Komentar

Gostujoči komentar: Trideset let samostojne in neodvisne Ukrajine

Napredek, ki ga v zadnjih letih dosega Ukrajina, dokazuje da ima strateška pot, ki jo je začrtala in ubrala moja domovina za svojo evropsko in evroatlantsko integracijo, trdne temelje. Številni pomembni politični koraki so prispevali k mednarodnemu priznanju Ukrajine in krepitvi njene avtoritete. Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej šla po svoji lastni poti, ki dosledno vodi v polnopravno članstvo v Evropsko unijo in zvezo NATO. 

 

18.08.2021 21:57
Piše: Mykhailo Brodovych
Ključne besede:   Ukrajina   Mykhailo Brodovich   samostojnost   neodvisnost   30 let   EU   NATO   Kremelj   Rusija

Fotomontaža: portal+

Rezultat sedemletne ruske agresije na Ukrajino: začasno okupirani Krim, številne človeške žrtve, kar 1,8 milijona preseljenih Ukrajincev, 20% okupiranega ali uničenega gospodarstva in industrijskih objektov ...

24. avgust je za mojo državo pomemben zgodovinski dan. Natančno pred 30 leti je ukrajinski parlament, Vrhovna Rada Ukrajinske sovjetske socialistične republike, sprejela Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Ukrajine. Tega dne se je na politični zemljevid sveta vrisala samobitna in neodvisna država Ukrajina. V času svoje neodvisnosti je ukrajinskemu narodu uspelo doseči izjemne dosežke na različnih področjih in se uveljaviti kot močna proevropska država. Ne glede na sedemletno vojno, ki jo je proti moji domovini sprožila država agresor Rusija, ki na vsak način poskuša uveljaviti svoje imperialne ambicije, Ukrajina se naprej uspešno razvija in nadaljuje svojo evropsko integracijsko pot.

 

Začasno okupirani Krim, številne človeške žrtve, 1,8 milijona preseljenih Ukrajincev iz okupiranih območij doneške in luganske regije, 20% okupiranega ali uničenega gospodarstva in industrijskih objektov, prav vse to je rezultat kaznivih dejanj vojaške agresije in agresivne politike ruske okupacijske oblasti. Obenem velja poudariti, da predanost in neomajnost celotne evropske družbe politiki obsojanja dejanj vojaške agresije Rusije zoper Ukrajino pomaga pri konsolidaciji pritiska na vsem znanega agresorja.

 

Prepričan sem, da nam bo s podporo mednarodne skupnosti uspelo ne le premagali današnje izzive, ki nastajajo zaradi dejanj agresije okupacijske države, temveč tudi brezpogojno uveljaviti ustrezen mehanizem učinkovitega in nepreklicnega zoperstavljanja Rusiji, ki bo izboljšal varnostne razmere ne le na območju Ukrajine, temveč tudi v celotni regiji. Na tej točki bi rad poudaril izjemen pomen podpore Ukrajini, ki smo je deležni s strani Slovenije. Ob tem mislim na neomajno nespremenjena stališča uradne Ljubljane do vprašanja podpore Ukrajini v njenem boju za suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost.

 

Zahvaljujoč demokratičnim procesom, ki so iz moje postsovjetske domovine naredili evropsko državo, za kar gre največja zasluga Revoluciji dostojanstva v letih 2013 do 2014, smo mi (Ukrajinci) celotnemu svetu dokazali, da je naš narod močan in ambiciozen, da se je pripravljen boriti za svojo prihodnost in prihodnost svojih zanamcev ter prav tako za svojo pravico do članstva v evropski skupnosti. Trenutno je pridobitev polnopravnega članstva Ukrajine v EU in zvezi NATO pomembna geopolitična odločitev ukrajinske vlade, ki je zapisana v ustavi države in ima trdno podporo ukrajinskega naroda, kar je izjemo pomembno za neodvisno demokratično družbo.

  

Članstvo Ukrajine v EU in NATO bo imelo globok civilizacijski pomen. Nenazadnje pridružitev k tema organizacijama pomeni za neodvisno Ukrajino predvsem združitev z enako mislečimi državami, za katere so značilne skupne demokratične vrednote in spoštovanje istih pravnih načel, ki jih v celoti zasleduje in deli tudi ukrajinski narod. EU je naša zanesljiva partnerica pri izvajanju notranjih reform, modernizaciji ukrajinskega gospodarstva in povečevanju konkurenčnosti. Naši trgi se postopoma in vztrajno povezujejo. Temu pritrjuje neizpodbitno dejstvo, da se je blagovni promet med Ukrajino in EU v prvih šestih mesecih povečal za 36% v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2020. Omembe vredna je tudi očitna pozitivna dinamika v trgovinsko gospodarskih odnosih med Ukrajino in Slovenijo, saj se je v prvem polletju 2021 blagovni promet povečal za dobrih 19 %.

 

Približevanje Ukrajine k EU poteka dvosmerno, kajti Ukrajino ne krepi le integracija v evropsko skupnost; močna Ukrajina bo zagotovo okrepila tudi EU. Z ozirom na nenehno spreminjane mednarodne varnosti, ki v zadnjih letih trpi zaradi ekspanzionistične zunanje politike Kremlja, Ukrajina pomembno prispeva k zagotavljanju evroatlantske varnosti. Tako je naša država neločljivi del Natovih sil za hitro posredovanje, prav tako sodeluje v mirovnih operacijah in izobraževanjih zavezništva ter vzpostavlja interoperabilnost z zavezniškimi vojskami NATO.

 

Ukrajinska država si bo tudi v prihodnje v največji možni meri in po najboljših močeh prizadevala za pospeševanje reform, še posebej v sklopu izvajanja Letnih nacionalnih programov pod okriljem komisije Ukrajina - NATO. Ne glede na nujno in neogibno potrebno obrambo pred agresijo in s tem povezane tudi enormne stroške za krepitev obrambne zmogljivosti naše vojske, ima Ukrajina tudi dovoljšno moč za izvajanje novih reform in realizacijo velikih infrastrukturnih projektov.

 

V zvezi s tem bi rad poudaril, da slovenska podjetja gledajo na ukrajinski trg kot na obetaven in zanimiv za vzpostavitev poslovnega sodelovanja ne samo na področju koriščenja močnega izvoznega potenciala ukrajinskih podjetij, temveč tudi s privabljanjem naložb v ukrajinsko gospodarstvo. Vodilna podjetja kot sta Riko d.o.o. in Esotech d.d. že vrsto let sodelujeta na številnih javnih razpisih, ki jih objavljajo mestne občine ukrajinskih mest, na katerih tudi nemalokrat zmagata. Zadnji takšen primer je pomembna za infrastrukturni razvoj in zelene tehnologije gradnja bioplinarne na čistilnih napravah v mestu Lviv.   

 

Napredek, ki ga v zadnjih letih dosega Ukrajina, je priča temu, da ima strateška pot, ki jo je začrtala in ubrala država Ukrajina za svojo evropsko in evroatlantsko integracijo, trdne temelje. Številni pomembni politični koraki so prispevali k mednarodnemu priznanju Ukrajine in krepitvi njene avtoritete. Prepričan sem, da bo Ukrajina še naprej šla po svoji lastni poti, ki dosledno vodi v polnopravno članstvo v EU in NATO.

 

Vse najboljše, moja Ukrajina, za tvoj rojstni dan!

  

Mykhailo Brodovych je veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.922
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.701
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.514
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.590
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.311
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.031
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 800
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 774
09/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.453
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 598