Komentar

Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!

Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še zmeraj lažejo. Ta misel je nekako zamrznjena v času, ki ga živimo. Ruski disident in nobelovec jo je zapisal v obdobju, ko je bilo treba paziti, kaj je človek rekel. Danes je vseeno, kaj človek reče, saj je njegovo mnenje približno tako relevantno kot lanski sneg, dogaja pa se tudi to, da kakšnemu napačnemu kandidatu pripišejo besede, ki jih ni izrekel.

24.10.2021 12:50
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Andrej Vizjak   Bojan Petan   Dnevnik   mediji   država   Podvin   ustava   Saša Zagorc   Rok Svetlič   Aleksander Solženicin

V razmerah, ko se nam pred očmi dogaja demontaža države, bi moralo biti ustavno sodišče absolutni varuh ustavnosti in zakonitosti, takorekoč oaza normalnosti, ustavni sodniki pa nesporne pravne in moralne avtoritete.

Vstopamo v novo fazo razvoja družbenih odnosov in politike na Slovenskem. To, kar se (nam) dogaja zdaj, je vojna vseh proti vsem. Za dosego cilja so povsem odkrito dovoljena vsa sredstva; laži, izsiljevanja, ponaredki in celo grožnje. Mediji se aktivno vključujejo v politični konflikt med vlado in opozicijo. Razen redkih idealistov, ki še vedno verjamejo politikom, so mediji bolj ali manj odkrito vstopili v politično areno deloma zaradi neposrednih ekonomskih koristi njihovih lastnikov, deloma zaradi osebnih zamer, ki jih lastniki gojijo do oblastne oligarhije. Veliko velikih egov je namreč prizadetih in ko se politika enkrat začne odvijati na osebni ravni, je država le še kolateralna škoda. Zaradi tega absolutnega razkola na dva bloka, ki spominja na tistega pred osemdesetimi leti, v Sloveniji takorekoč ni več prostora za normalno, odprto in pluralno razpravo. Ni več prostora za liberalno usmerjene medije, kakršen je denimo portal+. Tisto, kar je bilo še včeraj normalno, je danes anomalija. Družbeni podsistemi so talci ene ali druge politične paradigme, ki najbolj hromi javno oziroma državno upravo. Celo pravniki so naposled odvrgli figov list in v spopadu za nadzor nad ustavnim sodiščem poteptali osnovna etična načela in moralne standarde.

 

Znašli smo se pred zidom. Tisto, kar je naš največji problem, ki konkretno načenja državo, je njena demontaža. Ko so "founding fathers" leta 1991 v Podvinu sestavljali ustavo, jih je prežemal romanticizem. Bržkone zaradi tega niso imeli v mislih izrednih razmer, kakršne so v republiki nastopile v zadnjih 18 mesecih. Sistem, kakršnega so zasnovali očetje ustave, ni previdel takšnih napetosti v družbi in politiki, kakršnim smo priča danes, niti takšnih ekstremnih konfliktov med vejami oblasti, ki se dogajajo zadnje čase.

 

Medtem ko smo se plebejci ukvarjali s provokacijami, povezanimi z 20. stoletjem (da niti ne naštevam konkretnih primerov), so nam počasi, a zanesljivo demontirali državo. Naklepno ali iz hude malomarnosti, saj je vseeno. Podobno kot v kriminalki Umor na Orient ekspresu bomo šele na koncu izvedeli, da so pri tem zločinu sodelovali pravzaprav vsi politični akterji. Iz različnih motivov, a z istimi cilji: moč, oblast in denar.

 

Da se politiki per definitionem posvečajo boju za oblast, je seveda razumljivo. Težje je zagovarjati sporne, celo nezakonite metode, s pomočjo katerih bi se radi dokopali do oblasti. Opozicija si želi zmage na volitvah, vladna koalicija bi rada ostala na oblasti. V ta spopad se aktivno vključujejo mainstream mediji oziroma njihovi tajkunski lastniki. Maščevanje, sla po oblasti in denarju so glavni motivi za prestop Rubikona politične korektnosti in zlorabo profesionalnih standardov. Ker očitno niso dovolj volitve vsake štiri leta (ali prej, saj je vseeno). Niso dovolj instrumenti parlamentarne demokracije (interpelacije, referendumi, ustavne obtožbe ipd.). Vključiti je potrebno še ulico in izvajati pritisk na zakonodajno in sodno oblast. Diskreditirati je potrebno vsakega kandidata, ki nima pravega pedigreja, ko gre za volitve ustavnega sodnika. Dovoljeno je ponarejati zvočne posnetke pogovorov, do katerih tako alo tako ne bi prišli na zakonit način; ne le nezakonito zvočno snemanje, pač pa tudi ponarejanje posnetka sta nova "poklicna standarda" naših političnih operativcev. Ko aktualnega okoljskega ministra najbolj senzacionalistična komercialna televizija v državi obtoži (beri: obsodi), da je predsedniku uprav Dnevnika, DZS in Term Čatež leta  2007 po telefonu svetoval, naj ne plača davka, se nihče ne spomni, da bi vsaj za kratek komentar vprašal tudi Bojana Petana. Kot da bi se Andrej Vizjak pogovarjal z marsovcem. Še absurdnejše pa je to, da Petana, ki ga ponaredek obremenjuje prav toliko kot Vizjaka, za mnenje niso vprašali niti na Dnevniku, kjer so pompozno objavili članek (vir) o tem, kako je razkritje o Vizjakovih nasvetih "šokiralo Slovenijo". Šokirali so v bistvu na Dnevniku, ko Petanu niso namenili niti vrstice. Če to ni anti-novinarstvo, potem res ne vem, kaj bi lahko bilo še večji poraz slovenske "sedme sile" ...

