Komentar

Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam

Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine prava in boja proti korupciji, spominjajo na partijsko delegacijo z Radia Erevan. Evropski poslanci so iz Bruslja prišli na periferijo preverjat, kaj se dogaja, da domorodci že več kot eno leto svoje domače probleme rešujejo javno in da v svoje notranjepolitične konflikte zdaj vlečejo tudi tuje politike, medije in novinarje ter bruseljske komisarje. Zmagovalec najnovejšega nadaljevanja tega resničnostnega šova je slovenski premier Janez Janša, ki pridno stopa po poti Donalda Trumpa ...

15.10.2021 00:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Evropski parlament   Slovenija   mediji   Janez Janša   UKOM   Evropa

Foto: Twitter

Delegacija Evropskega parlamenta, ki je prišla v Slovenijo preverjat, kaj se dogaja na periferiji Evrope, je politična misija.

Ker nisem neposredno niti posredno vpleten v medijske in politične spopade, ki že poldrugo leto pretresajo ljudsko republiko na južni strani Alp, si lahko privoščim politično in tudi siceršnjo nevtralnost pri komentiranju najnovejšega poglavja telenovele o "stanju medijske svobode" v Sloveniji. Serija ima občasno tudi elemente tragikomedije, saj nas kot državo in narod postavlja v neprijeten položaj. Po spletu okoliščin smo se namreč znašli v soju odrskih luči, ki smo si jih prižgali sami, v predstavo pa so se zdaj vključili tudi nekateri gostujoči (stranski) igralci. Vendar ta predstava še zdaleč ni na nivoju shakespearjanske drame, čeprav slovenski premier že dolgo daje vse od sebe, da bi doživel tragično usodo vladarja, ki si je s svojimi dejanji zapravil prestol.

 

Predstava, ki se že nekaj časa odvija pred nami, je pravzaprav resničnostni show, v katerem nas levi del odra prepričuje, da so desni igralci diktatorji, fašisti in po novem tudi antisemiti, medtem ko se desni del odra patološko posmehuje ne le levim igralcem, ki jih označuje za statiste, pač pa tudi nekaterim znanim gledališkim kritikom, za katere trdi, da so plačanci. V komediji zmešnjav je vedno težje slišati kak smiseln in razumljiv stavek, zato občinstvo počasi zapušča avditorij, ostajajo le še najbolj zvesti gledalci.

 

Bistveno vprašanje, ki ga slišimo vsakič, ko se dvigne odrska zavesa, vedno ostaja neodgovorjeno: Ali je v Sloveniji res ogrožena medijska svoboda, ali je v nevarnosti vladavina prava in kako učinkovit je boj proti korupciji?

 

Dolgo vprašanje, pravzaprav tri vprašanja, na katera lahko za razliko od evropskih poslancev, slovenske vlade ter vseh dežurnih apologetov levice in desnice odgovorimo v nekaj stavkih. V Sloveniji je medijska svoboda približno takšna kot v večini evropskih držav, pri nas novinarjev ali urednikov ne streljajo na ulici, niti jih po uredništvih ne pobijajo islamski skrajneži. To seveda niti slučajno ni zasluga Janeza Janše, pač pa dejstva, da je Slovenija še vedno precejšnja periferija, transportno izolirana dežela, nezanimiva za multi-kulti talilne eksperimente ipd.

 

Medijska svoboda je natanko takšna in tolikšnja, kot si jo mediji vzamemo. Oziroma jo omogočamo lastniki. Medijska svoboda je povezana s kvaliteto medijev, ki je pri nas - dajmo si to enkrat že priznat! - vedno bolj na psu. Če je za slabo kvaliteto, zanič žurnalizem izgovor "omejevanje medijske svobode", potem pristanemo na Kolumbovem jajcu oziroma pri dilemi, kaj je bilo prej: slabo novinarstvo ali domnevni politični pritiski na medije? Zgrešeno bi bilo domnevati, da mediji zato slabo opravljajo svoje delo, ker so pod pritiskom, političnim ali ekonomskim, saj je vseeno. V resnici je nekvalitetno novinarstvo mnogo širši problem, ki izvira tudi iz neustrezne sistemske ureditve, prenizkih plač, pomanjkljivih profesionalnih standardov in šibke kadrovske zasedbe. Naštejte mi prosim pet slovenskih urednikov, ob katerih začutite veliko mero spoštovanja. No, morda vsaj dva?!

 

Čemu torej jeremijade določenega dela medijev, čemur se je seveda z velikim veseljem in užitkom pridružil tudi tisti del politike, ki trenutno ni na oblasti, pa bi tam rad bil, ker verjame, da je to tega upravičen? Self-entitlement torej. Nič novega, še manj specifično slovenskega. Le da je konkurenca pri nas mizerna, tako zelo intelektualno podhranjena, da v letu in pol, ko gledamo slona Janeza v trgovini z medijskim porcelanom, še nismo slišali vsebinske alternative, kaj šele ambicioznega programa, ki bi človeka navdušil in prepričal, da je slovenska levica končno splezala iz gramozne jame samoupravnega socializma in je sposobna voditi državo v 21. stoletju brez Dražgoš, Venezuele in Ulice Josipa Broza.

