Komentar

Iz regij na občine ali zakaj naj bi bilo bolje iz majhnega na manjše

Očitno se politika ni ničesar naučila iz prvega, pomladnega protikoronskega odloka, ki ni dovoljeval gibanja izven meja občine stalnega prebivališča. Posledica je bila ta, da so se na relativno majhnem prostoru drenjale množice ljudi, ki bi prosti čas ali konec tedna preživeli kje drugje, nikakor ne v svoji domači občini. Dilema se zdaj ponavlja. Kaj je torej bolje: da se ljudje v lepem nedeljskem dnevu razpršijo po vesoljni Sloveniji, ali da se drenjajo na majhni površini? Ravno ko sem končal ta sestavek, sem izvedel, da najnovejši protikoronski ukrep dodatno krči prostor svobodnega gibanja. Z regij na občine. Nihče ni pojasnil, zakaj je bolje iz majhnega na manjše. Zakaj je boljša večja gostota na kvadratnem metru kot manjša na kvadratnem kilometru.

29.10.2020 21:29
Piše: Mire Steinbuch
Ključne besede:   gore   Kamniška Bistrica   Covid-19   karantena   omejitev gibanja   epidemija   občine  

Foto: Mire Steinbuch

Kaj je torej bolje: da se ljudje v lepem nedeljskem dnevu razpršijo po vesoljni Sloveniji, ali da se drenjajo na majhni površini?

Priznam, nič mi ni bilo jasno. V nedeljskem jutru, malo po osmi uri, sem pripeljal v Kamniško Bistrico in se vprašal, ali nisem nemara na ogromnem avtosejmu. Avtomobilske pločevine je bilo kot trave in odpadlega listja; ni šans, da bi nekam stisnil svoje ne veliko vozilo. In sem vozil in prežal na prazen prostor ob gozdni cesti. Našel sem ga šele nekaj sto metrov naprej od jase, na kateri parkiraš za Kogel. Prvotni cilj sem sproti spreminjal. Najprej Kamniško sedlo, nato Kalce mimo lovske koče, Kokrsko sedlo, nazadnje sem se podal na Žmavcarje.

 

Za ta prijeten, čeprav nedokončan izlet sem hvaležen naši vladi, ki pojma nima, kakšne so posledice prepovedi zapuščanja svoje regije. Na majhnem prostoru se drenja množica ljudi, ki sicer nikoli ne bi zašla na te poti in stezice. (Nočem biti nesramen, ampak med njimi sem opazil posameznike, ki se jim je videlo, da jim to okolje ni domače.) Kaj je torej bolje: da se ljudje v lepem nedeljskem dnevu razpršijo po vesoljni Sloveniji, ali da se drenjajo na majhni površini? 

 

Politika se očitno spomladi ni ničesar naučila iz prvega, podobnega protikoronskega odloka, ki ni dovoljeval gibanja izven meja občine stalnega prebivališča. Le kako bi se, ko pa nima stika z resničnim življenjem, resničnimi ljudmi in dejanskimi razmerami na terenu. V zadnjem času se celo politiki sklicujejo na zdravo kmečko pamet. Ko sem to slišal, se mi je takoj porodilo vprašanje: Zakaj je niso uporabili, ko so izdajali odloke in ukrepe proti koroni?

 

Predniki večine današnjih političnih osebnosti izvirajo s podeželja, torej s kmetij, kjer ne manjka zdrave kmečke pameti. So zdravo kmečko pamet pustili doma na kmetijah, ko so se priselili v mesto, ali kaj? Saj vem, da se s tem problemom srečujejo prvič, da jim ni lahko, a kljub temu bi lahko delovali malo bolj premišljeno, usklajeno med seboj in s strokovnjaki. 

 

Ko sva z ženo med prvim valom covida 19 krenila na vsakodnevni sprehod na Golovec, naju je neprijetno presenetila kolona ljudi na glavni magistrali – makadamski cesti od Observatorija proti Orlam oziroma Hrušici. V malodane strnjeni vrsti so korakali drug za drugim ali vštric. Hitro sva ugotovila vzrok (pre)obljudenosti. Zaradi odloka so zaprli nakupovalna središča in občinske meje. Potrošniki se niso imeli kam dati, zato so se prišli družiti na Golovec. In verjetno tudi na Rožnik, Šišenski hrib, Šmarno goro in ostale zelene površine, ki so najbolj pri roki. Saj s sprehodom kot takim ne bi bilo nič narobe, če bi svoje navade in razvade pustili v trgovskih centrih. Tam njihove smeti pospravljajo natakarji in snažilke, v gozdu pa nihče. V nekaj dneh so Golovec tako zasvinjali, da je bilo toliko ali celo več smeti kot pred uspešno akcijo Očistimo Slovenijo pred nekaj leti. Smeti, med njimi so bile tudi zaščitne maske (!), so ležale tudi ob manj obljudenih stezah, na katerih so se izgubljali hrupni pešaki in spraševali, kje se pride na Orle ali Rudnik ali v Hrušico. 

