Komentar

Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?

Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z njim ne strinja, takoj označi za neko zlonamerno potegavščino, za "hoax". Donald Trump je protitip takšnega politika in njegova veščina je za seboj potegnila veliko volivcev. Očitno je v sedanjem svetu vse možno in nič ni resnično. Da bi se izkopali iz te luknje, moramo najti pot k k objektivni realnosti oziroma k čim bolj objektivni resnici.

05.01.2021 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   objektivna realnost   Trump   hoax   zlonamerna potegavščina   odločevalci

Vsebina moje knjige, napisane pred 25 leti, je "pot k objektivizaciji". Toda besedica "objektivizacija" se ni prijela, praktično nikogar nisem srečal, ki bi jo razumel tako, kot sem jo sam.

Pred kratkim sem na neki ameriški spletni platformi zasledil, kako novinar sprašuje nekega "poznavalca" (tako ga novinar nagovori), kaj pravzaprav pomeni besedica "hoax" ("zlonamerna potegavščina"), ki jo ameriški predsednik Trump kar naprej uporablja za vsako situacijo, ki je zanj neugodna ali jo želi negativno prikazati.

 

"Poznavalec" je odgovoril približno takole: Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, posebej je poudaril, da čisto v tehničnem smislu, kako vse ali vsakogar, kar ali ki mu nasprotuje, označiti za "hoax", za neko zlonamerno potegavščino, ta potegne volivce za sabo. In to zelo uspeva (oziroma je uspevalo) tudi Trumpu. Potem nadaljuje, da je očitno v sedanjem svetu "vse možno in nič resnično" ("all is possible, nothing is real"), in preprosto svetuje: najti moramo pot k "objective reality", torej pot k objektivni realnosti, k čim bolj objektivni resnici.

 

Vsebina moje knjige, napisane pred 25 leti, je "pot k objektivizaciji", kot sem, tega se dobro spomnim, dejal pri predstavitvi knjige. A besedica "objektivizacija" se ni prijela, praktično nikogar nisem srečal, ki bi jo razumel tako, kot sem jo sam, in sicer: pot k objektivni realnosti, kjer bi obstajale uveljavljene metode in preverjanja, kako priti k čim bolj objektivni resnici. Z drugimi besedami, šele potem, na tej poti, ko smo opremljeni s primernimi metodami in načini, čim bolj objektivno ugotoviti, kaj je bolj prav, kaj (si) državljani bolj želijo. 

 

So določeni javni problemi, kjer je nujno angažirati čim več strokovnjakov z določenega področja, pa čim več aktivnih državljanov, ki jih določeno področje zanima, in se odločiti za najprimernejšo metodo, kako najti skupno rezultanto med različnimi mnenji in tako najbolj optimalno rešiti določen javni problem. Takšni so na primer prav vsi problemi s prostorom, še natančnejše, predvsem z javnim prostorom. So problemi, kjer je pa objektivna realnost tako očitna, da takšnih metod oziroma preverjanj ne rabimo.   

 

Morda je prav situacija s koronavirusom tudi prilika, da kot družba, vsaj v pretežni meri, spoznamo in sprejmemo, kdaj je situacija takšna, da uporabimo določene metode in načine na poti k boljši objektivni realnosti, "objective reality", kdaj pa je situacija oziroma skupnostni problem takšen, da preverjanja ne rabimo. 

 

Komplicirano? Nerazumljivo? Res? Ne morem si kaj, da na to ne odgovorim še s preprostimi primeri, z dokazljivo dobrimi praksami. Objektivna slovenska realnost je, da imamo denimo zelo nepravičen pokojninski sistem. Avstrijska objektivna realnost denimo je, da imajo pravičnejši pokojninski sistem kot mi. Da nadaljujem: objektivna slovenska realnost je, da imamo slab sistem lesno-predelovalne verige, da imamo absurden izvoz hlodovine itd. in da imajo na primer Finci zelo dobro delujoč sistem lesno-predelovalne industrije. Mimogrede, da se izognem kakšni neumestni pripombi, v skupnostno dobro delujoča lesno-predelovalna veriga ni stvar t. i. prostega trga, kot bi hitro porekli kakšni liberalni ekonomisti, ampak posebej za Slovenijo zelo pomemben skupnostni, državniški, javni problem!

