Komentar

Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!

Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko pomoč v tujini. Mnister Tonin je povedal, da nam bodo prišli na pomoč italijanski vojaški zdravniki in drug medicinski kader. Med domačimi incidenti, povezanimi z epidemijo, pa zagotovo izstopa dogodek, ko je pred eno od osnovnih šol oče v znak protesta zaradi obveznega samotestiranja šolarjev prižgal motorno žago in tako grozil učiteljem ...

23.11.2021 23:32
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   NIJZ   zdravniki   covid   motorka   šolarji   Avstrija   lockdown   ravnatelji   Zoran Stevanović   Marjan Šarec   Robert Carotta   Blaž Kovačič Mlinar   županja   Semič   osnovna šola   cepljenje   testiranje   PCR   Čeferin   Stopimo skupaj!

Foto: arhiv portal+

Odvzem materiala za testiranje očitno ni problem za otroke, ampak predstavlja problem za starše.

Ko sem tokrat ponovno takole sedel zamišljen na slovenski Obali in gledal v daljavo, kjer se stikata morje in nebo, ter iskal rdečo nit, ki bo povezala zanimivosti preteklega tedna, mi je na misel za začetek prišla tista najpomembnejša stvar na svetu. Saj veste, to je nogomet. Gospod Čeferin se je v oddaji Stopimo skupaj! pohvalil, kako je nogomet obvladal virus in da ni bilo težav z njim. Pa ga je naslednji teden demantiral slovenski nogomet. Olimpija ima v tem tednu toliko okuženih, da ne bo mogla igrati nogometne tekme z Muro, so nam sporočili po televizijskem Dnevniku. Podobno je bilo tudi lansko leto. Kar nekaj nogometnih tekem se v Sloveniji ni igralo pravočasno zaradi okužb tekmovalcev. Na NIJZ smo imeli polne roke dela, da smo klubskim trenerjem dopovedovali, zakaj ne smejo tekmovati z obolelimi nogometaši. Zato je realno dejstvo, da virus posega v šport in tudi v nogomet; zaradi virusa se odpovedujejo tekme kljub temu, da klubi sledijo navodilom nacionalnih in nadnacionalnih zvez in da njihov glavni vodja Čeferin daje na ekranih občutek, da covid nogometu ni naredil škode. Prav gotovo bi se dalo še veliko narediti na področju cepljenja športnikov, ki bi preprečilo okužbe in bolj varno izvedbo tekmovanj. Samo ideja za varnejšo prihodnost.

 

Sicer pa je bilo v zadnjem tednu največ razprav in pogajanj v šolstvu, kjer se je država na predlog stroke odločila, da bo uvedla obvezno samotestiranje na virus v šoli pod nadzorom učiteljev. Tako kot vedno do sedaj se je tudi tokrat vsulo veliko število pripomb, prejel sem veliko število pisem na to temo. Ponovno je bilo pošiljanje pisem organizirano, saj so se številna začela na isti način in imela tudi isto vsebino. Vse to se je dogajalo ob dejstvu, da imamo v tem trenutku postelje v bolnišnicah polne, kadra nam primanjkuje in ga pobiramo od vsepovsod, delati prihajajo celo ljudje, ki več desetletij niso delali v intenzivni terapiji. Tudi NIJZ je odstopil za določen čas 20 kolegov in kolegic za pomoč v covid oddelkih. Povpraševanje po intenzivnih posteljah je veliko večje, kot ga lahko zagotovimo in tudi tu ni dovolj kadra, ki bi dovolj dobro znal voditi intenzivno terapijo. Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko pomoč v tujini in obrambni minister Tonin je povedal, da nam bodo prišli na pomoč italijanski vojaški zdravniki in drug medicinski kader. 

