Komentar

Pristopi k medijskemu inženiringu

Upoštevajoč dejstvo, da živimo v Sloveniji, se je te dni mogoče komu zazdelo, da smo na Portalu Plus zagnali neko posebno medijsko ihto proti levemu polu slovenske politike in v desni maniri poskušali razložiti proces oblikovanja javnega mnenja s pomočjo medijskega inženiringa.

 

 

15.10.2014 23:00
Piše: Uredništvo

Bulčeva se s šamanizmom ne le sprošča, ampak je to njen svetovni nazor, ki ji daje kruh. Foto: Wikipedia

V zadnjih dveh tednih ste torej dobili štiri zgodbe: prvo o kruti realnosti akademskega podjetnika Mencingerja, ki jo občutijo študentje, ki so se spustili v avanturo z Delikateso;  drugo o medijski kraljici Bratuškovi, katere nauk je, da so posamezniki, ki jih vplivni slovenski mediji dvignejo v nebo, izjemno potrošna roba; tretjo o Bulčevi, katere javno podobo se polira in javno histerizira vse nas dvomljivce kot janševce in narodne izdajalce; in četrto o paru Delić-Zavrl, ki dobiva epilog na sodišču in kaže s prstom ne samo na mehanizem, ampak tudi na glavne akterje medijskih spinov. 

Še več, ni bil ravno redek očitek, da v medijih, kot je denimo Delo, neupravičeno vidimo krivca za distorzirani in paralaktični javni prostor. Vendar pa temu ni tako in tudi ne more biti. Pojasnimo, zakaj.

 

 

Skepticizem, osnova racionalizma

 

Na Portalu Plus ne moremo pristati na tako prozorne zgodbice, kot sta spina, da se Violete Bulc ne sme kritizirati, ker je to pod ena dokaz, da gre za janševiški refleks (s čimer si v levičarsko definiranem medijskem prostoru a priori diskvalificiran iz katerekoli pomembnejše debate) ali pa pod dva, da s takim početjem razgrajujemo enotnost naroda in se sramotimo pred svetom (ali: raje naj si ohranimo obraz in zamolčimo domačo sramoto ter se tako sami izločimo iz debate, sicer smo narodni izdajalci).

 

Da smo na Portalu Plus daleč od janševiškega refleksa, priča petkova kolumna Jake Šoba, da EU ne razumemo kot tujce, pa je verjetno očitno iz nešteto člankov objavljenih na tem portalu, ki za razliko od večine slovenskih medijev ne-slovenskega prebivalstva ne enači s pojmom zločincev in predatorjev. Oboje pomeni, da ne bomo tiho. 

 

Uredniška politika na Portalu Plus je drugačna. Za nas je pomembno biti skeptičen, to pa zato, ker ne želimo sooblikovati medijskega prostora, tako kot to počnejo denimo Delo, Dnevnik, Mladina, POP TV. Ti so, kot je pokazal Kizo, oblikovali paralelni svet okoli Alenke Bratušek, ki je pil vodo vse dokler je njena vlada lahko zagotavljala paradržavne rente in oglaševanja, ko pa je padla s trona in se je v vsej brutalni realnosti razkrila v Bruslju, so jo brutalno povozili in izpljunili (kar bi se ji moralo zgoditi že marca 2013, ko se je samoimenovala za predsednico vlade in s tem državljanom ukradla možnost, da se kot volivci, po izbruhu afere poročila komisije za preprečevanje korupcije, odločijo, komu zaupajo in komu ne) in začeli polirati Violeto Bulc.

 

Normalni refleks mora biti, da po medijskem eksperimentu imenovanem Alenka Bratušek ne moremo istim medijem še enkrat kupiti novega medijskega eksperimenta imenovanega Violeta Bulc. To lahko naredi samo ideološki blaznež ali pa norec.

 

Violeto Bulc smo postavili v fokus, ker menimo, da mora biti oseba, ki je do nedavnega ni bilo v politiki in ki jo je najmočnejša stranka, kljub namigom S&D in EPP in kljub nasprotovanju SD in DeSUS-a, porinila naprej, podvržena resnemu javnomnenjskemu testu. Zelo nerodno bi namreč bilo, če bi zaradi slovenskih medijskih spinov realnost v Slovenijo spet butnila iz Bruslja.

 

Si res želite še ene Alenke Bratušek? Ne? Torej, kaj je bolj smiselno, brati Delove medijske pristope, petanistične članke in krvavo zaslužene Mladinine članke ali skeptično in racionalno pretresti, kdo je neznanka, ki jo Cerar s kljubovanjem vsem pošilja v zameno za nekdanjo herojino levice Bratuškovo?

 

Portal Plus tudi ne razsuva vse vprek in vse kar se pojavi na političnem poligonu. Če ne verjamete, si poglejte Kizov članek, ki je na primer Bojana Dobovška ocenil popolnoma drugače kot večina slovenskih medijev; prav tako Portal Plus ni kompulzivno kritičen v stilu, da potencira napake in s tem relativizira pozitivne elemente zgodb. Je pa Portal Plus vzel pod drobnogled Bulčevo.

 

Ne samo zaradi tega, ker želi biti medij, ki ni pristal na to, da je normalno Cerarjevo potiskanje neznane osebe in to navkljub namigom, da stvar ni dobra in ne želimo pristati na to, da so "new age" prepričanja te neznane osebe samo zanimiv del njene osebnosti. In ko smo v fokus vzeli Violeto Bulc, smo našli marsikaj, kar odpira resna vprašanja.

