijo dečka v Soči in javne kritične izpovedi staršev zaradi neustreznega delovanja pristojnih organov izbruhal besnilo nad kadri centrov za socialno delo. Žolčno je zapisal: "Slovenski CSDji so leglo feministk, nedofukanih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov."

 

Zakaj se izogibam identifikaciji avtorja najbolj popularnega tvita preteklega tedna? Odgovor je preprost. Ker je vsebina za umret dolgočasna, plitka in klišejsko v skladu s stereotipnimi verbalnimi izbljuvki najbolj nerazgledane in pregovorno ubožno artikulirane skupine ideološko blaznih patriarhalcev. Je samo neizvirna kopija neštetih enakih psovalnih pamfletov, ki ne premorejo avtorsko izvirnega pečata v nobenem smislu. Puhlice o prekletih feministkah, možačastih nedojebankah in poženščenih impotentnežih so na Slovenskem ponarodele. Praviloma jih uporabljajo vojaško zdresirani in zvesti mentalni ujetniki kleropatriarhalnih ideoloških mitov, ki imajo bore malo skupnega z zgodovinsko in aktualno realnostjo tovrstne mentalitete in njenih dejanskih učinkov na družbo skozi zgodovino.

 

Slovenska družba je v povprečju popolnoma neseznanjena s širšim kontekstom patriarhalne ideologije. Še bolj so ji tuji vzroki, nameni in učinki feminizma skozi čas. Izobraževalni program je na tem področju ničev, pač v skladu z družbo, ki je še vedno patriarhalna daleč mimo samozavedanja. Moške in ženske žrtve mitov in lažnih interpretacij so tudi formalno izobražene osebe, ki naj bi na svojem področju uživale ugled, a se v javnosti pogosto blamirajo z raznoraznimi bedastimi izjavami. Za pokušino navajam zgolj dve najbolj pogosti idiotski "mnenji" iz šovinistične zakladnice: 

 

"Spolne kvote pomenijo privilegirano kadrovanje nekompetentnih in nesposobnih žensk."

 

"V zgodovini ne obstajajo relevantni dosežki žensk na področju znanosti in umetnosti, kar dokazuje, da so manj inteligentne in sposobne od moških, (ki nam že celo zgodovino krojijo nenadjebljivo inteligenci naklonjen, razvojno zavidljiv in moralno zgleden svet)."

 

 

Brezmejna je moč ideološko pripadne omejenosti, ki vzbuja utemeljen sum, da tudi v poklicni sferi, v kateri posamezniki delujejo, ne ustrezajo kriterijem zadostne verodostojne presoje. Velja za pravnike, zdravnike, profesorje, socialne delavce ali za sfero kronično ideološko zlorabljane psihoterapije in interpretacijskim manipulacijam nevarno podvržene psihoanalize, s katero se dandanes ob prostem času vsebinsko selektivno "ukvarja" že skoraj vsak samoizpričan patriarhalen fanatik. Od javnega maličenja freudizmov bomo v Sloveniji kmalu izgubili ves smisel za humor.

 

Problem najbolj popularnega tvita v zadnjem tednu ni zgolj v psovanju! Čustveno nabito okrasje je manjši problem, čeprav postaja v javnem diskurzu razmnoženost sovražnega lajanja vedno bolj patološka in zaskrbljujoča. Pa vendar! Ničvrednost psovke se skriva v ničevosti vsebinske vrednosti in popolnoma enako velja za družbeno korektno trapanje idiotizmov brez rabe slabšalnih izrazov. Zavajajoče čvekanje – čeprav korektno ubesedeno – z izključnim namenom diskreditacije nekoga ali nečesa je seveda mnogo bolj zaskrbljujoče od divjega obmetavanja s psovkami ravno zato, ker nam v oči ne bode verbalno nasilje. In z mirno vestjo trdim, da je sporočilna malignost sovražnega govora povsem v sorazmerju s sporočilno malignostjo dostojnega diskreditacijskega besedičenja medijskih izbrancev.

 

Pogosto izpostavljanje umotvorov raznoraznih patriarhalnih ideologov po medijih, ki brez rabe kletvic propagirajo sveto preproščino adolescentnih frustracij, ki se preobrazijo v psevdoteorije seksizmov, tiranije arhaičnih ponotranjenih vlog ter animalne ravni tekmovalnosti v skladu s prvinskim zakonom narave, je še mnogo bolj škodljivo od neargumentiranih šopkov zmerljivk, ki same po sebi opozarjajo na obstoj odbijajočega nasilja. Če se "izobraževalne" patriahalne nebuloze redno pojavljajo celo v reviji s pomenljivim naslovom Ona, je jasno, kako globoko v riti smo.

