Komentar

Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična

Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in spreminjanjem snovi. Iz nevrednega dela vredno! Odklepa načela skrivnosti. Kot smrtno bitje dela čudeže s pomočjo nadnaravnih sil. Slika je pri Kipkeju ritualna realizacija; ritualizira (performira) svoje umetnine, ki so naslikane iz zavesti o drugih umetninah. Željko Kipke procesira osrednje lastnosti vizualne umetnosti: kaj vidmo, ko gledamo in kaj gledamo, ko mislimo.

31.07.2021 21:04
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Željko Kipke   slikarstvo   umetnost   Pavel Filonov   ritual   Dunja Zupančič

Foto: Slobodna Dalmacija

Željko Kipke želi analizirati izbrane tuje umetnine. Na umetnost gleda z vedenjem in ne samo z videnjem! Kipke slika evolucijski proces. 

Ko zarana odprem oči, se mi sproži logičen svet. Šele s svojim pogledom ga omogočim. Pri Željku Kipkeju se vse vidno premika skozi zagonetne koridorje mišljenja. A na koncu ga čisto vsi vodijo k oblikovanju umetnin. Živi v množici metafizičnih stikov. Vodi jih prek sebe za vse nas. Navkljub vsemu je Željko Kipke čista umetniška sila. Neodvisno od razvojne stopnje, v kateri se nahaja, bi se mu lahko vse bistveno oblikovalo na treh ravneh: 1.) z logiko analitičnega slikarstva, 2.) z magijskim ali alkimističnim pristopom 3.) ali z metodo postmodernističnega eklekticizma.

 

Naj takoj opravim s tretjim koridorjem. Zakaj? Zato, ker je imel Željko Kipke že na samem začetku ogromno znanje o umetnosti. Eklektična kombinatorika osemdesetih let pa je bila zanj preprosto preenostavna, da bi si sploh želel vstopiti vanjo. Eklektičnost in citatnost sem uvedel zgolj zato, ker je bila prevladujoča v duhu časa, ko sem ga prvič srečal. Zato po vseh teh desetletjih stran z minulim postmodernizmom!

 

Naj uvedem drugi koridor, poln magijskih moči, ki ga preprosto ni mogoče odmisliti. Tudi takrat, ko Željko Kipke pravi, da se je odmaknil od njih. Nujno moram reflektirati magijo, čeprav je od mene neskončno oddaljena. Sploh od moje umetniške resničnosti. Magija je skrivnostna religija za posvečene. To ni oblika verovanja, v katero lahko vstopi vsak, ki si tega želi. Bistveno o magiji sem se naučil skozi leta opazovanj religij (primerjalna religiologija). 

 

Navkljub moji levi anarhistično-ateistični drži bi bilo neodgovorno umetniku-magu, kot je Željko Kipke, ne verjeti. Če pravi, da poseduje magijska znanja, jih pač poseduje. Res je, Željko Kipke z najvišjo stopnjo odgovornosti spreminja svoja stanja v umetnosti. S tem tudi svojo umetnost. Uteleša osrednjo idejo alkimije, zlate predhodnice kemije: duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična. Kaj šele umetnost!

 

V tem zaporedju se včasih tudi sam zalotim. Ampak na tem mestu nastopi alki/mistična zanka, ki nas oteži z dvomom. Nastopi osrednja operacija magije - čudež. Z njim operirajo skoraj vse religije. Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in spreminjanjem snovi. Iz nevrednega dela vredno! Odklepa načela skrivnosti. Kot smrtno bitje dela čudeže s pomočjo nadnaravnih sil. Brez akta vere čudež ne obstaja. Če je že toliko tistih, ki oznanjajo svojo resnico, zakaj ne bi še magu-umetniku verjeli. Naj bo tako!

 

In zdaj nastopi tretji koridor slučaja: analitično slikarstvo. V današnjem komentarju ne bom uporabljal besedne zveze analitično slikarstvo, kot ga poznamo v naši Republiki. Radikalno povedano je primarno ali analitično slikarstvo pojmovna anomalija sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki je nastala v naši Republiki in se prenesla v ostale federativne enote. Besedno zvezo analitično slikarstvo bom uporabljal iz manifestativnih izhodišč slikarja Pavla Filonova iz leta 1921. Filonov analitično slikarstvo doživlja kot organičen pojav, ki z bazičnimi elementi analizira slikarske pogoje in postopke.

 

Enciklopedija pravi: analitično slikarstvo izhaja iz organske rasti slike, kot načina mišljenja in razpravljanja o njej. Filonov nadaljuje: ti se pod določenimi pogoji v določenem evolucijskem trenutku "razcvetijo" v umetnino - v sliko. Pri Željku Kipkeju se razcvetijo kot vrhunec njegovega vedenja o množici umetniških koridorjev, izoblikovanih v XX. stoletju.

