Komentar

Pristopi k medijskemu inženiringu

Upoštevajoč dejstvo, da živimo v Sloveniji, se je te dni mogoče komu zazdelo, da smo na Portalu Plus zagnali neko posebno medijsko ihto proti levemu polu slovenske politike in v desni maniri poskušali razložiti proces oblikovanja javnega mnenja s pomočjo medijskega inženiringa.

 

 

15.10.2014 23:00
Piše: Uredništvo

Bulčeva se s šamanizmom ne le sprošča, ampak je to njen svetovni nazor, ki ji daje kruh. Foto: Wikipedia

V zadnjih dveh tednih ste torej dobili štiri zgodbe: prvo o kruti realnosti akademskega podjetnika Mencingerja, ki jo občutijo študentje, ki so se spustili v avanturo z Delikateso;  drugo o medijski kraljici Bratuškovi, katere nauk je, da so posamezniki, ki jih vplivni slovenski mediji dvignejo v nebo, izjemno potrošna roba; tretjo o Bulčevi, katere javno podobo se polira in javno histerizira vse nas dvomljivce kot janševce in narodne izdajalce; in četrto o paru Delić-Zavrl, ki dobiva epilog na sodišču in kaže s prstom ne samo na mehanizem, ampak tudi na glavne akterje medijskih spinov. 

Še več, ni bil ravno redek očitek, da v medijih, kot je denimo Delo, neupravičeno vidimo krivca za distorzirani in paralaktični javni prostor. Vendar pa temu ni tako in tudi ne more biti. Pojasnimo, zakaj.

 

 

Skepticizem, osnova racionalizma

 

Na Portalu Plus ne moremo pristati na tako prozorne zgodbice, kot sta spina, da se Violete Bulc ne sme kritizirati, ker je to pod ena dokaz, da gre za janševiški refleks (s čimer si v levičarsko definiranem medijskem prostoru a priori diskvalificiran iz katerekoli pomembnejše debate) ali pa pod dva, da s takim početjem razgrajujemo enotnost naroda in se sramotimo pred svetom (ali: raje naj si ohranimo obraz in zamolčimo domačo sramoto ter se tako sami izločimo iz debate, sicer smo narodni izdajalci).

 

Da smo na Portalu Plus daleč od janševiškega refleksa, priča petkova kolumna Jake Šoba, da EU ne razumemo kot tujce, pa je verjetno očitno iz nešteto člankov objavljenih na tem portalu, ki za razliko od večine slovenskih medijev ne-slovenskega prebivalstva ne enači s pojmom zločincev in predatorjev. Oboje pomeni, da ne bomo tiho. 

 

Uredniška politika na Portalu Plus je drugačna. Za nas je pomembno biti skeptičen, to pa zato, ker ne želimo sooblikovati medijskega prostora, tako kot to počnejo denimo Delo, Dnevnik, Mladina, POP TV. Ti so, kot je pokazal Kizo, oblikovali paralelni svet okoli Alenke Bratušek, ki je pil vodo vse dokler je njena vlada lahko zagotavljala paradržavne rente in oglaševanja, ko pa je padla s trona in se je v vsej brutalni realnosti razkrila v Bruslju, so jo brutalno povozili in izpljunili (kar bi se ji moralo zgoditi že marca 2013, ko se je samoimenovala za predsednico vlade in s tem državljanom ukradla možnost, da se kot volivci, po izbruhu afere poročila komisije za preprečevanje korupcije, odločijo, komu zaupajo in komu ne) in začeli polirati Violeto Bulc.

 

Normalni refleks mora biti, da po medijskem eksperimentu imenovanem Alenka Bratušek ne moremo istim medijem še enkrat kupiti novega medijskega eksperimenta imenovanega Violeta Bulc. To lahko naredi samo ideološki blaznež ali pa norec.

 

Violeto Bulc smo postavili v fokus, ker menimo, da mora biti oseba, ki je do nedavnega ni bilo v politiki in ki jo je najmočnejša stranka, kljub namigom S&D in EPP in kljub nasprotovanju SD in DeSUS-a, porinila naprej, podvržena resnemu javnomnenjskemu testu. Zelo nerodno bi namreč bilo, če bi zaradi slovenskih medijskih spinov realnost v Slovenijo spet butnila iz Bruslja.

 

Si res želite še ene Alenke Bratušek? Ne? Torej, kaj je bolj smiselno, brati Delove medijske pristope, petanistične članke in krvavo zaslužene Mladinine članke ali skeptično in racionalno pretresti, kdo je neznanka, ki jo Cerar s kljubovanjem vsem pošilja v zameno za nekdanjo herojino levice Bratuškovo?

 

Portal Plus tudi ne razsuva vse vprek in vse kar se pojavi na političnem poligonu. Če ne verjamete, si poglejte Kizov članek, ki je na primer Bojana Dobovška ocenil popolnoma drugače kot večina slovenskih medijev; prav tako Portal Plus ni kompulzivno kritičen v stilu, da potencira napake in s tem relativizira pozitivne elemente zgodb. Je pa Portal Plus vzel pod drobnogled Bulčevo.

 

Ne samo zaradi tega, ker želi biti medij, ki ni pristal na to, da je normalno Cerarjevo potiskanje neznane osebe in to navkljub namigom, da stvar ni dobra in ne želimo pristati na to, da so "new age" prepričanja te neznane osebe samo zanimiv del njene osebnosti. In ko smo v fokus vzeli Violeto Bulc, smo našli marsikaj, kar odpira resna vprašanja.

