Komentar

O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"

Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane do skrajnosti subjektiven. Na tem mestu nastopi vprašanje, ali lahko bolečina sploh izrazi tisto, kar naj bi bilo izza našega življenja. Včasih dvomim, največkrat ne. Zavedam se, da se mi bo danes začasno spremenil jezik, ki ga sicer uporabljam pri komentiranju.

17.07.2021 21:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   bolečina   Mladen Stilinović   Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija!   Muzej sodobne umetnosti   Metelkova

Foto: Jutarnji List

Neplačan oglas: Razstava Spoznanje! Upor! Reakcija! je več kot izvrstna. Oglejte si jo, odprta je do 3. oktobra 2021.

Končno sem si ogledal razstavo Spoznanje! Upor! Reakcija! v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi (MSUM) v Ljubljani. Ker ne pišem kritik in me nihče ne sili, da napišem pregledni tekst o razstavi, sem se odločil, da bom komentiral le eno umetnino - in to umetnino konceptualnega umetnika Mladena Stilinovića z naslovom Pokopana bolečina (konceptualne fotografije - dokumenti procesa), ki je nastala leta 2000. Umetnik je ob svojem umetniškem delu zapisal:

 

"Nekje pred koncem devetdesetih sem se odločil, da moram zaključiti ta cikel z vzmetnicami. Odlična priložnost za to je bila, ko so me povabili na razstavo v Slavonski Brod. Na stare vzmetnice sem preprosto napisal besedo Bolečina in jih zakopal v grob. Pokopal sem jih (tri vzmetnice op. D.Ž.), da se znebim bolečine. Vendar pa so grobovi kraj, kjer se vedno simbolično spominjamo bolečine. Spoznal sem, da gre dejansko za zaprt krog, za stalno repeticijo in da se bolečini ni mogoče izogniti."

 

Med ostalimi tematskimi ciklusi, kot so hrana, denar, ekonomija ali eksploatacija mrtvih, je začel Mladen Stilinović konec sedemdesetih let procesirati bolečino. Zaključna umetnina cikla Pokopana bolečina, ki jo lahko vidimo na razstavi, mi pred tem ni bila znana, čeprav sem dokaj redno spremljal Stilinovićevo delo. Za potrebe realizacije umetnine je organiziral pogreb, obred pokopa bolečine. Po tistem, ko je zasul vzmetnice z napisom bolečina, je na tri gomile postavil še spominska obeležja, na katere je napisal besedo - bolečina. Ponovno nam je dokazal, da je napisana črka (letrizem) tista, ki lako izrazi našo konceptualno-vizualno neposrednost. Črka, zapisana beseda - kot vizualna forma lepega smisla!

 

Za razliko od duhovnika umetnik v svojem procesu (konceptualizaciji) lahko brez večjih težav vzame v roke nečisto, ampak pozor! samo zato, da ga spremeni v čisto. Duhovnik pa ravno s tem, ko opravlja obredje s čistim (s svetimi predmeti iz zlata, srebra), nečisto lahko spervertira v realnost - v nečisto - celo v globoko bolečino. 

 

Stilinovićeva performativna procesualnost - v tem primeru obred prehoda - nas poveže z idejo bolečine, ki seže čez našo možnost njene razlage. Rad se ponavljam: tudi zato smo na svetu umetniki, da iz nevidnega delamo vidno. Art/ikuliramo postopek. Obnavljamo ali celo oblikujemo svet. Predvsem pa ne zaupamo duhovnikom. 

 

Bolečina je ena globjih manifestacij resnice, je temeljni sprožilec za poizkus razumevanja tistega, kar nam je nerazumljivo. Neprijetna fizična ali čustvena izkušnja je vedno povezna z dejansko ali potencialno poškodobo človeškega. Spoznamo jo lahko samo prek izkušnje. Velikokrat rečemo: med tem, ko sem to doživel, sem zaznal bolečino v prsih. 

 

Današnje besedilo je bolj poročilo o bolečini, ki jo doživljajo pravični, ki jim jo prizadanejo krivični. Če se je Mladen Stilinović nagledal česa v svojem življenju, je to zloba. "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo", mi je pred davnim časom izrekel v določenem ideološkem kontekstu v muzeju na Reki. Kako ostro je zvenel ta preprost stavek iz njegovih ust. Res je, pretvarjanje ideološkega je zlo samo na sebi! 

