Komentar

Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!

Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ponavljajo mediji, naj bi zapečatilo politično usodo avstrijskega kanclerja Kurza, ki je včeraj uradno oznanil, da se dokončno umika iz politike. Rojstvo sina in prepričanje, da bo na sodišču dokazal svojo nedolžnost, sta bila priročna izgovora za odločitev, ki je zagotovo presenetljiva. Dunajski "Wunderkind" je v desetletju svoje kariere postal sinonim modernega evropskega desničarja. Politični Mozart, ob katerim so srednjeevropski premierji "iliberalnih demokracij" delovali kot okoreli desničarji iz 20. stoletja, se je kljub vsemu zapletel v potencialni korupcijski škandal, vprašanje pa je, kaj vse se je moralo zadnje tedne in dni dogajati v zakulisju, da je Kurz tako hitro zapustil politiko.

02.12.2021 22:15
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Sebastian Kurz   Avstrija   kancler   korupcija   javno mnenje   Slovenija   sodstvo   Angela Merkel   Nina Horaczek   Barbara Toth   Mozart   Salieri

Obstajajo meje spodobnosti. Celo v politiki. Avstrijci se tega zavedajo. Slovenci pa ne. 

Kaj je dejanski razlog za popolno kapitulacijo Sebastiana Kurza, ki se je včeraj nepričakovanjo politično upokojil? Zgolj to, da so se ga Avstrijci naveličali, česar ni bilo mogoče spregledati? Še svobodnjakom so težko odpuščali notorično nagnjenost k drobni korupciji, zato so bili do vladajoče ljudske stranke toliko bolj neprizanesljivi. Da je Kurz verjetno vedel, da so njegovi tesni strankarski in vladni operativci pred leti z javnim denarjem "nagrajevali" naklonjene medije in kupovali podporo javnomnenjskih agencij, kar mu je pomagalo priti v kanclersko palačo, bržkone ni dvoma.

 

Za politike, sploh tiste vladajoče, je javno mnenje sveti gral. Je skoraj tako močan afrodiziak, kot sta moč in oblast. Alkimija posebne vrste, za katero so pripravljeni storiti (skoraj) vse. Kako vplivati na javno mnenje. Imeti nadzor nad njim. Ga usmerjati. Kdor namreč vpliva na javno mnenje, odloča o zmagovalcih in poražencih. Ni ga politika, ki ga ne bi mikalo manipulirati z javnim mnenjem. In Kurz zagotovo ni bil izjema. Le da so v Avstriji iz tega naredili prvovrstni škandal, s katerim se bodo še nekaj časa ukvarjali pravosodni organi, medtem ko je v Sloveniji že trideset let stalna praksa, da se denar (iz) državnih in paradržavnih podjetij mirno kanalizira tudi za financiranje predvolilnih kampanj. Kdor uspe nabrati več denarja, bo na volitvah prepričal več ljudi. Bi radi postali relevantni politični igralec, z upoštevanja vredno politično stranko? Zberite 10 milijonov evrov in skoraj zagotovo boste po volitvah sedeli v vladi.

 

Koliko stane poslanski mandat? Koliko stane sodba Vrhovnega sodišča? Pa ne mislim na Kolumbijo.

 

Ljudje, ki so iz zakulisja vsa ta leta "pomagali" Sebastianu Kurzu, so ocenili, da se je v omari nabralo preveč okostnjakov in da je tudi za stranko bolje, da se bivši kancler dokončno umakne iz politike ter se kot mladi očka "posveti družini". Nič novega za koncept politike, kakršen na demokratičnem Zahodu prevladuje že desetletja. Money talks, bullshit walks. Morda je bila nemška kanclerka Angela Merkel ena zadnjih, če ne celo poslednja suverena politična figura na najvišjem položaju, ki je dejansko odločala, ne pa le izvajala politike zakulisnih usmerjevalcev. Če bi vsaj približno slutili, kako je s tem v Sloveniji, bi se mitologija t.i stricev iz ozadja hipoma sesula (ali pa vsaj relativizirala do te mere, da bi postalo jasno, da strici in tete niso rezervirani zgolj za levico). Razen če morda verjamete, da je Slovenija edina država na svetu, kjer ima denar (politično) barvo in okus?

