Komentar

Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.

De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. Umetnike da! Za razliko od futuristov, ki so s tem, ko so glorificirali vodjo mislili, da opevajo prihajajoči svet. De Chirico je zaničeval okorne mimetike in podrepnike političnih režimov. Naposled pa je modernizmu očital preobremenjenost z geometrijo. Čeprav je ravno njegovo "delo" vsebovalo veliko geometrije: simetrije in pseudo-perspektive. V vizualni umetnosti je geometrija tisto, kar je slovnica v jeziku. Kdo je že to rekel?

16.10.2021 22:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Giorgio de Chirico   Italija   Edvard Kardelj   Andy Warhol   James Turell   Andre Breton   Anton Trstenjak   Dejan Knez   slikarstvo   matafizika

De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. 

Čeprav sem iz generacije, ki se nikoli nikomur ne opravičuje, se bom danes opravičil sebi, ker bom v besedilu poenostavljal umetniške razloge. V ostrem podalpskem zraku je bilo tistega dne vse iracionalno. Natančno zavest imam o tem, kdo je bil tisti, ki je povabil izjemnega italijanskega umetnika Giorgia de Chirica (1888–1978) na protokolarno večerjo na Brdo pri Kranju, in predvsem zakaj ga je povabil. Tisti dan je bil zagotovo eden pretresljivejših v naši novejši zgodovini. Zakaj je bil pretresljiv, ne mislim razlagati. Upam, da mi ne bo potrebno nikoli, nikomur. De Chirica je s pomočjo kulturne diplomacije osebno povabil Edvard Kardelj!

 

Kakšni časi so bili to za razliko od današnjih, ko iz ust skrivenčenih političnih obrazov bruhajo socstalinistični stavki, kot je "Kdor ne dela, naj ne je!", izrečeni v domu narodove kulture. S tem, ko izgine diplomatska uglajenost, dobimo v resničnosti zelo nevarna razmerja. S tem ne misilim le na vojno, ki se nam z vso hitrostjo približuje, ampak na kultiviranost. Svet okrog nas razpada, medtem pa kometiram "delo" umetnika in ga branim pred človekom-gnusom. Pa ne moreš verjeti!

 

Za vzorčen primer umetniškega "dela" bom vzel ravno Giorgia de Chirica, metafizičnega slikarja, ki je na izjemen način oblikoval duhovno zapletenost bivanja. Njegovo "delo" je bilo pred prvo svetovno vojno odmaknjeno od takrat prevladujočega futurističnega gona, ko se je umetnost še večinsko manifestirala s sliko. Bodimo natančni: z oljem na platnu. Giorgio de Chirico se ni želel približati strojni projekciji ne prve, ne druge futuristične generacije, čeravno so bili nekateri futurisiti njegovi prijatelji. Nikakor ni mogel pristati na njihovo nenačelno koalicijo s fašistično Kapitalijo, ki je do nezavesti razcefrala demokratično stvarnost Apeninskega polotoka

 

Rad se ponavljam: so umetniki in umetnice, ki so s svojim "delom" potopljeni v času, s tem zastopajo ravno duh časa (npr. Andy Warhol). So umetniki in umetnice, ki gredo s svojim "delom" skozi čas in kot takšni zastopajo kozmično neskončnost oziroma univerzum (npr. James Turell). So pa tudi posebni umetniki in umetnice, prepolni osebne mitologije in travmatičnosti, ki slikajo, recimo, erotično-ljubezenske prizore (npr. Balthus). Vsi trije umetniški modeli so presežni po duhu, a po obliki popolnoma različni, čeprav vse tri povezuje oblikoslovnost.

 

Giorgio de Chirico je ozaveščal svoje umetniško "delo" z nietzschejansko filozofijo! Z njeno pomočjo je gradil novo umetniško skladje. Generalno obstaja v umetnosti obsesivna nuja po novem. Potrebno se je, čeprav s silo, znebiti preteklega. Ni večjega estetskega sprožilca kot je novo. To ponavadi nastopi po velikih dogodkovnih zarezah, kot so vojne ali bolezni, ko človeštvo skupinsko doživlja strah (renesansa - kuga). V takšnih obdobjih nastopi umetnost, ki je največkrat oblikovana iz dionizično-metafizičnih izhodišč. Ta pa je drugačna, pri njej imamo kot gledalci občutek, da nam je znana, čeprav je v resnici nismo še nikoli videli. Istočasno pa nam je popolnoma nerazumljiva. Tudi zato si ne moremo dovoliti, da bi bili do takšne umetnosti intelektualno ravnodušni. 