 

Sam bi rad z notranjim očesom svojega uma pogledal v manifestacijo intenzivne bolečine, v njeno ostrino. Zagotovo je bolečina ena od pomembnejših človeških občutij. Menim, da je lahko vse, le resničnost ni. Menim, da je prehod v metafizično; v stanje nečloveškega. Nekdo je zapisal, da je bolečina točno toliko resničnost, kot je denar papir in je galerija soba.

 

Zato jo je potrebno na neki točki ustaviti, da smo lahko sploh človeški v resničnosti. Kako? Tako, da se obkrožimo s časom! Vse do trenutka, ko prestopimo - v svet resnice, v nič ali absolut!

 

Hudi nesporazumi povzročajo bolečino. V umetnosti bolečini posvečamo posebne vrste pozornost. Na poseben način konceptualiziramo zaznavanje lastne izkušnje, neposredno doživljanje prevedemo v konceptualno proceduro. Ko bolečino kot čuten podatek o fizičnem ali psihičnem dogajanju strukturiramo v proces. Ta je vedno dvosmeren: je vmesno stanje v realnem (pogreb), ampak subjektivnega doživljanja. In obratno. Pogreb je točka prehoda. Bolečina je čustveno stanje, ki najprej izrisuje našo čutnost. Prenos bolečine v polje umetnosti pa je neke vrste komunikacija z bolečino. Istočasno pa distanca, ki nas vedno znova zaboli, ugotavlja Stilinović, ko v drugi umetnini sistematizira bolečino: (a) nenadna bolečina, (b) obvladovanje bolečine, (c) odsotnost bolečine, (d) globoka bolečina, (e) obilje bolečine, (f) brezno bolečine, (g) bolečina odrgnine. Konceptualizira poškodbe notranjega tkiva v dobesednem in simbolnem smislu. 

 

Sam redko uporabljam besedo simbolno, še manj besedo metaforično.Tudi danes ju ne bom. Vsak ritual vsebuje simbolno dejanje, ki prek ponovljivosti čisti nečisto. Zato bom v kontekstu umetnosti (XXI. stoletja) namenoma uporabil - začasno in naivno - besedo intuicija: vgrajevanje iracionalnega v razum.

 

Bolečina in trpljenje: Značilnost bolečine je, da si človek želi, da se zaustavi, da se prekine trpljenje. Takšna je pač naša psihološka ekonomija. Vse v umetnosti je le naša intuitivna presoja. Tudi v kontekstu patoloških stanj skupnosti. Bolečina je lahko grozna in gnusna. Takrat nastopi konceptualna zmeda - družbena kriza. Enostavnega odgovora na vsa ta zahtevna vprašnja ni ne v medicini ne v filozofiji. Tudi zato nastopi na tem mestu posebno znanje - umetnost. 

 

V Ljubljani živijo fantastični misleci, ki znajo brilijantno premišljevati razmerje med bolečino in užitkom. Zato se sam vračam k konceptualizaciji in performativnosti, ki predvsem želita, da se bolečina v umetnini ne spremeni v stereotip. Joj, koliko svetobolja lahko vidmo v umetniško interpretirani bolečini (suffer). Stilinović bolečino dosledno pošilja v območje dvoumnosti. Njegov odnos je dvojen: natančno se zaveda množice umetnin, ki imajo za svojo temo bolečino, in velike skupine umetnikov, ki so živeli v bolečini in trpljenju in iz nje proizvajali svojo izvrstno umetnost.

 

In na koncu oznanilo: Umetnost velikokrat vzbuja negativna čustva, ki jih doživljamo kot bolečino, ki se jim v običajnem življenju izogibamo. Sploh če na pogrebu gledamo bagerje, ki kopljejo krste. Ti nam zagotovo sprožijo receptorje v našem telesu. Sprožijo fizično in psihično bolečino v telesu. So bolečine, ki jih nadzorovano prenašamo, kot je recimo bolečina pri porodu ali pri igri, so pa bolečine, ki človeka in človeštvo spravljajo v blaznost. Temu rečemo v gledališki umetnosti: sveti človek Momo.

 

Dragi prijatelji, umrl je Franc Cegnar. Na koncu koncev je bolečina zaznavni proces, značilnost vseh čutil in uma. Bolečina je vseobsegajoča, je skoraj religija, je skoraj - bog. Umetnost pa je najvišji izraz človeškega. Sekularnega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
1
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
13
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.758
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.505
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.581
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.540
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.598
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.261
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 984
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.231
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 915
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.037