Komentar

Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev

V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni kulturni in politični skupnosti, o njeni duhovni lenobi, o nacionalni egoistični zlobi, rasistični omejenosti in triumfalistični objesnosti, ki sem je nagledal v XX. in XXI. stoletju. To se mi največkrat zgodi takrat, ko doživim premišljeno umetniško manifestacijo kot je razstava Kontrapost študije.

04.09.2021 23:08
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Grégoire Müller   kontrapost hoja   Bruce Nauman   Bienale   Benetke   Paul Garcia

Foto: Moma

Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev.

Kaj se zgodi, če umetnik ni več samo umetnik, ampak postane del umetnine, se je pred pol stoletja retorično spraševal teoretik umetnosti Grégoire Müller v besedilu Nova avantgarda o umetnini Brucea Naumana z naslovom Kontrapost hoja. Po petdesetih letih mu navkljub njegovemu retoričnemu vprašanju odgovarjam: Ime in priimek umetnika se povežeta s telesom umetnosti, umetnina pa ga poveže z njegovim značilnim elementom v osebno obliko. V primeru Brucea Naumana s pomočjo helenistične in renesančne vizualne tehnike - kontrapost (contrapposto). Dober primer kontapost tehnike lahko vidimo na renesančni sliki Sebastiana del Piombe Sveti Bartolomej in Sv. Sebastijan iz leta 1509.

 

"Umetnik s prisotnostjo svojega telesa v umetnini vzpostavi zavest o bodyartistični umetniški obliki", si je leta 197, odgovoril Gregorie Müller. Leta 2021 pa Naumana ne razumemo več samo kot bodyartista, temveč smo ga s celovitim vpogledom v njegovo umetniško biografijo prepoznali kot večmedijskega in performativnega umetnika.

 

 

***

 

Sredi tedna sem si končno ogledal arhitekturni Bienale v Benetkah. Dejstvo je, da je Bienale na vseh ravneh označen z virusno prisotnostjo od ega do eka, čista fundamentalnost, če kuratorij to hoče ali noče. Cela vrsta arhitekturnih konceptualizacij v virusnem obdobju izzveni nasprotno od želenega, drugi razstavljeni modeli pa so preveč dnevno-aktualni. Na razstavi prevladuje logika QR kode. Toliko o bienalu.

 

V nasprotju z bienalno razstavo v Arsenalih in Giardinih pa je izjemna razstava z naslovom Kontrapost študije Brucea Naumana, postavljena v razstavišču Punta della Dogana. V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni kulturni in politični skupnosti, o njeni duhovni lenobi, o nacionalni egoistični zlobi, rasistični omejenosti in triumfalistični objesnosti, ki sem je nagledal v XX. in XXI. stoletju. To se mi največkrat zgodi takrat, ko doživim premišljeno umetniško manifestacijo kot je razstava Kontrapost študije. Čeprav imamo v Republiki umetnike, kuratorje in in filozofe, ki dosegajo in presegajo planetarni duh. Še dobro, da sem se zaobljubil samemu sebi, da bom pisal le apologetske komentarje, ki analizirajo misleče sodobne in razvojne umetniške prakse v svetu transnacionalne umetnosti, ker bi sicer danes bobnelo grmenje in bi se bliskale strele.

 

Ogledati si razstavo Brucea Naumana, rojenega leta 1941 v Fort Wayneu, v zvezni državi Indiana v ZDA, v razstavišču Dogana v Benetkah, samo 235 kilometrov stran od Ljubljane je čista radost, presežek in užitek. V takšnih primerih se vznemirim do skrajnosti. Res je, pripadam zahodnemu civilizacijskemu krogu.

 

Naj omenim, da je imel Nauman na prehodu iz lanskega v letošnje leto veliko pregledno razstavo v Tate Modern v Londonu. Vstopimo v sredico teksture: 

 

Bruce Nauman v beneški Dogani na razstavi Kontrapost študije performira drže! To je osrednja tema njegovega sicer raznorodnega opusa (neon art, minimalistične inštalacije, skulpture, fotografije). S ponavljanjem gibalnega materiala gradi zavest o telesu. Podobno kot je leto prej Richard Long projektiral Črto, narejeno s hojo.

 

Nauman je leta 1968 prvič proizvedel umetnino Kontrapost, leta 2015 pa jo je ponovil. Otvoritveno umetnino razstave je proizvedel z multikanalno montažo. Po skoraj petdesetih letih je v svojem studiu posnel identično kontrapost gibanje. Poleg tega so pomemben del razstave tudi navodila za procesiranje performansa.