 

Namesto tega poslušamo eno in isto ploščo, na katero zdaj poplesuje tudi nekaj najbolj zagretih evropskih poslank in poslancev, oblačasno pa začivka še kak premier iz "stare Evrope", ki se seveda ne bi bil nikoli oglasil, če bi šlo za kakšno drugo, ne vzhodnoevropsko članico. Koliko je bilo razburjenja med evropskimi politiki pred leti, ko so v Španiji brutalno zadušili katalonski referendum? Španija pač ni bila za železno zaveso. Quod licet Iovi, non licet bovi. Evropa dveh hitrosti ima zgolj ekonomsko ozadje, če niste vedeli. Ker ko gre za spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, imamo opravka z zelo očitno diskriminacijo in dvojnimi merili.

 

Zaradi vsega tega me bolj kot razprava o medijskih pritiskih ali domnevnemu koncu demokracije zanima, na kakšen način bomo razrešili politično in družbeno krizo. Bo šlo po mirni poti, z volitvami? Se bomo izognili novi državljanski vojni? Naj ostanem v emigraciji ali se vrnem? Kako in kdaj bomo uzakonili volilni sistem, ki bo skladen z ustavo in ne bo več omogočal sklepanja gnilih koalicij, zaradi katerih sta izsiljevanje in korupcija sistemski problem? Kdaj bomo upokojili osamosvojitelje in k odločanju pripustili mlajše generacije? Kdaj bo boj proti korupciji postal ključni del politične agende vseh strank, ne pa le retorična floskula, za katero se kažejo obrisi nezakonitega financiranja strank in kupovanja medijskega miru? Kdaj bodo ljudje sprevideli, da ne gre za levico in desnico, za Janšo ali Kučana, pač pa za temeljno vprašanje poštenja in etike, dveh kategorij, ki so ju (v) slovenski politiki že davno umorili?

 

Zato me ne vznemirjajo teorije o kratenju medijske svobode v Sloveniji ali celo koncu demokracije. Gre namreč za razpravo, ki je namenjena dodatni polarizaciji družbe. Bolj bi me presenetilo, če bi se lotili tistega, kar resnično hromi to državo, torej sistemske korupcije. O tej pošasti, ki počasi, a zanesljivo izčrpava državo in državljane, slišimo le toliko, kolikor je interesa za to.

 

Polemike na tviterju glede domnevnega konca demokracije v Sloveniji in zaskrbljenost nekaterih evropskih levičarjev je smiselno postaviti v politični, zgodovinski in kulturni kontekst. Kot že rečeno, v Evropski uniji vedno znova prihaja do temeljnega konflikta med t.i. starimi in novimi članicami. EU je sestavljena iz dveh svetov, katera je še pred dobrimi tridesetimi leti ločevala železna zavesa, ki se je - kot je leta 1946 slikovito dejal britanski premier Winston Churchill - spustila od Ščečina na Baltiku do Trsta na Jadranu. Kljub (zmotnemu) prepričanju Slovencev, da je bil jugoslovanski socializem (titoizem) nekaj povsem drugega od sistema, ki so ga imeli vzhodnoevropski sateliti Sovjetske zveze, nas na zahodu vedno in povsod uvrščajo v t.i. vzhodni blok. Še vedno. Kdaj se bo Evropska unija znebila tega latentnega šovinizma, ko gre za "vzhodnjake", je nemogoče napovedati. Morda nikoli, saj so predsodki globoko zakoreninjeni.

 

Delegacija Evropskega parlamenta, ki je prišla v Slovenijo preverjat, kaj se dogaja na periferiji Evrope, je politična misija. V njej so predstavniki vseh večjih političnih grupacij, ki sedijo v EP, kar ne spremeni dejstva, da bo na koncu večina odločila, kakšna bo vsebina oziroma kakšni bodo sklepi. Glede na pretekle izkušnje je moč z veliko gotovostjo napovedati, da kakšnega pretresljivega zaključka ne bo, saj imajo v Evropskem parlamentu večino Janševi zavezniki.

 

Ker se s sistemsko korupcijo v Sloveniji v resnici noče in ne upa ukvarjati noben politik ali premier, ker vladavina prava pri nas - vsaj sodeč po nekaj zadnjih odmevnih razsodbah vrhovnega in ustavnega sodišča - še zdaleč ni okrnjena, bo manevrski prostor odposlancev EP, ki so prišli v Slovenijo, na koncu zožen na vprašanje medijske svobode oziroma domnevnega zatiranja medijev. Tu pa je odgovor zelo jasen in očiten: Maršal Twitto si zaenkrat ni uspel podrediti nikogar, niti enega resnega medija. "Vojna" s Slovensko tiskovno agencijo (STA) je bolj kot kaj drugega posledica izjemno domišljene zakonske ureditve STA, kajti njenega direktorja lastniki takorekoč ne morejo zamenjati. Če Bojan Veselinovič pred kratkim ne bi sam odstopil in šel v službo k Martinu Odlazku, bi pozicijska vojna med vladnim Uradom za komuniciranje (UKOM) in STA trajala vse dokler agenciji ne bi zmanjkalo streliva (beri: denarja za plače).

 

S čem torej Janša zatira svobodo medijev, ogroža demokracijo in na ulice privablja na tisoče protestnikov? Z diplomatsko uglajenostjo, šarmantnostjo, prijaznostjo in spoštljivim komuniciranjem? S tem, ko zelo osebno in čustveno obračunava z vsemi (novinarji, politiki, javnimi osebnostmi itd.), ki se ne strinjajo z njim? S svojim cinizmom, ki ne pritiče predsedniku vlade? S čivkanjem, ki čedalje bolj kaže na to, da izgublja občutek za spodobnost?

 

Donald Trump je lahko ponosen.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558