Komentar

Popolnost vesolja: Kozmični dež je misleča umetnina Tilna Sepiča

V današnjem komentarju bom opazoval in komentiral umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ovinkarjenja: umetnina Kozmični dež je izjemno lepa. Rad se ponavljam: lepo ima v različnih obdobjih različne definicije, v XXI. stoletju je lepo tisto, kar je misleče. Točno takšno umetnino je proizvedel Tilen Sepič – mislečo.

28.11.2020 21:54
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Tilen Sepič   Ljudmila   Osmosa   ALU   Ljubljana   MIT   Luka Frelih

 To je univerzalistična umetnost brez kulturnih, ideoloških ali socialnih kontekstov, umetnost, ki operira s kozmičnimi osnovnimi delci.

Beseda - lep, - lepo se je po vsej verjetnosti razvila prek vmesnih pomenov. Lepo je tisto, kar je ustrezno, se prilagaja. Izhaja iz besede loipo – namazano z mastjo, namazano na kruh. Če je domneva pravilna, je sorodna praslovanski besedi - lep/iti, - na/lep/iti. Po eni od možnih razlag je sorodna tudi besedi lišpati. V današnjem komentarju mi bo ta etimološka domneva pomagala, da se bom lažje gibal v razponu med tem, ali je umetnina ustrezna ali nališpana. Opazoval in komentiral bom umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ovinkarjenja: umetnina Kozmični dež je izjemno lepa. Rad se ponavljam: lepo ima v različnih obdobjih različne definicije, v XXI. stoletju je lepo tisto, kar je misleče. Točno takšno umetnino je proizvedel Tilen Sepič – mislečo. 

 

Tilen Sepič je po poklicu produktni oblikovalec, dizajn je študiral na oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), v Ljubljani. Sam se nima za umetnika, a svoje produkte obravnava kot umetniška dela, saj jih razstavlja tudi v umetniških galerijah. Ta kontradiktorna pozicija je tema in motiv komentarja. Vsebina umetnine Kozmični dež pa je svetlobno-zvočna reakcija na kozmične žarke, na pljuske mionov, ki nas vsak trenutek znova in znova prebadajo, ne da bi se tega sploh zavedali. 

 

Ta pomembna umetnina je razstavljena v projektnem prostoru konzorcija OSMO/ZA. Dnevno jo gledam. Umetnino je produciral Laboratorij za znanost in umetnost – Ljudmila, umetniška vodja projketa je Maja Burja. Te dni sem zelo redek gledalec umetnine, saj vsi skupaj živimo v zastoju. Želim pa, da bi jo v prihodnje doživelo čim več ljudi.

 

Tilen Sepič je na prvi stopnji pri vzpostavitvi svoje detektorske mreže najprej proizvedel kompleksen produkt, ki ga delovno imenujem "aparatil". To je medij zaznavanja, ki detektira kozmične energetsko nabite delce – mione. Na drugi stopnji pa "aparatil" sproža svetlobno-zvočne odzive. Ko doživljaš v postavitvi gostoto mionov, šele vidiš in slišiš intenzivnost kozmičnih aktivnosti v naši resničnosti. V tem trenutku na svetu ni veliko produktov, katerih namen je, da reagirajo na naravni pojav, na preboj visoko energetskih mionov. Še manj je umetnin, ki proizvajajo s pomočjo mionov svetlobno-zvočno umetniško atraktnost.

Produktno oblikovanje kot posebno znanje se je v zadnjih tridesetih letih poudarjeno usmerilo k znanstvenim izhodiščem in iz njih oblikuje predmetnost. Tilen Sepič pa radikalizira to novoveško pozicijo produktnega oblikovanja. Samo da z njo oblikuje znanstveno-tehnološka izhodišča za sprožanje "aparatilov", da nam ti zaigrajo svojo kozmično svetlobno-zvočno ritmizacijo. To je njegov produkt.

 

Enciklopedična dejstva: V fiziki so mioni osnovni delci, ki jih kot elektrone uvrščamo v družino leptonov, njihov razpadni čas je 2,2 mikrosekundi, kljub temu pa jih lahko na površju Zemlje zaznamo, vendar tehnologije za takšne meritve dolgo niso bile dostopne izven laboratorijskega in raziskovalno-institucionalnega konteksta. Vse se je spremenilo leta 2017 s Cosmic Watchom (iz napovedi umetnine). 

 

Za potrebe umetnine je Tilen Sepič dobil od Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz Bostona znanstveno-tehnološke načrte za konstruiranje "aparatilov". Na tem mestu nastopi Luka Frelih z Ljudmilo (Staš Vrenko, Brane Ždralo). Neskončno pomembno je, da obstajajo v skupnosti produkcijske enote, ki umetniku omogočajo proizvodnjo tako zahtevnih novoveških praks, ki se radikalno razlikujejo od modeliranja z glino za potrebe podobarstva. Aparatili so do neke mere zahtevni produkti. Njihova velikost je 10 x 11cm. Sestavljeni so iz več kot sto elementov. Kompozitno so vpeti v krožni trak, v neke vrste aluminijsko orbito širine 1 cm. Izdelavo vseh elementov je vodil Tilen Sepič skupaj Luko Frelihom tako na Kitajskem kakor tudi v Sloveniji.