 

 

***

 

Kdo je "Österreiches neues Wunderkind?", sta se pred štirimi leti spraševali Nina Horaczek in Barbara Toth v istoimenski knjigi. O Kurzu je izšlo še pol ducata knjig, vsem pa je bilo skupno to, da so iskali argumente za to, da je Sebastian Kurz bodisi Mozart bodisi Salieri avstrijske politike. Je pozitivec ali negativec, dober ali slab? Med njegovom prvim obiskom Berlina v vlogi zunanjega ministra (2017) so ga z nekaj sarkazma označili celo za "mladega Metternicha", s čemer so mu med vrsticami izrekli priznanje, ki ga Nemci le redko naklonijo svojim južnim sosedom. Kurz jih je zmedel s svojo ostro retoriko in imidžem metroseksualca. Je desničarski populist ali liberalni konservativec (liberal conservative)? V primerjavi z Orbanom in ostalimi srednjeevropskimi populisti, med katerimi se lepo uveljavlja tudi naš premier, je bil Sebastian Kurz salonski populist, ki je skrbno odmerjal besede, s katerimi je zagovarjal nacionalne interese Avstrije.

 

Toda od včeraj je vprašanje, kaj se skriva za skrbno izdelanim imidžem dunajskega čudežnega dečka (Wunderwuzzi), ki se je pri 31 zavihtel na čelo vlade, pred tem pa je bil po Aloisu Mocku bržkone najbolj mednarodno prepoznaven avstrijski zunanji minister (2013-2017), bolj kot ne nerelevantno. Bolj pomenljivo je namreč sporočilo njegovega popolnega umika iz politike, s katerim je presenetil vse, še posebej pa svojo stranko, v kateri si je ustvaril nesporno avtoriteto. Kot kancler je bil nepopustljiv, ko je šlo za komuniciranje ministrov oziroma ministric; brez njegove odobritve se na tiskovnih konferencah ni smel pojaviti nihče.

 

Za slovensko razumevanje politične kulture je Kurzev umik jasen namig, kako na uvedeno sodno preiskavo in sum korupcije odreagirajo najvišji nosilci oblasti v demokratični in pravni državi, kar Avstrija - ne glede na vse pomisleke - vseeno je. Dokler ni pravnomočno razsojeno, da so nedolžni, se preventivno umaknejo iz vseh javnih funkcij. Slovenske izkušnje so seveda neprimerljive, saj pri nas politiki raje polemizirajo s pravosodjem in dvomijo v avtoriteto sodne veje oblasti. Vendar je to vsaj zadnja leta do neke mere lažje razumljivo, saj si pravosodje z ničemer ni pridobilo zaupanja ali ugleda. Odločitev Vrhovnega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik je v tem pogledu simptom, ki vzbuja utemeljen sum korupcije tudi v vrhovih slovenskega sodstva. Nič manj sporna ni vloga Ustavnega sodišča, kjer so v zadnjih letih s serijo problematičnih odločb zamajali zaupanje v svojo integriteto. Pravzaprav ga niso zamajali, temveč so ga porušili. Kako naj človek še spoštuje avtoriteto sodne veje oblasti, če pa jo predstavljajo posamezniki, ki so s svojimi dejanji in odločitvami dokazali, da niso vredni sodniške toge, ki jo nosijo "v imenu ljudstva"?!

 

Avstrijci so šli v zadnjem stoletju čez nekaj težkih preizkušenj in podobno kot Slovenci doživeli in preživeli dva totalitarizma. Toda zaradi temeljitega očiščenja, lustracije, če hočete, za kar so zaslužni zahodni zvezniki, pri naših severnih sosedih že 74 let vlada temeljno družbeno soglasje o tem, kaj je v politiki dopustno oziroma kje so meje, ko gredo stvari predaleč. Avstrijski minister za okolje bi odletel z ministrskega položaja naslednji dan po objavi posnetka, na katerem v slogu solnograškega gostilničarja razlaga, kako bodo sodnikom strli jajca. Obstajajo meje spodobnosti. Celo v politiki. Avstrijci se tega zavedajo, Slovenci ne.

 

Avstrija bo v nekaj tednih rešila politično krizo, pri nas pa bomo vsaj do začetka junija gledali mučno sestavljanje naslednje vladne koalicije in pri tem potiho upali, da ne bo še slabše kot doslej ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
21
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.340
02/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.496
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.462
04/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.537
05/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.140
06/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.188
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.687
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 769
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.749
10/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.815