Komentar

Valie Export: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.

Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine postnacistične Avstrije, ki se je takrat in se še danes pretvarja, da je bila prisiljena vstopiti v nacizmem. Ko je Valie Export travmatizirala ruševine nacističnega rajha, je to počela prek ruševin stoletnih stavb avstrijskega patriarhata. To je svet jagdmode (lovske mode), v katerem so spolne vloge natančno določene. Celo v miljeju umetnosti: v odnosu med mojstrom in modelom. V celoti je zavrnila folklorno falokratično dominacijo, ki jo je narekoval avstrijski moški svet. Da, Valie Export je rušila moško mitomanstvo Dunaja, zatem pa celega sveta. Samo poglejte kinematografijo in ženske vloge tistega časa.    

19.09.2020 21:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Valie Export   feminizem   Ars Electronica   Dunaj   Dunajski akcionisti   Zlata Nika   konceptualna umetnost   Rudolf Schwarzkogler   Avstrija   Peter Weibel

V zvezdniški drži, v usnjenem črnem suknjiču in usnjenih hlačah, ki jim je globoko izrezala razporek, je razkazovala svoje poraščeno mednožje. V rokah pa je držala brzostrelko.

Več kot logično bi bilo, da bi v današnjem komentarju nadaljeval s temo prejšnjega tedna, s pregledom in seštevkom medijskega festivala Ars Electronica 2020, a sem se odločil, da bom komentiral Valie Export, letošnjo dobitnico Zlate Nike, v kategoriji vizionarske / pionirske feministične medijske umetnosti. Leta 1967 se je Waltraud Lehner znebila tako očetovega kot moževega priimka. V celoti si je spremenila identiteto. Nadela si je ime in priimek Valie Export. S tem dejanjem se je odločno radikalizirala. Za svoj umetniški izraz je začela uporabljati svoje telo. S svojo novo identiteto in s pomočjo naseljene skulpturalnosti je vzpostavila konceptualistično umetniško držo znotraj izvrstne, a pretežno moške skupine Dunajskih akcionistov.

 

Konceptualna umetnost pripada najprej vizualni, šele za tem literarni, zvočno-glasbeni in plesni umetnosti. Večinoma je to avtoreflektivna umetnost. Konceptualno delo želi s svojo gesto potrditi misel, da je v vsaki umetnini, v vseh časih, najprej prisotna ideja umetnine, šele kasneje nastopi njena materializacija. Da, konceptualna umetnost razstavlja umetniške ideje.

 

 

Valie Export je rušila moško mitomanstvo Dunaja. 

 

Smo leta 1968, v Münchnu, na filmskem festivalu: Valie Export si je poveznila čez glavo čvrsto škatlasto ohišje in si z njim prekrila razgaljeno telo. Na sprednji strani si je namestila dve odprtini ter ju prekrila z zavesama. Z napisom je pozvala gledalce, da s svojimi rokami vstopijo v odprtini. Obvestila jih je, da so dobrodošli v njeni notranjosti in da se lahko brez zadržkov dotaknejo njenih prsi. Naslov te vplivne umetnine, ki jo je proizvedla v sodelovanju z umetnikom in teoretikom Petrom Weiblom, je Otipavajte. Dotaknite se kina. Gledalce je pozvala na umetniško projekcijo, ki jim lahko sproži erekcijo. Celotno performativno operacijo je upravljala z očmi. Z očmi je dala znak, kdaj lahko gledalec vstopi z rokama v umetniško polje, z očmi ga je opozorila, kdaj je trinajstminutne projekcije konec.

 

 

***

 

V današnjem komentarju se bom posvetil njenemu ranemu obdobju, ki jo je po impresivnem zaporedju pripeljalo v svet intermedijskih praks. S svojo umetniško držo je v vseh obdobjih izražala idejo - kako je to, biti ženska. V njenem drugem umetniškem valu v osemdesetih letih je na svoje telo priključila medijske proteze, največkrat v obliki elektronskih kamer. Intenzivno se je začela samoopazovati. Tretjo fazo pa lahko brez zadržka imenujemo integralistično obdobje. Razvijala jo je v XXI. stoletju. V zadnjem desetletju se je posvetila opazovanju notranjega dela telesa. Dobesedno! Nikoli se ni ponavljala, takšna je bila njena izbira. Svojemu telesu je vedno znova dodajala nove oblike - kljubovanja.

 

Vedno, ko govorim o umetnosti, govorim v relativnem sorazmerju med privzdignjenim govorom in analitičnim mnenjem ter njemu pripadajočemu sistemu. Tako bo tudi danes. Na glas izgovarjam: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.