 

Ključni umetniški pojem, ki določa Kozmični dež, je proces. Procesualnost omogoča mreža sedmih "aparatilov", prostorsko vpetih s pomočjo jeklenih pletenk debeline 1 mm. V prostoru so videti, kot da bi lebdeli.

 

Digresija: Podoben učinek lebdenja so dosegli mladi tržaški umetniki, ko so leta 1927 v konstruktivističnem ambientu s pomočjo prozornih ribiških vrvic obesili svoje konstrukcije v prostor. Tako smo leta 1927 dobili v ambientu občutek lebdenja, čeprav človek takrat še ni imel realne izkušnje v breztežnosti. Dobili smo novo zvrst v umetnosti – levitacijske konstrukcije. Konec digresije.

 

Mreža sedmih levitacijskih "aparatilov" pod napetostjo 24V je tako postala detektor, istočasno pa je postala svetlobno-zvočni inštrument, na katerega igra Tilen Sepič. Iz kozmično nevidnega je s pomočjo mreže "aparatilov" naredila vidno in slišno umetnino.

 

 

In zdaj bistveno I.: umetnino vzpostavi inštrument.

 

Dve generalni težnji v umetnosti XX. stoletja sta vzpostavili umetniška postopka, ki sta se prenesla tudi v umetnost XXI. stoletja: odvzemanje in dodajanje. Končna konsekvenca odvzemanja je umetnost brezpredmetnega – abstrakcija. Konsekvenca dodajanja pa je popartistična produktnost, navdušenje nad predmetnim svetom, včasih tudi kritičnost do predmetnega sveta. Redukcionisti s svojo umetnostjo niso na noben način želeli dodati svetu še eno umetnino več. Vse svoje umetniško znanje so usmerili v doživljanje percepcije "nove realnosti", v smeri univerzalističnih kategorij. 

 

Zame ena najlepših umetnin v Republiki je umetnina Milenka Matanovića (OHO) z naslovom Žito in vrvica; zamik klasja na žitnem polju s pomočjo vrvice. Samo delo pa nam je posredovano s pomočjo fotografije – dokaza. Dodajanje predmetnosti pa je vsaka umetnina v trenutku, ko jo opredmetimo. Tako postane še en predmet več v vrsti predmetov na planetu Zemlja.

 

Tilen Sepič razstavlja svetlobo, usklajeno z zvokom!

 

Eden od osrednjih elementov "aparatila" je prozorna plastika, imenovana scintilator, ki je ovita v posebne vrste folijo, ki ne prepušča svetlobe, ta omogoča absolutno črnino. Ravno s to folijo je ovita prozorna senzorna plastika scintilator. V čisti črnini material reagira na radioaktivne mione, ki prežarčijo čisto vsako materialnost. Ko prežarči prozorni scintilator, se začne mionovo zaviranje v materialu. Tako kozmični osnovni delec doživi trk, umetnik pa ga s pomočjo fotosenzorja zazna. Umetnik ga ojača s fotopomnoževalko. V naslednjem hipu se sproži blisk. Vzporedno s tem Tilen Sepič fizikalno dinamiko ozvoči s pomočjo aktuatorja. Proces je zaključen.

 

Aparat / Scin/til/ator – Apara/til/.

 

 

In zdaj bistveno II.: vzporedno s svetlobno-zvočno sprožitvijo se v gledalcu istočasno sproži še – estesija. Sprožilna estesija proizvede v gledalco občutenje estetskega. Vsak produkt je s svojo utilitaristično obliko usmerjen v človeka kot uporabnika. Umetnina pa je s svojo obliko usmerjena v človeka kot gledalca in poslušalca. Tako produkt kot umetnina računata na doživetje avditorija. Te dni je umetniški avditorij zdesetkan. Toda le začasno. Umetniška sila pa še zdaleč ne. Pripravlja se na sprožitev novih estesij, na sprožilce lepega – mislečega. Prepolna je človeških moči! To nam dokazuje detektorska umetnina Tilna Sepiča, ki teži k znanstveno-tehnološkim atributom, njegov oblikovni talent pa je usmerjen k funkcionalnemu razumevanju struktur, k razumevanju njihovega pomena znotraj univerzuma. Izhaja iz popolnosti vesolja. To je univerzalistična umetnost brez kulturnih, ideoloških ali socialnih kontekstov, umetnost, ki operira s kozmičnimi osnovnimi delci. Meni neskončno blizu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.551
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.119
03/
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.254
04/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.756
05/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.161
06/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.253
07/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.655
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.533
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.113
10/
Samo bedaki in virusi
Ana Jud
Ogledov: 2.881