 

Ž. Kipke, Machina Precandi (1986)

 

 

Kipke ima celosten vpogled v razvojno dinamiko vizualne umetnosti XX. stoletja: iz mimetične v antimimetično umetnost. V izum fotografije in filma, v izum metode ready made. Do prehoda iz dvodimenzionalne slike v instalacijsko trodimenzionalnost. Do vstopa hepeninga in situacionzima v umetnost. Do konceptualizma in preformativnosti. Do kategoričnega preloma z nastopom video umetnosti. Vse do začetka zadnje petine XX. stoletja, do umetnosti osemdesetih let, ko nastopi z vsem svojim znanjem in vedenjem. Pa vse do danšnjega dne. Njegova analiza, dosežena v XX. stoletju, postane predmet umetniške obravnave.

 

 

Tri opozorilne situacije

 

Pozor! Po Filonovem mnenju je umetnina evolucijski dosežek. Zato jo je potrebno osmisliti z načelom organske rasti, ki se razcveti v točno določenem razvojnem trenutku. Umetnost se tako nenehno preobraža v nekaj novega. Tudi njene funkcije se spreminjajo. Vse se procesualno razvija.

 

In pozor! Prvič uvajam v komentiranje pojem in prakso, ki je svetlobna leta oddaljena od mojega mišljenja o umetnosti - alkimijski postopek. Slika je pri Kipkeju ritualna realizacija. Kipke ritualizira (performira) svoje umetnine, ki so naslikane iz zavesti o drugih umetninah. Ritualizira jih z vztrajnim pronicanjem v njih. Vednje o njih postane nosilec obrednega. Globinsko spozna in razume postopke svojih izbranih predhodnikov. Z njihovo pomočjo oblikuje svojo "nesmrtno dušo" in seveda s pomočjo svetih reči. Tako je to v magiji.

 

In pozor tretjič! Ritualno jih aktivira. Uf! Kakšen lep paradoks. To je tisto, kar je Filonov poimenoval - absolutna analitična vizija. Kipke se priključi velikemu obredu: najprej nastopi absolutna analiza, potem predvidevanje oblik in njegovih sfer ter nazadnje zaznavna in od/rešitev.

 

Naj zapleteno misel še enkrat ponovim, kar se da enostavno: Željko Kipke želi analizirati izbrane tuje umetnine. Vztrajno išče biološko sliko izbrane umetnine (kolorit). Ko doseže njeno misel, jo s pomočjo svojega rituala dela na drugačen način vidno. Ostanek je opredmetena (sveta moč) - slika sveta. Velika slika sveta. Brez velike slike sveta ni celote sveta. Je samo posamičen umetniški govor. Naj to, še vedno zahtevno misel, poenostavim: Na umetnost gleda z vedenjem in ne samo z videnjem! Kipke slika evolucijski proces.

 

 

Ž. Kipke, Sedam rupa za sedam (1997)

 

 

Pri tem opravilu je smrtno resen. Nenehno izumlja magijske korake, ki ji zapisuje na absolutno avtentičen način. Tudi takrat, ko pravi, da jih ne. Njegov postopek je do skrajnosti paradoksalen. Na eni strani gledamo analitično zavest o evolucijski logiki vizualne umetnosti, na drugi pa magijsko obsedenost, ki verjame, da obrednost vedno rezultira v najčistejšo obliko. Dobesedno v zlatu! Tudi to veseli Kipkeja, a veliko bolj so zanj pomembni izobrazba, umetniška izobrazba, religioznost, obrednost in - ključno - obredna vednost. Vedeti, da bi lahko videli! 

 

Moja ekumenska srečevanja s Kipkejem: če povežem svet Željka Kipkeja s svojo projekcijo in projekcijo Dunje Zupančič, sem prepričan, da je več kot smiselno osmišljati kozmistično filozofijo kot obredje. Nove tehnološke rituale pa projecirati na horizont znanosti. Navkljub vsemu je umetnikovo izhodišče težnja k spoznanju s pomočjo vseh sredstev, ki so mu na razpolago. Ali ni tako? 

 

Željko Kipke procesira osrednje lastnosti vizualne umetnosti: kaj vidmo, ko gledamo in kaj gledamo, ko mislimo. To pa je že polje religije in filozofije. Željko Kipke je avtor, ki svojo odličnost nenehoma ponavlja v različnih legah in medijih. Ob njem vedno doživljam visko stopnjo energijskega udara, usmerjenega v svet vseh možnosti. Sploh takrat, ko se soočim z nepričakovanim.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
1
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
13
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.758
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.505
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.581
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.540
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.598
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.261
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 984
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.231
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 915
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.037