 

V takem stanju je nujno, da se zaostri samotestiranje otrok in da se to izvaja v šoli trikrat tedensko z vidika doslednosti in zmanjšanja okužb v šolah, sicer nam bo virus zaprl šole. To smo že več mesecev govorili, da bomo naredili, če se bodo razmere poslabšale - in te so se res hudo poslabšale! -, zato ta spremeba samotestiranja ni bila nič novega in nepričakovanega. Pa pojdimo najprej k pismom, ki sem jih res veliko prejel. Še več pisem je prišlo, ko je državni sekretar Orehovec jasno povedal, da obstajata samo dve možnosti. Ali se dijaki in učenci samotestirajo v šoli, ali pa se bodo morali šolati na daljavo. Popolnoma racionalna odločitev državnega sekretarja je povzročila nova negodovanja. 

 

Zanimivo je, da mi nihče v pismih ni omenjal tega, kar se dogaja v slovenskih bolnišnicah; kot da ta problem ne obstaja. Kot da ljudje, ki imajo otroke v šolah, ne spremljajo tudi problemov v bolnišnicah. Kot da sta to dva različna svetova, tako oddaljena drug od drugega, da se ne vidita in ne slišita. Ukrepe v šolah smo zaostrili, ker želimo zmanjšati število okuženih, zmanjšati prenos okužb iz šole in ukrepati, da bi se dosledno testiralo vsakega, ki vstopa v šolski prostor. Veliko pisem je navajalo, da otroci v prvi triadi ne zmorejo postopka samotestiraja. Prišlo je tudi žolčno pismo, ki ga v celoti navajam:

 

"Otrokom nalagate, da se samotestirajo, OTROKOM??? Pa kje vam je glava, kje?? Otrok si bo sam rinil palčko v nos, SAMMM??!!! Kdo bo odgovarjal, če se bo komu kaj naredilo?? Kdo? VI??? Spravili ste se na otroke, kateri v tem niso nič krivi in nič dolžni. Se vi zavedate tega? Nimate niti kančka empatije, da bi jih pustili pri miru? To so otroci za božjo voljo! Se ne boste bori za njih? Jih ne boste branili, ščitili?  Kaj bodo rekli čez 20 let? Kaj jim boste vi odgovorili? Jaz bom svojim otrokom odgovorila: Borila sem se zate, upirala sem se zate, te ščitila in branila. Jim boste lahko vi pogledali v oči in isto rekli?"

 

In še več pisem s podobno vsebino je prišlo na moj elektronski naslov. 

 

A glej ga zlomka, med tem je prišel videoposnetek otroka, ki je pokazal, kako enostavno si otroci lahko odvzamejo vzorec za testiranje, ki je negiral vse trditve staršev, da tako majhni otroci tega ne zmorejo.

 

Otrok je to delo opravil z odliko.

 

Torej niso problem otroci, ampak starši, ki dodatno obremenjujejo svoje otroke in tudi nas s svojimi mnenji in na hrbtih otrok gradijo svojo politiko do covida. Odvzem materiala za testiranje očitno ni problem za otroke, ampak predstavlja problem za starše; ti pa naj se zavedajo, da so ravno njihova stališča tista, ki obremenjujejo otroke in jih izločajo iz skupnosti. Če bo otrok ostal doma, ne bo ostal zaradi sebe, ampak zaradi (stališča) staršev.

 

Ob tem pa so se zgodili številni incidenti. Eden od takih je pismo županje občine Semič, ki je na Osnovno šolo Belokranjskega odreda v Semiču naslovila pismo, v katerem je pozivala k opuščanju preventivnih ukrepov zoper covid v šoli. Sama meni, da so ukrepi protiustavni, nezakoniti in ne spoštujejo temeljnih človekovih pravic, niti ne verjame, da je Sars-Cov-2 tako nevaren virus.

