Komentar

Pristopi k medijskemu inženiringu

Upoštevajoč dejstvo, da živimo v Sloveniji, se je te dni mogoče komu zazdelo, da smo na Portalu Plus zagnali neko posebno medijsko ihto proti levemu polu slovenske politike in v desni maniri poskušali razložiti proces oblikovanja javnega mnenja s pomočjo medijskega inženiringa.

 

 

15.10.2014 23:00
Piše: Uredništvo

Bulčeva se s šamanizmom ne le sprošča, ampak je to njen svetovni nazor, ki ji daje kruh. Foto: Wikipedia

V zadnjih dveh tednih ste torej dobili štiri zgodbe: prvo o kruti realnosti akademskega podjetnika Mencingerja, ki jo občutijo študentje, ki so se spustili v avanturo z Delikateso;  drugo o medijski kraljici Bratuškovi, katere nauk je, da so posamezniki, ki jih vplivni slovenski mediji dvignejo v nebo, izjemno potrošna roba; tretjo o Bulčevi, katere javno podobo se polira in javno histerizira vse nas dvomljivce kot janševce in narodne izdajalce; in četrto o paru Delić-Zavrl, ki dobiva epilog na sodišču in kaže s prstom ne samo na mehanizem, ampak tudi na glavne akterje medijskih spinov. 

Še več, ni bil ravno redek očitek, da v medijih, kot je denimo Delo, neupravičeno vidimo krivca za distorzirani in paralaktični javni prostor. Vendar pa temu ni tako in tudi ne more biti. Pojasnimo, zakaj.

 

 

Skepticizem, osnova racionalizma

 

Na Portalu Plus ne moremo pristati na tako prozorne zgodbice, kot sta spina, da se Violete Bulc ne sme kritizirati, ker je to pod ena dokaz, da gre za janševiški refleks (s čimer si v levičarsko definiranem medijskem prostoru a priori diskvalificiran iz katerekoli pomembnejše debate) ali pa pod dva, da s takim početjem razgrajujemo enotnost naroda in se sramotimo pred svetom (ali: raje naj si ohranimo obraz in zamolčimo domačo sramoto ter se tako sami izločimo iz debate, sicer smo narodni izdajalci).

 

Da smo na Portalu Plus daleč od janševiškega refleksa, priča petkova kolumna Jake Šoba, da EU ne razumemo kot tujce, pa je verjetno očitno iz nešteto člankov objavljenih na tem portalu, ki za razliko od večine slovenskih medijev ne-slovenskega prebivalstva ne enači s pojmom zločincev in predatorjev. Oboje pomeni, da ne bomo tiho. 

 

Uredniška politika na Portalu Plus je drugačna. Za nas je pomembno biti skeptičen, to pa zato, ker ne želimo sooblikovati medijskega prostora, tako kot to počnejo denimo Delo, Dnevnik, Mladina, POP TV. Ti so, kot je pokazal Kizo, oblikovali paralelni svet okoli Alenke Bratušek, ki je pil vodo vse dokler je njena vlada lahko zagotavljala paradržavne rente in oglaševanja, ko pa je padla s trona in se je v vsej brutalni realnosti razkrila v Bruslju, so jo brutalno povozili in izpljunili (kar bi se ji moralo zgoditi že marca 2013, ko se je samoimenovala za predsednico vlade in s tem državljanom ukradla možnost, da se kot volivci, po izbruhu afere poročila komisije za preprečevanje korupcije, odločijo, komu zaupajo in komu ne) in začeli polirati Violeto Bulc.

 

Normalni refleks mora biti, da po medijskem eksperimentu imenovanem Alenka Bratušek ne moremo istim medijem še enkrat kupiti novega medijskega eksperimenta imenovanega Violeta Bulc. To lahko naredi samo ideološki blaznež ali pa norec.

 

Violeto Bulc smo postavili v fokus, ker menimo, da mora biti oseba, ki je do nedavnega ni bilo v politiki in ki jo je najmočnejša stranka, kljub namigom S&D in EPP in kljub nasprotovanju SD in DeSUS-a, porinila naprej, podvržena resnemu javnomnenjskemu testu. Zelo nerodno bi namreč bilo, če bi zaradi slovenskih medijskih spinov realnost v Slovenijo spet butnila iz Bruslja.

 

Si res želite še ene Alenke Bratušek? Ne? Torej, kaj je bolj smiselno, brati Delove medijske pristope, petanistične članke in krvavo zaslužene Mladinine članke ali skeptično in racionalno pretresti, kdo je neznanka, ki jo Cerar s kljubovanjem vsem pošilja v zameno za nekdanjo herojino levice Bratuškovo?

 

Portal Plus tudi ne razsuva vse vprek in vse kar se pojavi na političnem poligonu. Če ne verjamete, si poglejte Kizov članek, ki je na primer Bojana Dobovška ocenil popolnoma drugače kot večina slovenskih medijev; prav tako Portal Plus ni kompulzivno kritičen v stilu, da potencira napake in s tem relativizira pozitivne elemente zgodb. Je pa Portal Plus vzel pod drobnogled Bulčevo.

 

Ne samo zaradi tega, ker želi biti medij, ki ni pristal na to, da je normalno Cerarjevo potiskanje neznane osebe in to navkljub namigom, da stvar ni dobra in ne želimo pristati na to, da so "new age" prepričanja te neznane osebe samo zanimiv del njene osebnosti. In ko smo v fokus vzeli Violeto Bulc, smo našli marsikaj, kar odpira resna vprašanja.

