Komentar

Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie

Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine nacističnih prednikov. Do miru in stabilnosti ne pridemo z večnimi očitki, kakršnih smo navajeni iz slovenske vsakdanjosti. Mir človeku prinese samo iskreno odpuščanje, v politiki pa razumna diplomacija. In ko naslednjič na spletu pod receptom za jabolčni štrudelj zagledate prepir med domobranci in partizani, ne bodite naivni in ostanite prisebni. Kajti življenje nikoli ni črno-belo. Povsod so dobri in slabi ljudje.

 

14.02.2021 23:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Nemčij   Hannelore Kohl   Sophie Scholl   Helmut Kohl   Rdeča armada   Rusi   nacizem   partizani   domobranci

Fotomontaža: portal+

Hannelore in Sophie sta življenjski zgodbi dveh popolnoma različnih žensk. Obema pa je skupna borba za življenje, čast, dostojanstvo. Obema je skupna tudi sposobnost odpuščanja. 

Verjetno je Slovenija edina država na svetu, kjer se 2. svetovna vojna še ni končala. No, uradno že, davnega leta 1945, a frakcijska državljanska vojna kar traja. Le da se je iz Kočevskega Roga in s Svetega Urha preselila na internet. Nekdo je zapisal, da je bral recept, kako se naredi jabolčni štrudelj, in da ni mogel verjeti lastnim očem, ko so se pod člankom o receptu zravsali partizani in domobranci. Vedno se najde pametnjakovič, ki začne: kaj pa komunisti? Se zavedate, koliko ljudi so pobili komunisti? No, spisek zločinov je vsekakor dolg, a nikoli ni na njem tudi strahotnega  genocida nad Nemci iz leta 1945, ko so nacisti kapitulirali. Da ne bi slučajno kdo pisnil češ, ja, saj to so bili okupatorji, oni so si zaslužili! Res? Človekove pravice pripadajo vsem in vsak je nedolžen, dokler mu krivda ni pravnomočno dokazana. Najgrozovitejši del genocida pa je - kot je v vojnah običajno - doletel nedolžne žrtve. Nemške ženske, ki so bile v nacizem bodisi zavedene bodisi prisiljene.

  

Večina Evropejcev nosi sovjetske gene, mi je pred časom, ob kozarčku resnično dobrega konjaka, pravil znanec. Trditev je utemeljeval z besedami, da so ob koncu vojne z vzhoda Rusi zmagoslavno vkorakali v Evropo in puncam delili rožice. No ja, nobenih rožic ni bilo. Ne pravih, ne namišljenih. Ruski vojaki so posiljevali vse po vrsti in pred njimi niso bili varni niti redki preživeli okostnjaki iz koncentracijskih taborišč. Evropske ženske, zlasti Nemke, so od Stalinovih barbarov prejele le obilne količine sperme, pomešane z znojem po grintah ter smradom po cenenem alkoholu in izčrpani konjenici. Samo v Nemčiji je bilo ob koncu vojne posiljenih več kot dva milijona žensk, kar je toliko kot ima naša država prebivalcev. Ob tem je treba poudariti, da je številka nedvomno še višja, saj številne žrtve zaradi strahu ali sramu posilstva niso upale prijaviti.

 

Med posiljenimi je bila tudi gospa Hannelore, pred dvema desetletjema umrla soproga znamenitega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki je prav tako že pokojni. Umrl je leta 2017. Ko je imela Hannelore komaj 12 let, so v zatohli kleti njo, njeno mamo in sorodnico, več dni zaporedoma posiljevali vojaki Rdeče armade. Na koncu, naveličani izprijenosti, so jo vrgli na cesto kot "vrečo cementa". Ta opis dogodka je ob priliki uporabila sama, čeprav o tragediji sicer ni govorila. Hitro se je naučila, kar se v okrutnem svetu človeštva prej ali slej mora naučiti vsakdo. Grde spomine je bolje izbrisati. Preteklosti se v nobenem primeru ne da spremeniti. Verižno posilstvo je na Hannelore pustilo težke fizične in psihične posledice. Ob padcu, ko so jo vrgli skozi okno iz kleti, si je poškodovala hrbtenico in bolečine so postale kronične. Od travm si nikoli ni zares opomogla. Trpela je za kopico psihosomatskih bolezni. Diagnosticirali so ji alergijo na penicilin, mučila jo je huda migrena in zadnjih sedem let življenja ob belem dnevu več ni stopila iz hiše saj je trpela zaradi nenormalne senzibilnosti na svetlobo. Ven je šla samo v mraku ali temi. 