 

Beseda tedna: Kontrapost (contrapposto) se nanaša na pozo človeka v stoječem položaju, v katerem človek stoji naslonjen na eno nogo, druga pa je blago pokrčena. Lega se imenuje S-linija. Kolki ustvarjajo linijo, ki se spušča proti pokrčeni nogi, ramena pri tem ustvarijo pravokotno linijo, ki se spušča k zravnani nogi. Tako nastane nasprotnost, po kateri je nastal izraz za to pozo, ki je bila zelo priljubljena pri umetnikih v vseh umetniških obdobjih.

 

Konceptualna aktivnost in prisotnost umetnikovih poz: cel niz razstavljenih videoumetnin tematizira gibanje, le da ga je umetnik posnel v različno formatiranih kadrih. Zame je nadvse pomembna video umetnina z naslovom Razcepljen kontrapost, posneta s pomočjo 3D tehnologije, visoke ločljivosti, ki jo lahko gledamo le s primernimi očali. V gibanju po navidezni črti vidimo dobesedno razcepljen kader, horizontalno razdvojen - v diptih. Spodaj / Zgoraj. Razcepljen je in projeciran v časovnem zamiku. Vizualna zareza potencira umetnikovo telesno prisotnost. Diptih proizvaja impresiven učinek. Drugi video iz iste serije je posnet z isto logiko, le da je v tem primeru razcepljena slika, povezana v diptih, obrnjena na glavo. Nauman manifestira šolski primer performativne volje: najprej oblikuje cilje, takoj zatem performativne strukture, v finalu pa jih na avtentičen način materializira in dokumentira. Vsa ostala umetnikova intima je očem zakrita. Video je posnet v umetnikovem studiu, v globoko intimnem prostoru mišljenja in dela.

 

 

Nasprotnost I.:

 

Gledamo umetnikovo telo kot energetski transformator, posvečen performativni misiji. Naumanovo hojo okrog kvadrata v kvadratu pa gledamo z distanco. Umetnikov studio postane prostor transkulturacije telesa (Fran besede kulturacija ne zazna). Nedostopen, zaprt prostor studia proizvaja tisto, kar bo nekega dne postalo vsem vidno, z razstavo. Pri tem pa ves čas uveljavlja estetsko. V svojem delu vse usmerja v kontra spektakularnost. To so majhni deset minutni performansi prepolni epske banalnosti, pravi Paul Garcia. Vse je posvečeno gledanju v neposredni povezavi s filozofskim premislekom. Analizira osnovni element življenja - drže v prostoru. Izhajajoče iz umetniških del, ki jih poznamo iz zgodovine umetnosti. Njegova analiza za seboj pušča vizualne posledice.

 

Vsako vizualno umetniško delo prek materializacije oddaja smisle, ki se najprej sprožijo v očeh, takoj zatem pa v kognitivnih procesih gledalcev. Vsaka umetnina mora vsebovati formalno-vsebinske sprožilce, če želi vzpostaviti odnos z gledalcem. To doseže s tem, ko istočasno vključi tri protokole: doživljanje posamične umetnine, doživljanje zaporedja razstavljenih del in generalne atmosfere (duhovne), ki je vzpostavljena v galerijskem prostoru. S tem je gledalcu omogočena organska pokrajina gledanja. V galeriji Dogana vlada popolnost triedinosti, ki omogoča jedrnato gledanje.

 

 

Nasprotnost II.:  

 

Umetnina, s katero se razstava zaključi, je projekcija otvoritvene umetnine. Le da v tem primeru pred njo stoji umetnik sam. S tem proizvede enostaven, a prepričljiv učinek, iluzijo prisotnosti umetnika. Kot da je tukaj, zdaj. Z njo doživimo vizualni višek uprostorjenja telesa. Seveda je to le trenutek, visokomodernistični hip, ki nas vodi k racionalnemu premisleku o vizualni umetnosti nasploh. Tako je krog zaključen. Razstava Kontrapost postane prostor, iztrgan iz umetnikove zavesti. Uveljavlja njegovo nujo. Spet se je pokazalo več kot smiselno, če se umetnik na razstavi, pa čeprav je pregledna, osredotoči le na eno ali dve ideaciji. Naj ob tem omenim še segment zvočnih inštalacij.

 

Rad se ponavljam: Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
1
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
13
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.760
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.507
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.583
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.543
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.601
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.263
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 985
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.233
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 917
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.039