 

Pa smo spet tam, kjer se lomijo kopja na otrocih. Naloga županje je, da obvlada virus v svoji občini, ne pa da sesuva zaščitne ukrepe! To sva jo v posebnem pismu zaprosila tudi z ministrom za zdravje in pridružila sta se še poveljnik Civilne zaščite ter predsednica Rdečega križa Slovenije. Če pogledamo podatke o cepljenju v tej občini, ne bomo zadovoljni, ker je precepljenih z enim odmerkom le 52 % vseh prebivalcev, z vsemi odmerki 47,8 %. Daleč od ustrezne precepljenosti, ki bi ustrezno zaščitila prebivalce Semiča.

 

Kje ste, gospa županja, da bi pomagali pri cepljenju?!

 

Čeprav se je pričakovalo v ponedeljek zjutraj veliko protestnikov pred slovenskimi šolami, temu ni bilo tako. Le sem ter tja je imela katera od šol težave s peščico staršev, ki so bili proti novemu sistemu testiranja. Redke otroke, ki niso imeli podpisanega dokumenta, s katerim starši dovoljujejo testiranje v šoli, so ravnatelji preprosto predali staršem nazaj in jih poslali domov. Na televiziji smo slišali posamezne starše, ki očitno še ne razumejo ali pa nočejo razumeti resnosti trenutka, v katerem smo, kako so grobo komunicirali z ravnatelji, ki so ostali mirni. 

 

Pred eno od šol se je zjutraj pripeljal oče, ki je ob prihodu prižgal motorno žago in tako grozil učiteljem. Seveda ga je ravnatelj najprej umiril potem pa prijavil policiji. Na spletu je povabilo k zastopanju učiteljev objavil tudi advokat Blaž Kovačič Mlinar, ki je vsem učiteljem obljubil pro bono pravno pomoč, če jih bodo starši kazensko ovadili. Priporočil je vsem učiteljem, da grožnje prijavijo policiji, opozoril je tudi starše, da so lažne ovadbe tudi kaznive.  

 

Zvečer smo lahko na televiziji poslušali, da se je velika večina staršev odločila za samotestiranje v šolah. Težave je delala le manjšina, zaradi katere so bili sklicani številni sestanki, zaradi katerih je bila ministrica ocenjena kot nesposobna, stroka diskreditirana in otroci po nepotrebnem travmatizirani s strani svojih lastnih staršev. 

 

In potem so prišli naslednji dnevi, ko se je šolski prostor popolnoma umiril, ministrica pa je povedala, da so samo v ponedeljek odkrili več kot 300 okuženih otrok, jih osamili in poslali domov v osamitev in izpeljali vse potrebne karantene. Vidite, teh tristo otrok je ključni dokaz, da je bil ukrep nujen. Zakaj jih nismo imeli toliko pozitivnih na PCR test, ko so starši svoje otroke samotestirali doma, si odgovorite sami. Iz odgovora bo tudi vam jasno, zakaj so se nekateri borili do zadnjega, da se njihovih otrok ne bi testiralo pod kontrolo (!).

 

Ob vsem tem se je enemu od slovenskih duhovnikov na Facebooku zapisalo tole:

 

"V Svetem pismu piše, da je Bog naš pastir, ki nas spremlja in varuje v življenju. Pridigar Janez Svetokriški je zapisal, da je najboljše zdravilo proti kugi molitev k Devici Mariji. Pa je kuga pobrala četrtino prebivalstva, korona (brez pridruženih bolezni) pa le nekaj stotink odstotka."

 

Seveda, gospod župnik, kuga je pobrala veliko več ljudi ravno zaradi tega, ker molitev verjetno ni bila dovolj za zaustavitev kuge, zdravil pa tedaj ljudje preprosto niso imeli. Presveta naivnost gospoda župnika mi je prišlo ob tem zapisu na misel. In tista misel, ki mi jo je nekoč izrekel znani moščanski župnik Pavle Uršič, da ti tudi Bog ne more pomagati, če sam tega nočeš.  

 

Prosim vse duhovnike različnih veroizpovedi, da ne uporabljajo takih nasvetov, ker so popolnoma zgrešeni tudi za boga, katerega koli že.