 

Bodimo realni. Dokler Violeta Bulc služi s podjetniškim svetovanjem, ki je kombinacija "new agea" in klasičnega svetovanja, to ni nepomemben in simpatičen del njene osebnosti, ampak je prekleto pomemben vir njenih življenjskih prihodkov in ključen del njene osebnosti. Bulčeva se s šamanizmom ne le sprošča, ampak je to njen svetovni nazor, ki ji daje kruh. Če pa verjamete, da Bulčevo analiziramo in kritiziramo iz čiste zlobe, potem se ne čudite, če se iz zgodbe Violete Bulc in Mira Cerarja nekoč zbudite z enakim mačkom kot iz zgodbe Alenke Bratušek.  

 

 

Vstopi Pristop, oče slovenske tranzicije in medijev

 

V torek smo objavili zgodbo o tem, kako se na sodišču počasi razkriva zgodba o medijskem uboju nekoga, ki ima v zadnjem času tudi sicer malo simpatij v slovenskem javnem prostoru. Pri tem nas ni zanimalo, kaj ta človek je in v kakšnih zgodbah plava, zanimal nas je mehanizem medijskega inženiringa, ki se je odvil na njegovih ramenih.

 

Prvič v zgodovini te države se namreč kažejo medijski mehanizmi vse bolj nedvoumno in za povrh še na sodišču. Če odštejemo Požareport, se o tem skorajda nikomur ne zdi pomembno pisati. Naj vam pojasnimo, o čem se slovenskim medijem ne zdi vredno pisati in namesto tega raje objavljajo prispevke o pomenu šamanizma v sodobni družbi.

 

Očitno se razkriva, da je Delo na podlagi lažnih informacij izvedlo medijski umor. Te lažne informacije pa so izvirale iz anonimnih virov, za katere se je na koncu izkazalo, da so posamezniki, ki so poslovno in finančno ključno vezani na Pristop. Povejmo, da bo še bolj jasno: informacije, na katerih je temeljil medijski umor, so v Delo prišle preko prišepetovalke Delićeve s tem, da je bil anonimni vir sam Pristop, podjetje, v katerem je vpliv njenega partnerja v zasebnem življenju nedvomen.

 

In ja, ta Pristop je pred tem visel na finančnih sredstvih podjetja, ki ga je vodil človek, proti kateremu je medijska kampanja sprožena. Medtem ko Pristop instalira svoje vire v Delu, so ljubljanske ulice polne zgodb o tem, kako se slovenske medije lahko instrumentalizira za namene reketiranja in diskvalifikacij.

 

Slovenska tranzicija je sprevržena, ker so njeni interpretatorji ali patološki ideološki obsedenci, funkcionalno nesposobni fanatiki ali pa enostavno pokvarjeni iskalci rent, ki lahko prosperirajo v državi, ki so jo ugrabile interesne skupine, ki dominirajo nad mehanizmi pravne države. Večine slovenskih medijev zato ne morete dojemati kot prenašalce informacij ali pa analitičen instrumentarij, ki oblikuje javni prostor, ampak ključni instrument za zagotavljanje ekonomsko – političnih agend.

 

Na Portalu Plus smo dvakrat pisali o Jožetu Mencingerju (Povezava 1, Povezava 2), ekonomistu, ki je sinonim za interferenco v normalnosti in ki ima v medijih dosmrtno licenco za ubijanje ekonomske politike, ki ni voda na mlin rentnikom. Istočasno pa v medijih ni podvržen izpraševanju o tem, komu služijo njegove falirane ekonomske ideje ali pa poslovni podvigi okoli Delikatese. Spomnite se, ko je Mencinger postal evropski favorit, tedaj še omniprisotne Pozitivne Slovenije, ga nihče ni povprašal okoli njegovih poslovnih pripetij. Ja, polirali so ga tako kot nekoč Bratuškovo in danes Bulčevo.

 

Da o medijski vlogi v pivovarski bitki, iz katere je izplavala celotna kloaka slovenskega omrežja in o bitki proti Agrokorju (mimogrede, kje je te dni, njega dni medijski heroj Marko Golob?) niti ne začnemo. 

 

Veste, kdaj vas ne polirajo več? Ko vas ne rabijo ali pa ko vas reketirajo. In ne recite, da tega niste vedeli ali imeli možnosti prebrati, ker na Portalu Plus smo se potrudili, da ste se soočili z brutalno realnostjo.

 

V zadnjih dveh tednih ste torej dobili štiri zgodbe: prvo o kruti realnosti akademskega podjetnika Mencingerja, ki jo občutijo študentje, ki so se spustili v avanturo z Delikateso;  drugo o medijski kraljici Bratuškovi, katere nauk je, da so posamezniki, ki jih vplivni slovenski mediji dvignejo v nebo, izjemno potrošna roba; tretjo o Bulčevi, katere javno podobo se polira in javno histerizira vse nas dvomljivce kot janševce in narodne izdajalce; in četrto o paru Delić-Zavrl, ki dobiva epilog na sodišču in kaže s prstom ne samo na mehanizem, ampak tudi na glavne akterje medijskih spinov.  

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
4
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
17
08.07.2020 23:30
Ideja o podvigu, s katerim bi z oblasti spravili janšistične fašiste, predstavlja največji možni mentalni domet naše dvorne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.515
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.372
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.197
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.723
05/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.407
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.551
07/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.820
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.317
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.417
10/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.870