 

Da, tudi avantgardna umetnost ima svojo tradicijo, ki nam omogoča, da se povežemo z vrednotami, oblikovanimi v preteklosti. V tem smislu ima vsak čas svojo predavantgardo. Prek nje se vzpostavlja nova tradicija. Z avantgardnimi vrednotami prejšnjega stoletja se vzpostavlja umetnost XXI. stoletja. V mojem svetu vrednot to nikakor ne moreta biti ne naci-kunst ne soc-realizem. Oba stila sta se nanašala na tradicijo. Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine postnacistične Avstrije, ki se je takrat in se še danes pretvarja, da je bila prisiljena vstopiti v nacizmem. Ko je Valie Export travmatizirala ruševine nacističnega rajha, je to počela prek ruševin stoletnih stavb avstrijskega patriarhata. To je svet jagdmode (lovske mode), v katerem so spolne vloge natančno določene. Celo v miljeju umetnosti: v odnosu med mojstrom in modelom. V celoti je zavrnila folklorno falokratično dominacijo, ki jo je narekoval avstrijski moški svet. Da, Valie Export je rušila moško mitomanstvo Dunaja, zatem pa celega sveta. Samo poglejte kinematografijo in ženske vloge tistega časa.    

 

Parafraziram jo: Le otipavajte me. Dotaknili se boste le umetnosti!

 

Smo leta 1968, v Münchnu, na filmskem festivalu: V svojem performansu z naslovom Akcijske hlače: Genitalna panika je s svojimi razširjenimi nogami perforirala sliko filmske industrije. Posnela je spolni konkretizem, filmsko dvorano tistega časa je razumela kot prostor moškega užitka. V zvezdniški drži, v usnjenem črnem suknjiču in usnjenih hlačah, ki jim je globoko izrezala razporek, je razkazovala svoje poraščeno mednožje. V rokah pa je držala brzostrelko. Z umetniško držo je branila svoj spol.

 

 

Ko je Valie Export travmatizirala ruševine nacističnega rajha, je to počela prek ruševin avstrijskega patriarhata. 

 

Valie Export je performativna umetnica, ki se je na samem začetku umetniške poti uprla falokratskemu filmskemu svetu, tako njegovim vsebinam kot plenilskim doktrinam. Njeno umetniško držo so mediji tistega časa imenovali "razširjena kinematografija". Doživljali so jo kot kritičarko moške modernistične zadrtosti. Njena akcija je bila popolnoma nepričakovana. Udarila je po sredi filma. S svojo umetnino je prekoračila materialni svet umetnine in zgodovino umetnosti. Oziroma je napadla idejo, da je vse v naprej determinirano. Prekoračila je tudi duh časa - leta 1968 - spolno revolucijo. Umetnik zanjo ni bil več le umetnik, temveč vodja metaformalnih praks; zanjo je bila v umetnini najpomembnejša formulacija ideje. Ravno formulacija, ki določi umetninško delo, je umetnina.

 

Formulacija: Gledam v oči moški genitalni paniki! Kritiki ranega modernizma so razumeli abstraktno umetnost kot umetnost kapitalizma. Samo pomislite na velike formate Pollockovih slik v penthausih New Yorka. Abstraktna slika je bila stilno vlita v modernistično oblikovano stanovanje. Ravno v takšen meščanski milje je Valie Export zarezala s svojo umetnostjo.

 

Digresija pred finalom: Naj na tem mestu odprem mit o umetnini Rudolfa Schwarzkoglerja iz leta 1969, ki je tudi pripadal skupini Dunajskih akcionistov. Ponavljam, to je mit: v performansu se je pred publiko in za kamero samokastriral. Rudolf Schwarzkogler se je zavestno odločil, da ne bo več proizvajal belih moških patologij, zato si je v performativni proceduri teatralizirano odrezal penis. Konec digresije.

 

