Komentar

Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!

Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev gospodarskega sodelovanja, ampak da se počasi umirjajo tudi druge strasti med državama. Kosovski premier in srbski predsednik sta v Washingtonu podpisala dokument, s katerim sta presekala politične, nacionalne in druge napetosti med Srbijo in Kosovom. V tem kontekstu je povsem nelogična odločitev slovenskega državnega Telekoma, da v takšnih obetavnih razmerah proda svojo poslednjo investicijo v tujini - kosovski IPKO net ...

15.09.2020 23:07
Piše: Aljoša Pečan
Ključne besede:   Telekom Slovenija   IPKO net   Kosovo   Mobitel   ZDA

Fotomontaža: portal+

Naivni so, ki si domišljajo, da Trumpove administracije ta posel ne zanima. Zanimivo je vedeti, kdo vse si je uspel pogledati dokumentacijo, ki se nahaja v t.i. tihi sobi na Telekomu Slovenije. Predvsem špekulacije, kdo gleda za koga in kaj jih še posebej zanima ...

O dokumentu, ki sta ga sredi avgusta na Bledu podpisala naš minister za zunanje zadeve Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo, sem že pisal. Na začetku tega meseca, torej nekaj tednov za Logarjem in Pompeom, sta v Beli hiši v navzočnosti Donalda Trumpa srbski predsednik Vučić in kosovski premier Hoti (ločeno) podpisala sporazum (1) o normalizaciji gospodarskih odnosov med Srbijo in Kosovom, ki ga je pripravil Richard Grenell, posebni Trumpov odposlanec za Balkan. O tem prelomnem dogodku in ruskem odzivu nanj je pred dnevi v Delu pisal že Borut Šuklje (vir). Sam sem kopijo sporazuma, ki ga je podpisal premier Hoti, dobil v manj kot pol ure po podpisu. Poslan mi je bil, še preden je prišel v roke medijem. Naključje? Mislim, da ne. Mislim, da je še mnogo takšnih, kot sem jaz, dobilo MMS tega sporazuma. Razlog? Telekomunikacije, seveda. 5G, če smo natančni.

 

 

Američanom je uspelo Srbom (in Kosovarjem) elegantno "podtakniti" klavzulo o 5G tehnologiji ...

 

 

Takole piše v "bullet" , kar pomeni, da bosta obe strani preprečevali rabo in uporabo opreme, ki jo nudijio nezaupanja vredni ponudniki telekomunikacijske opreme. Če je takšna oprema že v rabi, se obe strani zavežeta, odstraniti jo itn.. Zakaj me je  (nas je) ta del sporazuma tako zanimal? Zaradi Telemacha. Ne bom prav veliko zgrešil, če napišem, da bo tudi Telemach primoran prenehati uporabljati opremo Huawei. Drznem si napisati, da v kolikor so tudi Srbi podpisali identičen tekst, tam ne bo šlo tako zlahka. Namreč, Srbi bodo z razlago a contrario (če ne bo šlo drugače, bodo za pomoč zaprosili pravoznalca, pravnega teoretika in etičnega profesorja Mira Cerarja, v skrajnem primeru pa tudi kakšne lobiste od blizu in daleč) dokazali oziroma poskušali dokazati, da je Huawei trusted vendor, torej najvišje stopnje zaupanja vreden ponudnik. Pustimo se presenetiti ...

 

Daljši uvod je bil potreben in nujen zaradi tega, ker Telekom Slovenije zdaj odprodaja svojo zadnjo investicijo v tujini. In to prav na Kosovu - prodaja se, kot je znano, IPKO net.

 

 

Kosovski biznis

 

Zgodovina IPKO (v Sloveniji je takrat veljalo Mobitel & Mobikos) je zelo zanimiva. Spomnili se boste, da je Mobitel 31. oktobra 2004 podpisal koncesijsko pogodbo  po zmagi na mednarodnem razpisu za operaterja na Kosovu. Rezervirana so bila sredstva, tudi vodstvena ekipa, ki naj bi odšla na Kosovo je bila pripravljena. Splet okoliščin in ne naključij je Mobitel postavil takrat na hladno kljub boju, borbi in dokazovanju v svoj prav. Odvetnik Mobitela Azem Vlassi je naredil ogromno delo. A ni šlo. ZDA, Clintonova administracija, natančneje državna sekretarka ZDA Madeline Albright je bila proti oziroma smo takrat trčili ob njene intererse (tako politične kot poslovne), to si upam danes napisati. Kajti gospa je nekaj let po tistem, ko ni bila več del predsedniške administracije, potovala na Kosovo in se spotoma ustavila še v Sloveniji pri takratnem ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku.

 

Kar z malo grenkobe včasih berem kolumniste tega portala, ki ZDA postavljajo nad Boga, pravičnost in zakon, vsaj tako se zdi. Ne glede na to, da so velesila, demokratičnega ustroja – vsaj tako so si želeli Founding Fathers, kot smo to z zavestjo študirali na Pravni fakulteti, ko je bila Jugoslavija že klinično mrtva, nisem prepričan v njihova (tj. ameriška) iskrena prijateljstva s komer koli. Razen, ko gre za denar in so oni uspešnejši, je za njih bolj dobičkonosno. Iz tega obdobja (okoli leta 2000) se spomnim, ker sem sedel v avtu (te dni mineva natančno 20 let), pogovora Dimitrija Rupla z takratnim veleposlanikom Slovenije v Združenih državah glede njihove investicije v mobilno telefonijo v Sloveniji. Tako se je med drugim začela rojevati Vega, kasneje so bili pogovori v politiki (strankah), na vladi, zanimivo je bilo imenovanje prvega direktorja, Slovenca, ki je v zadnjem hipu odklonil podpis. Razlogi? Prav tako so finančne načrte pisali in sodelovali pri njih nastanku ljudje, ki so danes v vrhu slovenskega bančnega sistema.

