Komentar

Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup

Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult osebnosti ustoličili tenisača. Oče Srđan Đoković je sina primerjal celo s križanim Jezusom Kristusom in Spartakom, anticepilci so prilezli iz vseh lukenj, se združili s srbskimi nacionalisti in športnimi navijači, internet je gorel od pobesnelih komentatorjev. Le redki pa so premogli toliko samorefleksije, da so si priznali: pravila so pravila in so postavljena zato, da velja red. Avstralci so v primeru Novala Đokovića zgolj dokazali, da pri njih pravila veljajo, pravna država pa funkcionira.

17.01.2022 01:02
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Novak Đoković   Grand Slam   Avstralija   Covid-19   deportacija   Srbi   Aleksandar Vučić   Ana Brnabić

Zakaj naj bi bil Đoković izjema? Morda zato, ker je najboljši teniški igralec na svetu? Mu to resnično daje privilegije, da je nad zakoni, pred katerimi smo vsi enaki oziroma bi vsaj morali biti vsi enaki? 

Prejšnji teden sem sedla v taksi, k vozniku, s katerim se že poznava. Med potjo me je opomnil: "PCT imaš?" Imam. "Če nimaš, moraš igrati vsaj tenis", je v smehu drobil dalje. Štos je v zadnjem času pogost. Oči celega sveta so bile tri tedne uprte v tenis. Zdelo se je, da bo - najboljšemu med najboljšimi - tenisaču iz Srbije, Novaku Đokoviću, le uspelo igrati na Grand slamu v Avstraliji. Kljub temu, da ni cepljen. Ampak pravila so stroga in včeraj je padla dokončna odločitev, da mora Đoković nemudoma zapustiti državo, sicer bo deportiran.

 

Novak Đoković zna odlično igrati tenis. Tega mu nihče ne oporeka. Na igrišču uprizori pravi šov, sedaj pa je dokazal, da je klovn tudi v resnici. Že nekaj tednov pred odhodom v Melbourne je Đoković v javnosti razglašal, da še ne ve, če bo igral na avstralskem Grand slamu. Udeležba na slavnem turnirju je bila pod vprašanjem že ves čas. Đoković se ni cepil in priznal je, da se tudi ne namerava, ker naj bi bil, kot je večkrat poudaril, "medicinsko izuzeće"

 

Živimo v času varnih cepiv in v to kategorijo sodijo redki, a hkrati vsi, ki se proti covidu-19 ne morejo cepiti iz sledečih razlogov: 

 

1. Ker jih je doletelo akutno težko zdravstveno stanje, kot je recimo nujna velika operacija.

 

2. Ker so v preteklosti pri cepljenju utrpeli resne stranske učinke.

 

3. Če je oseba razvojno ali duševno motena in predstavlja rizik med procesom cepljenja. 

 

 

Kakšno "izuzeće" naj bi bil Đoković, nismo uspeli izvedeti, ker teniški igralec ni razkril svoje zdravstvene kartoteke. Potezo lahko celo razumemo. Vsakdo sam odloča, koliko zasebnosti bo razkril javnosti, in če nekdo noče razkriti svojega cepilnega statusa, kot ga ni želel razkriti Đoković, je to njegova osebna pravica, ki jo je potrebno spoštovati. O tem, zakaj naj bi bil on "izuzeće", tako lahko samo špekuliramo. Je v akutno težkem zdravstvenem stanju? Ne. Je že bil cepljen in je utrpel hude posledice? Ne. Je razvojno ali duševno moten? Ni videti. Kaj torej? 

 

Z javno odklonilnim odnosom do cepljenja je zvezdnik vsekakor vzbudil pozornost medijev in tako je razumljivo, da so se vanj pičili tudi varnostni organi na meji ter celo politika, ki se zadnji dve leti v glavnem ukvarja samo še z virusom. Po vsem svetu. Ne samo v Avstraliji.

 

Đoković je vse to dobro vedel. Znana so mu bila tudi pravila za teniški nastop v Avstraliji. Vseeno je raje igral na karto "budi pametan i pravi se glup". Zatrdil je, da je v šestih mesecih pred odhodom v Melbourne že prebolel covid-19, čeprav ni jasno, če ga je resnično prebolel, ali pa si je razlog enostavno izmislil, ker drugega argumenta ni imel. Znano je, da je v maju 2020 staknil korono, ni pa znano, če jo je tudi v zadnjih šestih mesecih. Na isto foro je poskušala igrati še vrsta drugih udeležencev teniškega turnirja v Melbournu, a oblasti njihovega argumenta niso sprejele. Češko igralko Renato Voračovo so po izbruhu škandala celo lovili po mestu in jo nato po hitrem postopku pospremili iz države. Tudi njej ni pomagala navedba, da je v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19. 