  

Sončna svetloba je eden od dokaj pogostih vzrokov za migrenske napade, a pred 20 leti, ko je Hannelore tavala v temi, se glede teh reči niti zdravniki niso mogli zediniti. Hannelore je imela težko depresijo, jemala je čedalje več zdravil, soprog Helmut ji preprosto ni bil sposoben pomagati, pomoč psihologov in psihiatrov pa je vztrajno odklanjala. V resnici nikomur ni zaupala. Bala se je, da bi kdo zlorabil njene že tako travmatične spomine.

 

 

***

 

Leta 1989 so Evropo že pretresale velike spremembe. Vse od začetka razpada SFRJ, do padca Berlinskega zidu, ki je dolga leta ločeval vzhodni in zahodni Berlin ter delil Nemčijo na dve državi. Na zahodno Zvezno republiko Nemčijo (ZRN), kjer so ljudje živeli svobodno, in vzhodno Nemško demokratično republiko (NDR), kjer je vladal socializem in je celo intimna pisma prestrezala strahovlada tajne službe Stasi, identične jugoslovanski Udbi. Usoda je očitno hotela, da je združitev obeh Nemčij v ponovno enotno državo vodil ravno Kohl, ki se je leta 1982 povzpel na kanclerski položaj ZRN in tam ostal vse do leta 1990. Še osem let po padcu Berlinskega zidu je vodil združeno, svobodno, demokratično Nemčijo in skupaj s tedanjim francoskim predsednikom Mitterandom pripravil Maastrichtsko pogodbo, na kateri je osnovana današnja EU. Vmes sta se mu v zakonu s Hannelore rodila dva sinova, leta 2001 pa je gospa storila samomor. Pogoltnila je preveliko dozo uspavalnih tablet in zaspala za zmeraj. Kar 20 poslovilnih pisem je pustila za sabo. Vse bolečine, ki jih je dolga desetletja tiščala v sebi, je na koncu izlila na papir. Podoben življenjski epilog je dočakalo na stotisoče nedolžnih Nemk. 

  

Nemški novinar Heribert Schwan je o tej ves čas bolni, a hkrati nenavadno močni in trdni ženski napisal biografijo Die Frau an seiner Seite (Ženska na njegovi strani), v kateri je razkril številne najtemačnejše podrobnosti iz življenja dolgoletne nemške prve dame. Biografija, ki je izšla šele leta 2011, je verodostojna, saj je nastala s privolitvijo Hannelore. Schwan je bil edini novinar, ki mu je Hannelore izpovedala tudi zločine ruskih vojakov in s kolikšnim poniževanjem ter trpljenjem je bila tlakovana pot v svobodno Nemčijo, ki je dandanes steber EU.

 

 

***

  

Pa ste morda kdaj slišali, da bi Kohl jezno bentil: Kaj pa komunisti? Vi sploh veste, kaj vse so počeli prekleti komunisti? Če kdo, potem je ravno Kohl, soprog posiljene Hannelore, resnično dobro vedel, kaj vse so počeli prekleti komunisti, saj mu je žena povedala. A se je ves čas zavzemal za miren dialog. Je besne besede morda kdaj izpljunil Schröder? Ne. Si predstavljate, da bi vsakič, ko beseda nanese na holokavst, Merklova začela čemerno jadikovati, Ja, ja, seveda drži, da so "naši" počeli vse to, ampak kaj vse so pa počeli "vaši", kaj pa to? Ne. Nemci so krivdo kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine nacističnih prednikov. Do miru in stabilnosti ne pridemo z večnimi očitki, kakršnih smo navajeni iz slovenske vsakdanjosti. Mir človeku prinese samo iskreno odpuščanje. V politiki pa razumna diplomacija.

 

Torej, ko naslednjič zagledate recept za jabolčni štrudelj, ne bodite naivni ter se v komentarjih ne spuščajte v prepire med domobranci in partizani. Življenje nikoli ni črno-belo. Povsod so (bili) dobri in slabi ljudje. Res je, da se ve, kdo je prvi začel, kdo je bil okupator, toda Nemci so svojo zgodovino sprejeli, se pokorili in poglavje zaključili.

 

Z vsemi ni tako. Madžari in Italijani imajo velike probleme z razumevanjem zgodovine, Avstrija pa je šele pod Sebastianom Kurzem, politikom sodobnega kova, priznala veliko vlogo v nacizmu in se pokesala. Tudi posiljevali niso samo ruski vojščaki. Tudi vojaki Wehrmachta, ameriške, britanske, francoske in druge sile se niso mogle upreti ropanju in izživljanju. Dandanašnja Evropa ni prežeta samo s sovjetskim gnevom, tukajšnji geni so pomešani z grozo vsega sveta, in če želite poznati resnico, priporočam knjigo Podivjana celina, ki jo je napisal angleški zgodovinar Keith Lowe. Sram vas bo, da ste se v ta sprevrženi svet rodili kot človeško bitje.