 

Malce sem se oddaljil od gozdne ceste iz Kamniške Bistrice v Konec. Najnovejši prometni znak, ki je tokrat okrogel, bele barve z rdečim robom, prepoveduje vožnjo v obe smeri, dovoljena je le lastnikom zemljišč in dostavi za tovorni žičnici. Toda mimo znaka so pred menoj peljali trije avti, po njihovi hitrosti sem sklepal, da jih je še nekaj pred njimi. Spominjam se, da so tukaj zamenjali že nekaj znakov, vsi so prepovedovali vožnjo, a jih nikoli niso upoštevali vsi vozniki. Nezadovoljno in nedisciplinirano ljudstvo, rojeno in vzgojeno na Balkanu, in ne na primer na Danskem ali Norveškem, si mora na nek način dati duška in izraziti svoj protest proti tistemu, kar ga v danem trenutku najbolj žuli. Še zlasti rado se upira tedaj, ko je malo možnosti, da ga začopatijo, čeprav se je to na tej cesti občasno že zgodilo. 

 

Kadar se ljudje ne upirajo zaradi česa konkretnega, se pa kar tako, da ne bi bili podobni marionetam. Lahko jih imajo za ovce, temu so se že privadili, vendar obstaja meja, in to mejo predstavljajo marionete, lutke, ki jih v teatru gledalcem nevidni upravljalci vodijo na nevidnih vrvicah. Ljudje, ki nekaj dajo nase, nočejo, da jih v življenju vidni upravljalci vodijo na nevidnih vrvicah. Vsaj trohico človeškega dostojanstva morajo obdržati, če želijo s prekanjenim pogledom ponosno zreti v svet. Morda se upirajo zaradi občutka nemoči, da bi ohranili vsaj minimalno samopodobo, ali občutka, da premalo nadzirajo svoje življenje. Nekateri, zlasti individualisti in tisti z oslabljenim črednim nagonom, pa občutijo ukrepe kot kratenje osebne svobode. Taki so še posebno problematični. 

 

Ta dan do bivaka na Malih podih nad Žmavcarji nisem prišel, ker mi je zmanjkalo kondicije. Tako pač je, če te nekaj mesecev pestijo zdravstvene težave, ki sicer nimajo nobene veze s korono, ker so se pojavile nekaj let pred njo. 

 

Ko sem sklenil, da imam vzpenjanja dovolj, sem sedel, zagrizel v energijsko ploščico in vsake toliko napravil nekaj požirkov mešanice elektrolitov in isostarja. Deset metrov pod menoj se je utaborila skupina treh parov. Vesela družbica, ki ni presegla dovoljenega števila članov. Ena izmed njih je začela ponujati kavo. Brž se je oglasil šaljivec in vprašal, če ima kavo za goste ali tisto pravo. Drugi se mu je pridružil in navrgel, da po barvi sklepa, da z njo hitro prežene vsak nezaželen obisk. Ko nebodigatreba opazi barvo, se mu začne tako muditi, da niti kave nima časa popiti. Salve smeha, ki so spremljale njuno zbadanje, so bile kot nalivi sončne svetlobe v mračnem koronskem vzdušju delno oblačnega in meglenega dne.

 

Ker sem bil od potu moker, kot da bi stopil iz pralnega stroja, ki se mu je pokvarila centrifuga, me je začelo zebsti. Da se ne bi preveč ohladil, sem začel sestopati, čeprav bi se še zabaval ob zafrkancijah živahne in vesele družbice. Na tej poti sicer ni bilo gneče, vendar naj samo za ilustracijo povem, da toliko ljudi, kot sem jih srečal ta dan, na njej nisem videl v 25 letih. 

 

 

P. S.

 

Naslednjega dne, ravno sem končal ta sestavek, sem izvedel, da najnovejši protikoronski ukrep dodatno krči prostor svobodnega gibanja. Z regij se je zmanjšal na občine. Nihče ni pojasnil, zakaj je bolje z majhnega na manjše. Zakaj je boljša večja gostota na kvadratnem metru kot manjša na kvadratnem kilometru. Kateri bo naslednji ukrep? Morda lockdown? Kaj pa lockout

