Komentar

V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo

Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v neredu, brezpravju, sprenevedanju, laži, manipuliranju "gospodovati" in deliti plen. Zato ne morem več biti tiho. Ker se je ta horda več ali manj plačancev spravila tudi na mojo družino. Ker smo ustvarili Zdravljico in ker je Mitja s sodelavci naredil dokumentarec o bolezni, proti kateri se skušamo boriti. Influencerji, večina brez elementarnih znanj, vleče za nos Slovence - in mnogi nasedejo. A bistvo je vidno vsakomur, ki ima vsaj malo širše gledanje. Da je treba ustvariti nered. Kaj nismo tega že doživeli večkrat?

15.10.2021 22:00
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   Pavle Okorn   Mitja Okorn   Zdravljica   zavist   Slovenija   Jugoslavija   Kafka   Hollywood   Edgar Allan Poe

Nikoli nisem bil in nikoli ne bom odvetnik svojega sina.

Začel bom z zapisom, ki sem ga objavil ob predstavljenem videu Zdravljica za promocijo Slovenije v svetu: "Lahko trdim, da smo vsi, ki smo sodelovali pri izdelavi 'Zdravljice', neobremenjeni s katerokoli ideologijo in strankarsko pripadnostjo. Ampak nam je bila ena in edina želja ustvariti nekaj pozitivnega, toplega in lepega ob 'Zdravljici', ki nam jo je pesnik s to širino gledanja in umevanja tudi podaril. Ker imamo radi svojo domovino, njeno pot in delovanje v svetovni areni ter bisere, ki nam jih nudi. Ne pa podlo podtikanje intelektualne praznine, ki ne vidi do prvega hriba in takšno 'kulturno' ozračje ter 'dela' tudi ustvarja. Vsaka kritika je dobrodošla, ne pa zlo, utemeljeno na bedni zavisti, ker so mejniki predaleč. Ko berem in gledam takšne nebuloze, se sprašujem, kje so dela, ki so jih ti pametnjakoviči 'na ogled postavili'. Zavist je lahko zelo pozitivno čustvo, če spodbuja. Izgleda, da se tu, v teh logih bolj prijemlje zavist, katere izpeljanke so zlo, onemogočanje, fanatični lenino-stalinizem, ko se je rezalo in retuširalo, da so odpadli 'odpadniki' (30 let slovenskega filma). Sam sem vedno razumel kulturno ustvarjanje in umetnost nad primitivno pritlehnostjo. Vendar je nasilje 'binarcev' postalo 'tema dneva'. Vse je naše ali vaše. 'Vmes' za omejeno pamet ni prostora."

 

Naj na začetku zapišem, da nisem nikoli bil in nikoli ne bom odvetnik svojega sina. Vse, kar je Mitja v svojem življenju ustvaril (razen Tu pa tam, pa tudi ta film ne bi uspel priti na trg, če nas ne bi vse sodelujoče navdihoval in bodril prav Mitja in takrat tudi danes žal že pokojni Franci Slak), je ustvaril sam. Tu pa tam sem mu kot oče osvetlil kakšno drugačno možnost, mu nudil oporo v razmišljanju, ki naj presega tiste bližnje hribe, in je to bilo več kot dovolj, da je šel to pot in začel samostojno brusiti svoj talent.

 

A slovenski zavisti ni dovolj primitivno pljuvanje ter širjenje zla brez podlage po medijih. Zvesti psi bedne ideologije so se spravili tudi na družino. Brez sramu, podlage in intelektualnega naboja velika večina plačancev kvanta in opravlja, ne da bi kdorkoli od te falange pritlehnežev stopil do nas in seveda dobil vse podatke, ki bi mu jih z veseljem posredovali. Tako bi vsakomur lahko razložili, kako in zakaj. A bistvo je seveda med vrsticami. Zavist, ta večni ogenj, ki tli, peče, zažiga in uničuje zalet mnogim sinovom in hčeram Slovenije, da gredo v svet poiskat zadovoljstvo in ustvarjati. Iz katere koli vede. 

 

Podlaga tega zla je seveda ideološka zaslepljenost. Zla, ki se je razplamtelo in gorelo v vsej svoji bedi in več ali manj zločinski dejavnosti desetletja po vojni. Mnogi Slovenci so že takrat, v nekdanji Jugoslaviji, odhajali "čez hribe". Polni znanja, sposobnosti in energije, ki so jo ideološko podžigana klika in njeni "usefull idiots" z veseljem "izvažali". In glej ga zlomka, to se dogaja tudi včeraj in danes v Sloveniji! Kot da se ne bi ničesar naučili. Da je znanje vrednost, ki jo je težko pridobiti in da ni veliko sposobnih, ki presegajo povprečja. Ne, še tistim redkim malomožganski omejenci, ki so slučajno takrat pred vrati, ta na stežaj odprejo. V tujino, seveda. Da ne bi dvignili "norme".