 

Kakšen značajski nivo in razumski domet pričakujemo od javnih uslužbencev, zaposlenih celo na ministrstvih? Odgovor je, da ne pričakujemo nič več od niča, saj smo tovrstnih profilov, ki jim ideološka zasužnjenost pač močno nagaja pri rabi intelekta in morale, že vajeni. V dogodek, na podlagi katerega se je razbesnelo medijsko neurje, je bila neposredno vpletena tudi policija! Nekaj informacij, ki izkazujejo milo rečeno spornost, je javnost vseeno bila deležna. Oče in mama sta prejela obvestilo o utopitvi sina v Soči šele po več urah, zaradi česar tudi zagotovo pretresena brata predolgo nista mogla spregovorit s starši po telefonu. Po protokolu mora policija obvestilo o smrti svojca sporočit osebno. Vprašanje je, kaj neki so mečkali tako dolgo. V odgovoru za javnost smo prejeli pojasnilo, da je policija čakala na uradno identifikacijo ponesrečene osebe, preko česar bi se dokopali tudi do identitete staršev in kraja bivališča. Informacija, ki bi jo lahko preko Centra za socialno delo (CSD) Severna Primorska pridobili v nekaj minutah, mar ne? CSD je naposled staršem predal informacijo, kje se nahaja njun preminuli sin. Informacija, da so ga prepeljali v šempetrsko bolnišnico, je bila napačna. Ker dežurnega patologa ni bilo na voljo, so dečka prepeljali v Ljubljano na Inštitut za sodno medicino. Tudi ta informacija ni pomagala staršem, da bi se lahko ustrezno soočila in poslovila od sina. Vozila sta se po Sloveniji gor in dol. Pojasnilo za javnost? Razlog je bil v nedosegljivosti patologa. V drugi različici pojasnila pa Slovenija ne premore ustrezne sobe za takšne primere. Če to ni farsa, v kateri nastopa več med seboj neuigranih in dezorganiziranih institucij, pa ne vem, kaj farsa je! Nič posebnega v Sloveniji. 

 

Centri za socialno delo so zaradi kadrovske podhranjenosti in profesionalno sumljivega delovanja, ki v skladu s splošno slovensko hibo smrdi po negatvni selekciji in vprašljivi strokovnosti, vir kritik že vrsto let! Zato nezanemarljiv del javnosti z aktualnim besnim tviterašem tudi do neke mere sočustvuje. Sočutje je neutemeljeno, ker je diagnoza problema v omenjenem tvitu tipičen primerek zlorabe odmevnega tragičnega dogodka za zavajajočo in politikantsko tendenciozno propagando. Zato seveda ni čudno, da se je z razpečevanjem tvita v škandal vpletel vsaj eden izmed predstavnikov stranke SDS, ki preko medijev pod svojo taktirko širi zastarele patriarhalne nebuloze in seksistične primitivizme. Za vse, kar je narobe na svetu, je kriv feminizem. Ker zgodovina kleropatriarhalizma priča o izjemni idili sobivanja v miru, slogi in pravičnosti. Kdor verjame takšni pravljici, naj toži osnovno in srednjo šolo, ki jo je obiskoval, ker se o zgodovini ni naučil ničesar, o socialni psihologiji pa še manj! V primeru delovanja centrov za socialno delo gre še posebej za področje, kjer vladajo kvečjemu zastareli patriarhalni vzorci, tudi in predvsem na področju družinske politike. Feminizem, brez katerega demokracije, sanj o enakopravnosti in celo ljubezni ni, se Slovencev ni posebej dotaknil. Lezbični in gejevski aktivisti so bistveno bolj učinkoviti, agresivni in diplomatski po potrebi. Feminizem je v Sloveniji tako benigen, da nezanemarljiv del populacije dojema boj za pravice homoseksualnih oseb kot ključno in osrednjo sestavino feminističnega aktivizma. 

 

Ampak koga briga patriarhalizem, feminizem, otroci, družinska in partnerska vprašanja ter konkretni problemi centrov za socialno delo. Mi smo spet padli na raven bedakov, ki nas je sprovociral nek nerazgledan tviteraš v upanju, da bodo ženske, ki se trudijo identificirat s feminizmom, dovolj trčene, da bodo vstopile v njegovo igro. In točno to se je zgodilo. Po patriarhalnem stereotipnem psihopatološkem vzorcu so pravila igre takšna: Frustriran barbar v moški podobi skuša nabildat svoj ego s poniževanjem žensk in moških, ki ga frustrirajo. Vloga žensk (in še posebej žena) je v tem primeru jasna. Pričakuje se, da bodo izrazile globoko spoštovanje do barbara in na polno prizadete zajokale, kot da bebca z njegovimi prozornimi manipulacijami dojemajo skrajno resno.

