Komentar

Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič

Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še posebej, je nedorečenost, kje, kdaj in kako lahko Aktivni državljan sodeluje, participira, da svoj glas. Temu lahko prištejemo tudi nedorečenost, kako lahko katerikoli državljan komunicira s Sistemom, z Odločevalci, z javno upravo, z vsemi, ki imajo oblast in so tudi izvoljeni od taistega državljana, da odločajo o skupnih, javnih zadevah. Ali res lahko komunicira samo enkrat na štiri leta na volitvah, ko ima iluzoren vtis, da lahko vpliva na odločanje? Ali so posledica te frustracije aktualni protesti na naših ulicah in celo metanje granitnih kock v parlament?!

19.10.2021 22:03
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Aktivni državljan   Sistem   volitve   Janez Janša   Slovenija   Buda   Marko Noč

Foto: arhiv portal+

Če ne bomo našli načina, kako vzpodbuditi oziroma stimulirati poskuse izboljšanja Sistema, se bodo negativni pojavi, v katere se ta čas izliva vsa energija Aktivnih državljanov, samo še krepili.

Najprej si priznaj, ali je ali ni ta preklemana dvojnost v tebi. Da želiš narediti nekaj dobrega, prijetnega, užitka polnega zase, za svojo notranjost, samo za tvoje osmišljenje in – prosim, ne končaj z branjem, ne odmakni oči, poglej in preberi! – in da želiš istočasno narediti nekaj dobrega, pravičnega tudi za Celoto, za skupnost, za domovino, za človeštvo. Za osmišljenje biti vseh in vsega. In narediš, kar verjameš, da je prav za Celoto. Ti sam, ne da bi poslušal kogarkoli, saj je že Buda dejal: "Ne glejte na to, kje ste to brali ali slišali; tudi če sem jaz sam to rekel, mi ne verjemite, če je v nasprotju z vašo zdravo pametjo!"

 

Če si prepoznal to dvojnost v sebi, potem si Aktivni državljan.

 

Največje upanje za bolje in pravičneje je moč državljana, seveda predvsem tistega, ki čuti omenjeno dvojnost, da na kakršenkoli način da svoj glas za predlog, idejo, ukrep oziroma karkoli je vezano na javne probleme njegove skupnosti, ki ni v nasprotju z njegovo zdravo pametjo. A kje, kdaj, kako lahko da svoj glas?! Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost – naša ožja skupnost, Slovenija, očitno še malo bolj –, je ravno ta nedorečenost, kje, kdaj in kako lahko Aktivni državljan sodeluje, participira, da svoj glas. Temu mirno lahko prištejemo tudi nedorečenost, kako lahko katerikoli državljan komunicira s Sistemom, z Odločevalci, z javno upravo, z vsemi, ki komandirajo in so tudi izvoljeni od taistega državljana, da to počnejo, tj. da odločajo o skupnih, javnih zadevah. Ali res lahko komunicira samo enkrat na štiri leta na volitvah, ko ima iluzoren vtis, da lahko vpliva na odločanje, ali pa se ga po drugi strani sliši samo, če protestira na ulici in meče granitne kocke v parlament?

 

Nismo dorekli, kako komunicirati s Sistemom, s tem Behemotom, ki mu tudi Janez Janša ne more do živega, čeprav verjamem, da se trudi na svoj način. Na način, ki ga sicer ne razumem čisto dobro. A je Sistem močnejši tudi od njegove volje. Prepričan sem, da Sistem lahko izboljšajo predvsem Aktivni državljani. Če dobijo odgovor oziroma vidijo popravek na Sistemu, kje, kdaj in kako lahko sodelujejo. Če tega odgovora ni, potem se ne smemo čuditi, da se vsa energija predvsem tistih, ki čutijo to dvojnost, torej Aktivnih državljanov, ki jih skupnost zanima, ki pisarijo v pisma bralcev, ki komentirajo po spletnih forumih, kanalizira samo v to, kaj je narobe, kdo vse narobe dela, ali pa v "saj se itak nič ne da narediti" (da spet malo spomnim na naslov moje knjige izpred petindvajsetih let). Potem jim res ostaja samo še razgrajanje po ulicah. 

 

Premalo je bilo narejenega na poskusih, kje, kdaj in kako državljan lahko sodeluje. Sam sem sicer poskušal veliko  delati na tem in zadnjih trideset let skoraj nisem počel drugega. Ja, težko je. Sistem ima svoje življenje, svoje zakonitosti, težko dovoli, da ga poskuša kdo izboljšati. Tudi Janez Janša ima težave. A če ne bomo našli načina, kako vzpodbuditi oziroma stimulirati te poskuse, se bodo negativni pojavi, v katere se ta čas izliva vsa energija Aktivnih državljanov, samo še krepili. Konkretna vzpodbuda oziroma stimulacija bi bila na prvem mestu že postavitev oziroma formalizacija kakšne od različnih oblik in metod možnosti pojavljanja predlogov in zahtev za bolj prav in dobro. Tudi preverjanje realizacije rezultante teh predlogov in zahtev (kot omenjam v svojem prejšnjem prispevku na portalu+ na primeru, ko navajam strinjanje s predlogi zdravnika Marka Noča). Da ne bo potrebe za vsak dober predlog oditi na splošni vseljudski referendum. Ki naj ostane le za tiste največje in najpomembnejše primere. 

 

Morda je to z Aktivnim državljanstvom preveč idealistično. Morda res, a je vsaj en poskus. In kje še kdo poskuša popraviti to komunikacijo s Sistemom, ki je glavni vzrok vsej zagatnosti? Prosim, mi lahko kdo odgovori, kje in kako še kdo poskuša?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.922
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.701
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.514
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.590
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.311
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.031
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 800
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 774
09/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.453
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 598