 

 

Prodaja se tretji igralec

 

Torej z Mobitel & Mobikos ni bilo nič, "rodil" se je 2007 IPKO net (drugi operater na trgu Kosova), ki se dandanes prodaja. In naivni so tisti, ki si domišljajo, da ZDA - Trumpove administracije, ta posel ne zanima. Zanimivo je opazovati in poslušati predvsem, kdo vse si je uspel pogledati dokumentacijo, ki se nahaja v t.i. tihi sobi na Telekomu Slovenije. Predvsem špekulacije, kdo gleda za koga in kaj jih še posebej zanima. S sistemom pooblastil se da relativno enostavno vpogledati v dokumentacijo. Seveda je pa potrebno spoštovati kavtele tajnosti in zaupnosti in zato v javnosti nujno molčati o vsebini.

 

Konkurenca za nakup IPKO net je bila takrat precejšnja: na razpis je prispelo šest ponudb, med njimi tudi ponudba švedskega Tele 2, konzorcija IPKO v povezavi z ameriškim operaterjem Western Wireless International, podjetja Albacell v povezavi z norveškim operaterjem Telenor in Siemensom ter podjetja Kostela v povezavi s skupino Orange. In seveda Mobitel in Mobikos.

 

 

Bo v igro vskočil srbski tajkun?

 

No, pričakovana cena med 100 in 150 milijoni evrov ni skrivnost, številka je sprejemljiva glede na vse javno dostopne podatke v Sloveniji in na Kosovu. Boj bo torej hud. Bodo uspeli mogoče Srbi, ki si želijo tja (srbski Telekom), ali pa bodo ZDA zmagovalke tega nakupa? Angleži? S pomočjo Dragana Šolaka – Telemach?

 

A pravi boj se bo šele potem začel pri njih doma. V primeru zmage Donalda Trumpa bodo verjetno zakulisno demokrati (tisti del, ki to ve in je investiral) želeli tudi finančno participirati za nekdanje politične "zasluge", če pa zmaga Joseph Biden, potem bo zgodba javna. Po mojem vedenju in poznavanju. Kaj vse to pomeni za stanje v regiji in širše, pa bodo lahko bodo odgovorili diplomati, geopolitiki in analitiki. 

 

Želim si, da moji nekdanji sodelavci iz skupine Telekom Slovenija niso vsega tega pozabili, predvsem pa naj se zbudi država, ki dopušča prodajo ne samo t.i. družinske srebrnine, ampak sploh zadnje zlatnine, ki jo še ima. Naj pomisli. Marko Pogorevc, strateg za tuje trge, nekdanji prvi policist države, je tisti, ki je od samega začetka te zgodbe o IPKO zraven. Priznam, da si njegovega odhoda v pokoj ne znam prav dobro razložiti. Ali odhaja, ker ni več tujih trgov, ali je resničen razlog izpolnjevanje pogojev za pokoj, ali pa - kot je slišati -, ker je (iz)šolan častnik (oficir) JLA (srednješolska izobrazba miličnik) ni najbolj zadovoljen z ugledom, ki ga ima ta dosežena stopnja izobrazbe trenutno v Slovenji?

 

__________________

(1) Both parties will prohibit the use o 5G equipment supplied by untrusted vendors in their communications networks. Where such equipment is already present, both parties commit to removal and other mediation efforts in a timely fashion. (del sporazuma, podpisnega v Washingtonu, 4. septembra 2020)

 

 

Razkritje: Aljoša Pečan ni zaposlen na Telekomu Slovenije niti pri kakem drugem operaterju, MVNO, državnem organu. Ni na plačilnem seznamu lobističnih ali svetovalnih podjetij ter posameznikov, Za pisanja ne prejema avtorskega honorarja. Stališča in pogledi so njegovi osebni.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
8
20.09.2020 21:00
Slovenija je raj za novinarje in novinarke. Mnogi in mnoge po tem, ko se uveljavijo na svojem področju, naredijo vrhunske ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
4
20.09.2020 10:59
V vsakem getu deklice sanjajo o karieri plesalke ali pevke, fantje pa o karieri nogometaša ali reparja. Deklicam se po starem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Valie Export: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.
2
19.09.2020 21:00
Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
10
18.09.2020 21:20
Petkovi protivladni protesti so manifestacija alternativcev, ki jih razen stranke Levica pravzaprav nihče v tej državi ne jemlje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Z vsakim dnem smo bližje peklu, a se nam ne gabijo vonjave, ki se iz njega cedijo
2
29.08.2020 22:59
Romeo Castellucci v svojih predstavah velikokrat tematizira zlom krščankega raja oziroma to, kar nam je ostalo od njega. Ostalo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tajni agent Steinbuch, ta karikatura novinarja, sporočam Mladini, Repovžu in ostalim tetkam: Je*** se!
24
28.08.2020 10:58
V času, ko bojda potekajo razprave o novi medijski zakonodaji, se vsak dan znova kaže, kako pomembna je svoboda govora, pa tudi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Večno rivalstvo v vzhodnem Sredozemlju: Grško-turški spor spet blizu vrelišča
5
27.08.2020 22:31
Med Grčijo in Turčijo, ki sta obe članici zveze NATO, se razmere spet zaostrujejo. Njun sosedski spor, ki je posledica ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.912
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.809
03/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.698
04/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.298
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.481
06/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.327
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.429
08/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.915
09/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.263
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 17.391