Komentar

Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij

Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj položaj se zaljubijo tako močno, kot sta se ljubila Romeo in Julija. Menijo, da jih nihče ne sme in ne more ločiti od njihovih podjetij, čeprav zaradi tega vsi skupaj umrejo. Žal se mnogi ne zavedajo, da se jim je ta zaljubljenost pred leti pojavila na identičen način kot zdaj, ko jim dopovedujejo, da ljubezni ni več. Drugi starši, druga ljubezen.

21.11.2021 22:11
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   FURS   državna podjetja   Romeo in Julija   tragedija   NZS   odstop

Nihče od nas ni rojen, da je večno na neki funkciji.

Ljubezen Romea in Julije je bila kratka in strastna, ljubezen nekaterih direktorjev pa je dolgotrajna in želijo si, da je še naprej strastna. Toda temu ni več tako. To jim tudi dopovedujejo novi starši. Res je, da ni dovolj, da le dobiš Julijo, temveč jo moraš dejansko ljubiti. Moraš vedeti, kaj potrebuje, moraš vedeti, kako jo voditi in usmerjati, moraš vedeti, kdaj popustiti in - seveda - kdaj se posloviti.

 

Velikokrat me kdo vpraša, zakaj je moja pisalna miza na Fursu zmeraj tako prazna. Moj odgovor je enostaven. Prvič, ker ima predale. Drugič, ker mogoče znam organizirati delo. In tretjič, ker moram biti vsako minuto pripravljen, da se poslovim od mize in od svoje Julije, seveda če bodo tako želeli starši. Tudi Julija sama lahko reče ali pokaže, da me ne želi več. Vem, da je takšno slovo boleče, da lahko poči srce, toda ohraniti je treba dostojanstvo, se zahvaliti za minule lepe in nepozabne trenutke ter oditi. Julija pa naj gre novo pot, z novim izbrancem.

 

 

***

 

Čeprav je ta primerjava nekoliko nenavadna, sem vsaj na nek drugačen način poskušal pojasniti tragedijo zamenjav dolgoletnih direktorjev v državnih podjetjih. Mnogi trdijo, da so zgradili ta podjetja, da so ta podjetja uspešna le zaradi njih. Mogoče to tudi deloma drži, toda vsako situacijo je treba analizirati iz več zornih kotov. Ali sem uspešen zato, ker sem res tako dober, ali pa zato, ker sem v državnem podjetju, ki ima mogoče monopolni položaj in zaradi tega ustvarja višje prihodke? Ne glede na vse pa bi moral biti edino merilo dobiček, to je tisto, kar se deli družbenikom. Ti pa so včasih kljub monopolu prenizki. Zato se upravičeno zastavlja vprašanje, ali je med stroški zaslediti tudi takšne, ki niso bili potrebni in so pomenili večletno kupovanje miru. 

 

Sam sem do zdaj, ko sem začutil, da ne gre več, že nekajkrat odstopil. Tako je bilo v mojem prvem mandatu, ko sem bil generalni direktor Dursa. Tako je bilo, ko sem 2010 odstopil kot predsednik Nogometne zveze Slovenije, pa leta 2012, ko sem odstopil kot član nadzornega sveta Nove KBM, nato kot član Fiskalnega sveta Republike Slovenije in istega leta še kot predsednik Fundacije Rdeča žoga. Zadnja dva odstopa sta bila povezana z uvedbo davčnega pregleda v enem od mojih podjetij, ko sem ocenil, da ni moralno, da sem še naprej na teh dveh pomembnih funkcijah. Nato sem decembra 2013 odstopil kot direktor srbske davčne uprave.

 

Zakaj sem to počel? Razloga sta dva. Prvič, ker po mojih merilih nisem več mogel opravljati teh funkcij, in drugič, ker me ne bo nihče menjal. Ponos nekaj velja. V vseh primerih pa sem se lahko, seveda brez odpravnin, ki so tako priljubljene pri mnogih, vrnil v svoje podjetje in že naslednji dan začel služiti za svojo plačo.

 

Kako bo v času trajanja moje sedanje funkcije generalnega direktorja Fursa, bo pokazal čas. Dejstvo je, da če bom ugotovil, da ni tako, kot mora biti, se bom poslovil in bom dal možnost drugemu. Še bolj pa bi bil vesel, če bi lahko v okviru Fursa našel nekoga, ki se bo pripravljen učiti ob meni in bi potem lahko prevzel to funkcijo.

 

Zaradi tega tudi ne razmišljam, da bi prodal delež v svojem podjetju, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem, kar mi očitajo nekateri novinarji in nekateri davčni svetovalci. Sporočam jim, da gre za moje podjetje, v katerega sem vlagal 30 let, v katerem sem 30 let nabiral izkušnje in te izkušnje zdaj prenašam na sodelavce v Fursu. Želim jim prikazati, kako se počutijo davčni zavezanci, če pride do nezakonitih odločitev, ki jih je v zadnjih letih bilo preveč. Vse te tragedije so uničile mnogo davčnih zavezancev, njihovih poslov in posledično njihovih družin. Zato zahtevam zakonito odločanje, to pomeni spoštovanje veljavnih predpisov in odločitev sodišč. Novinarjem in davčnim svetovalcem, ki imajo težavo z mojim lastništvom v davčnem svetovalnem podjetju, pa sporočam, naj se raje ukvarjajo z nezakonitimi odločitvami Fursa v preteklosti.

 

Nihče od nas ni rojen, da je večno na neki funkciji, kajti na ta način se sposobnim, ki za nami čakajo v vrsti, onemogoča, da pokažejo svoje kvalitete, zato jim omogočimo, da jih pokažejo.

 

Ivan Simič je generalni direktor FURS. Prispevek je bil objavljen na njegovem davčnem blogu (vir) in je bil za objavo na portalu+ malenkostno editiran, spremenjen je tudi naslov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558