Razkrivamo

Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation

Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub večkratnim opozorilom ameriških diplomatskih virov zdaj v kitajskih rokah. Italija se šele zdaj zaveda in je pozorna na tih in nemoteč način, na katerega je Kitajska pridobila obrambna in visokotehnološka podjetja, kar neposredno vpliva na nacionalno varnost.

26.09.2021 23:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Alpi Aviation   Italija   Furlanija-Julijska krajina   Kitajska   letala   droni   tehnologija   Mario Draghi   Mars Information Technology Co.

Fotografije: Alpi Aviation

Dokler ne odloči sodišče, bo italijanska tehnologija brezpilotnih letal v kitajskih rokah, kar ima lahko zelo nepredvidljive posledice.

Italija je bila prva evropska država, ki je leta 2019 podprla kitajsko Pobudo pasu in ceste, ko je državo v okviru tridnevnega obiska obiskal kitajski predsednik Xi Jinping. Državne vajeti je imela takrat v rokah prva vlada nekdanjega premierja Giuseppeja Conteja s podporo gibanja Pet zvezd in Lege Mattea Salvinija. Dve leti in dve vladi pozneje je italijanska finančna policija (Guardia di Finanza, GdF) obtožila šest direktorjev zasebnega podjetja Alpi Aviation s.r.l. s sedežem v Furlaniji-Julijski krajini kršitev predpisov zakonodaje, ki ureja vojaški izvoz in posebne pristojnosti italijanske vlade, ko gre za vojaške tehnologije in orožje. Podjetje, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub večkratnim opozorilom ameriških diplomatskih virov zdaj v kitajskih rokah. Italija se šele zdaj zaveda in je pozorna na tih in nemoteč način, na katerega je Kitajska pridobila obrambna in visokotehnološka podjetja, kar neposredno vpliva na nacionalno varnost.

 

Glede na zadnje preiskave sta leta 2018 dve kitajski državni podjetji prevzeli nadzor nad podjetjem Alpi Aviation, ne da bi o tem uradno obvestili pristojne italijanske organe. Alpi Aviation je vodilno podjetje v proizvodnji vojaških dronov, letal in vesoljskih plovil, oskrbuje pa tako italijansko obrambno ministrstvo, kakor tudi podjetje Leonardo S.p.a., vodilno italijansko letalsko podjetje, katerega 30 % lastnik je italijansko ministrstvo za gospodarstvo. Med drugim podjetje Alpi Aviation proizvaja tudi brezpilotne zrakoplove Strix, ki so jih uporabljale italijanske letalske sile v Afganistanu. Tehta 10 kilogramov, ima 3-metrski razpon kril in lahko v realnem času prenaša video in infrardeče posnetke. Namestitev traja 8 minut, nato pa ga izstreli katapult in je opremljen s padalom za pristanek.

 

 

Kršenje italijanskih zakonov na področju izvoza orožja

 

Proti družbi Alpi Aviation sta bili vloženi dve obtožbi: kršitev zakona, ki ureja izvoz orožja, in kršitev zakonodaje "o posebnih pristojnostih" (italijanske vlade, ko gre za vojaško tehnologijo in njen izvoz), ki je začela veljati marca 2012 za zaščito italijanskih strateških podjetij na področju obrambe, energije in telekomunikacij sektorjev. Finančna policija je pred tem preiskala Alpi Aviation zaradi domnevne kršitve predpisov mednarodnega embarga za Iran s prodajo vojaških brezpilotnih letal prek japonskega podjetja.

 

Glede na izjavo finančne policije, objavljeno prejšnji mesec, so preiskave pokazale, da je 75 % družbe Alpi Aviation leta 2018 kupilo tuje podjetje Mars Information Technology Co s sedežem v Hongkongu. Slednje je bilo ustanovljeno ad hoc, tik pred dejanskim nakupom in ni moglo imeti neodvisnih finančnih sredstev. Takrat je bila delnica družbe Alpi Aviation ocenjena precej višje od nominalne vrednosti. Prevzem je izvedla družba Denton, globalna odvetniška družba, šlo je za prvo transakcijo, kjer je "kitajska holding družba prevzela družbo, pozicionirano in delujočo v evropskem visokotehnološkem letalskem sektorju", kot je navedeno v življenjepisu starejšega partnerja odvetniške družbe. Po mnenju italijanskih preiskovalcev sta bila kupca italijanskega podjetja dve veliki kitajski vladni družbi, kitajska Corporate United Investment (CCUI) in CRRC, največji svetovni dobavitelj železniške tranzitne opreme.

 

Zanimivo je, da je Alpi Aviation italijansko ministrstvo za obrambo o spremembi v svoji korporativni organizaciji obvestilo šele dve leti po nakupu - in še to na zahtevo ministrskih uradnikov. Finančna policija pojasnjuje, da je bil prevzem "izveden do popolnosti z nepreglednimi metodami, namenjenimi preprečevanju sledljivosti novega tujega delničarja".

 

Glede na finančno policijo je bila transakcija izvedena "izključno za pridobitev (Alpijevega) tehnološkega in proizvodnega znanja, vključno z vojaškim". To je razlog, zaradi katerega naj bi načrtovali prenos proizvodnega obrata iz Italije v tehnološko okrožje Wuxi, industrijsko mesto v provinci Jiangsu, manj kot 150 kilometrov od Šanghaja.

 

 

Ukrepi proti družbi Alpi Aviation skladno z italijansko zakonodajo

 

Ker družba o prevzemu ni obvestila v zahtevanem roku, ne gre več za dovoljenje za prevzem, temveč lahko, skladno z italijansko zakonodajo, govorimo že o začetku sankcij. Te lahko segajo od odvzema glasovalnih pravic, pa vse do razveljavitve poslov, vključno z dejansko prodajo družbe. Glede na italijansko zakonodajo bi lahko upravna sankcija dosegla dvojno vrednost zneska transakcije, v nobenem primeru pa naj ne bi znašala manj kot 1 % prometa družbe v zadnjem poslovnem letu.

 

O pregonu družbe Alpi Aviation se bo zdaj odločilo predsedstvo italijanskega sveta ministrov, ki bo svojo odločitev sprejelo v obliki dokumenta, ki bo kasneje potrjen na sodišču. Medtem pa Alpi Aviation, ki sodeluje tudi z italijanskim obrambnim ministrstvom, ostaja v rokah vlade Ljudske republike Kitajske, države, ki ne sodi med klasične italijanske zaveznike, predvsem od takrat, ko je državne vajeti lanskega februarja prevzel Mario Draghi, nekdanji guverner Evropske centralne banke. Dokler se pravica ne izkaže, bo tako tehnologija brezpilotnih letal v kitajskih rokah, to pa ima lahko zelo nepredvidljive posledice.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: V Splošni bolnišnici Celje so bolnikom vstavili ustrezne zaklopke s CE certifikatom, ki so v uporabi v EU!
0
12.07.2021 19:00
V torek, 6. julija 2021 je bil na spletni strani Portalplus objavljen članek z naslovom V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma ... Več.
Piše: Uredništvo
Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.
9
07.07.2021 20:00
Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.533
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 1.973
03/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.538
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.288
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.329
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.130
07/
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
Milan Krek
Ogledov: 1.106
08/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 939
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.217
10/
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
Stella Šibanc
Ogledov: 900