 

Avstralci so v zadnjih dveh letih ječali pod izjemno strogimi ukrepi zaradi pandemije. Jasno, da ne bodo prenašali plehkih izgovorov nekega tujca, ne glede na to, kako dobro igra tenis. Piko na i pa je povzročilo Đokovićevo predolgo pojasnjevanje, ali je bil 16. decembra lani resnično pozitiven na virus covid-19, in če je bil, kako to, da so ga že naslednjega dne opazili v javnosti - in to celo v družbi drugih ljudi, ki jih je po nemarnosti očitno okužil? 

 

Glede na vse skupaj se upravičeno vprašamo: Zakaj bi bil Đoković torej "izuzeće"? Morda zato, ker je najboljši teniški igralec na svetu? Mu to resnično daje privilegije, da je nad zakoni, pred katerimi smo vsi enaki oziroma bi vsaj morali biti vsi enaki? 

 

Srbski mediji so ves čas afere opravljali ankete in številni Đokovićevi navijači so se izrekali točno tako: On je najboljši teniški igralec na svetu, z njim ne morejo ravnati enako kot z vsemi drugimi. V dogajanje sta se nemudoma aktivno vključila tudi vodilna srbska politika Aleksandar Vučić in Ana Brnabić, kar je tenisača še močneje povzdignilo v kult osebnosti. Ta pa, kot vemo, običajno temelji na idealizaciji in plitvih slikah o posamezniku, ki ga njegovi podporniki s propagando poskušajo prikazati kot božanstvo. 

 

Podobno kot je prvi rimski cesar - in najbolj hvaljeni cesar antike - Avgust Cezar poskušal stare Rimljane prepričati, da je imel zveze z bogovi že njegov prastric Julij Cezar, ki ga je posinovil. Avgustov duh še danes lepo vidimo na ulicah Rima. Na zidovih, kipih in na majhnem Palatinu še danes stoji intra pomoerium, Avgustovo domovanje, ki je bilo postavljeno ob Apolonovem templju. Kot dokaz sorodstvene vezi, zaradi katere naj bi bil Avgust ljubljenec boga, ki je poskrbel za uničenje Cezarjevih morilcev. Kot v knjigi Avgust: veliki slepar piše avtor Antonio Spinosa, je bila ta vez del legende, po kateri naj bi Avgustovo mater Atio oplodil sam Apolon. 

 

Kot so imeli svoje fetiše in kulte že stari Rimljani, jih imajo še dandanes vsi narodi. Morda smo tukaj "izuzeće" Slovenci, ker razen Janeza Janše nimamo nikogar. A o tem morda kdaj drugič. Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult osebnosti ustoličili tenisača. Novakov oče Srđan Đoković je sina primerjal celo s križanim Jezusom Kristusom in Spartakom. Čeprav je ob tem pozabil, da sta se tako Jezus kot Spartak borila za svobodo človeštva, njegov sin pa zgolj za lastno svobodo in pravico do igranja na teniškem turnirju. 

 

Anticepilci so prilezli iz vseh lukenj, se združili s srbskimi nacionalisti in športnimi navijači, internet je gorel od pobesnelih komentatorjev. Le redki pa so premogli toliko samorefleksije, da so si porekli, hja, ampak pravila so pravila in pravila so postavljena zato, da velja red in da lahko živimo v miru. V primeru bitke proti virusu ta red vključuje stroge varnostne ukrepe in cepljenje. Avstralci so dokazali, da pri njih pravila veljajo, pravna država pa funkcionira. 

 

Še dobro, da Đoković v Avstralijo ni prispel s čolnom, kajti potem bi ga lahko po njihovi zakonodaji v azilni dom zaprli za nedoločen čas, namesto za pokalom na Grand slamu pa bi kmalu hlastal samo še po skromnem sončnem žarku. Ne glede na to, kako odličen je na igrišču in mu manipulacije z žogico uspevajo veliko bolje kot klovnovski manevri v realnosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.653
02/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.743
03/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.390
04/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.390
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.114
06/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.569
07/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 757
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 952
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 855
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.698