 

 

***

 

Evropa in z njo tudi Slovenija se znova srečujeta z novim epidemičnim valom, ki se tokrat razvija tudi v državah, kjer imajo visoko precepljenost. Delta različica je res visoko kužna in vse kaže na to, da tudi cepljeni niso popolnoma zaščiteni, tudi oni zbolevajo, a redkeje kot necepljeni, in prihajajo v bolnišnice. Boniteta cepljenih je v tem, da jih zaščiti pred okužbo, tisti, ki pa zbolijo in so cepljeni, pa veliko lažje prebolevajo obolenje; manj cepljenih torej leži v bolnišnicah in na intenzivnih oddelkih. To je zelo pomembno za vzdržnost zdravstvenega sistema in za manjše trpljenje obolelih.

 

Sosednja Avstrija je šla še korak naprej, naredila je tisto, kar pri nas kar nekaj časa in še vedno visi v zraku, pa le nismo sprejeli polnega zaprtja družbe. Avstrija se je odločila za popolno zaporo družbe za deset dni. V Avstriji lahko ljudje od ponedeljka domove zapuščajo le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Odprte so le trgovine z nujnim blagom, zaprti pa gostinski obrati in hoteli ter tudi kulturne ustanove. A kot poznamo virus, bodo prav gotovo to zaprtje družbe podaljšali. Ukrep je potrdil tudi ustrezni odbor avstrijskega parlamenta, razmere se očitno zaoostrujejo v Avstriji, pa ne samo tam. Na Slovaškem in na Češkem od ponedeljka dalje velja zaprtje javnega življenja za necepljene. 

 

Na Nizozemskem, kjer imajo 69 % precepljenega prebivalstva, sprejemajo nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Demonstracije so silovite, policija uporablja vsa razpoložljiva sredstva, da bi umirila množice, med njimi tudi solzivec in vodni top, v Rotterdamu je v samoobrambi celo streljala. V Belgiji so nova pravila o nošenju mask in dosledno se spoštuje PCT, načrtuje se tudi obvezno cepljenje posameznih delovnih skupin, kot so npr. zdravstveni delavci.

 

 

***

 

Zima prinaša bolj zapleteno sobivanje s covidom, ki je prisoten tako rekoč povsod in ni več samo bolezen, ampak tudi pomemben družbeni fenomen, ki kroji ekonomske razmere in tudi poglablja družbena nesoglasja v posamezni državi, kontinentih in v svetu. Covid je postal veliko več kot bolezen. Zdi se, da bi ga kot bolezen še najlažje rešili, vendar zdaj, ko je vstopil tudi v medsebojna in družbena razmerja, postaja življenje pri nas in v Evropi zaradi njega vse bolj zapleteno.

 

Govorice, ki so se razširile takoj ob uveljavitvi QR, da se QR koda v Sloveniji zlorablja in da se ponarejajo tudi izvidi cepljenja, so nas presenetile. Stopili smo v stik z policijo, ki je očitno dobro delala. Našla je dva zdravnika, ki sta ponarejala uradne listine, s katerimi je bilo mogoče priti do QR kode. Vem, ni prav, da se to dogaja, a sem kljub temu zadovoljen, da se te ljudi odkrije in tudi ustrezno obravnava. Kaj pomeni ponarejeno potrdilo o cepljenju, o tem sem že govoril in povedal, kako nevarno je to za človeka, ki tako hudo zboli, da mora v bolnišnico, kjer mu ne smejo dati zdravila, ki bi ga lahko rešilo, če ne pove zdravnikom, da je goljufal.  

