Komentar

Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso

Petkovi protivladni protesti so manifestacija alternativcev, ki jih razen stranke Levica pravzaprav nihče v tej državi ne jemlje resno. Če ne bi o njih vsak petek vestno poročala nacionalka, bi jih že skoraj pozabili. Vlada jih je očitno odmislila, kajti v nasprotnem bi policija ravnala v skladu z načeloma zakonitosti in enakosti pred zakonom ter množico z baklami, ki po novem zažiga tudi lutke, mirno in dostojanstveno razgnala. Toda takšen odziv bi opešanim protestom dal novo energijo in celo nekakšno legitimnost, saj bi pisana druščina alternativcev nenadoma postala politični faktor, resna opozicija, predvsem pa bi izpadla kot žrtev naše preveč permisivne klerofašistične diktature. Zato je najbolje počakati, da petkovo ulično umetnost odplakne hladno in deževno jesensko vreme.

18.09.2020 21:20
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   petek   protesti   ulice   bakle   lutka   parlament   Ljubljana   Berlin   kultura

Foto: Televizija Slovenija

Del slovenske družbene, politične in ekonomske elite je sveto prepričan, da je država njihova lastnina, njihova zasebna last. Da jim posledično pripada tudi oblast in da so na njej lahko samo oni oziroma stranke njihovega establishmenta.

Marsikoga moti, ker smo spet pri dvojnih merilih, hipokriziji in kršenju načela enakosti pred zakonom. Če imamo omejitve glede zbiranja zaradi Covid-19, ki se jih vsi držimo, potem je res težko razumeti, da ne veljajo za množico protestnikov, ki se vsak petek zberejo na ljubljanskih ulicah in trgih ter protestirajo proti vladi. Slovenska policija ne želi težav, zato tolerira bistveno več, kot dopuščajo policije v drugih evropskih in svetovnih prestolnicah. Verjetno tudi zato, ker naši alternativci niso vsi popolni anonimusi, pač pa med pisano združbo demonstrantov najdemo tudi otroke in pastorke znanih, vplivnih in bogatih Slovencev.

 

Pravi pravcati generacijski konflikt se odvija na ulici: starši neizmerno uživajo v beneficijah kapitalizma, njihov podmladek glasno vzklika proti mračnjaški janšistični vladi, desničarjem, fašistom, gnilemu kapitalizmu itd., meter ali dva za njim pa diskretno hodi varnostnik. Očetje in matere pijejo šampanjec z ministri, poslujejo s šefi velikih državnih firm, sodelujejo visokimi vladnimi funkcionarji, se rokujejo in objemajo s premierjem, njihova mularija pa na ljubljanskih ulicah kriči "smrt janšizmu!". Za vsak primer jih skrbno varujejo, da se bivši mamin sinček ne bi prehladil ali da nekdanji očkovi punčki ne bi na nogo skočilo kako aktivistično vegansko govedo.

 

Vse skupaj je mešanica cankarjanske in bartolovske vaške komedije, ki se v samostojni Sloveniji zadnjih trideset let spreminja v farso. Kdor spremlja petkove proteste v Ljubljani, se bo samo čudil, kdo vse se jih udeležuje in predvsem s kakšnimi motivi. Edini res iskreni protestniki so tisti, ki vpijejo proti cepljenju otrok, ki trdijo, da je Covid-19 izmišljen, da je kapitalizem največje zlo pod soncem, ki verjamejo v ravno zemljo in chemtrailse itd. itd.. Ti ljudje so resda čudaški, popolnoma odbiti in jih človek težko razume v njihovem mikrokozmosu. Toda v primerjavi z vsemi oportunističnimi kulturniki, subvencioniranimi in bleferskim umetniki, ki jih skrbi edinole to, da bi jim klerofašistična oblast zmanjšala apanaže ali ukinila subvencije, ki jih prejemajo od države, so petkovi čudaki in pristaši teorije zarote odšli na ulice iz dejanskega prepričanja, da se borijo za boljši, lepši svet. Verjetno iz občutka krivde to počnejo tudi mamini sinčki in očkove punčke pod budnimi očesi varnostnikov, toda njim, naivnim dušam, ki so jih doma vseskozi zavijali v vato, je še manj jasno, kdo oziorma kaj je dejansko v ozadju te večmesečne farse s protivladnimi protesti.

 

Do čudakov in vseh, ki se zaradi iskrenega prepričanja v boljši svet udeležujejo protestov bodisi v Ljubljani bodisi v Berlinu ali Rimu, lahko gojimo spoštovanje. Tudi če se z njimi ne strinjamo, jim moramo priznati pravico, da tako razmišljajo. Da imajo pravico kritično razmišljati. In predvsem, da lahko svoje mnenje izražajo svobodno, brez strahu pred represalijami. V AvstralijiVenezueli, Iranu ali Rusiji, torej državah, ki so zelo po okusu nekaterih alternativcev, ki protestirajo vsak petek, takšnih protestov ne more biti, če pa že so, varnostni organi in tajna policija udeležence aretirajo. V Venezueli in Iranu tudi tako, da njihovi starši in sorodniki morda nikoli ne bodo izvedeli, kaj se je zgodilo z njimi. 