 

Bodimo realni. Dokler Violeta Bulc služi s podjetniškim svetovanjem, ki je kombinacija "new agea" in klasičnega svetovanja, to ni nepomemben in simpatičen del njene osebnosti, ampak je prekleto pomemben vir njenih življenjskih prihodkov in ključen del njene osebnosti. Bulčeva se s šamanizmom ne le sprošča, ampak je to njen svetovni nazor, ki ji daje kruh. Če pa verjamete, da Bulčevo analiziramo in kritiziramo iz čiste zlobe, potem se ne čudite, če se iz zgodbe Violete Bulc in Mira Cerarja nekoč zbudite z enakim mačkom kot iz zgodbe Alenke Bratušek.  

 

 

Vstopi Pristop, oče slovenske tranzicije in medijev

 

V torek smo objavili zgodbo o tem, kako se na sodišču počasi razkriva zgodba o medijskem uboju nekoga, ki ima v zadnjem času tudi sicer malo simpatij v slovenskem javnem prostoru. Pri tem nas ni zanimalo, kaj ta človek je in v kakšnih zgodbah plava, zanimal nas je mehanizem medijskega inženiringa, ki se je odvil na njegovih ramenih.

 

Prvič v zgodovini te države se namreč kažejo medijski mehanizmi vse bolj nedvoumno in za povrh še na sodišču. Če odštejemo Požareport, se o tem skorajda nikomur ne zdi pomembno pisati. Naj vam pojasnimo, o čem se slovenskim medijem ne zdi vredno pisati in namesto tega raje objavljajo prispevke o pomenu šamanizma v sodobni družbi.

 

Očitno se razkriva, da je Delo na podlagi lažnih informacij izvedlo medijski umor. Te lažne informacije pa so izvirale iz anonimnih virov, za katere se je na koncu izkazalo, da so posamezniki, ki so poslovno in finančno ključno vezani na Pristop. Povejmo, da bo še bolj jasno: informacije, na katerih je temeljil medijski umor, so v Delo prišle preko prišepetovalke Delićeve s tem, da je bil anonimni vir sam Pristop, podjetje, v katerem je vpliv njenega partnerja v zasebnem življenju nedvomen.

 

In ja, ta Pristop je pred tem visel na finančnih sredstvih podjetja, ki ga je vodil človek, proti kateremu je medijska kampanja sprožena. Medtem ko Pristop instalira svoje vire v Delu, so ljubljanske ulice polne zgodb o tem, kako se slovenske medije lahko instrumentalizira za namene reketiranja in diskvalifikacij.

 

Slovenska tranzicija je sprevržena, ker so njeni interpretatorji ali patološki ideološki obsedenci, funkcionalno nesposobni fanatiki ali pa enostavno pokvarjeni iskalci rent, ki lahko prosperirajo v državi, ki so jo ugrabile interesne skupine, ki dominirajo nad mehanizmi pravne države. Večine slovenskih medijev zato ne morete dojemati kot prenašalce informacij ali pa analitičen instrumentarij, ki oblikuje javni prostor, ampak ključni instrument za zagotavljanje ekonomsko – političnih agend.

 

Na Portalu Plus smo dvakrat pisali o Jožetu Mencingerju (Povezava 1, Povezava 2), ekonomistu, ki je sinonim za interferenco v normalnosti in ki ima v medijih dosmrtno licenco za ubijanje ekonomske politike, ki ni voda na mlin rentnikom. Istočasno pa v medijih ni podvržen izpraševanju o tem, komu služijo njegove falirane ekonomske ideje ali pa poslovni podvigi okoli Delikatese. Spomnite se, ko je Mencinger postal evropski favorit, tedaj še omniprisotne Pozitivne Slovenije, ga nihče ni povprašal okoli njegovih poslovnih pripetij. Ja, polirali so ga tako kot nekoč Bratuškovo in danes Bulčevo.

 

Da o medijski vlogi v pivovarski bitki, iz katere je izplavala celotna kloaka slovenskega omrežja in o bitki proti Agrokorju (mimogrede, kje je te dni, njega dni medijski heroj Marko Golob?) niti ne začnemo. 

 

Veste, kdaj vas ne polirajo več? Ko vas ne rabijo ali pa ko vas reketirajo. In ne recite, da tega niste vedeli ali imeli možnosti prebrati, ker na Portalu Plus smo se potrudili, da ste se soočili z brutalno realnostjo.

 

V zadnjih dveh tednih ste torej dobili štiri zgodbe: prvo o kruti realnosti akademskega podjetnika Mencingerja, ki jo občutijo študentje, ki so se spustili v avanturo z Delikateso;  drugo o medijski kraljici Bratuškovi, katere nauk je, da so posamezniki, ki jih vplivni slovenski mediji dvignejo v nebo, izjemno potrošna roba; tretjo o Bulčevi, katere javno podobo se polira in javno histerizira vse nas dvomljivce kot janševce in narodne izdajalce; in četrto o paru Delić-Zavrl, ki dobiva epilog na sodišču in kaže s prstom ne samo na mehanizem, ampak tudi na glavne akterje medijskih spinov.  

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
16
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Ko človekove pravice ne temeljijo na dostojanstvu človeka, ampak na 1500 let starih islamskih verskih predpisih
7
23.12.2019 20:00
Šeriatsko pravo vse bolj prodira na Zahod. VVeliki Britanijivzporedno s posvetno pravno državo že delujejo šeriatska sodišča. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako razumeti volitve v Britaniji: Upor ogoljufane periferije proti levičarskim mestnim elitam
11
22.12.2019 23:59
Upajmo, da bo naslednja faza britanskega odhoda pomenila resna, poštena in razumna pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,366
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,264
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,427
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,816
05/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,427
06/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,492
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,619
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,226
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 995
10/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 893