 

Diskreditacija stroke v družbi se nadaljuje. Medij, ki mu je baje veliko do tega da bi se rešili virusa, je javno v oddaji Studio City naslovil vse tri strokovnjake, ki so po dolgi nočni seji stopili pred kamere ob polnoči na Brdu in sporočili ljudem, kako naj se obnašajo naprej (minister Janez Poklukar, infektologinja Mateja Logar in specialist javnega zdravja Milan Krek) z "Janezovimi upognjenci". Nacionalna televizija jih je v omenjeni oddaji degradirala v Janezove upognjence. Nacionalna televizija ni kdorkoli in takšno obnašanje bi morala obravnavati tudi Ilinka Todorovski, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija, ki je v odgovoru zapisala, da z omenjeno programsko vsebino ni bila seznanjena:

 

"Varuh lahko ukrepa tako, da o vsebini pridobi uredniški odziv, opravi obravnavo ter o zadevi, po presoji skladnosti te vsebine s standardi, merili in načeli, napiše mnenje in priporočilo. Uredništvo Informativnega programa TV Slovenija sem na podlagi vašega vprašanja prosila za odziv in utemeljitev."

 

Na nacionalni televiziji torej lahko žalijo vsakogar, imajo očitno tako dobro podporo nekoga, da to lahko delajo.

 

 

***

 

Grožnje zdravnikom se ne ustavijo. Tudi koordinator intenzivnih postelj v Sloveniji Robert Carotta se je potožil, da dnevno dobiva grožnje in da bi rad povedal, da ne ve, kaj je ljudem, da grozijo zdravnikom; kaj je ljudem, ki bodo morda že jutri, ko bodo potrebovali pomoč, prišli v zdravstveno ustanovo, v obravnavo k temu istemu zdravniku, ki so ga pred nekaj dnevi žalili po spletnih straneh!?

 

Enkrat sem že namenil dolg prispevek, v katerem sem skušal dopovedati gospodu Marjanu Šarcu, poslancu in predsedniku stranke LMŠ, da živi v demokratični družbi, kjer veljajo pravna pravila, ki preprečujejo nepotrebne spore in da je njegovo nenehno ponavljanje, kako bo, ko bo prišel na oblast, zamenjal vse vodilne kadre, nekaj nedopustnega za demokratični sistem, v katerem živimo. Naj navedem njegovo postavljanje v reviji Ona:

 

"Že zdaj nas sprašujejo, ali bomo menjali posameznike na vodstvenih položajih. Seveda bomo. Na vseh ravneh. Naredili bomo vse, kar bomo lahko, da bomo spet ustvarili normalno državo. Ena od napak leve sredine je tudi ta, da nenehno govorimo 'joj, ne smemo biti isti'. Z molitvijo na mitraljez ne gre. Šarec je kriv, ampak puška je še kako ravna!"

 

Gospod Šarec, ponovno vas opozarjam, da greste krepko čez demokratične meje. Vaše grožnje s puško so, milo rečeno, nemogoče s strani demokratičnega politika, za katerega se imate in se kot tak tudi predstavljate javnosti. In kar je normalno za vas, morda ni normalno za koga drugega, zato tudi termin "normalno" malo bolj previdno uporabljajte. Kdor vas bo hotel voliti, bo moral krepko premisliti, kajti kar nam obljubljate, nikakor ni demokratični diskurz, ampak vse drugo, česar si ne želimo v Sloveniji. Spet vas opozarjam, da se umirite in ne grozite, koga boste vse zamenjali, saj veste, da edino, kar velja, je to, da bomo po slovenski tradiciji zamenjali vas, če ne prej pa po štirih letih mandata. Aja, pa preden grozite, bi bilo dobro, da ste vsaj izvoljeni, kajti drugače vaših groženj ne boste mogli uresničiti, kar bi bilo meni kot zdravniku in človeku, ki je proti nasilju, milo rečeno, zelo pri srcu.

 

Gospod Marjan Šarec, ne grozite samo vi, grozijo tudi druge politične stranke in prav je, da to zapišem, da ne gre v pozabo. Stranka Resni.ca si poseganje v človekove pravice predstavlja malenkost drugače kot vi, a človek vseeno ne more verjeti, da se kaj takega dogaja v Sloveniji.