 

Svobode nam v tej državi - in za to smo lahko hvaležni tudi tem mračnjaškim, četudi zelo permisivnim klerofašistom na oblasti - ne primanjkuje, vsaj zadnjih trideset let ne. Medijski prostor še nikoli ni bil tako pisano pluralen, mainstram mediji še nikoli niso bili tako kritični do kakšne vlade in tako naklonjeni opoziciji. V čem je torej problem? V tem, da ga v bistvu ni. No, problem vseeno je, vendar nima zveze z vlado, Janšo, Pahorjem ali Aleksandro Pivec. Gre namreč za to, da je del slovenske družbene, politične in ekonomske elite sveto prepričan, da je država njihova lastnina, njihova zasebna last. Da jim posledično pripada tudi oblast in da so na njej lahko samo oni oziroma stranke njihovega establishmenta. Takšna mentaliteta, ki ji v anglosaksonskem svetu rečejo "self-entitlement", je na nek način že patološka, saj zastruplja posameznike kot tudi družbene odnose.

 

Govoriti o solidarnosti, delavskih pravicah, prekarcih in položaju malega človeka je postalo simptomatično, ko gre za alternativce, aktiviste ali fanatike stranke Levica. Kajti v resnici so njihove besede prazna slama, ki jo mlatijo v prepričanju, da jim kot elitistični avantgardi pripadajo državne subvencije, če je možno celo do smrti. O tem, kdo vse je ta "avantgarda", zlasti v kulturi, koliko desetletij se že oklepa funkcij v javnih zavodih, denimo muzejih in galerijah, pa v moji prihodnji kolumni.

 

Čas je, da razgalimo tudi najbolj prepovedane in tabuizirane teme v tej državi. Sploh v sferi t.i. kulturne politike. Že zdaj čutim, da se rojeva velikanski vihar ... Odlično!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
5
23.10.2020 21:00
Debet in kredit res pomenita ravnotežje in to je tisto, kar potrebujemo v tem trenutku, ko se spopadamo s pandemijo novega ... Več.
Piše: Keith Miles
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
11
22.10.2020 21:20
Izhodišča za program Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo je dokument, v katerem avtorji po začetni oceni stanja v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
12
21.10.2020 20:00
Ko v skupnost udari huda kognitivna disonanca, sta možnosti samo dve. Kakšna razpade na plemena, ki se najprej zmerjajo, potem ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
26
20.10.2020 21:00
Nastopil je čas za imena odgovornih za blamažo Fursa, za uničena življenja, za uničene družine, za (ne)znane bolezni, za vse ... Več.
Piše: Ivan Simič
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
8
19.10.2020 22:45
Vsak dan smo bližje trenutku, ko ne bo imelo več nobenega smisla iskati razlogov in krivcev za to, da smo kot država in nacija ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
22
18.10.2020 20:28
Slovenija se sooča s silovitim drugim valom Covida. Lahko bi rekli, da je bila naša fašistoidna vlada očitkom navkljub premalo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
19
18.10.2020 11:00
Naš predsednik vlade javnost redko sploh ogovori. Popolno nasprotje komunikacije in odnosa do državljanov, kakršnega vodi na ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kvartet med epidemijo: Predstava, ki je ne bo nihče nikoli videl
2
17.10.2020 20:40
Pred menoj je knjiga, namenjena predstavi, ki je ne bo nihče nikoli videl. Knjiga je posebne vrste umetniško delo, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
18
14.10.2020 21:30
Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
8
13.10.2020 21:00
Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
3
11.10.2020 22:40
Oblast se ni odločila le za ohranjanje stabilnosti velikih sistemov in kapitala, temveč je delovala na planu ohranitve ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
16
11.10.2020 21:00
Slovenija je končno dobila načelno koalicijo, ki lahko prepreči zdrs v iliberalno demokracijo. Koalicija ustavnega loka (KUL) bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Elektrike ni. Vse je samo - magnetizem.
4
10.10.2020 21:00
V petindvajsetih letih odkar je zaključil svoje izobraževanje naSchool of Audio EngineeringvAmsterdamu, se je izoblikoval v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
17
09.10.2020 00:00
Navdušeno navijanje za Rogliča in Pogačarja v drugi polovici septembra je krivuljo okužb z novim koronavirusom že pred desetimi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kratek esej o plačah: Je nagrajevanje v Sloveniji pošteno in pravično?
3
07.10.2020 21:59
Ena najbolj pogostih debat bo vedno o poštenem in pravičnem nagrajevanju in obdavčevanju dohodkov. Pri tem si seveda poštenost ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik iz karantene: Prvo neposredno bitko s koronavirusom smo dobili, a vojna bo še prekleto dolga.
4
06.10.2020 21:44
Dan po koncu karantene je oblačen, a za nas sije sonce. Stran od množic se sprehodimo po mestu in uživamo na svobodi. Čakamo na ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Bi Trumpova zmaga na novembrskih volitvah res prinesla konec sveta, kot ga poznamo?
7
04.10.2020 23:00
Komentar smo prejeli nekaj ur pred uradnim sporočilom iz Bele hiše, da je bil predsednik Donald Trump pozitiven na testu za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pismeni, polpismeni in nepismeni: Če ne bomo brali, nas bo pač pobralo
8
04.10.2020 11:00
Po bralni pismenosti odraslih se Slovenci spotikamo na dnu lestvice razvitih držav, ki so članice združenja OECD. Najbolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Modernistična svetloba Mileta Koruna: Večno vračanje k tistemu, česar še nikoli ni bilo
2
03.10.2020 21:55
Po petintridesetih letih imam namen komentirati umetniško gesto Mileta Koruna v predstavi Šest oseb išče avtorja . Poleg tega pa ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ali je obstoječi medgeneracijski sistem financiranja pokojnin vzdržen - in pravičen?
11
01.10.2020 22:00
Predlog dvigovanja upokojitvene starosti na 67 let ali še kako leto več doživlja veliko nasprotovanj. Razumljivo, da nekdo, ki ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.498
02/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.062
03/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.402
04/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.123
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.081
06/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.270
07/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 2.121
08/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.901
09/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.145
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 19.338