 

Torej, kakšno metodo ali način bi morali pri nas uporabiti na poti k boljši objektivni realnosti pri teh dveh omenjenih področjih, tj. skupnostnih, javnih problemih? Mislim, da v teh dveh primerih potrebujemo samo eno metodo, in sicer dobre prevajalce iz nemščine in finščine. Vse ostalo je zapisano na internetu. In seveda Odločevalce, ki to sprejmejo in naročijo izvedbo pristojnim ministrstvom. Prav nič drugega ne potrebujemo. 

 

In kaj imajo Trump ali koronavirus skupnega z uvedbo dobrih praks reševanja skupnostnih problemov pri nas, kot sem navedel dva primera? Pot k objektivni realnosti, "objective reality"! Trump pač simbolizira vso moč politične diskreditacije nasprotnika, namesto da bi se šlo po poti sodelovanja vseh in vsakogar z dobro idejo ali predlogom reševanja skupnostnih problemov. Situacija s koronavirusom pa na najbolj jasen način, kaže kako se mora skupnost (v tem primeru celo ne gre za posamezno državo, ampak za cel planet) odločiti za vse ukrepe nujne za reševanje ali preprečevanje, ki jih ima že zapisane, kadar gre za potres, poplavo, požar, vojno itd. in ne se iti v napačnem trenutku kakšnega preverjanja mnenja posameznih interesnih skupin. Ker jih za korono nobena država ni mogla imeti zapisanih, tako kot imajo za vse naštete primere, jih Odločevalec v državi takoj sprejme, zapiše in izvaja. Ker je to "objective reality".

 

Obstajajo dosegljive dobre prakse, kot sem navedel dva primera, kjer odkrivanje tople vode tudi ni potrebno. Po drugi strani pa so problemi, kot že omenjeno z javnim prostorom, kjer pa je nujno sprejeti metode stalnega javnega natečaja, stalne javne konfrontacije različnih strokovnjakov in aktivnih državljanov, na čelu z metodo sprejemanja različnosti, različnih mnenj, kajti reševanje tega problema bo stalno in se bo z novimi odkritji nujne kohabitacije v prostoru tudi stalno spreminjalo! 

 

Če obstajajo hotenje, volja, želja po boljši objektivni realnosti, "objective reality", se to zgodi, če jih ni, potem hitro prevladajo "zlonamerne potegavščine". Kot jih je sedaj na pretek v našem parlamentu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
11
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
17
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
5
10.02.2021 07:11
Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Bi se danes kresnila? Ali moram vprašati preciznejše?
21
09.02.2021 00:28
Eva je v raju bezsramno zapeljala Adama s slastnim sadežem. Fred je z gorjačo mahnil Vilmo ter jo odvlekel v zavetje temne jame. ... Več.
Piše: Ana Jud
Najtemnejše ure Franza Prescherna: Tista poglavja v pesnikovi biografiji, ki jih je cenzura zamolčala
15
08.02.2021 07:32
Kdaj nam bo končno zmanjkalo klišejev o Slovencih in kulturi? Bil bi že čas, da se jih osvobodimo, podobno kot zlagane morale, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
21
07.02.2021 11:00
Mio Skrbinac je očitno nadlegoval nekdo, ki se je počutil dovolj zavarovanega! Naj povem nekaj stavkov v obrambo Matjažu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
To je globinska izkušnja - pogledati v obraz človeštva
9
06.02.2021 23:59
Večkrat se mi je v predvirusnem obdobju zgodilo, da sem med predstavo usmeril svoj pogled v publiko, če sem le imel kokpit v ... Več.
Piše: D. Živadinov
Je res samo "trumpizem" tisti, na katerega lahko stavi državljan, da ne bo večni ujetnik "poznavalcev" pravne države?
13
05.02.2021 07:30
Smo res kot skupnost tako zavozlani in ujeti v nerazpoznavne lovke naše birokratske pošasti, da nam lahko pomagajo samo še ... Več.
Piše: Miha Burger
Quo vadis, Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot je bil nekoč rimski imperij?
18
03.02.2021 07:00
Bruselj vodi politiko migracij, ki je nihče ne razume, malokdo odobrava in ki nikoli ni bila demokratično verificirana. Toda ... Več.
Piše: Janez Vuk
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
Simona Rebolj
Ogledov: 8.592
02/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.861
03/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.659
04/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.024
05/
Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli
Uredništvo
Ogledov: 1.798
06/
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
Božo Cerar
Ogledov: 1.755
07/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.611
08/
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
Ana Jud
Ogledov: 1.379
09/
Ni res, da je "stara populacija" glavni razlog za to, da je Slovenija po smrtnosti zaradi Covid-19 v neslavnem svetovnem vrhu
Bine Kordež
Ogledov: 1.307
10/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 576