 

"Ko pridemo na vlado, bomo ustvarili tajno službo za lov na kovid podgane!!! Nobena podgana nam ne bo ušla in se skrila! Po drugi svetovni vojni so enote Mosad lovile naciste po celem svetu!!! In tako bo tudi sedaj! Moč in svoboda ljudstvu", je zapisal uporabnik Telegrama v skupini stranke Resni.ca, ki si je očitno že ustvaril predstavo o načinu delovanja stranke Zorana Stevanovića po volitvah. Moram pa povedati, da me je gospod Stevanović zaprosil, če bi si lahko ogledal covid oddelek. Delam na tem, da mu ustrežemo, a ta oddelek je zaradi različnih razlogov nekaj posebnega; morda nam le uspe, da soočimo predsednika stranke Resni.ca s krutimi dejstvi, s katerimi se vsak dan srečujemo zdravstveni delavci, še posebej tisti v prvih bojnih vrstah spopada z virusom. 

 

V enem od svojih komentarjev na portalu+ sem že pisal o iniciativi zdravnikov proti cepljenju otrok in mladostnikov. Dočakali smo peticijo proti takemu obnašanju zdravnikov, ki jo je podpisala velika večina slovenskih zdravnikov, ki se z omenjenimi kolegi in kolegicami ne strinja. Jasen in odločen NE so dali kolegom, med katerimi ni epidemiologov, specialistov javnega zdravja, infektologov ali pediatrov, kar samo po sebi veliko pove o njihovem strokovnem dometu. Hkrati pa je na Zdravniško zbornico prispela tudi prijava zoper zdravnike, ki so podpisali peticijo proti cepljenju mladostnikov in otrok. Nedvomno se začenja resna diskusija na to temo tudi v zdravniških vrstah, kjer zdravniki večinsko podpirajo cepljenje mladostnikov in otrok ter odklanjajo pobudo zdravniške manjšine. 

 

V decembru 2021 dobimo tudi cepivo za otroke. Tudi otroci se bodo lahko cepili. V javnosti se ob tem odpira mnogo vprašanj, prisotnih je že veliko različnih mnenj. Medtem, ko bodo druge države cepile otroke in jih precepile ter zaščitile proti virusu, se bojim, da bomo pri nas ponovno izkoristili ta trenutek za nesmiselne medsebojne boje, v pregretem predvolilnem ozračju tudi to temo zlorabili v politične namene ter se ob tem delali nedožne, češ saj smo hoteli samo pomagati.

 

 

***

 

Teden je bil zelo naporen predvsem zaradi nas samih, ker ne znamo na kulturen način reševati nastalih problemov in se velikokrat raje poslužujemo groženj, pa četudi z motorko. Če je kdo mislil, da bo po volitvah drugače, se je zmotil, kar dokazujejo očitne grožnje političnih strank posameznikom v tej družbi, grožnje po zamenjavi vseh na vodilnih mestih. Bog nam pomagaj, ker nam tudi tako huda kriza, kot je covid kriza, ne more pomagati, da bi končali te nesmiselne boje, ki nikomur ne koristijo, izgubljamo pa veliko dragocene moči in časa, ki bi ga lahko posvetili razvoju skupnosti in države. 

 

Pa še tale zanimiv stavek, ki si ga je vredno zapomniti, preden vas - kot vedno - vabim na cepljenje. Nemški minister za zdravje je na tiskovni konferenci povedal tole: "Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev."

 

Čisto za konec pa, saj veste, moj topel nasvet: Cepite se, dokler je še čas! Ne odlašajte, ko ste v covid bolnišnici, je prepozno, zelo prepozno za to, četudi si nenadoma zelo zaželite cepljenja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.915
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.697
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.508
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.305
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 765
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 749
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 539