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Janša, bodi frajer, preseneti levico in vso napredno Evropo: legaliziraj marihuano!
16
03.12.2020 22:00
Na Dunaju je ponovno prišlo do zgodovinskega dogodka, tokrat pod okriljem Komisije za droge, ki sodi pod Organizacijo združenih ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
220 let večnega Prešerna: Nestanovitno srce v skrbno nastavljeni mreži
6
02.12.2020 21:28
Slovensko srce je res nestanovitno, in mreže, v katere se je ujelo, so bile zares skrbno nastavljene. Po eni strani nič ne kaže, ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Odtisi časa: Vladavina prava, papeževa pamet in Rdeči noski
19
01.12.2020 22:30
Proti neumnosti so se bogovi bojevali zaman, je svojčas zapisal avstrijski mislec Karl Kraus. Neumnost pa ima moč vode kljub ... Več.
Piše: Anej Sam
Blagor kriznih razmer ali fenomen Jacinde Ardern
19
29.11.2020 10:00
Bistvo priljubljenosti Jacinde Ardern je v komunikaciji z ljudstvom in zaznavanju realnih namenov vlade s strani ljudstva! To ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Popolnost vesolja: Kozmični dež je misleča umetnina Tilna Sepiča
5
28.11.2020 21:54
V današnjem komentarju bom opazoval in komentiral umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj je Janševo pismo pomembno
11
27.11.2020 23:59
Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem ... Več.
Piše: Miha Burger
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
20
27.11.2020 01:00
Tisto, kar po mojem mnenju Slovenijo v teh časih pošteno tepe in rezultira v dejstvu, da ljudstvo nikomur več ne verjame, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
6
25.11.2020 22:00
Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim ... Več.
Piše: Keith Miles
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
11
24.11.2020 21:16
Do danes so se v Sloveniji močno namnožili časnikarji in časnikarke, pravnuki Cankarjevih literarnih žurnalističnih likov. Sama ... Več.
Piše: Denis Poniž
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
16
23.11.2020 21:30
V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč ... Več.
Piše: Keith Miles
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
19
22.11.2020 21:00
Zakaj se v Sloveniji zgodi tak rompompom vsakič, ko desne vlade izvedejo kadrovske menjave? Levica, ki je tej državi vladala tri ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje Rapalske meje: Nasilje in "etnična melioracija" bivše Julijske krajine
2
22.11.2020 11:00
Stoletnica Rapalske pogodbe in sveži izid slovenskega prevoda knjige Izbrisana identiteta tržaškega razumnika in publicista ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Tihomir in Kazimir
5
21.11.2020 21:49
Bolj oseben kot je moj današnji komentar, ne more biti. Posvetil se bom retrospektivni razstavi, posvečeni Kazimirju Maleviču v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
29
19.11.2020 21:36
Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
24
18.11.2020 23:05
16.11.2020 je Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti javno objavila ter na državni zbor in ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Zakaj so železničarji bolj cenjeni od nacionalkinih novinarjev na Kolodvorski
10
17.11.2020 21:30
Pred časom sem objavil tekst, v katerem sem prikazal poslovanje javneRTVhiše v zadnjih letih, dodal pa sem tudi primerjavo z ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zgodovina brez epike: Imeli bomo državo, če nam jo bodo globalni centri moči dovolili imeti, za kar pa moramo biti izjemno modri
12
16.11.2020 21:00
Če zavezniške sile ne bi pregnale Nemcev leta 1945, bi Nemci poveljevali Kraljevini Jugoslaviji in njenim narodom tudi dandanes, ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski odnosi z Združenimi državami po zmagi Bidena niso več pod vprašajem - ali pač?!
12
15.11.2020 22:58
Tviti predsednika vlade Janeza Janše ob nedavnih volitvah v ZDA so imeli tudi učinke, ki jih ne gre prezreti. V slovenski ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zmaga desnice na ameriških volitvah ni vprašanje
12
15.11.2020 11:00
Med zadnjimi volitvami v ZDA so se razgalili nekateri nauki za preizpraševanje politične situacije na celotnem Zahodu. Naj bo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zasmehoval je tako evropske cilindre, kot balkanske opanke
1
14.11.2020 22:01
Še danes je večini ljudi najbližja asociacija na avantgardno umetnost povezana z revolucionarnim komunizmom. Meni pa vedno znova ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
Keith Miles
Ogledov: 3.131
02/
Zakaj je Janševo pismo pomembno
Miha Burger
Ogledov: 2.677
03/
Polemika: Esej o opustošenju legalnosti, legitimnosti in ustavnosti volitev 2014
Žiga Stupica
Ogledov: 2.193
04/
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.243
05/
Janša, bodi frajer, preseneti levico in vso napredno Evropo: legaliziraj marihuano!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.858
06/
Odtisi časa: Vladavina prava, papeževa pamet in Rdeči noski
Anej Sam
Ogledov: 1.669
07/
220 let večnega Prešerna: Nestanovitno srce v skrbno nastavljeni mreži
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.253
08/
Blagor kriznih razmer ali fenomen Jacinde Ardern
Simona Rebolj
Ogledov: 1.382
09/
Se nam ponavlja zadnja kriza iz leta 2009? Vse kaže, da ne, vseeno pa bo ključen ponovni dvig domače potrošnje.
Bine Kordež
Ogledov: 920
10/
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 5.265