Konceptualna umetnost ni bila poklicana, da ukine modernistično umetnost, kaj šele umetnost nasploh. Njena naloga je bila, da redefinira ontološka vprašanja o spolu. Umetniška sled Dunajskih akcionistov je s pomočjo radikalnih strategij spremenila svet umetnosti. Feministična projekcija Valie Export je sprožila ključna vprašanja o poziciji ženske v umetnosti - nasproti moškemu mitomanstvu. Valie Export ni sl edila mistično-ekološki črti konceptualizma, temveč feministično-tehnološki. Ravno ta je tista, ki je bila na Ars Electronici ovenčana z Zlato Niko. S feministično umetnostjo se je spopadla s sodobnimi režimi moči. V teh težkih in odurnih, a istočasno intenzivnih časih se je v človeštvu prebudila energija in pogum - za trajanje. Valie Export kljubuje svetu s svojim trajanjem v umetnosti. Imeli smo čast, da smo jo spoznali tudi v Ljubljani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
5
23.10.2020 21:00
Debet in kredit res pomenita ravnotežje in to je tisto, kar potrebujemo v tem trenutku, ko se spopadamo s pandemijo novega ... Več.
Piše: Keith Miles
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
11
22.10.2020 21:20
Izhodišča za program Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo je dokument, v katerem avtorji po začetni oceni stanja v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
12
21.10.2020 20:00
Ko v skupnost udari huda kognitivna disonanca, sta možnosti samo dve. Kakšna razpade na plemena, ki se najprej zmerjajo, potem ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
26
20.10.2020 21:00
Nastopil je čas za imena odgovornih za blamažo Fursa, za uničena življenja, za uničene družine, za (ne)znane bolezni, za vse ... Več.
Piše: Ivan Simič
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
8
19.10.2020 22:45
Vsak dan smo bližje trenutku, ko ne bo imelo več nobenega smisla iskati razlogov in krivcev za to, da smo kot država in nacija ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
22
18.10.2020 20:28
Slovenija se sooča s silovitim drugim valom Covida. Lahko bi rekli, da je bila naša fašistoidna vlada očitkom navkljub premalo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
19
18.10.2020 11:00
Naš predsednik vlade javnost redko sploh ogovori. Popolno nasprotje komunikacije in odnosa do državljanov, kakršnega vodi na ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kvartet med epidemijo: Predstava, ki je ne bo nihče nikoli videl
2
17.10.2020 20:40
Pred menoj je knjiga, namenjena predstavi, ki je ne bo nihče nikoli videl. Knjiga je posebne vrste umetniško delo, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
18
14.10.2020 21:30
Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
8
13.10.2020 21:00
Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
3
11.10.2020 22:40
Oblast se ni odločila le za ohranjanje stabilnosti velikih sistemov in kapitala, temveč je delovala na planu ohranitve ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
16
11.10.2020 21:00
Slovenija je končno dobila načelno koalicijo, ki lahko prepreči zdrs v iliberalno demokracijo. Koalicija ustavnega loka (KUL) bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Elektrike ni. Vse je samo - magnetizem.
4
10.10.2020 21:00
V petindvajsetih letih odkar je zaključil svoje izobraževanje naSchool of Audio EngineeringvAmsterdamu, se je izoblikoval v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
17
09.10.2020 00:00
Navdušeno navijanje za Rogliča in Pogačarja v drugi polovici septembra je krivuljo okužb z novim koronavirusom že pred desetimi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kratek esej o plačah: Je nagrajevanje v Sloveniji pošteno in pravično?
3
07.10.2020 21:59
Ena najbolj pogostih debat bo vedno o poštenem in pravičnem nagrajevanju in obdavčevanju dohodkov. Pri tem si seveda poštenost ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik iz karantene: Prvo neposredno bitko s koronavirusom smo dobili, a vojna bo še prekleto dolga.
4
06.10.2020 21:44
Dan po koncu karantene je oblačen, a za nas sije sonce. Stran od množic se sprehodimo po mestu in uživamo na svobodi. Čakamo na ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Bi Trumpova zmaga na novembrskih volitvah res prinesla konec sveta, kot ga poznamo?
7
04.10.2020 23:00
Komentar smo prejeli nekaj ur pred uradnim sporočilom iz Bele hiše, da je bil predsednik Donald Trump pozitiven na testu za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pismeni, polpismeni in nepismeni: Če ne bomo brali, nas bo pač pobralo
8
04.10.2020 11:00
Po bralni pismenosti odraslih se Slovenci spotikamo na dnu lestvice razvitih držav, ki so članice združenja OECD. Najbolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Modernistična svetloba Mileta Koruna: Večno vračanje k tistemu, česar še nikoli ni bilo
2
03.10.2020 21:55
Po petintridesetih letih imam namen komentirati umetniško gesto Mileta Koruna v predstavi Šest oseb išče avtorja . Poleg tega pa ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ali je obstoječi medgeneracijski sistem financiranja pokojnin vzdržen - in pravičen?
11
01.10.2020 22:00
Predlog dvigovanja upokojitvene starosti na 67 let ali še kako leto več doživlja veliko nasprotovanj. Razumljivo, da nekdo, ki ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.487
02/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.054
03/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.398
04/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.114
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.079
06/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.266
07/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 2.118
08/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.899
09/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.136
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 19.338