 

Umetnost nam ne sporoča, da bo vojna ali apokalipsa, ampak nam signalizira metafizično stanje. Andre Breton, ki je kritično in odgovorno spremljal "delo" Giorgia de Chirica, bi rekel, da umetnost navigira našo zavest. Naj ponovim: De Chiricovo "delo" je bilo zavestno usmerjeno v metafizični jezik, ki nam je bil znan, ampak nam nikoli ni bil na takšen način izražen. Bil je najbližji pesniškem jeziku in pesniški atmosferi (Baudelaire). Gledalec se je z De Chiricovimi motivi, s skulpturalnimi figurami in ambienti prelival v vzporedno stvarnost in se postopoma potopil v njegov svet. 

 

Kaj "dela" umetnik? Sredi stvarnosti - namenoma bom uporablil zame nefunkcionalen termin - ustvarja metafizično ravnovesje. Tako slogovna enota postane veliko večja od posamičnega življenja. De Chirico ni bil nikoli zadovoljen s preprostim variranjem lastnega "dela". Oblikoval je nove ambiente in jih polnil z umetniškim inventarjem. Zelo redko z motivom človeka, če pa že, z zelo oddaljenim nekje globoko na horizontu ali v absurdistični drži. Največkrat pa s substitutom za človeka.

 

De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. Umetnike da! Za razliko od futuristov, ki so s tem, ko so glorificirali vodjo mislili, da opevajo prihajajoči svet. De Chirico je zaničeval okorne mimetike in podrepnike političnih režimov. Naposled pa je modernizmu očital preobremenjenost z geometrijo. Čeprav je ravno njegovo "delo" vsebovalo veliko geometrije: simetrije in pseudo-perspektive. V vizualni umetnosti je geometrija tisto, kar je slovnica v jeziku. Kdo je že to rekel?

 

De Chirico nas je s svojim "delom" opozarjal, da je umetnost navkljub vsemu globoko pozvezana s tesnobo. Sam tesnobi nisem nikoli dovolil vstopa v svojo umetnost. Tesnoba se sproži v trenutku, ko se zavemo neskončnosti univerzuma. Katere nacionalnosti je vesolje? Ali je vesolje racionalno?

 

Z vstopom v svet metafizičnega umetniškega "dela" na posreden način vstopamo v nadrelistično umetnost. Metafizično slikarstvo je na nek način predhodnica nadrealistične umetnosti. Najbrž niste opazili, da se v svojem reflektiranju umetnosti nisem skoraj nikoli dotaknil nadrelizma. Nimam smiselnega odgovora na vprašanje, zakaj je tako? Mogoče zato, ker so nadrealisti v dvajsetih letih prejšnjega stoletja brutalno zavrnili "delo" genialnega Antonina Artauda.

 

Vrnimo se v temo komentarja, kaj je De Chirico "delal", ko je delal. Zdi se mi, kot, da bi želel poiskati helenistični ideal in mir v industrijski pokrajini. Dejstvo je, da je De Chirico rojen v Grčiji. Njegov rod po očetovi strani pa je izhajal iz Dubrovnika. Preskok iz pripovedi v ostro digresijo: Tako kot so avantgardistični umetniki postali neke vrste matematiki, so razvojni umetniki postali programerji!

 

Konec digresije. Nazaj v pripoved:

 

Giorgio de Chirico se je ves čas bal, da ne bi preveč okrasil in s tem dekorativno otežil svojih slikarskih prizorov. Oboževal je namreč gledališče, zato se je intenzivno ukvarjal s tem, kako bi vizualno premislil svoje predstave. V umetniške motive ne vstopamo samo s pogledom, ampak tudi z mišljenjem. Tako pri "delanju" umetnine, kot pri gledanju, in ko smo že znotraj umetnine, nas njeni motivi poženejo v vse vektorske smeri.

 

Kaj torej "dela" umetnik? Sproža oblike, sproža vektorje. Njegova oblika je tista, ki postane nosilka obdobja, postane noslika psihologije metafizike, kot bi rekel izvrstni eksperimentalni psiholog in teolog dr. Anton Trstenjak. Zavezuje nas k umetnosti univerzuma, ne pa k okorni propagandi države ali cerkve. Univerzalni um nam omogoči odmik od pripovedne linearnosti. De Chirico je naredil zavesten odmik od pozitivistične gradnje umetnine. Odmik od nacionalnih kulturnih vzorcev, čeprav se v Italiji marsikje zaveš, da si se znašel sredi De Ciricove pokrajine. 

 

Nahajmo se na višku današnjega komentarja, v katerem se sprašujem, kaj umetnik sploh "dela". V besedi formacija (evklidska in neevklidska geometrija) je prisotna osrednja os, okrog katere se oblikuje vse bistveno. Kaj torej umetnik "dela", ko "dela". Tisto, kar je najtežje. Nič, bi rekel Dejan Knez.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.915
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.697
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.508
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.305
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 765
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 749
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 539