 

In tako se je zgodilo tudi v tem primeru. Organizacije, ki naj bi delovale v imenu boja za enakopravnost žensk, in kopica moralnih borcev proti sovražnemu govoru, so na ves glas začeli jokat, kako globoka žalitev za določeno skupino žensk se je zgodila. Izražena je bila zgroženost, ker naj bi avtor s tistim žolčnim izbruhom na tviterju izpovedal, kako ničvreden naj bi bil kader po centrih za socialno delo. Prosim?! Podpiram feminizem. Sem feministka. Bolje rečeno: Podpiram antipatriarhalizem, ker dovolj dobro vem, koliko nepotrebnih muk in frustracij še danes nabija moškim ter koliko zmede in razočaranja ženskam. Domnevni borci za enakopravnost spolov pa me zdaj prepričujejo, da bi se morala počutit užaljeno, ker me je nek tviteraš ozmerjal s feministko?! Ozmerjal? Se hecate?! Zahvaljujem se mu za kompliment. Kdor uporablja feministično oznako kot slabšalni pojem, pa prav gotovo ne more uživat minimuma spoštovanja. Užalil je samega sebe.

 

Tudi flance o nedojebanih frustriranih ženskah, v kolikor jih izreka pojeban ideološki fanatik, niso relevantne. Ne fascinira me zlagana propaganda neinteligentnih patriarhalcev v učinkovitost svojega kurca. Frustracija nedojebanosti je ob njih minoren problem v primerjavi s frustracijami ob morebitni dojebanosti, še posebej dojebanosti v glavo. Moški, ki so napadani s strani patriarhalcev z zgodovinsko mantro o poženščenosti, se po navadi potuhnejo. Molčijo. Ne jokajo, ampak čakajo, da bo minilo. No, prav! Floskula o poženščenih moških nikakor ni stvar sodobnosti, še najmanj feministične sodobnosti. Od nekdaj so najbolj primitivni, tekmovalni, šibki in intelektualno sestradani moški šikanirali sovrstnike. Šikanirali so umetniške duše, intelektualce, pacifiste, ki so se izogibali vojski ... Celo zgodovino! Nič novega. Vsakič si izmislijo nekaj novega, da nakladajo o ničemer novem. Enkrat so krive mame, drugič pesticidi, tretjič vremenske razmere, četrtič odsotni očetje ... Renčijo šibki moški, ki skušajo z napadanjem drugih prikrivat paranojo pred lastno nemočjo. Nehajmo torej že cvilit in jamrat zaradi nečesa, kar predstavlja zgolj klic na pomoč. Pomagajmo vsaj z omembe vrednimi odzivi. Simbolna klofuta je včasih točno tisto, po čemer hrepenijo in kar potrebujejo "bullyji".

 

Tokrat je burka pričkanja o neznosnih seksističnih žaljivkah odigrala vlogo preusmerjevalca pozornosti stran od nujno potrebne kakovostne razprave o socialni politiki, v aktualnem primeru pa tudi o delovanju policije in zdravstvenih institucijah ter ustrezni medsebojni povezanosti. Enako, kot v primeru RTV Slovenija, Javne agencije za knjigo, v primeru katere so že vsi pozabili, kaj je bil sploh ključen cilj ustanovitve, in drugih enakih primerih med enakimi, so tudi centri za socialne zadeve doživeli svoj teden polne zaščite in obrambe. Potrditev vrednosti obstoja, kakršen pač je. Pomembno je, da obstajamo, dokler pač preživimo. Vse, kar presega cufanje za goli obstoj brez dosežkov, je prezahteven in povsem nezaželen zalogaj za slovenski živelj.

 

Sramota!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
8
20.09.2020 21:00
Slovenija je raj za novinarje in novinarke. Mnogi in mnoge po tem, ko se uveljavijo na svojem področju, naredijo vrhunske ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
4
20.09.2020 10:59
V vsakem getu deklice sanjajo o karieri plesalke ali pevke, fantje pa o karieri nogometaša ali reparja. Deklicam se po starem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Valie Export: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.
2
19.09.2020 21:00
Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
10
18.09.2020 21:20
Petkovi protivladni protesti so manifestacija alternativcev, ki jih razen stranke Levica pravzaprav nihče v tej državi ne jemlje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Z vsakim dnem smo bližje peklu, a se nam ne gabijo vonjave, ki se iz njega cedijo
2
29.08.2020 22:59
Romeo Castellucci v svojih predstavah velikokrat tematizira zlom krščankega raja oziroma to, kar nam je ostalo od njega. Ostalo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tajni agent Steinbuch, ta karikatura novinarja, sporočam Mladini, Repovžu in ostalim tetkam: Je*** se!
24
28.08.2020 10:58
V času, ko bojda potekajo razprave o novi medijski zakonodaji, se vsak dan znova kaže, kako pomembna je svoboda govora, pa tudi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.896
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.807
03/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.694
04/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.479
05/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.257
06/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.324
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.428
08/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.913
09/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.259
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 17.391