 

 

***

 

Čez dober teden bomo obeleževali obletnico smrti mlade nemške študentke Sophie Scholl, ki so jo nacisti leta 1943 obglavili zaradi sodelovanja v odporniškem gibanju Bela vrtnica. Sophie je bila ena tistih pogumnih punc, ki so delile letake, s katerimi so uporniki nemški narod nagovarjali proti nacizmu. Gibanje se je povezalo z britanskimi obveščevalci in letaki, ki so svetu sporočali, da si tudi mladi Nemci želijo miru in svobode, so z letal preplavili London. O življenju Schollove je posnet izvrsten film, v katerem med drugim glavnemu preiskovalcu - ki se je celo nekako trudil, da bi jo osvobodil obtožb -, s solzami v očeh pojasnjuje, kako je sama videla, da so nacisti pljuvali Judom v obraz samo zato, ker so bili Judje. Zadnji dnevi Sophie Scholl (vir) so luč sveta ugledali leta 2005, in če tega filma še niste videli, si ga oglejte. To je zgodba, ki jo morate poznati. Objavljeni so bili še dnevniški zapisi Sophie Scholl. V njih dekle, ki se je moralo že pri rosnih 22 letih odpovedati življenju, večkrat citira francoskega filozofa Jacquesa Maritaina, ki je navdih iskal pri Tomažu Akvinskem: "Potrebno je imeti trdnega duha in mehko srce."

 

Sophie je imela mehko srce, s katerim se je zavzela za šibkejše, čeprav je vedela, da s tem ogroža lastno življenje. Hannelore je imela trdnega duha, ki ji je že kot majhni deklici pomagal preživeti najgrše, kar se ženskemu spolu lahko zgodi. Obe sta bili žrtvi genocida nad Nemci, zamolčanega zločina, o katerem vam zgodovinarji nikoli ne bodo odkrito govorili, ker se bodo vedno skrili za stavek, jah, oni so bili pač okupatorji. Da, bili so okupatorji. Med katerimi je bilo ogromno posameznikov, ki se s Hitlerjevo okupatorsko politiko nikakor niso strinjali. V tem zapisu navajam samo dve.

 

 

Hannelore in Sophie sta življenjski zgodbi dveh popolnoma različnih žensk. Obema pa je skupna borba za življenje, čast, dostojanstvo. Obema je skupna tudi sposobnost odpuščanja. Zato naj vam njuni pomirjeni duši nudita oporo in vzor zlasti sedaj, v času vsesplošne krize, ki ustrahuje tudi to podivjano slovensko državo in preostali planet.

 

Opozorilo uredništva: 

Skladno z novimi pravili komentiranja bomo odstranjevali vse žaljive in neprimerne komentarje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
Prešernov dan, slovenski kulturni praznik
5
10.02.2021 07:11
Že v študentskih letih, ko sem se začel intenzivno ukvarjati ne le s slovensko poezijo, ampak tudi s kulturnimi in drugimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Bi se danes kresnila? Ali moram vprašati preciznejše?
21
09.02.2021 00:28
Eva je v raju bezsramno zapeljala Adama s slastnim sadežem. Fred je z gorjačo mahnil Vilmo ter jo odvlekel v zavetje temne jame. ... Več.
Piše: Ana Jud
Najtemnejše ure Franza Prescherna: Tista poglavja v pesnikovi biografiji, ki jih je cenzura zamolčala
15
08.02.2021 07:32
Kdaj nam bo končno zmanjkalo klišejev o Slovencih in kulturi? Bil bi že čas, da se jih osvobodimo, podobno kot zlagane morale, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
22
07.02.2021 11:00
Mio Skrbinac je očitno nadlegoval nekdo, ki se je počutil dovolj zavarovanega! Naj povem nekaj stavkov v obrambo Matjažu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
To je globinska izkušnja - pogledati v obraz človeštva
9
06.02.2021 23:59
Večkrat se mi je v predvirusnem obdobju zgodilo, da sem med predstavo usmeril svoj pogled v publiko, če sem le imel kokpit v ... Več.
Piše: D. Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.277
02/
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.122
03/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.428
04/
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.410
05/
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.926
06/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.134
07/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.043
08/
"Fukfehtarji" mirno nadlegujejo, njihove žrtve pa se morajo vnaprej opravičevat, ker so spregovorile
Simona Rebolj
Ogledov: 8.819
09/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 985
10/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 648