Komentar

Zakaj je Janševo pismo pomembno

Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem prostoru in posledično tudi med obema prostoroma, to je političnim in sodnim, pač določen način, orodje, tj. določena metoda argumentacije, ki jo je treba še temeljito preizkusiti in stalno preizkušati. O tem tudi pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Morda pa se bo celo kakšno drugo orodje komunikacije izkazalo za primernejše. A važno je le, da se najbolj odgovorni odločijo za to pot iskanja najprimernejše oblike, orodja, metode, kar je v tem pismu tudi nakazal slovenski predsednik vlade. Zato je Janševo pismo pomembno. 

27.11.2020 23:59
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Janša   EU   pismo   komunikacija   Evropska unija   vladavina prava

Fotomontaža: portal+

Ali ne poudarjamo stalno, kako je v demokraciji važna ločitev na tri samostojne veje oblasti, zakonodajno, izvršno in sodno? Zakaj se potem tega ne držimo?

Verjetno nisem edini, ki sem temeljito prebral Janševo pismo evropskim voditeljem. Sem eden tistih - in to so pozornejši bralci tega portala verjetno opazili -, ki zelo nasprotuje nastali izraziti polarizaciji v slovenskem političnem prostoru. Navsezadnje to dokazujem skoraj v vsakem od svojih prispevkov. In ker je Janša voditelj enega od polov te polarizacije, sem toliko bolj kritično pozoren do njegovih zapisov. Povrhu sem dokaj nenaklonjen tvitanju kot obliki komunikacije, kar tudi opisujem v prispevku na portalu+ pred nekaj meseci. Z Janševimi tviti sem seznanjen predvsem posredno, v zapisih v drugih medijih. Tudi zato sem to pismo, kot rečeno, pozorno prebral. In preprosto začutil, da je dobro, koristno in predvsem da opozarja na nujo nove oblike komunikacije v političnem prostoru; tako pri nas, kot v Evropi in povsod po svetu. Ja, Janša opozarja na nekaj, za kar se zavzemam in aktivno poskušam uveljaviti v političnem in medijskem prostoru že mnogo let tudi sam.

 

Na kaj mislim? Mislim na to, da je treba nujno poskusiti z novimi oblikami, načini in orodji komunikacije v političnem prostoru. Posebej v tem trenutku, ko je prevladala popolna zmeda, kdaj je neko vprašanje rešljivo po političnih odločitvah, kdaj pa po pravnih. In ko je nad vsem zavladala skovanka "vladavina prava". Konec koncev, ali ne poudarjamo stalno, kako je v demokraciji važna ločitev na tri samostojne veje oblasti (zakonodajno, izvršno in sodno)? Iz tega izhaja, da je izjemno pomembno čim bolj jasno določiti ločnico med odločanjem v političnem prostoru, kamor spadata zakonodajna in izvršna oblast, in odločanjem v sodnem prostoru, kamor spada sodna oblast oziroma nova skovanka "vladavina prava". Še pomembneje, jasno določiti načine komuniciranja v enem in drugem prostoru. Zagotovo najpomembnejše pa je čim bolj jasno in točno določiti način komuniciranja med obema prostoroma. Kdor hoče, ta vidi, da se Janša v pismu voditeljem Evropske unije dotakne tega problema. Hote ali nehote. Tega ne vem. A za kontekst tega prispevka to niti ni važno. Pa poglejmo vsaj na kratko, kje in kako se v pismu tega dotakne.

 

Zapisano je:   " … Vladavina prava po definiciji pomeni, da v primeru spora odloča neodvisno sodišče. In ne politična večina v katerikoli drugi instituciji. Če politični organ svoje odločitve poimenuje za 'vladavino prava', je s tem narejen prvi korak stran od realnosti. Sicer pa je EU utemeljena na vladavini prava. Na ločenosti izvršne, zakonodajne in sodne oblasti ... " – in malo naprej stoji čisto dober nasvet: "Potrebujemo spoštovanje drug drugega. Potrebujemo skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah EU. Potrebujemo institucije EU, ki ne bodo vključene v notranjepolitične spopade v državah članicah. Potrebujemo ravnanja, ki temeljijo na modrosti, kakršna je krasila ustanovne očete EU. Potrebujemo spoznanje, da temelj EU ni denar, ampak vrednote … "

 

Vsakemu, ki se dotakne politike, je kmalu jasno, da imajo odločilno besedo vedno voditelji, odločevalci. Pustimo vse ostale detajle kdo, kaj, kako. In če je voditelj, odločevalec, za iskanje poti k izboljšanju orodij komunikacije med obema ključnima prostoroma demokracije, pač obstaja realna možnost da se po tej poti tudi pride naprej v reševanju problematike te komunikacije. Ne več ne manj. Če je predsednik vlade za to, je to to. Se bo na tej poti kaj zgodilo. Ne glede na to, ali mu polarizacija odgovarja ali ne, se strinja z mnenjem, da je polarizacija škodljiva, ali se ne strinja. 

 

Po dolgih letih ukvarjanja s to problematiko sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem prostoru in posledično tudi med obema prostoroma, to je političnim in sodnim, pač določen način, orodje, to je, določena metoda argumentacije, ki jo je treba seveda še temeljito preizkusiti. Še več, stalno preizkušati. O tem tudi pišem skoraj v vsakem prispevku na portalu+. Morda pa se bo celo kakšno drugo orodje komunikacije izkazalo za primernejše. A važno je le, da se najbolj odgovorni odločijo za to pot iskanja najprimernejše oblike, orodja, metode, kar je v tem pismu tudi nakazal slovenski predsednik vlade.

 

Zato je Janševo pismo pomembno. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.548
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.115
03/
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.254
04/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.755
05/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.161
06/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.253
07/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.655
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.532
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.112
10/
Samo bedaki in virusi
Ana Jud
Ogledov: 2.880