Komentar

Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih

Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto delitev na arhaično levo in desno. Iščejo se t.i. novi obrazi, ustanavljajo novi sateliti obstoječih borcev levice in desnice, ki naj bi enim ali drugim omogočili vladanje, bolje rečeno plenjenje v naslednjem mandatu. Še bolj izrazita je praznost, ideološkost, porumenelost obstoječih elit in z njimi povezanih medijev. Nikogar ne zanimajo programi, predlogi, rešitve … Pomembno je samo, ali si za ali proti. Če vztrajaš pri neodvisnosti, strokovnosti, nisi zanimiv, si medijsko izločen.

25.11.2021 22:00
Piše: Bojan Dobovšek
Ključne besede:   Bojan Dobovšek   alternativa   volitve   Državni zbor   vlada   ideologija   korupcija

"Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč."

 

Prav žalostno je opazovati, kako so trenutne stranke v Državnem zboru pripravljene žrtvovati javno dobro, ugled Slovenije za ohranitev položaja pri koritu oziroma za vrnitev na oblast (beri: ponovni priklop na tokove javnega denarja). Še bolj zanimivo je "izumljanje" novih obrazov in političnih satelitov, ki se jih ustvarja, potencira prek očitno prirejenih, navijaških anket javnega mnenja. Prav smešno je tudi, da t. i. neodvisne alternative, ki naj bi "povezovale Slovenijo", ustanavljajo kar člani vlade, ministri in državni sekretarji.

 

Bistvo je, da demokratična, neodvisna alternativa obstaja, kljub usmerjenem poročanju glavnih medijev, ki nas prepričujejo, da obstajata samo dve opciji. Ni pomembno, da vsi mislimo povsem enako, pomembno je, da se strinjamo, da lahko državo, mesta, vasi upravljamo boljše, brez korupcije, ki razjeda temelje države. V Sloveniji ni vse narobe, dejstvo pa je, da se da narediti veliko več z enakimi sredstvi, odgovornejšim upravljanjem. Vladajoči z leve in desne so zadnjih deset in več let izgubili kompas, občutek za javno dobro, za ljudi. Njihovo delovanje je postalo izumetničen boj za oblast, ki nima veze z realnimi problemi. Zašli so v labirint neracionalnega, osebnega in političnega obračunavanja, kadrujejo brez strokovnih referenc, dobesedno plenijo po državnem premoženju na škodo kakovosti življenja državljanov.

 

 

Edina prava ideologija je dobrobit ljudi

 

Več kot očitno je, da nas hočejo spet "posiliti" z nekim opredeljevanjem, ki zamegljuje realne probleme te družbe. Upamo, pričakujemo, da bodo na prihajajočih volitvah glavni mediji poskrbeli za vsaj minimalno enakopravnost vseh, ki se bodo za volitve kvalificirali v demokratičnih postopkih. Dobra država je učinkovita država, kjer (je) vlada ekipa, ki dela v dobro ljudi; ki skrbi, da ljudje dobijo zdravstveno pomoč, ko jo potrebujejo, da imajo mladi dostop do služb, stanovanj, da socialno pomoč dobijo resnično pomoči potrebni, da imamo v javnih financah red in preglednost, da smo enakopravni pred zakonom, da imamo sodobne ceste, železnice … Nenazadnje, da sta zagotovljena varnost, čisto okolje, da vlagamo v trajnostne projekte, ki bodo ohranili kakovostne pogoje življenja za naslednje rodove.

 

Zelo pomembna je odprava korupcije na vseh ravneh, v občinah, na ministrstvih, agencijah, uradih. Na leto zaradi korupcije izgubimo skoraj 4 milijarde evrov. To je toliko, kot je vlada v dveh letih porabila za ukrepe blaženja epidemije! Uradov, agencij in ministrstev je preveč. Potrebujemo operativno vlado, ekipo največ desetih ministrov, ki bodo skrbeli za kakovost življenja vseh ne glede na politično, versko ali drugo pripadnost.

 

 

"Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč."

 

Končati moramo s politiko ustvarjanja konstantnega izrednega stanja! Položaj okoli epidemije je zapleten, veliko je bilo napak vlade, slabe komunikacije, političnega navijaštva medijev, zavajanja trenutne opozicije, tudi realnih neznank, ki jih stroka ni znala ustrezno predstaviti. Namesto streznitve, resnega razmisleka, trenutna politika potencira napake, delitve, ki ne dvigujejo zaupanja. Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč.

 

Morali bi se pogovarjati o staranju družbe, nevzdržnih razmerah v domovih za ostarele, razpadajočem zdravstvu, čakalnih vrstah, korupciji, socialnem sistemu, kjer pomoč ne doseže pomoči potrebnih, stanovanjski problematiki mladih, o odlivu možganov, prehodu v zeleno gospodarstvo … Trenutna struktura v parlamentu pa zamegljuje probleme z ideologijo in osebnimi interesi. Temu moramo reči dovolj, gledati moramo naprej. Tudi tiha večina, ki že desetletje in več ne hodi na volitve, mora spoznati, da vsak glas šteje.

 

V teh zapletenih razmerah, ob novih izzivih še toliko bolj.

 

Prof. dr. Bojan Dobovšek je nekdanji poslanec Državnega zbora in predsednik stranke Dobra država.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.920
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.699
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.511
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.589
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.309
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 787
08/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.453
09/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 771
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 580