Komentar

Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost

Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, javnih zadev, ne bi imela nobene vrednosti, uporabne veljave ali pomena, če ni javna in kadarkoli javno dostopna! Z drugimi besedami, katerakoli odločitev katerekoli javne institucije na čelu z vlado in parlamentom glede katerekoli skupnostne zadeve ne more imeti pravno zavezujoče veljave ali pomena, če ni katerikoli detajl okrog te zadeve javno dostopen.

29.07.2021 20:44
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Pegaus   vohunjenje   javnost   Henri Bergson   Slovenija

Ideja o javni kontroli pomeni, da vsaka zadeva, ki se tiče skupnosti, ne more imeti pravno zavezujoče veljave ali pomena, če ni katerikoli detajl okrog te zadeve javno dostopen.

Te dni se večina znanih svetovnih medijev najbolj ukvarja z afero Pegasus, programom za vohunjenje za pametnimi telefoni. Človek se vpraša, ali je res nujno slediti razvoju mobilne telefonije in posledično, kot kaže razvoj dogodkov, potrebno imeti dober vohunski ali protivohunski program. Zakaj? Za srečnejše življenje? Za več denarja? Da boš izkoristil prednosti, ki ti jih omogočajo ti programi?

 

Ne glede na zgoraj postavljena vprašanja, je dejstvo, da je ves svetovni sistem ujet v osnovno zakonitost: prednost ima tisti, ki bolj obvlada digitalno, cyber tehnologijo in ima povrhu sredstva, da lahko kupi vohunski ali protivohunski program. Je to ta zakonitost, kot jo opisuje oziroma napoveduje že pred več kot sto leti nobelovec Henri Bergson v svoji Ustvarjalni evoluciji? Ko govori o vesoljskem vzgonu, o nedoumljivem vzgonu, impetusu življenja in še posebej o impetusu človeške vrste. Ali pa so se morda tiste školjke, ki se niso spremenile že milijone let, morda le bolje odločile? Ali pa samotni hrast, ki ga ne briga, kaj se dogaja okoli njega vsa stoletja njegovega življenja. Kot pa ta človeška vrsta, ki samo tekmuje, kdo bo prej koga "nadmudril". Ta v Sloveniji udomačeni srbizem po moje najbolje v eni besedici opisuje, na kaj je Henri Bergson pozabil.

 

Spet pisarim o tej ideji, kako ta težko dojemljivi impetus človeške vrste vsaj poskušati malo zamejiti, si upam zapisati, malo počlovečiti, dati vsaj v nek osnovni etični okvir. Konec koncev smo le uspeli nekatere stvari, ki nam lepšajo življenje, spraviti v neke okvire, ki se jih vsi držimo. Na primer nogomet. Postavili smo si pravila nogometne igre in imamo lahko svetovno prvenstvo, ne glede na to, katera država ima tajne programe vohunjenja. Pa še kaj bi se našlo. Gre za idejo, ki jo poskušam že leta na različne načine oblikovati, povedati …

 

Takole bom spet poskusil: Ne se spraševati, zakaj in čemu skrivnosti in tajnosti in tajne informacije in vohunjenje za tajnimi informacijami in tajno protivohunjenje. Ampak preprosto, tako v lastni državi kot po celem svetu, poskušati urediti sistemsko zakonodajo tako, da nobena zadeva ali informacija, ki se kakorkoli tiče skupnih zadev, katerekoli skupnosti, ne more imeti nobene vrednosti, nobene uporabne veljave ali pomena, če ni javna, to je, komurkoli, kadarkoli javno dostopna vsaka informacija o tej zadevi! Z drugimi besedami, katerakoli odločitev katerekoli javne institucije, na čelu z vlado in parlamentom, glede katerekoli skupnostne zadeve, ne more imeti pravno zavezujočo veljavo ali pomen, če ni katerikoli detajl okrog te zadeve javno dostopen (o tem, kako skrivnosti zmanjšati pomen, sem pisal tudi v svojem članku na portalu+ že davnega aprila 2016).

 

Bi se svetovni red podrl? Jih je preveč, ki imajo koristi od tega, da so zadeve, stvari, informacije, ki se tičejo skupnosti, dosegljive samo nekaterim, tajne za vse ostale? Po drugi strani se zavedam in verjamem, da je svetovni red tako kompleksen, tako nedoumljivo komplicirano soodvisen, da bi bilo kar nekaj komplikacij pri realizaciji ideje o popolni javnosti vsega, kar se tiče javnega, tj. skupnega. Opla, ste opazili paradoks? Da so zadeve, ki se tičejo skupnosti, z drugimi besedami javnosti, to je človeštva, tajne in ne javne? Da je potrebno tajno vohuniti, imeti za to specialne cyber programe, pa zoper to imeti tajne protivohunske karkoli že? Tudi Putin bi imel težave s svojimi tajnimi karkoli že, tudi Joe Biden ne bi sprejel te ideje čisto enostavno. Bi lahko sploh imenoval kogarkoli, ki bi to lahko realiziral? Težko. Obstoječi sistem ne omogoča nobenemu voditelju, da bi se to šel. Kateri voditelj bi si upal poskusiti popraviti obstoječi sistem v smeri te ideje?

 

Spet bom zapeljal v svoje vode. To idejo, javno kontrolo, da vsaka zadeva, ki se tiče skupnosti, sobivanja človeške vrste, ne more imeti pravno zavezujoče veljave ali pomena, če ni katerikoli detajl okrog te zadeve javno dostopen,  očitno še nekaj časa ne bodo in ne morejo izvajati vsakokratni izvoljeni ali neizvoljeni voditelji, lahko pa jo izvajajo  aktivni državljani. Seveda, če bi obstajale zakonsko predvidene metode za to. Verjetno smo res še kar daleč od kakšne realizacije zakonsko določene argumentacije aktivnih državljanov, čeprav so jo poznali že stari Grki.

 

Če se samo predamo tej poti, kot jo kaže ta sedanji impetus, ko bo preživel le tisti, ki bo imel najboljše programsko orodje vohunjenja ali protivohunjenja, pa smo državljani Slovenije še bolj obsojeni na hlapčevstvo, imamo že v osnovi manj možnosti, predvsem kot država (saj kakšnemu Dončiću s področja cyber tehnologije bo še uspelo), da bi si svobodno ustvarjali srečno življenje. Šanso vidim v STRAN S PEČATOM STROGO ZAUPNO (z velikimi črkami je zapisan naslov mojega članka v časopisu Nedelo, objavljenem 28. oktobra 1995).

 

Impetus je beseda, ki jo je pogosto uporabil Henri Bergson v svoji knjigi Ustvarjalna evolucija, ki govori predvsem o teoriji vesoljskega vzgona, ki je sprožil vzgon življenja na našem planetu in omogočil trenutni vrhunec tega vzgona v obliki človeške vrste. V slovenskem prevodu pa pomeni poleg vzgona, še poriv, spodbudo, manj pa recimo smisel življenja, kar pa je začutiti, da je imel Bergson tudi v mislih. Zato se mi je zdelo primerno, da za boljše razumevanje fokusa prispevka ostanem kar pri tej tujki, ki naj bi po Bergsonu pomenila oboje, in vzgon in smisel.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
1
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.662
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.801
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.683
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.233
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.305
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.196
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.429
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 826