 

Bodimo realni. Dokler Violeta Bulc služi s podjetniškim svetovanjem, ki je kombinacija "new agea" in klasičnega svetovanja, to ni nepomemben in simpatičen del njene osebnosti, ampak je prekleto pomemben vir njenih življenjskih prihodkov in ključen del njene osebnosti. Bulčeva se s šamanizmom ne le sprošča, ampak je to njen svetovni nazor, ki ji daje kruh. Če pa verjamete, da Bulčevo analiziramo in kritiziramo iz čiste zlobe, potem se ne čudite, če se iz zgodbe Violete Bulc in Mira Cerarja nekoč zbudite z enakim mačkom kot iz zgodbe Alenke Bratušek.  

 

 

Vstopi Pristop, oče slovenske tranzicije in medijev

 

V torek smo objavili zgodbo o tem, kako se na sodišču počasi razkriva zgodba o medijskem uboju nekoga, ki ima v zadnjem času tudi sicer malo simpatij v slovenskem javnem prostoru. Pri tem nas ni zanimalo, kaj ta človek je in v kakšnih zgodbah plava, zanimal nas je mehanizem medijskega inženiringa, ki se je odvil na njegovih ramenih.

 

Prvič v zgodovini te države se namreč kažejo medijski mehanizmi vse bolj nedvoumno in za povrh še na sodišču. Če odštejemo Požareport, se o tem skorajda nikomur ne zdi pomembno pisati. Naj vam pojasnimo, o čem se slovenskim medijem ne zdi vredno pisati in namesto tega raje objavljajo prispevke o pomenu šamanizma v sodobni družbi.

 

Očitno se razkriva, da je Delo na podlagi lažnih informacij izvedlo medijski umor. Te lažne informacije pa so izvirale iz anonimnih virov, za katere se je na koncu izkazalo, da so posamezniki, ki so poslovno in finančno ključno vezani na Pristop. Povejmo, da bo še bolj jasno: informacije, na katerih je temeljil medijski umor, so v Delo prišle preko prišepetovalke Delićeve s tem, da je bil anonimni vir sam Pristop, podjetje, v katerem je vpliv njenega partnerja v zasebnem življenju nedvomen.

 

In ja, ta Pristop je pred tem visel na finančnih sredstvih podjetja, ki ga je vodil človek, proti kateremu je medijska kampanja sprožena. Medtem ko Pristop instalira svoje vire v Delu, so ljubljanske ulice polne zgodb o tem, kako se slovenske medije lahko instrumentalizira za namene reketiranja in diskvalifikacij.

 

Slovenska tranzicija je sprevržena, ker so njeni interpretatorji ali patološki ideološki obsedenci, funkcionalno nesposobni fanatiki ali pa enostavno pokvarjeni iskalci rent, ki lahko prosperirajo v državi, ki so jo ugrabile interesne skupine, ki dominirajo nad mehanizmi pravne države. Večine slovenskih medijev zato ne morete dojemati kot prenašalce informacij ali pa analitičen instrumentarij, ki oblikuje javni prostor, ampak ključni instrument za zagotavljanje ekonomsko – političnih agend.

 

Na Portalu Plus smo dvakrat pisali o Jožetu Mencingerju (Povezava 1, Povezava 2), ekonomistu, ki je sinonim za interferenco v normalnosti in ki ima v medijih dosmrtno licenco za ubijanje ekonomske politike, ki ni voda na mlin rentnikom. Istočasno pa v medijih ni podvržen izpraševanju o tem, komu služijo njegove falirane ekonomske ideje ali pa poslovni podvigi okoli Delikatese. Spomnite se, ko je Mencinger postal evropski favorit, tedaj še omniprisotne Pozitivne Slovenije, ga nihče ni povprašal okoli njegovih poslovnih pripetij. Ja, polirali so ga tako kot nekoč Bratuškovo in danes Bulčevo.

 

Da o medijski vlogi v pivovarski bitki, iz katere je izplavala celotna kloaka slovenskega omrežja in o bitki proti Agrokorju (mimogrede, kje je te dni, njega dni medijski heroj Marko Golob?) niti ne začnemo. 

 

Veste, kdaj vas ne polirajo več? Ko vas ne rabijo ali pa ko vas reketirajo. In ne recite, da tega niste vedeli ali imeli možnosti prebrati, ker na Portalu Plus smo se potrudili, da ste se soočili z brutalno realnostjo.

 

V zadnjih dveh tednih ste torej dobili štiri zgodbe: prvo o kruti realnosti akademskega podjetnika Mencingerja, ki jo občutijo študentje, ki so se spustili v avanturo z Delikateso;  drugo o medijski kraljici Bratuškovi, katere nauk je, da so posamezniki, ki jih vplivni slovenski mediji dvignejo v nebo, izjemno potrošna roba; tretjo o Bulčevi, katere javno podobo se polira in javno histerizira vse nas dvomljivce kot janševce in narodne izdajalce; in četrto o paru Delić-Zavrl, ki dobiva epilog na sodišču in kaže s prstom ne samo na mehanizem, ampak tudi na glavne akterje medijskih spinov.  

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.451
02/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.502
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.370
04/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.706
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.511
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.102
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.163
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.785
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 739
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.465