 

Vedno bolj se namreč kaže, da je slovenski žurnalizem v zadnjem desetletju, ko so šli mediji čez tretjo fazo privatizacije, postal tako obupno slab in celo bolj skorumpiran, pokvarjen kot slovenska politika. To je zagotovo precej šokantna ugotovitev, ki pa se iz dneva v dan potrjuje. V okolju, kjer velika večina medijev ni več zmožna opravljati svoje temeljne družbene funkcije (nadzor oblasti), je seveda toliko lažje demontirati državo in njene atribute. Mediji so eden glavnih krivcev, da smo Slovenci v zadnjih tridesetih letih intelektualno tako nazadovali, takorekoč zaspali in posledično nismo dojeli, kaj se (nam) dogaja. Namesto, da bi lajali na nepridiprave, ki so nam v različnih korupcijskih hobotnicah kradli denar, so mediji (po)skrbeli za poneumljanje ljudi in še posebej za njihovo uspavanje.

 

Zgodba o ponarejenem posnetku, na katerem Vizjak nagovarja Petana, naj utaji davke, ima nekaj paralel s škandalom, povezanim z volitvami ustavnega sodnika, kar naj bi se v državnem zboru zgodilo prihodnji teden. Profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc je namreč na tviterju "namočil" edinega kandidata Roka Svetliča, češ da je lani poleti na zaprtem posvetu o noveliranju Zakona o tujcih na ministrstvu za notranje zadeve v prisotnosti ministra Hojsa izjavil, da mora država, če "ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje".

 

Profesor Zagorc je bil seveda zgrožen nad takšno izjavo, vendar se je oglasil šele po dobrem letu. Ostali udeleženci sestanka (Aleš Hojs, Boštjan Šefic, Samo Bardutsky, Matej Avbelj in Janez Čebulj) se prav tako doslej niso oglasili, čeprav je Zagorčev profesorski kolega in zaveznik Bardutzky potrdil Zagorčeve obtožbe (in to prav tako na tviterju). Rok Svetlič je Zagorčeve obtožbe ostro zanikal in povedal, da česa takšnega nikoli ni izrekel. Posredno mu je pritrdil nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj, češ da se ne spomni, da bi na tistem sestanku kdo izjavil kaj takšnega.

 

Skratka, imamo besedo proti besedi. Komu verjeti?

 

Zakaj se na Svetliča ni usul plaz že prej, recimo takoj po tistem, ko naj bi govoril o "streljanju migrantov na meji"? Morda zato ne, ker takrat še ni kandidiral za ustavnega sodnika? Morda zato ne, ker ni dokaza, da bi Svetlič res to izjavil? O Sašu Zagorcu, predavatelju na ljubljanski Pravni fakulteti, študenti nimajo najboljšega mnenja. Na razvpiti spletni strani profesorji.net  (vir), kjer študenti ocenjujejo profesorje, je Zagorc takorekoč obsojen na kritike, saj je prejel eno samo pohvalo, pa še ta je tipično moško šovinistična (profesor Zagorc je "car" in je nesramen samo do "zabitih avš") ... mimogrede pa naletimo še za zanimivo opazko, da Zagorčeva dolgočasna predavanja "rešuje" njegov kolega Samo Bardutzky. Če so to opazili že študenti na fakulteti, potem morda niti ni naključje, da je od šesterice pravnikov, ki so bili ob Svetliču in Zagorcu prisotni na sestanku, edino Bardutzky potrdil navedbe, ki jih je Saša Zagorc objavil na tviterju. Zanimivo, mar ne?

 

Če pustimo ob strani aroganco nekega profesorja, ki zagotovo ni predmet javne razprave ali medijske obdelave, potem je v tej zgodbi o "ponarejeni obtožbi" na rovaš Pahorjevega kandidata za ustavnega sodnika vsekakor potrebno pogledati širši kontekst. Ljubljanska pravna fakulteta je v zadnjih letih izgubila precejšnji del monopola, ki ga je imela v pravni(ški) sferi, pojavila se je konkurenca. Resda so v trenutni sestavi Ustavnega sodišča trije precej izraziti predstavniki te fakultete, ki se za izvolitev lahko zahvalijo predvsem kolegu in prijatelju Miru Cerarju, vendar to očitno še ni dovolj. Špela Mežnar, Matej Accetto in Marijan Pavčnik so precej predvidljivi, ko gre za glasovanje oziroma ločena mnenja. Poleg tega je na Beethovnovi že nekaj časa čutiti prisotnost "rezultatskega odločanja", o čemer je pred dvema letoma govoril Andraž Teršek v intervjuju za portal+ (vir). Ob Klemnu Jakliču, ki kot sodnik že od prvega dne razbija monolitnost ustavnega sodišča, je očitno nastala zadrega ob možnosti, da bi bil za ustavnega sodnika izvoljen še nekdo, ki ni ukalupljen oziroma "pravilno usmerjen". Ob razmerju 7:2 je zavladala panika že ob misli, da bi se razmerje utegnilo spremeniti v 6:3.

 

Ne bodimo torej naivni. Ustavno sodišče je samostojno in neodvisno natanko toliko kot sodniki, ki tam sedijo. V razmerah, ko se nam pred očmi dogaja demontaža države, bi moralo biti ustavno sodišče absolutni varuh ustavnosti in zakonitosti, takorekoč oaza normalnosti, ustavni sodniki pa nesporne pravne in moralne avtoritete. Ne vem, zakaj mi gre ob tem stavku malce na smeh. Očitno ne verjamem več v laži, ki nam jih prodajajo. Ali če končam z mislijo Aleksandra Solženicina, s katero sem začel: "Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še zmeraj lažejo."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.920
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.699
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.511
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.589
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.309
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 787
08/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.453
09/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 771
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 580