 

Da, ideologija. Jaz jo vedno imenujem zločinska. Katere ves smisel je v primitivnem razumevanju machiavelizma. Deli in vladaj. V vseh ozirih besede deli. Tistim pravim je bil vedno omogočen del kolača, kakšni bomboni in piškotki, več pa tudi ne. A že to dovolj mnogim, da danes tiho gledajo, kako se ta bedna logika odraža v slovenskem zapravljanju časa in energije za delitev na naše in vaše. Za tiste vmes ni prostora. Ker take, višje matematike omejeni um ni sposoben doumeti. Zato danes slišimo primitivno naslavljanje trume "uporabnih idiotov" s klerofašizmom in vsemi bednimi izrazi tiste, ki so slučajno "pri roki", da se jih oblati za narodov blagor.   

 

Danes. Ko smo se odločili za demokratično evropsko skupnost. Ko sem bil tudi sam v tistih prvih dneh pripravljen sodelovati in graditi. Z delom, ustvarjalno energijo, ki mi jo nikoli ni primanjkovalo, in navdihom, da smo se takrat končno otresli bednega eksperimentiranja in ideološkega brezna. Zvesti psi, ki znajo samo lajati in širiti nasilje, danes po medijih žalijo večino Slovencev, ki bi radi tako kot jaz živeli v miru, ustvarjali, uživali družinsko življenje ter vzgajali svoje otroke. 

 

Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v neredu, brezpravju, sprenevedanju, laži, manipuliranju "gospodovati" in deliti plen. Zato ne morem več biti tiho. Ker se je ta horda več ali manj plačancev spravila tudi na mojo družino. Ker smo ustvarili Zdravljico in ker je Mitja s sodelavci naredil dokumentarec o bolezni, proti kateri se skušamo boriti. Influencerji, večina brez elementarnih znanj, vleče za nos Slovence - in mnogi nasedejo. A bistvo je vidno vsakomur, ki ima vsaj malo širše gledanje. Da je treba ustvariti nered. 

 

Kaj nismo tega že doživeli večkrat?

 

Vsak izmed njih ima možnost, da naredi dokumentarec, ki bo "drugačen". Vsak izmed njih lahko gre v Hollywood in posname film. Vsak ima možnost kjer koli po svetu ustvariti in živeti svoje sanje. Najlaže je biti ideološko zaslepljen kritik in primitivno pljuvati po narejenem. Redki so se spustili v izdelke iz drugih, bolj poglobljenih in utemeljenih zornih kotov.

 

V bistvu pa je slika jasna. Zavist. Mnogih nedonošenih hčera in sinov slovenske resničnosti, ki lajajo v luno, ker drugega niti ne znajo. Samozvana množica "umetnikov", za katere niso slišali niti za prvim hribom, kaj šele v svetovni areni. 

 

Zato si želim, da bi še v svojem življenju doživel trenutke, ko bodo Slovenci našli razum in svoje hčere in sinove začeli podpirati in jim dajati možnosti ter odpirati vrata. In zlezli iz Kafkovih soban ter zavrgli zlo preteklosti in ideologije, ki nas je razdvajala. Ki nas skuša še vedno deliti na naše in vaše. 

 

Kakšna bizarna sedanjost se mi slika. Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, Kitajci svet postavljajo pred dejstvo, da se ne bodo ustavili, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo, zavistjo in izpeljanim zlom. Namesto da bi bili uspešni neke vrste svetilniki, jih raje podimo ven in ustvarjamo kraljestvo teme.

 

Ideologi, ki te razmere podpirajo in ustvarjajo, so v ozadju. Zdi se, da nikoli ne bodo zbrali moči, da bi se odlepili od brezna, kamor padajo in s seboj vlečejo vse, ki niso sposobni dojeti, da je edina prava pot živeti, se učiti ter vedno znova preverjati svoja znanja ter razmišljanja. V bistvu so Prosperosi, kakršne je naslikal Edgar Allan Poe. Njihovi sledilci pa ves čas "pred vrati postave". Le da ura neutrudno bije in "the bells ring" (Eric Burdon and The Animals, The Black Plague).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558